Potovanja z otroki: OMAN | 2-tedenski road trip z enoletnikom

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, OMAN Leave a Comment

OTROCI SO VEČ KOT DOBRODOŠLI prav povsod in lokalni prebivalci bodo navdušeno iskali kontakt z vašimi malčki. Otroška IGRIŠČA so lepo urejena in skoraj vedno prisotna ob vseh večjih znamenitostih, pa tudi na mestih, za katere si ne bi nikoli mislili (na vrhu kanjona itd), kjer pa jih ni, je na voljo dovolj peska ali pa kamnov za kreativno igro. Potovanje po Omanu se nam je zdelo ZELO USTREZNO ZA POTOVANJE Z OTROKI – vožnja z avtom ni bila prenaporna, saj so RAZDALJE razmeroma kratke, POLET IZ EVROPE tudi ni predolg, poleg tega pa sta samo dve uri ČASOVNE RAZLIKE. V 2 TEDNIH LAHKO VIDITE ŽE ZELO VELIKO, brez da potovanje zastavite s hudim tempom. Izogibala bi se obisku v poletnih mesecih, zaradi VROČINE.

PODNEBNE RAZMERE | OMAN Z OTROKI

KONEC MARCA in začetek aprila smo imeli v MUSCATU še nekaj zares VROČIH POPOLDNEVOV, ko pa smo se premaknili bolj v gorata področja, se je tudi ozračje prijetno OHLADILO. ZVEČER smo celo z veseljem oblekli DEBEL PULOVER in nogavice, tako da ne pozabite tudi na kaj toplega. Aktivnosti smo planirali tako, da smo se zjutraj po zajtrku kam odpravili na oglede in raziskovanja, najbolj vroče ure dneva pa smo izkoristili za vožnjo do naslednjega mesta, plavanje v bazenu ali pa počitek v senčnem parku. Pri sebi vedno imejte plastenko VODE, KREMO ZA SONČENJE in POKRIVALO ZA GLAVO – vsaj za otroke.

HRANA | OMAN Z OTROKI

V splošnem je bila HRANA ZELO OKUSNA, le včasih smo imeli probleme z iskanjem PRIGRIZKOV ob poti. Mleko in jogurte lahko dobite v pekarnah ali pa tudi v manjših restavracijah s hitro prehrano – mi smo jih rabili za Lu-jev večerni obrok. V PEKARNAH bodite pozorni na vrste kruha, mi smo večkrat naleteli na sladke različice. V LuLu HIPERMARKETU v Muscatu in Nizwi lahko kupite praktično vse, tudi HRANO ZA DOJENČKE v kozarčkih in PLENICE. Če najamete avto, je najbolje, da se s temi stvarmi opremite v Muscatu – mirne volje jih potem lahko vozite okoli v prtljažniku in se ne obremenjujete s tem, kje jih boste naslednjič spet lahko kupili. Na poti lahko poiščete TRŽNICE za nakup svežega SADJA, a direktno ob cesti jih ne boste videli veliko. Velikokrat se na jedilniku znajdejo INDIJSKE JEDI, v Muscatu in drugih mestih pa lahko najdete tudi povsem ZAHODNO HRANO, kot so burgerji in pomfrit. Na srečo Lu ni izbirčen glede hrane in je bil zadovoljen tudi z lokalnimi RIBAMI in RIŽEM.

SPANJE & PRENOČIŠČA | OMAN Z OTROKI

Nikoli nam ni bilo potrebno plačati dodatno za otroka v sobi – res pa je, da tudi nikoli NISMO IMELI OTROŠKE POSTELJICE, ali ni bilo prostora v sobi ali pa je niso imeli. Večina zajtrkov je bilo vključenih v ceno sobe – sobe so bile vedno čiste in urejene, včasih tudi z mini bar-om in postrežbo v sobi. DVOURNA ČASOVNA RAZLIKA ni pustila vidnih sledi na našem bioritmu. Ponoči ni bilo KOMARJEV, klimatsko napravo smo dejansko zares rabili le v Muscatu.

STIK Z DOMAČINI | OMAN Z OTROKI

Bodite pripravljeni na ODPRTOST DOMAČINOV vašim otrokom naproti – večkrat se bodo začeli z njimi pogovarjati, jih dotikati itd, za njih je to nekaj povsem normalnega. V RESTAVRACIJAH se je nekajkrat zgodilo, da so nama natakarji „ugrabili“ tamalega in mu navdušeno razkazovali kuhinje ali pa prešteli vse steklenice vode v skladišču, medtem pa sva midva dokončala kosilo. Velikokrat smo dobili kakšen KRUHEK V PEKARNI kar tako, zastojn. Ali pa dodaten jogurt, banano in ostalo sadje pri hotelskem ZAJTRKU– za na pot za otroka, so vedno rekli. Tudi dodatna BREZPLAČNA porcija pomfrita v restavraciji se jim je zdela samoumevna, no mi se je tudi nismo ravno branili, če jo že ponujajo. Glede na vse, smo imeli SUPER IZKUŠ NJE Z DOMAČINI, ki so zares pripomogli k temu, da imamo prav to potovanje v še posebno lepem spominu.

DSC_5761

VOŽNJA Z AVTOM | OMAN Z OTROKI

RAZDALJE NISO TAKO VELIKE, razen, če se namenite na jug države (če hočete severnemu krogu dodati še obisk juga, potem rabite približno mesec časa). Včasih so ceste ovinkaste in neasfaltirane – če kdo trpi za SLABOSTJO MED VOŽNJO, se zna zgoditi, da mu tule ne bo najlažje. Vzemite s sabo eno BOMBAŽNO PLENICO, ki jo lahko obesite na okno, da otrokom sonce ne sije v obraz med vožnjo (če tega ne marajo seveda).

AVTOSEDEŽ IN VOZIČKI | OMAN Z OTROKI

Vzeli smo naš MARELA VOZIČEK, ki je bil na nekaterih mestih bolj uporaben kot na drugih. V MUSCATU NAM JE PRIŠEL PRAV, saj so tudi pločniki večinoma lepo urejeni, Lu pa je popoldan ponavadi še spal kakih 45 minut. NA PLAŽI je voziček seveda neuporaben, na srečo se naš priročno zloži in ima trak za nošenje. Pri ogledih trdnjav in gradov smo ga vedno brez problema pustili pri vhodu. Glede na to, da smo tako ali tako imeli avto in smo voziček lahko puščali v prtljažniku, nam ni bilo žal, da smo ga vzeli s sabo.

DSC_5117

AVTO SEDEŽI so druga zgodba. Našega nismo vzeli s sabo, saj nismo hoteli tvegati, da se poškoduje med vso ostalo prtljago v letalu, zato smo pri rezervaciji avta (tedne pred odhodom) dodatno REZERVIRALI še avto sedež za male otroke. Ko smo pristali v Muscatu smo šli preventivno preverit v poslovalnico na letališču, če imajo sedež. Seveda ga niso imeli in po nekaj minutnem dokazovanju, da smo ga zares rezervirali, so nam obljubili, da ga bojo pripeljali iz druge POSLOVALNICE. Na srečo smo prevzeli naš avto šele čez nekaj dni, saj ga za prve dni v Muscatu nismo rabili. In res, nas je ob prevzemu avta čakal tudi (sicer zelo majhen) avto sedež, pravzaprav je bila malo večja lupinica, a boljše kot nič. Nekaj smo jih sicer videli NAPRODAJ V LULU HIPERMARKETU V MUSCATU.

MUSCAT | OMAN Z OTROKI

Vedno znova smo bili presenečeni nad številom in UREJENOSTJO OTROŠKIH IGRIŠČ. V Muscatu smo preživeli krasno popoldne v PARKU QURM, kjer smo si naredili piknik na travi in uživali v malo bolj blagem ozračju pod sencami mogočnih dreves. Tekali okoli in se igrali skrivalnice bosih nog, smo bili edini turisti v celem parku, zaradi česar smo hitro postali prava mala atrakcija za domačine, ki so vsak s po petimi otroci prav tako preživljali popoldneve v parku.

DSC_5173

DSC_5200

DSC_5243

ZVEČER JE JAVNA PLAŽA KRAJ DOGAJANJA. Pametno je najti restavracijo ob plaži in se po večerji ob sončnem zahodu sprehoditi po pesku in toplem morju ali pa opazovati lokalne otroke med igro nogometa.

DSC_6528-001

NIZWA & GOROVJE HAJAR | OMAN Z OTROKI

No, če nas je že Muscat tako prijetno presenetil s ponudbo otroških igrišč, si tega tu med hribi prav zagotovo nismo obetali. Pa smo se spet zmotili, tu jih je bilo še več! Sicer so bila igrala ponavadi iz barvaste plastike, ki se je čez dan temperaturam ozračja primerno segrela, pa vseeno. Celo na robu kanjona smo odkrili krasno UREJENO IGRIŠČE, kjer so se namesto otrok „igrale“ oziroma pasle koze – kar je bilo v končni fazi še bolj zanimivo za Lu-ja, paziti smo morali le, da ni okroglih kozjih iztrebkov zamenjal za čokoladne kroglice. Za malo starejše otroke bo RAZISKOVANJE GRADOV IN TRDNJAV sigurno zanimivo, poleg tega pa je tu toliko kamnov za igro na prostem, da se z malo iznajdljivosti da tudi brez igrišč preživeti.

DSC_5420

DSC_5484

DSC_5543

PUŠČAVA | OMAN Z OTORKI

Če so otroci malo starejši, bi verjetno z navdušenjem preživeli noč v PUŠČAVSKEM ŠOTORU in JAHALI KAMELE med rdečimi sipinami – za nas je bilo za to verjetno še malo prezgodaj, zato smo v puščavi tokrat preživeli le nekaj ur , kar se nam je zdelo povsem dovolj.

WADIJI | OMAN Z OTROKI

Wadi-ji so čudovite ZELENE OZKE SOTESKE, ki se po deževnnem obdobju napolnijo z vodo. Če jih obiščete brez otrok, lahko greste na bolj resne pohode po wadi-jih navzgor, z otroki pa najbolje da poiščete ustrezen prostor za deko, ZAPLAVATE V OSVEŽUJOČI VODI in raziščete bližnjo okolico, ali pa se sprehodite med malimi vasicami.

DSC_6470

MORJE & OBALA | OMAN Z OTROKI

Plaže so dobesedno PRAZNE in ne boste srečali veliko ljudi, ki bi se šli na plažo kopati. V Muscatu smo videli kar nekaj družin, ki so si na mestni plaži priredili PIKNIK, v vodo pa so v najboljšem primeru skočili le otroci. Obstaja velika verjetnost, da boste imeli plaže okrog mesta Sur, Ras al Hadd in Ras al Jinz povsem zase. MORJE je bilo sicer kar VALOVITO, tako da za najmanjše otroke morda ni najboljše za plavanje, bodo pa uživali v valovih v plitki vodi, nabiranju školjk, opazovanju rakov na obali ali pa kopanju po pesku. Konec koncev je plaža kot en velik peskovnik. Edini problem je ta, da NI SENCE. S štirikolesnikom se lahko zapeljete po plaži vse do konca in avto uporabite za senco.

DSC_6060

OMAN Z OTROKI JA ALI NE? Mi rečemo, definitivno ja! Je kot prava pustolovščina, ampak precej varna pustolovščina, ravno prava za male popotnike.


Naše PRVO VELIKO POTOVANJE IZVEN EVROPE Z LU-jem. Dolgo smo se odločali kam bi šli in po metodi izključevanja nam smo se na koncu odločili za Oman. Lu je bil STAR 1 LETO in postajal je vedno bolj smostojen, zato se nam je zdelo, da bi vse moralo potekati brez problemov. SPOMLADI, ko smo bili tam, še ni bilo prevroče, NAJEM AVTA in vožnja je dokaj enostavna, poleg tega pa je še gorivo res smešno poceni. Pokrajina je zelo raznolika, turistov skorajda ni, pa še POLET ni bil predolg. Dvourne ČASOVNE RAZLIKE skoraj nismo čutili. Kaj bi si še želeli več? Poznali nismo nikogar, ki bi tam že bil, zato smo vse informacije predhodno izbrskali iz interneta in enega starejšega turističnega vodiča. Potovanje se je na koncu izkazalo za krasno izkušnjo in pristna PRIJAZNOST DOMAČINOV je poskrbela za to, da smo se ves čas počutili VARNO in DOBRODOŠLO.

PREBERI VEČ O OMANU

Avgusta 2016 je internetna stran za aktivno preživljanje prostega časa “KAM Z MULCEM” objavila tudi naš članek o popotovanju po Omanu z enoletnikom, ki si ga lahko preberete tukaj.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published.