Finska Plan Potovanja in osnovni stroski

Laponska s Helsinki, FINSKA | plan potovanja in osnovni stroški našega zimskega road tripa

Katja FINSKA Leave a Comment

Juhuuu že odštevamo ure! V tem tednu sem se sicer nekajkrat zalotila ob glasnem razmišljanju, češ kako bi bilo sedajle lepše it nekam na toplo in bi namesto bund in žab pakirali japonke in podvodno masko, ampak no, zdaj je kar je. Ne preostane nam nič drugega, kot da se toplo oblečemo in spakiramo kakšno flašo vina, ker bo tam predrago :). V zadnjih dneh mi je uspelo urediti še zadnje rezervacije in po dolgem premlevanju smo se odločili najeti avto kar za 6 dni – po prvotnem planu smo po severu mislili potovati bolj z avtobusi. Premislili smo se predvsem zato, ker bi avtobuse plačali tudi za Lu-ja (otroci od 4 let naprej imajo 50% popust), najem avta se je tako za nas 3 cenovno bolj splačal, pa še bolj fleksibilni bomo.

PLAN POTOVANJA | LAPONSKA S HELSINKI


Prenočišča smo rezervirali vnaprej, ker nekajkrat spimo res v majhnih krajih, kjer ni veliko kapacitet in se nam je tako zdelo bolj smiselno. Upamo, da bomo v naslednjih 10 dneh letos končno doživeli tapravo zimo (no, na hitro nas je pozdravili že januarja v Švici) in končno tudi malo posmučali, tekli na smučeh in se valjali v snegu! Sicer se spotoma lahko kaj spremeni, a zaenkrat je v planu naslednje:

HELSINKI

Prva dva dni se aklimatiziramo v prestolnici, pojemo kakšno finsko specialiteto na eni izmed fantastičnih TRŽNIC, se sprehodimo po nekaj PARKIH, zavijemo v par cerkva, vmes pa se pogrejemo v kakšnem MUZEJU in TRGOVINI. V planu je tudi obisk kaksnega otoka v helsinškem zalivu, če bo čas. Vremenska napoved kaže minus stopinje, zato se bomo sproti prilagajali.

ROVANIEMI

Po celodnevni vožnji z vlakom iz Helsinkov prispemo šele zvečer in zagotovo kmalu popadamo v postelje. Naslednji dan se brezciljno peš sprehajamo po mestu in verjetno zavijemo v kakšen muzej in spet pojemo kaj dobrega.

SAARISELKÄ 

Zjutraj v Rovaniemi-ju prevzamemo avto, ki bo naše prevozno sredstvo naslednjih 6 dni. Spotoma obiščemo BOŽIČKOVO VAS, prečkamo POLARNI KROG in se kasneje ustavimo še v TANKAVAARI, t.i. Gold Village ali „zlati vasi“. V Saariselki nas čaka lesena koča takorekoč sredi ničesar – tu ostanemo 3 dni, kuhamo in sekamo drva sami, uživamo v zimksih radostih in ponoči vneto buljimo v nebo v upanju, da ugledamo POLARNI SIJ. Vremenska napoved trenutno ne obeta jasnega neba, mogoče se pa v naslednjih dnevih vseeno še kaj spremeni.  Zapeljemo se še do JEZERA INARI, ki bo sicer pod snegom, a zato vsaj ne bo nadležnih komarjev :).

LEVI

Upamo na ugodno vreme, mogoče se bomo odločili za vožnjo po sloviti odmaknjeni cesti Road 955, ki iz Inari-ja vodi dobesedno sredi ničesar vse do smučarskega središča Levi, kjer spimo naslednjo noč. Ob poti je le par vasi, najbolj znana med njimi je Pokka, ki velja za enega najbolj mrzlih krajev v Evropi, s tenmperaturami nižjimi od -50C. Če bo snežilo, bomo raje ubrali daljšo pot po bolj prometni in boljši cesti. V Levi-ju ostanemo 2 dni… in smučamo. Spimo V HOTELU NA VRHU SMUČIŠČA.

ROVANIEMI 

Nimamo plana, važno da avto do večera oddamo na železniški postaji in se pravočasno vkrcamo na nočni vlak do Helsinkov, ki odpelje ob deveti uri zvečer. Mogoče čez dan naredimo še kakšen daljši ovinek in si spotoma še kaj ogledamo oziroma kje ustavimo.

HELSINKI 

Dopoldne prispemo, se takoj obrnemo proti letališču in odletimo proti Frankfurtu. Potem pa še cca 3 ure vožnje in smo nazaj doma.

OSNOVNI STROŠKI | LAPONSKA S HELSINKI


Ja, vse skupaj seveda ne bo ravno poceni, smo pa malo prišparali na ugodnih letalskih kartah, če ne drugega.

  • LETALSKE KARTE: 405€ za nas 3 skupaj (Lufthansa, Frankfurt – Helsinki)

  • letališka GARAŽA: 88€ za 10 dni (rezervirana preko interneta 1 mesec vnaprej)

  • dnevni VLAK HEL-ROV: za razdaljo cca 850km = 110€ za naju skupaj (otroci do 6 let brezplačno)

  • najem AVTA: 350€ za 6 dni (vključno z otroškim sedežem)

  • nočni VLAK ROV-HEL: 230€ za celotno spalno kabino za nas 3

  • PRENOČIŠČA: cca 800€ za 10 dni za nas 3
  • VSTOPNINE: Arctic Museum Rovaniemi 15€, ladja do otoka Suomenlinna 5€

  • OSTALO: husky safari 108€ (po osebi), nočni izlet “Aurora hunt” 100€ (po osebi)

Manjka še bencin in pa seveda hrana, pa kakšna smučarska karta in podobno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.