potopis | potovanje TUNIZIJA: 1-tedenski oddih na Djerbi in izleti po državi

Katja TUNIZIJA Leave a Comment

Tik pred zdajci sva se s kolegico odločili za en teden pobegniiti nekam na toplo, preden pride zima. In tako sva po čistem naključju našli sva zelo ugoden ARANŽMA LETALO + HOTEL na DJERBI za samo 200€. Sicer se drugače verjetno ne bi odločila za takšno vrsto dopusta, no pa vseeno na koncu sploh ni bilo slabo. Turizem se je močno razvijal in povsod se je nekaj gradilo, čeprav je bilo vse nekako bolj v stilu 3 zvezdic – kar je bilo za naju več kot super, tako ali tako sva se v hotelskem kompleksu zadrževali bolj ob večerih, čez dan pa sva poleg občasnega poležavanja na plaži, odkrivali zanimive kraje na kontinentalnem delu države in drugih delih otoka Djerbe.

tunisia map

OTOK DJERBA | priljubljeno turistično letovišče v Tuniziji


Ker sva se za počitnice odločili res par dni pred odhodom, pravzaprav NISVA TOČNO VEDELI KAJ NAJU ČAKA in kaj vse lahko v sklopu tega tedna vidiva. Velika večina jih obišče DJERBO spomladi in jeseni, zaradi ugodne klime in čas večinoma preživijo na plaži ali pa ob bazenih. Plaže sicer niso nič kaj presenetljivo posebne – pač PEŠČENE PLAŽE, ki so velikokrat polne smeti, le pred hoteli jih ponavadi očistijo. Spali sva v MANJŠEM HOTELSKEM KOMPLEKSU, v svoji hišici s teraso, kar je bilo super. Prav noben luksuz in popoldn mir. V sklopu kompleksa s eje seveda nahajal tudi manjši BAZEN in BAR – pravzaprav vse potrebno za popoln oddih.

tunisia (6)

tunisia (2)

tunisia (10)

HOUMT SOUK | največje mesto na otoku Djerba


En dan sva se s taksijem peljali go NAJVEČJEGA MESTA NA OTOKU, HOUMT SOUK, na poti do tja smo se večkrat ustavli in si kaj pogledali – voznik s tem več kot očitno ni imel problemov in se nama je popolnoma prilagodil. V mestu samem pa naju je pričakala prava nakupovalna meka.

tunisia (1)

tunisia 54

CHOTT EL-JARID | zanimivo slano jezero blizu kraja Douz


Ker bi se nama od celotedenskega poležavanja na plaži verjetno zmešalo, sva se odločili za izlet do SLANEGA JEZERA CHOTT EL-JARID in adrenalinsko vožnjo skozi del puščave v NARODNEM PARKU JEBIL, v okolici kraja DOUZ.

tunisia (11)

NARODNI PARK JEBIL | adrenalinska vožnja po oranžnih sipinah


tunisia (12)

TATOINE IN GATTOUFA | nora pokrajina in Star Wars filmi


Naslednji sta bili na vrsti mesti TATAOINE in GATTOUFA, imena katerih so uporabljena v filmih STAR WARS – scene iz filmov pa so posnete v bližnjem kraju MEDENINE. Cel dan nas je spremljala čudovita razgibana pokrajina in več kot prijazni domačini.

tunisia (5)

tunisia (4)

tunisia (3)

Imeli sva tudi priliko obiskati par domov pokukati v notranje prostore, ki so vklesani v mogočne skale. Znotraj je bilo prijetno hladno, v vsakem smo popili še kakšen sladek ČAJČEK in BERBERSKIM OTROKOM pomahali v slovo.

tunisia (14)

MEDENINE | živahno mesto z lokacijami snemanja filmov Star Wars


Obiskali sva tudi slavna PRIZORIŠČA, kjer so snemali filme STAR WARS in večkrat splezali po ozkih stopnicah v zgornje prostore jamskih bivališč – poleg tega pa so s streh super razgledi na mesto in okolico.

tunisia (13)

FLAMINGO PENINSULA | še zadnje peščene plaže na severnem delu Djerbe


Nazaj na Djerbi sva se zadnji dna odpravili še do polotoka FLAMINGO PENINSULA in kljub temu, da ni bilo ne duha ne sluha o flamingih, so nama neskočne peščene plaže, mir in okusne ribice polepšale popoldne.

tunisia (7)

tunisia (8)

Torej, če od POČITNIC pričakujete toplo sončno vreme, sproščene dneve na PLAŽI ali ob BAZENIH, okusno poceni HRANO in neskončne kače TRGOVIN ter možnosti dnevnih izletov – je DJERBA uredu izbira. Na žalost turizem v zadnjih letih zaradi spleta okoliščin v tem delu sveta spet upada in tudi meni je včasih žal, da nisem takrat priložnosti izkoristila še za kakšen izlet več ali pa morda kar za celo potovanje od severa do juga – upam da bo za to še kdaj prilika.

tunisia (9)

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *