Dubaj-potopis-potovanje-z-otroki-blog-zae

potopis | družinsko potovanje: DUBAJ v enem tednu z otroki

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, MESTA & PRESTOLNICE, POTOVANJA ZA SAMSKE STARŠE, ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI Leave a Comment

Dubaj. Mesto, ki je v zadnjih par desetletjih nastalo praktično iz nič. Tam, kjer je bila nekoč puščava se danes bohotijo visoke stolpnice, med njimi trenutno tudi najvišja na svetu. Mesto, ki me nekako nikoli ni pritegnilo, mesto ki se mi je vedno zdelo preveč umetno, preveč instant, preveč moderno, premalo osebno, premalo simpatično. Mesto, obiska katerega sem se vsa ta leta uspešno izogibala, ker me njegova zgodba oziroma koncept enostavno ni prepričal. Mesto, ki sem se ga vseeno odločila obiskati za prvo mami & hči potovanje z danes 1-letno Milo, in to kar za cel teden – ker je varno, razvito, ni preveč daleč, so marca prijetne temperature, se lahko kopamo tako v morju kot tudi v bazenu, je veliko zanimivega za otroke tako kot tudi za starše. Prav to mesto me je presenetilo v najboljšem možnem smislu! Moja pričakovanja so bila resda nizka, pa vseeno. Danes lahko rečem samo, oprosti Dubaj, delala sem ti krivico. V bistvu si eno najboljših oziroma vsaj eno najbolj posebnih mest na svetu in res em hvaležna za tale teden v katerem sva precej uspešno pokombinirali lenarjenje na plaži in raziskovanje mesta. Povsem nepričakovano v najboljši možni družbi, saj sta se nama pridružili še kolegica in njena punčka, ki je le štiri mesece starejša od Mile. Več o tem, zakaj in kako v Dubaj (z otroki), kaj si ogledati v enem tednu, kje izbrati hotel, kakšne so cene, kaj nam je bilo najbolj všeč (in kaj nam ni bilo) in še kaj pa v nadaljevanju tega prispevka.

Kdaj: marec 2023

Kako: Turkish Airlines iz Ljubljane preko Istanbula

Prenočišče: Rove La Mer hotel

KAKO POTOVATI V DUBAJ 

Časovno najhitrejša povezava iz Slovenije v Dubaj je trenutno direkten let iz Ljubljane z družbo FLYDUBAI. Leti so načeloma tudi zelo ugodni. Osebno mi ta povezava sicer ni ustrezala, saj je pristanek v poznih večerniih urah, odhod pa v zgodnjih jutranjih, kar pomeni dve dodatni nočitvi v hotelu, pa tudi cenovno so bile karte dražje kot pri TURKISH AIRLINES. Tako sem se odločila za povezan let iz Ljubljane preko Istanbula, cena karte za odraslo osebo je bila v tistem trenutku 340eur, na strani letalske družbe.

dubai-travel-dubaj-potopvanje-potopis-z-otroki

Tja grede sem vzela večerni let iz Ljubljane, s prihodom v Dubaj ob 7 zjutraj, v hotelu smo potem počakale na sobo na plaži oziroma ob bazenu. Odhod je bil potem ob 2:30, pristanek v Ljubljani pa ob 8 zjutraj. Ker sta bili obe povezavi preko noči sta najmlajši članici posadke vse skupaj prespali, na račun nočnih letov pa smo imele tudi dva polna dni brez dodatnih nočitev. Win win torej. Sicer pa lahko Dubaj na hitro obiščete tudi med načrtnim daljšim STOPOVER POSTANKOM, če preko Dubaja letite na primer nekam v Azijo. Z malo organizacije in hitrim tempom si lahko nekaj glavnih znamenitosti ogledate tudi le v enem dnevu.

ZAKAJ OBISKATI DUBAJ  

Kot rečeno, sem bila tudi jaz ena izmed tistih, ki ni nikoli pomislila na obisk Dubaja, sploh pa ne za kar cel teden. No, zdaj ko smo nazaj doma, sem popolnoma navdušena in vztrajno prepričujem prijatelje, da je Dubaj res fajn. Mogoče prepričam tudi koga od vas. Glavni razlogi za tokratni obisk so bili seveda močno pogojeni z dejstvom, da gre z mano naša enoletnica in da greva prvič nekam čisto sami. No, kasneje sta se nama pridružili še dve punci in imeli sva super družbo, pa vseeno.

TOREJ, ZA DUBAJ SEM SE ODLOČILA NA PODLAGI NASLEDNJIH FAKTORJEV: ugodna letalska karta, geografsko ni predaleč (en let 2h in drugi 4,5 ur, vmes hiter prestop), le 3h časovne razlike v našem zimskem času (jetlaga praktično ni bilo), poletne temperature in možnost kopanja v morju in bazenu (je res pasalo po dolgi zimi), je varno, čisto, udobno in veliko je za videti. V glavnem zame res ena odlična destinacija za hiter pobeg na toplo z majhnimi otroki – v primeru družinskega obiska res toplo priporočam hotel ob morju ali pa vsaj z bazenom. Sicer pa, tudi če potujete sami, Dubaj je pač res eno takšno prav posebno mesto, ki ga je zanimivo obiskati vsaj enkrat v življenju.

KAJ VIDETI IN DOŽIVETI V DUBAJU 

Verjetno lahko pridete za cel mesec, pa še ne boste “videli” oziroma doživeli vsega kar mesto ponuja, pa vseeno, tudi v (slabem) tednu se vidi veliko. Od NAJVIŠJE ZGRADBE NA SVETU do številnih MUZEJEV, RAZLEDNIH TOČK, ZABAVIŠČNIH in TEMATSKIH PARKOV, RAZKOŠNIH HOTELOV, PARKOV in IGRIŠČ, MARINE, PLAŽ, ADRENALINSKIH AKTIVNOSTI, POKRITEGA SMUČIŠČA in še in še pa do STAREGA DELA MESTA Z BAZARJI, tržnicami in bolj TRADICIONALNO ARHITEKTURO. Več o predelih mesta in posameznih atrakcijah v nadaljevanju prispevka.

ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI 

Seveda pa Dubaj še zdaleč ni edini zanimiv kraj v ZDRUŽENIH ARABSKIH EMIRATIH. Če imate dovolj časa in volje lahko v sklopu dnevnega izleta obiščete tudi ABU DHABI, kjer vas med drugim čaka spektakularna mošeja SHEIKH ZAYED GRAND MOSQUE, se zapeljete na izlet v puščavo ali pa si privoščite daljše ROAD TRIP POTOVANJE z najetim avtom. Posebno doživetje je tudi NOČITEV V PUŠČAVI, v ta namen lahko izberete enega izmed bolj luksuznih šotorov, sicer pa je DIVJE KAMPIRANJE v UAE tolerirano, zato lahko tisti bolj avanturistični po duši s seboj prinesejo kar svoj šotor. Obisk ZAE lahko kombinirate tudi z obiskom sosednjega OMANA, katerega smo mi obiskali že leta 2013 in še do danes ostaja ena mojih najljubših destinacij.

DOWNTOWN DUBAI  | srce Dubaja s svetovno znanimi znamenitostmi 


Eno največjih LUKSUZNIH NAKUPOVALNIH SREDIŠČ na svetu, trenutno NAJVIŠJA STOLPNICA NA SVETU, znamenita DUBAJSKA FONTANA, OPERA, DRSALIŠČE, RAZKOŠNI HOTELI in RESTAVRACIJE, RAZGLEDNE PLOŠČADI in še in še – v modernem urbanem centru Dubaja najdemo cel kup edinstvenih atrakcij in, če že ne vse, vas bodo vsaj nekatere izmed slednjih gotovo pustile odprtih ust. Če imate omejen čas za obisk Dubaja morate vsekakor najprej obiskati predel DOWNTOWN, pa tudi med večdnevnim obiskom mesta vam za prvi dan ogledov priporočam prav to okolico.

downtown-dubai-dubaj-potopis-potovanje-z-otroki

Naše letalo iz Istanbula je pristalo v zgodnjih jutranjih urah, zato smo prvi dan preživele bolj ležerno, na hotelski plaži, ob bazenu ter v bližnji soseski La Mer, drugi dan pa smo polne energije začele prav z obiskom naslednjih znamenitosti.

DUBAI MALL | eno največjih nakupovalnih središč na svetu 

Ne vem koliko ta podatek dejansko drži, ampak Dubai Mall naj bi bil najbolj obiskana lifestyle destinacija na svetu. Sicer bi se po množicah obiskovalcev, katerim smo jim bili priča med našim dvakratnim obiskom, s to statistiko kar strinjala. Preko 1200 trgovin, 200 mednarodnih restavracij, kinodvoran, igrišč in ostalih atrakcij, med katerimi je vsekakor najbolj znan AKVARIJ vas zlahka zamoti za cel dan.

Vsem nakupovalnim navdušencem ter tistim, ki samo radi malo napasete oči, priporočam obisk t.i. FASHION AVENUE dela, kjer se nahaja okrog 150 LUKSUZNIH BUTIKOV najbolj priznanih prestižnih blagovnih znamk.

Dubai-mall-fashion-brands-dubaj-nakupovanje-potopis-potovanje

In če so najbolj luksuzne trgovine v zgornnjih nadstopjih, so takšne, cenovno najbolj dostopne, v najnižjem. Tu najdemo tudi ogromen SUPERMARKET WAITROSE, kjer se dobi res vse, od švicarskih sirov do bolj lokalnih arabskih dobrot. Znotraj supermarketa se nahaja tudi topla kuhinja, kjer smo si dvakrat privoščili tudi hitro kosilo – res res ugodno in okusno. Nedaleč stran pa smo odkrili še par manjših trgovinic z arabskimi dobrotami in prigrizki. KULINARIČNA PONUDBA v Dubai Mall sicer prav nič ne zaostaja za vsem ostalim – tudi midve se nisva mogli upret vsaj eni pravi lokalni kavi v CAFE BATEEL, poleg katere so se odlično podali poljnjeni datlji.

dubai-food-dubaj-kulinarika-potopis-potovanje

V Dubai Mall pa vsekakor ne manjka tudi prav posebne PONUDBE ZA OTROKE. Mnogim bo najbolj zanimiv prav AKVARIJ, sicer pa jih lahko peljete še v pravo malo mesto KIDZANIA, kjer spoznajo različne poklice in aktivnosti, v virtualni tematski park PLAY DXB, v EKART ZABEEL pridejo na račun navdušenci gokarta, v TRAMPO EXTREME trampolin park, v REEL CINEMA kino, ki ponuja tudi “dine in” ali pa na primer v KIDS PLAY notranje igrišče.

Za fajn pogled na BURJ PARK z znamenito stolpnico BURJ KHALIFA pa obvezno obiščite APPLE TRGOVINO v Dubai Mall, ki ima krasno ZUNANJO TERASO. Če se ne motim je slednja sicer v času delovanja vodne fontane, vsaj v večernih urah, zaradi varnosti zaprta, a razgled je ravnotako zanimiv, tudi ko fontana ne obratuje.

DUBAI MALL AQUARIUM  | podvodni Zoo in akvarij 

Eden največjih akvarijev na svetu je prav gotovo atrakcija številka ena za mnoge obiskovalce Dubaja, predvsem tiste mlajše. Priznam, tokrat sem naredila izjemo, saj se ponavadi na veliko izogibam živalskim vrtovom in podobnim parkom. Ogromen, 10 MILIJONSKI REZERVOAR je dom največji zbirki tigrastih morskih psov na svetu in več deset tisočim ostalim vodnim živalim. Verjetno najbolj impresivena je kar ZUNANJA STENA AKVARIJA, skozi katero lahko občudujemo živalski svet, tudi če ne kupimo vstopnice, in pa seveda znameniti, približno 50m dolg TUNEL, skozi katerega se sprehodimo takoj ko vstopimo v notranjost akvarija. Sicer priznam, da na slikah vse skupaj izgleda veliko večje, kot se mi je zdelo v resnici.

 dubai-mall-aquarium-akvarij-dubaj-potovanje-potopis.

Lahko se odločite še za določene ekstra aktivnosti, kot na primer vožnja s čolnom s steklenim dnom, snorkljanje v kletki oziroma pootop z jeklenko in podobno. Poleg akvarija obiščete še PODVODNI ZOO, kjer vas čaka preko 100 živalskih vrst, od meduz, pingvinov, krokodilov do tropskih rib, želv, morskih zvezd in in in.

DUBAI FOUNTAIN SHOW  | spektakularni vodni šov 

Ena bolj zanimivih oziroma kar SPEKTAKULARNIH BREZPLAČNIH ATRAKCIJ je vsekakor vodni šov, ki ga večkrat na dan priredijo NA JEZERU BURJ KHALIFA, med istoimensko stavbo in nakupovalnim centrom Dubai Mall. Mi smo si ga ogledali zvečer.

dubai-at-night-dubaj-potopis-potovanje

dubai-fountain-show-dubaj-vodna-predstava-potopis-potovanje

Dubai-fountain-show-night-vodni-šov-Dubaj-potopis-potovanje

Prva DNEVNA PREDSTAVA je trenutno ob 13:00, druga pa pol ure kasneje. Prva NOČNA PREDSTAVA je ob 18:00, ponovitve so na pol ure do 10 oziroma 11 (ob vikendih) zvečer. Večerni predstavi se priključi še SVETLOBNI ŠOV in GLASBENA SPREMLJAVA in vse skupaj je res zanimivo za videt. Za najboljši razgled se morate sicer že kar precej vnaprej postaviti v prvo vrsto, najboljše kar na MOST SOUK AL BAHAR BRIDGE.

Dubaj-ponoči-Dubai-at-night-potopis-potovanje

SOUK AL BAHAR  | moderna tržnica v parku Burj 

V starejših soseskah Dubaja je sicer precej tržnic oziroma soukov, kot jim tu rečejo, pa vseeno omenim še tega, ki je zaradi svoje ugodne centralne lage in bližini bolj luksuzen nekaterih največjih znamenitosti Dubaja dobra izbira za obisk, če ste omejeni s časom. Tu vas čaka labirint hodnikov iz naravnega kamna s številnimi TRGOVINICAMI v arabskem dekorju in pa tudi RESTAVRACIJE v bolj modernem stilu. Obiskata se splača tudi precej novo TRŽNICO TIME OUT, ki ponuja nekaj najboljših KULINARIČNIH KONCEPTOV v mestu, vključno z zunanjimi terasami s pogledi na promenado in park Burj.

souk-al-bahar-dubai-dubaj-potopis-potovanje

BURJ KHALIFA  | najvišja zgradba na svetu 

Trenutno najbolj prepoznavna zgradba v Dubaju je s svojimi 828m hkrati tudi NAJVIŠJA ZGRADBA NA SVETU in to arhitekturno čudo si vsekakor velja pogledati z različnih točk v parku Burj.

burj-khalifa-dubai-dubaj-potopis-potovanje-z-otroki

Povzpnete se lahko tudi na eno RAZGLEDNIH PLOŠČADI, in sicer AT THE TOP v 124. oziroma 125. nadstropju ter AT THE TOP SKY v 148. nadstropju. Poleg slednjih lahko razvajate brbončice v enen izmed SALONOV oziroma RESTAVRACIJ na 122, 152, 153 ali 154. nadstropju. Obisk razglednih ploščadi je plačljiv, splača se vnaprejšnja rezervacija po spletu.

burj-khalifa-najvisja-stolpnica-na-svetu-dubaj-potopis

SKY VIEWS DUBAI  | razgledna ploščad s steklenim dnom

Namesto na razgledne ploščadi v Burj Khalifa smo se tokrat odločile za obisk SKY VIEWS DUBAI, na vrhu hotela Address Sky View. PANORAMSKO STEKLENO DVIGALO vas pripelje v 52. nadstropje, na približno 220m višine, kjer vas čaka RAZGLEDNA PLOŠČAD S STEKLENIM DNOM, ki ponuja odlične razglede na Burj park, Burj Khalifo in ostala arhitekturna čudesa v okolici, poleg tega pa si lahko privoščite še spust po STEKLENEM ZUNANJEM TOBOGANU ter sprehod po robu oziroma EDGE WALK.

sky-views-dubai-edge-walk-potopis-potovanje-z-otroki-dubaj

dubai-dubaj-sky-views-potopis-potovanje-z-otroki

Res impresivno in vsekakor vredno obiska, tudi najmlajši članici sta se po svoje zabavali in tekali po steklenih ploščah. Na koncu smo se ustavili še v baru, ki je poleg dragih pijač ponujal še odličen razgled na park Burj.

sky-views-dubai-razgledna-ploščad-dubaj-potopis-potovanje

burj-park-dubai-dubaj-potopis-potovanje-z-otroki

MUSEUM OF THE FUTURE  | “muzej prihodnosti” 

MUZEJ PRIHODNOSTI je še ena izmed najbolj znanih novejših znamenitosti v Dubaju, odprli so ga šele leta 2022. V t.i. „živem muzeju“ se potopimo v sanjarjenje o neomejenih možnostih tehnološkega in znanstvenega razvoja v prihajajočih desetletjih, umetni inteligenci, prihodnosti potovanj v vesolje, spremembah v ekosistemih in še čem. Muzej je sicer tudi že uvrščen na sezname najlepših muzejev na svetu, njegova asimetrična arhitekturna zasnova pa že na prvi pogled od zunaj poskrbi za zanimivo vizualno atrakcijo. Če nimate časa za vstop v muzej, si ga lahko na hitro ogledate vsaj od zunaj in ne bo vam žal.

DUBAI DEIRA  | stari del mesta Dubaj s številnimi tržnicami / souki in cenovno dostopnimi hoteli ter restavracijami 


Za pravi kontrast modernemu Downtown predelu mesta ne izpustite obiska bolj tradicionalnega dela mesta v soseski DEIRA, ki je znana tudi pod imenom STARI DUBAJ. Ozke ulice, številne TRŽNICE, med katerimi so najbolj znane GOLD SOUK, SPICE SOUK, PERFUME SOUK, SOUK AL MARFA, NAIF SOUK, tržnica DEIRA WATERFRONT (ribja tržnica) in pa prvi nakupovalni center AL GHURAIR CENTRE, vodne poti DUBAI CREEK kanala z lesenimi TAKSI LADJAMI ABRA (vožnja s slednjimi je mimogrede luštna in res poceni dogodivščina) in tradicionalnimi arabskimi DHOW LADJAMI vas popeljejo desetletja nazaj. Privoščite si lahko izredno ugodno vožnjo na drugo stran Dubai Creek kanala, večerno PANORAMSKO KRIŽARJENJE ali pa okusno tardicionalno pojedino na eni izmed starih ladij, ki danes gostijo PLAVAJOČE RESTAVRACIJE. Poleg omenjenega se tu najdejo tudi številne cenovno bolj dostopne restavracije in hoteli.

dubai-dubaj-souk-deira-creek-potopis-potovanje

Poleg naštetega vas tu čaka še kopica MUZEJEV, kot na primer DUBAI MUSEUM, NAIF MUSEUM, AL BOOM TOURIST VILLAGE, AL AHMADIYA HERITAGE HOUSE in WOMEN’S MUSEUM.

AL SEEF  | tradicionalna arabska soseska z odličnim soukom 


Na drugi strani Dubai Creek-a se nahajata še dve TRADICIONALNI SOSESKI, ki prav tako pašeta pod „stari Dubaj“ in sicer AL SEEF in AL FAHIDI (več o slednji v nadaljevanju).

al-seef-dubai-dubaj-souk-potopis-potovanje

Toooooliko stvari! Od raznoraznih starin, do oblačil z arabskim pridihom, nakita, igrač, spominkov, dekorativnih in drugih tekstilnih izdelkov.

al-seef-shopping-dubai-dubaj-potopis-potovanje-nakupovanje

al-seef-dubai-dubaj-potopis-potovanje-nakupovanje-z-otroki

al-seef-subai-dubaj-souk-tržnica-potopis-potovanje

Obisk predela Al Seef je bil v dopoldanskih urah prava poslastica, saj je bilo vse skupaj še precej mirno, ni bilo prevroče in punci sta brezbrižno tekali med številnimi trgovinicami v PEŠ CONI tik ob vodnem kanalu. Tule nam je bilo izredno všeč in res priporočam vsem, ki Dubaj obiščete z otroki. P.S. pa še to, čeprav nisem ljubitelj Starbucks kavarn, ampak a ni tale najbolj prisrčna od vseh na celem svetu?

Al-Seef-Dubai-Dubaj-Starbucks-potopis-potovanje-souk-tržnica

dubai-al-seef-dubaj-souk-tržnica-pootopis-ptovanje

al-seef-dubai-dubaj-potopis-potovanje-souk-z-otroki

AL FAHIDI  | historična soseska, znana tudi pod imenom Al Bastakiya 


Ta zanimiva HISTORIČNA SOSESKA, znana tudi pod imenom AL BASTAKIYA, se nahaja povsem blizu predela Al Seef in ponuja enkratno doživetje KULTURNO – ARHITEKTURNE DEDIŠČINE mesta Dubaj. Tradicionalni VETRNI STOPLI iz peščenjaka in lesa, skrivnostne uličice, številni MUZEJI (nekateri izmed njih so tudi povsem brezplačni), kulturne dejavnosti, mošeja, galerije, odlične kavarne in restavracije, OSTANKI PRVIH ZIDOV in še in še. Čudovito.

Al-Bastakiya-Al-Fahidi-Dubai-Dubaj-historična-soseska-potopis

Al-Bastakiya-Al-Fahidi-Dubai-Dubaj-potopis-potovanje

Al-Bastakiya-Al-Fahidi-museums-muzeji-Dubaj-Dubai-potopis

Tule smo si privoščili tudi odlično TRADICIONALNO ARABSKO KOSILO v znamniti restavraciji ARABIAN TEA HOUSE, ki nas ni razočaralo.

arabian-tea-house-Dubai-Dubaj-potopis-potovanje-kulinarika

DUBAI CREEK | očarljivi predeli na bregovih vodnega kanala 


Tako predel DEIRA, kot tudi AL SEEF in AL FAHIDI se nahajajo na bregovih vodnega kanala DUBAI CREEK, a če se napotimo še malce južneje od omenjenih sosesk se najde še nekaj zares zanimivih kotičkov, kot na primer DUBAI CREEK MARINA in DUBAI CREEK HARBOUR ter moderni DUBAI FESTIVAL CITY, na drugi strani pa večji zelen park CREEK PARK. V slednjem med drugim najdemo otroška igrišča, pa tudi večje notranje igrišče za otroke CHILDREN’S CITY. Naj omenim še čudovit zelen rezervat RAS AL KHOR WILDLIFE SANCTUARY, kjer domuje lepo število flamingov in raznoraznih ptic.

JUMEIRAH  | ikonični predel mesta Dubaj 


Eden bolj elegantnih predelov mesta kar se tiče lokacije hotela in uživanja na plažah se razprostira vzdolž obale Dubaja in ponuja obilico možnosti za preživljanje prostega časa. Razkošna letovišča in hoteli, butiki, kavarne in restavracije, prestižne vile, aktivnosti na vodi, znamenite plaže in še in še – tudi mi smo si hotel izbrali prav tu in ni nam žal.

LA MER CENTRAL | hip soseska s prav posebnim vzdušjem 

V neposredni bližini našega HOTELA (več o njem čisto na koncu prispevka) smo že prvi večer odkrile tole HIP SOSESKO s francosko zvenečim imenom La Mer, kjer se nahaja istoimenska plaža.

la-mer-central-dubai-dubaj-potopis-družinsko-potovanje-z-otroki

Poleg uživanja na mivki La Mer ponuja edinstveno arhitekturo v mestu – nekakšna URBANA OBALA z lesenimi sprehajalnimi potmi, grafiti in stenskimi poslikavami, umetninami iz naplavljenega lesa, starimi vozili, dekoracijo iz vrvi, visečimi mrežami in privlačno okrašenimi ulice z umetniškim pridihom na vsakem koraku, Priporočam obisk v času sončnega zahoda, ko se prižgejo tudi številne lučke in je res lepo za sprehod.

La-Mer-central-dubai-Dubaj-potopis-potovanje-street-art

MADINAT JUMEIRAH | moderno mini mesto zgrajeno v tradicionalnem arabskem stilu 

Eno dopoldne smo posvetile obisku tega zanimivega MODERNEGA ARABSKEGA MINI MESTA. Luksuzni HOTELI s 5 zvezdicami, tržnica SOUK MADINAT JUMEIRAH, številne RESTAVRACIJE na PROMENADI ob umetnih VODNIH KANALIH znotraj 5km dolgega rečnega sistema, zanimiva arhitektura in res super vzdušje nas je navdušilo.

madinat-jumeirah-dubai-dubaj-potopis-potovanje-z-otroki

madinat-jumeirah-boat-ride-dubai-dubaj-potopis-potovanje

madinat-jumeirah-dubai-dubaj-potopis

madinat-jumeirah-dubaj-dubai-potovanje-potopis

Za še bolj posebno izkušnjo si lahko privoščite vožnjo po kanalih z eno izmed lesenih ladjic, sicer pa priporočam obisk KAVARNE COSTA (odlično pecivo po sicer malo višjih cenah), saj je z njihove terase krasen pogled na znameniti HOTEL BURJ AL ARAB. Slednjega se vidi tudi s ploščadi pred kavarno, ki je dostopna vsem.

costa-cafe-madinat-jumeirah-dubai-dubaj-potopis-potovanje

DUBAI BURJ AL ARAB  | ikonični hotel s sedmimi zvezdicami 

Konec prejšnjega tisočletja najbolj prepoznaven zaščitni znak Dubaja, hotel v obliki jadra na lastnem otočku, je še danes prava poslastica za oči, četudi si ga ogledate le od daleč.

burj-al-arab-dubai-dubaj-potopis-potovanje-z-otroki

Viden je z nekaterih okoliških beach clubov, za katere se plača vstopnino, pa tudi z nekaj odprtih javnih plaž in kot že omenjeno zgoraj, z nekaj točk območja Madinat Jumeirah. Četudi v tem LUKSUZNEM HOTELU S KAR 7 ZVEZDICAMI ne prenočite, pa lahko obiščete eno izmed hotelskih RESTAVRACIJ – vse so sicer res visokega ranga, tako glede cen kot glede ponudbe.

PALM JUMEIRAH | umetni otočki v obliki palme 


Le kdo še ni slišal za te umetne otočke, ki iz zraka tvorjio podobo palme, na katerih so si dom kupili številni zvezdniki svetovnega kova? VRHUNSKI HOTELI, TRENDOVSKE RESTAVRACIJE, PLAŽE, SPREHAJALNE POTI, NAKUPOVALNA SREDIŠČA, NOČNI KLUBI, TEMATSKI PARKI in RAZGLEDNE TOČKE – tudi tukaj vam vsekakor ne bo dolgčas. Do tu se lahko pripeljete z znamenitim MONORAILOM, in obiščete AQUAVENTURE VODNI PARK, THE LOST CHAMBERS AQUARIUM, THE PALM FOUNTAIN, IKONIČNI HOTEL ATLANTIS, se sprehodite po PALM JUMEIRAH BOARDWALKU in še kaj. Mi smo si obisk Palme pustili za naslednjič, sicer pa ej tole prav gotovo super točka za preživet eno dopoldne, popoldne ali pa kar cel dan.

DUBAI MARINA  | še ena vizualno privlačna in ekskluzivna soseska 


Sprehod po 7 kilometrov dolgi t.i. DUBAI MARINA WALK promenadi je še ena stvar, ki je v Dubaju ne gre zamuditi. Luksuzne jahte, futuristični nebotičniki, RESTAVRACIJE in bari, urejeni PARKI, trgi in športne površine, PLAŽE (med slednjimi je najbolj kultna JBR BEACH), VODNI ŠPORTI, IZLETI Z JAHTAMI oziroma ladjami, DUBAI MARINA MALL nakupovalni center, raznorazne PRIREDITVE na prostem – za vsakega se najde nekaj.

dubai-dubaj-marina-walk-potopis-potovanje-z-otroki

dubai-dubaj-marina-walk-skyscrapers-potopis-potovanje-z-otroki

dubai-dubaj-marina-walk-potopis-družinsko-potovanje-z-otroki

Sicer ga tokrat nismo obiskali, pa naj ga vseeno omenim – OTOK BLUEWATERS, ki leži nasproti dubajske marine namreč. Tu se nahaja ogromno RAZGLEDNO KOLO AIN DUBAI, hoteli, klubi, restavracije, trgovine in bolj razkošne stanovanjske soseske. V marini nam je bilo nasplošno precej všeč, sploh pa je soseska idealna za VOZIČKANJE in SPREHAJANJE, kar je morda v nekaterih drugih predelih mesta večji izziv.

dubai-marina-Dubaj-potopis-potovanje

OSTALE ZNAMENITOSTI V DUBAJU | parki, vrtovi, razgledne točke, spomeniki, mošeje, nakupovalni centri in še in še 


Poleg vsega omenjenega se v Dubaju najde še cela vrsta znamenitosti, ki jih do sedaj nisem omenila, zato jih dodajam za konec. Slednjih tokrat nismo obiskali, ampak morda se vi odločite za obisk katere izmed slednjih atrakcij: DUBAI MIRACLE GARDENS za vse navdušence botanike in cvetočih inštalacij, ogromen okvir DUBAI FRAME, številni ostali nakupovalni centri kot na primer MALL OF EMIRATES (kjer se nahaja tudi pokrito smučišče SKI DUBAI), THE GLOBAL VILLAGE tematski park, JUMEIRAH MOŠEJA, IMG WORLDS OF ADVENTURE, LEGOLAND, KNJIŽNICA Mohammed Bin Rashid, AURA SKY POOL bazen, industrijski ALSERKAL AVENUE, EXPO CITY DUBAI, številni čudoviti PARKI in OTROŠKA IGRIŠČA pa še bi se kaj našlo.

BREZPLAČNE AKTIVNOSTI V DUBAJU  | brezplačne oziroma poceni atrakcije in aktivnosti za vsak žep

In ker je bilo eno izmed najbolj pogostih vprašanj do sedaj tudi to, kako drag je v resnici Dubaj, sem se odločila, da najprej objavim en prispevek na to temo. Slednji je že nekaj časa na blogu, če ste ga zamudili, si ga lahko preberete po kliku na spodnji gumb. Dejansko se da v Dubaju preživeti tudi cel teden presenetljivo ugodno, saj je na voljo ogromno ZANIMIVIH BREZPLAČNIH IN CENOVNO UGODNIH AKTIVNOSTI IN DOŽIVETIJ. Sama sem sicer vedno pristaš kombinacije ugodnih oziroma brezplačnih stvari ter tistih malo dražjih, ker, živi se samo enkrat in mi tu in tam ni težko odšteti malo več za kakšno posebno doživetje. Pa vseeno, v Dubaju se res najde nekaj za vsak žep. Več pa na linku spodaj.

POCENI V DUBAJ

ROVE LA MER HOTEL DUBAJ  | top izbira hotela v Dubaju 

Za konec pa enostavno moram dodati odstavek ali dva o hotelu ROVE LA MER, ki je bil naš dom v času obiska Dubaja. Slednjega sem imela ogledanega še preden sem sploh kupila letalske karte, prepričale pa so me naslednje tri stvari: 1) hotel je ob plaži in ima bazen, 2) hotel nudi brezplačni shuttle do centra Dubai Mall in 3) pozitivni komentarji in ocene na spletnih platformah za rezervacije prenočišč. Naj še tule dodam da tu ne gre za kakršno koli sodelovanje ali pa sponzorirano objavo, hotel mi je bil enostavno tako všeč, da si zasluži javno pohvalo in moje priporočilo vsem, ki iščejo namestitev v Dubaju.

Rove-la-Mer-Dubai-Dubaj-hotel-where-to-stay-potopis-potovanje

V Dubaju najdemo sicer še par drugih hotelov iz iste skupine Rove, a meni je bil najbolj všeč prav tale, ki se nahaja v predelu LA MER. Sicer sem rezervirala standardno dvoposteljno sobo, ob prihodu pa so tako naju kot kolegico brezplačno upgrejdali v sobo s pogledom na morje. HOTELSKE SOBE so ravno prav moderne in ravnoprav osebne, z res premišljenimi dodatki in unikatnim dekorjem. Med drugim smo imele v sobah tudi manjši hladilnik v katerega smo po prvem obisku supermarketa shranile prigrizke in pijačo. Hotel ima v prtiličju poleg recepcije s številnimi kavči in udobnimi stoli, še KONFERENČNO SOBO, FITNES, SHRAMBO ZA PRTLJAGO, IGRALNICO, MIZE Z ELEKTRIČNIMI PRIKLJUČKI ZA LAPTOPE, PRALNICO in pa tudi svojo RESTAVRACIJO. Slednja ima tako notranje kot tudi zunanje prostore na prostorni TERASI, streže pa zajtrke, kosila, večerje ter seveda številne prigrizke in pijače. Kulinarična ponudba je na voljo tudi v spodnjem BEACH BARU, do katerega lažje dostopate s plaže, možen pa je tudi ROOM SERVICE (tako za hrano kot pijačo, brez dodatnega doplačila).

Rove-la-Mer-hotel-Dubai-Dubaj-food-hrana-potopis-potovanje

Hotelu pripada dovolj velika površina na sicer JAVNI PLAŽI, kjer vas kot hotelske goste čakajo brezplačni LEŽALNIKI in SENČNIKI, BRISAČE ter neomejene količine PITNE VODE v plastenkah. Na plaži se nahaja tudi WC in AVTOMAT S PITNO VODO, kjer plastenke lahko brezplačno napolnite kolikokrat hočete.

Dubai-Dubaj-potopis-potovanje-La-Mer-Hotel-beach

Rove-La-Mer-hotel-beach-plaža-Dubai-Dubaj-potopis-potovanje-z-otroki

Še ena tistih ekstra malenkosti, ki naredi ogromno razliko je na primer BREZPLAČNA IZPOSOJA IGRAČ za otroke, ŽOG IN LOPARJEV ter podobno za malo večje otroke in odrasle ter BREZPLAČNI SLADOLED enkrat dnevno za vse. Prisoten je tudi REŠEVALEC IZ VODE.

Rove-la Mer-hotel-beach-plaža-dubaj-potopis-potovanje

Plaža je čista, morje je idealno tudi za majhne otroke, poleg klasičnih ležalnikov so na voljo še zložljivi ležalniki in različne vreče za sedenje. V BEACH BARU si poleg kulinaričnih dobrot sicer lahko privoščite tudi ogled kakšne tekmo na ogromnem zunanjem platnu.

Rove-la Mer-beach-plaža-z-otroki-potovanje-dubaj

BAZEN, okrog katerega so razporejeni ležalniki in mizice, je ogrevan in s tem primeren za kopanje preko celega leta. En del je manj globok in s tem idealen tudi za majhne otroke, v neposredni bližini so tudi TUŠI in WC z brezplačnimi BRISAČAMI, milom in šamponom.

rove-la-mer-dubai-dubaj-hotel-bazen-potopis-potovanje-z-otroki-

Poleg zgoraj omenjene hotelske restavracije je tu še poseben ICE CREAM TRUCK, kjer imajo (sicer za kar visoko ceno) res odlične 100% naravne sladolede. Nam je bilo pri bazenu najlepše ob koncu dneva, ko ni bilo prav nobene gneče, morje pa je bilo v tem času (marca) proti večeru že malenkost premrzlo za moje kosti.

Sama LOKACIJA HOTELA je prav tako odlična, kakšnih 4km od centra mesta (Downtown), do koder vas večkratdnevno pripelje brezplačni HOTELSKI SHUTTLE BUS (približno 20min) ali pa ugoden taksi. Kratek sprehod po plaži pa ste že v centru dogajanja v LA MER CENTRAL, kjer vas čaka en kup restavracij, trgovinic in ostale ponudbe. Tudi nedaleč od letališča in ostalih zanimivih predelov mesta, a še vedno dovolj miru. Poleg vsega naštetega moram omeniti še verjetno tisto najboljšo stran hotela – nadpovprečno prijazno in ustrežljivo HOTELSKO OSEBJE. Ne vem, kdaj sem si nazadnje rekla “oh v tale hotel, bi šla pa z veseljem še kdaj”, ampak tule sem si vsekakor mislila prav to.


Toliko o Dubaju z moje strani, zaenkrat. Prav gotovo se še kdaj vrnem, podoba mesta se namreč še naprej spreminja z visoko hitrostjo, in ne dvomim da bo že čez kakšnih 5 let (ali pa še prej) že marsikaj novega. Za naslednji obisk mi je ostalo tudi še kar precej neraziskanih kotičkov mesta in z veseljem se bom potrudila za naslednji obisk prepričati še moški del familije. Pa vi, ste že obiskali Dubaj?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *