Sicilija Italija z otroki road trip z najetim avtom

Potovanja z otroki: SICILIJA | 1-tedenski road trip z 1-letnikom

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, ITALIJA | SICILIJA Leave a Comment

Sicilija je več kot primerna za potovanja z našimi malčki. Zakaj? Prvič, ker če (tako kot mi) živite v Evropi, vas LETALSKE KARTE ne bodo preveč udarile po žepu, pa še POLET je relativno kratek in ga otroci zlahka prenesejo. Drugič, KLIMA je zelo ugodna in mila tudi pozimi, kar pomeni, da lahko tja potujete praktično skozi celo leto. Tretjič, tam najdete skoraj vse – PLAŽE, HRIBE, VULKANE, ARHEOLOŠKA NAJDBIŠČA, ostanke različnih kultur in povrh vsega še OKUSNO HRANO. Za vsakega nekaj torej, tudi za otroke.

Začeli smo v kraju TRAPANI, obiskali še ERICE in krasne PLAŽE v SAN VITO LO CAPO. Za postankom v SEGESTI, pomembnem historično-arheološkem centru, smo raziskovali MONREALE in pristali v PALERMU. Po dveh dneh smo pot nadaljevali v AGRIGENTO in plaže okoli vasi SAN LEONE, splezali na mogočne bele skale SCALA DEI TURCHI, dobili še zadnjo dozo zgodovine v ERACLEA MINOI in enotedenski road trip končali v vinski regiji MARSALA, kjer smo uživali ob sončnih zahodih med solinami. Lu je imel 1 leto (no, če mso natančni, skoraj 2) in povsod smo se počutili varno in dobrodošlo.

KAJ LAHKO OTROCI POČNEJO NA SICILIJI

V enem tednu smo skušali skombinirati VSEGA PO MALO, tako da je bil na koncu volk sit in koza cela. Obiskali smo torej nekaj zgodovinskih mest in središč, a še zdaleč ne vseh muzejev in turističnih atrakcij – kakšno od slednjih smo morali nadomestiti z obiskom plaže oziroma parka. Sicilijo smo obiskali SREDI OKTOBRA in še zmeraj je bilo dovolj toplo za kopanje v morju. NAJLEPŠA PLAŽA, ki smo jo obiskali, je bila brez dvoma tista v SAN VITO LO CAPO, a tudi tiste okrog Marsale in južno od Agrigenta niso dosti zaostajale.

DSC_4751

ZVEČER, ko se je malo shladilo, smo se sprehajali po dolgih peščenih plažah, nabirali školjke in morsko travo ter metali kamenčke v vodo.

DSC_3960

Našli smo tudi LEPO UREJENE PARKE v večjih mestih in obiskali BOTANIČNI VRT V PALERMU, kar s eje izkazalo za super idejo – sploh v času dneva, ko sonce najbolj pripeka. Na prav vsakem arheološkem središču je na KUPE KAMNOV s katerimi je Lu z veseljem sestavljal stolpe in delal „kače“, nešteto STOPNIC in kamnitih ZIDOV ZA PLEZANJE, tu in tam pa še kakšno zelišče za povohati. Vsega skupaj nismo videli veliko OTROŠKIH IGRIŠČ, sicer pa jih pri vseh teh kamnih in plažah nihče ni zares pogrešal.

DSC_4320

Lahko greste tudi v SHOPPING Z OTROKI. Morda se tole sliši čudno, ampak glede na to da so italijani že tako ali tako velike modne žrtve imajo premosorazmerno s tem dejstvom tudi nešteto število malih butikov in trgovinic – za otroke. Če ste eden izmed tistih staršev, ki jih radi oblačite v oblačila priznanih modnih hiš, bo tule pravi mali raj za vas. Sicer je morda tako tudi povsod drugod po Italiji, pa na to preden sem postala mama mogoče nisem bila pozorna.

DSC_5088

Še ena stvar, ki je ne smete zamuditi – pojejte čim več SLADOLEDA. Osebno sicer nisem največji oboževalec, je pa zato Lu še tako večji. Ko smo že na dopustu… 🙂 Otroke znajo zanimati PRISTANIŠČA V RIBIŠKIH VASEH, pa tudi v večjih mestih, kjer so zasidrane mogočne JAHTE – Lu je bil po drugi strani še vedno v svoji „obožujem-smetnjake-in-vse-kar-je-v-njih“ fazi. Pa v „nočem-met-čevljev-gor“ fazi tudi. Presenetljivo so ga zanimale CERKVE (samo od znotraj seveda), kjer je bil tudi tiho kot miš. V vsakem primeru bodo vaši najmlajši našli nekaj, kar jih bo zanimalo in jim bo ostalo v spominu.

STIK S SICILIJANSKIMI DOMAČINI

Še nekaj, LOKALCI SO ENOSTAVNO NORI NA OTROKE. Če smo kdaj dobili kruh v pekarni, liziko ali pa ekstra kepico sladoleda brezplačno, ni bilo prav nič čudnega. No, razen nam, vsaj sprva. Potem smo se pa kar navadili haha. Poleg tega vsi zelo radi na hitro poklepetajo in spotoma malega še uščipnejo v lica, vmes te pa še 5x vprašajo če rabiš kakršnokoli pomoč. Ker grejo italijani nasplošno zelo radi zvečer ven in so pri tem tudi dokaj glasni, jih vaš otrok med pozno večerjo prav gotovo ne bo zmotil. Prav nasprotno, ideli boste veliko družin, ki pozno zvečer pridejo z družino jest. Takšnega odnosa do otrok drugod po Evropi prav gotovo ne srečaš prav pogosto.

DSC_5142

OTROKOM PRIJAZNA PRENOČIŠČA NA SICILIJI

Ne pozabite, da je AVGUSTA (in nasplošno poleti) seveda največja GNEČA, še posebno zaradi italijanskih počitnic. Rezervirajte torej v naprej, da se izognete iskanju na samem mestu in iščite manjše PRIVATNE APARTMAJE ali SOBE – ponavadi imajo male kuhinje in simpatične balkončke, kar zna biti zelo praktično, če potujete z dojenčki in majhnimi otroki. Lu je na BALKONU stal „ure in ure“ in z zanimanjem opazoval dogajanje na ozkih ulicah. Avti, kolesa, motorji, pešci, maške, psi, in še in še. Sobe so sicer ponavadi v centru mest in skoraj nikjer NI PARKIRIŠČA PRED VRATI, zato stvari spakirajte premišljeno, da ne boste potem iz avta 500 metrov nosili vse po majhnih vrečkah.

sicily201315

VOZIČKI IN AVTOSEDEŽI

AVTO smo rezervirali vnaprej in nas je čakal na letališču, prav tako smo rezervirali tudi AVTOSEDEŽ (Lu je imel skoraj 2 leti) – na slednjega smo morali malo počakati, ker so ga naknadno dostavili iz poslovalnice v mestu. Sicer smo bili pa zapletov z najemmo avtosedeža že navajeni in bilo bi že prav čudno, če bi enkrat vse šlo kot je treba. Kot sem že omenila, CESTE niso najbolj varne, zato previdno. Z nami smo imeli MARELO VOZIČEK, ki smo ga kar uporabljali, sploh zato, ker je Lu še rabil svoj kratek POPOLDANSKI SPANEC. Če ne bi imeli vozička, bi se po vsej verjetnosti morali vračati v sobo, tako pa je spal medtem ko sva midva delala kilometre po mestih. No, na plažah je bil seveda neuporaben.

DSC_4629

NA KAJ BODITE POZORNI ME DPOTOVANJEM PO SICILIJI

Bodite previdni pri vožnji, če najamete avto. Prav tako pri prečkanju ceste – najmlajše raje vedno primite za roke, kadar ste v bližini cest, sploh če so nagnjeni k impulzivnem teku v smeri ceste. Poleti vzamite s sabo še sredstvo proti KOMARJEM in ne pozabite, da se RESTAVRACIJE TEKOM DNEVA VMES ZAPREJO in vam morda ne bo uspelo dobiti toplega obroka vedno ko si boste to zaželeli.


SICILIJA JE VELIKA, čeprav se morda na prvi pogled ne zdi tako. Samo za ZAHODNI DEL smo porabili en teden časa, pa smo se relativno hitro premikali in po vrhu vsega izpustili nekaj znamenitosti, tako da se bo treba še kdaj vrniti na vzhod. Več o celotnem potepu po Siciliji si lahko preberete potem, ko kliknete na spodnji gumb.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *