afriski-safari-afrika-parki-potopis-potovanje

AFRIŠKI SAFARI | najboljši parki in destinacije v Afriki

Katja JUŽNOAFRISKA REPUBLIKA, KENIJA, NAMIBIJA, NASVETI, POSEBNA DOŽIVETJA, SAFARI, TANZANIJA, UGANDA Leave a Comment

V Afriki je ogromno narodnih parkov, naravnih rezervatov in zavarovanih območij, ki ponujajo neverjetne safari izkušnje, toda katere destinacije oziroma parki so najboljši? Kje lahko občudujemo znamenite živali, ki jih imenujemo tudi „velikih 5“? Težko jih je izbrati le nekaj, poleg tega pa igra pri opazovanju živali velik faktor tudi sreča, letni čas oziroma sezona v času vašega obiska in pa seveda število dni, ki jih preživite v odkrivanju posameznega parka. Ker sem še vedno malo razočarana, da smo morali lansko poletje odpovedati našo planirano afriško pustolovščino v Keniji in Tanzaniji, (a vseeno hvaležna, da sem pretekla leta uspela obiskati nekatere ostale parke), sem za obujanje spominov in inspiracjo zase in za vas sestavila seznam najboljših afriških safari parkov. Morda pa še kdo dobi idejo za naslednje potovanje ali pa koga vsaj v mislih z domačega fotelja popeljem med zlate afriške savane, med leve in masaje, pod vznožja vulkanov in obale jezer. Pa še kam. Malo snajarjenja v tehle časih res ne škodi. Na podlagi mojih osebnih izkušenj in spletnih raziskav, so tukaj torej najboljši afriški safari parki.

1. NARODNI PARK KRUGER, Južna Afrika 


EDEN NAJVEČJIH NARODNIH PARKOV V AFRIKI ponuja eno najboljših safari izkušenj na celini in je dom številnih veličasnih divjih živali. Pogosto se na raznih seznamih znajde prav na prvem mestu najboljših safari parkov, čeprav je živali tu včasih težje opaziti na račun bolj porasle, grmičaste pokrajine v primerjavi z nekaterimi drugimi parki. Če radi raziskujete s svojim ali najetim vozilom, je Kruger odlična izbira, saj so ceste v odlični kondiciji in RAZISKOVANJE PARKA NA LASTNO PEST, BREZ VODIČA tu res ni problem. Tudi mi smo si ga med road trip potovanjem po Južni Afriki pred leti ogledali par tako. Slaba stran tega je pa vsekakor dejstvo, da je v parku posledično veliko obiskovalcev in vozil, tako da je lahko kar gneča. Za obisk predlagam vsaj tri dni, še boljše pa je če si prenočišče izberete na dveh različnih koncih parka.

Kruger-national-park-south-africa-safari-afrika-potovanje

NP Kruger se nahaja blizu meje z Mozambikom, približno 400 km od mednarodnega letališča v mestu JOHANNESBURG, proti severovzhodu. Park je najlažje obiskati v sklopu road trip potovanja po JA z najetim vozilom, sice rpa se v neposredni bližini nahaja tudi manjše letališče. V park lahko vstopite preko kar 10 VSTOPNIH TOČK, kjer se plača DNEVNO VSTOPNINO. PRENOČIŠČE lahko izberete znotraj parka (priporočam), ali pa zunaj, blizu vstopnih točk. Kot v večini tovrtsnih afriških parkov lahko spite v LUKSUZNIH LODGIH, ali pa izberete cenovno bolj dostopne KAMPE in PREPROSTEJŠE NASTANITVE.

POTOPIS JUŽNA AFRIKA 

2. NARODNI PARK CHOBE, Bocvana


Še en precej UNIKATEN NARODNI PARK, ki sicer ni največji v Botsvani, je pa eden izmed prvih, predvsem pa NAJBOLJ BIOLOŠKO RAZNOVRSTEN PARK V DRŽAVI. Znan je predvsem po IZJEMNO VELIKI POPULACIJI SLONOV (tu jih je kar preko 100.000), ki so zagotovo zvezde tega parka, čeprav lahko vidimo tudi številne druge živali, vključno s skoraj 500 vrstami ptic. Za malce drugačno perspektivo ne pozabite tudi na možnost SAFARIJA S ČOLNOM OZ. LADJO PO REKI CHOBE in / ali PANORAMSKI POLET s helikopterjem oziroma manjšim letalom. CESTE V TEM DELU BOCVANE so pravzaprav v dobrem stanju in vožnja z najetim terenskim vozilo ni problem. Pokrajinsko gledano lahko pričakujete savane, odprte travnike, močvirja in poplavne ravnice, močvirja in še več.

V park lahko vstopite PREKO VEČ VSTOPNIH VRAT, za obisk tako kot skorajda povsod plačate DNEVNO VSTOPNINO, prenočite pa lahko ali znotraj parka v različnih LODGIH oziroma KAMPIH ali pa izberete kakšno malenkost cenejšo namestitev zunaj parka. Največ obiskovalcev pride skozi mesto Kasane ali vstopno točko ob meji z Namibijo, vstop pa je sicer možen tudi iz Zambije ali Zimbabveja. Številni popotniki obisk narodnega parka Chobe kombinirajo z road trip potovanjem po sosednji NAMIBIJI, hkrati je možen tudi obisk svetobvno znanih VIKTORIJINIH SLAPOV nedaleč stran.

3. NARODNI PARK ETOSHA, Namibija


NAJVEČJI IN NAJPOMEMBNEJŠI NARODNI PARK V NAMIBIJI se ponaša z enkratno pokrajino z izjemno REDKIM RASTLJENJEM in številnimi vodnimi kotanjami, t.i. „WATERHOLES“. Slednje so sicer umetnega izvora, so pa odlično mesto za opazovanje divjih živali, še posebej zgodaj zjutraj ali pa tik pred sončnim zahodom. V prevodu ime “Etosha” pomeni “velik bel kvadrat “, nahaja se namreč na območju ogromnega NARAVNEGA SLANIŠČA (Etoška kotanja), katerega se jasno vidi celo iz vesolja. CESTE V PARKU SO V DOBREM STANJU, zato za ogled in raziskovanje parka popolnoma zadošča katerikoli njet avto, ni potrebe po terenskem vozilu. Tudi mi smo Etosho, kjer nam je uspelo videti velikih 5 afriških živali, obiskali med daljšim road trip potovanjem po Namibiji in lahko rečem, da je to eden mojih najljubših parkov.

etosha-national-park-africa-namibia-afrika-potovanje

Etosha se nahaja približno 400 km od mednarodnega letališča v prestolnici WINDHOEK, proti severu, blizu meje z Angolo. V park lahko vstopite skozi 4 VSTOPNE TOČKE, za potnike in vozila pa morate plačati DNEVNO VSTOPNINO. PRENOČIŠČA so na voljo znotraj parka, ali pa zunaj, v bližini ene izmed vstopnih točk.

POTOPIS NAMIBIJA

4. NARODNI PARK AMBOSELI, Kenija


DRUGI NAJBOLJ PRILJUBLJEN PARK V KENIJI, takoj za Masai Mara, ponuja edinstveno izkušnjo – predvsem zaradi čudovite lege tik pod mogočnim KILIMANJAROM, ki se nahaja v sosednji Tanzaniji in je NAJVIŠJA PROSTO STOJEČA GORA NA SVETU. Številni obiskovalci pohod na vrh Kilimanjara zaradi bližine kombinirajo prav s safarijem v Amboseliju. Amboseli je najbolj znan po POPULACIJI SLONOV, mnogi med njimi so že zelo stari in so bili v zadnjih desetletjih pogosto predmet raziskav. Poleg slonov pa tudi tu srečate ogromno drugih živalskih vrst, od bivolov, levov, gepardov, hijen, žiraf, zeber, gnujev, impale do približno 400 vrst ptic. V parku je več MOČVIRIJ, sicer pa je vegetacija precej redka, zaradi česar je to območje eno najboljših glede možnosti opazovanja živali.

Amboseli se nahaja približno 250 km južno od NAIROBIJA (4 ure vožnje), na meji s Tanzanijo. Park si lahko ogledate na lastno pest Z NAJETIM 4WD VOZILOM, a popotniku tu vseeno največkrat izberejo kombinacijo NAJEMA VOZILA Z VOTNIKOM, ki je hkrati tudi vaš vodič. Slednje je sicer malenkost dražja opcija, a vam po drugi strani morda prišpara marsikatero nevšečnost, pa še kaj zanimivega izveste sproti. V park vodijo 4 VSTOPNE TOČKE, tudi tu se plača DNEVNA VSTOPNINA. Različni tipi PRENOČIŠČ so na voljo tako v parku samem kot v neposredni bližini.

5. NARODNI PARK MURCHISSON FALLS, Uganda


Kot NAJVEČJI PARK V UGANDI, ki je ime dobil po impresivnih SLAPOVIH na reki VICTORIA NILE, ponuja odlično safari doživetje na severozahodu države. Slapove lahko vidite tako z vrha (vključuje malo lažjega pohodništva), kot tudi s spodnjega dela, če si privoščite PANORAMSKO VOŽNJO Z MANJŠO LADJO. Lahko rečem, da sta oba pogleda enako impresivna, čeprav med vožnja z ladjo sproti vidite še nilske konje, slone in še kakšno zanimivo žival. Obisk tega parka imam v krasnem spominu, tudi zato, ker (še) ni preveč turističen. Od velikih 5 lahko tu vidite 4 živalske vrste in sicer leve, leoparde, slone in bivole, medtem ko si nosoroge lahko ogledate v bližnjem zavetišču ZIWA RHINO SANCTUARY. Narodni park je tudi odličen kraj za OGLED PTIC, saj v parku najdete približno 450 vrst.

uganda-murchison-falls-national-park-safari-potovanje

Obstaja 6 VSTOPNIH TOČK, skozi katera lahko vstopite v park – najboljši način za obisk je z najetim 4WD AVTOMOBILOM ali pa v sklopu ORGANIZIRANE VODENE SKUPINE – tovrstne organizirane večdnevne izlete lahko rezervirate že od doma ali pa na licu mesta v Kampali oziroma kakšnem drugem turističnem mestu po državi. Sama sem imela odlično priliko park raziskovati s prijateljevo Toyoto s štirikolesnim pogonom, spali smo v res preprostem a lepo urejenem kampu, sicer pa je znotraj parka na voljo več različnih PRENOČIŠČ. Tudi tu se plača DNEVNO VSTOPNINO.

POTOPIS UGANDA

6. NARODNI PARK SOUTH LUANGWA, Zambija


Sicer NAJBOLJŠI IN NAJBOLJ OBISKANI NARODNI PARK ZAMBIJE, a vseeno ostaja manj obiskan s strani mednarodnih turistov in še zlepa ni tako obiskan kot nekateri drugi parki po Afriki. Prav zaradi tega mene osebno še bolj vleče tja. Tu za razliko od večine ostalih parkov tudi NI OGRAJ, sama lokacija parka je precej odmaknjena in izolirana ter malce težje dostopna. V parku so številni KAMPI, kjer lahko prespite – tudi tam ni ograj, zato ste res med živalmi. Park je najbolj znan po NILSKIH KONJIH, KROKODILIH IN LEOPARDIH, ŽIRAFAH, SLONIH IN BIVOLIH, pa tudi po približno po 400 vrstah PTIC. Koliko in katere živali vidite je tu odvisno tudi od suhih (večje živali, ki se zbirajo ob vodnih luknjah, lagunah in reki Luangwa) in deževnih letnih časov (super za ljubitelje ptic).

NP Luangwa South se nahaja skoraj 600 km od glavnega mesta LUSAKA (približno 10 ur vožnje), proti severovzhodu, blizu meje z Mozambikom in Malavijem. Do parka lahko sicer pridete tudi z JAVNIM PREVOZOM (avtobusom ali minibusom) iz različnih smeri, Zambijo pa lahko raziskujete tudi Z NAJETIM 4WD AVTOM. Najbližje manjše letališče je oddaljeno 30 min vožnje. Obstajata 2 GLAVNI VSTOPNI TOČKI V PARK, plača pa se tudi DNEVNA VSTOPNINA, ki je sicer mnogo nižja od tistih v nekaterih bolj znanih parkih. V samem parku je veliko UGODNIH NAMESTITEV, zaradi česar je tole tudi ena bolj CENOVNO DOSTOPNIH SAFARI DESTINACIJ.

7. NARAVNI REZERVAT MASAI MARA, Kenija


EDEN NAJBOLJ ZNANIH IN OBISKANIH AFRIŠKIH PARKOV, kjer ste, poleg tanzanskih parkov Serengeti in Ngorongoro, lahko priča znameniti VELIKI MIGRACIJI. Park je dobil ime po kenijskem nomadsko – pastirskem ljudstvu, MASAJIH, sicer pa je Masai Mara le DEL VEČJEGA EKOSISTEMA, ki zajema t.i. MARA TRIKOTNIK in več MASAJSKIH OBMOČIJ. V parku lahko vidite vseh VELIKIH 5 ŽIVALI, skozi celotno leto. Poleg njih pa vidite tudi večje populacije zebr, žiraf, podvodnih konjev, slonov, hijen, krokodilov, gazel in drugih. Še posebno zanimivi so ogroženi ČRNI NOSOROGI. Najboljše območje za opazovanje živali so navadno ravnice okoli REKE MARA, če pa želite drugačno perspektivo, si lahko privoščite na primer tudi PANORAMSKI POLET Z BALONOM.

Masai-Mara-Kenija-safari-potopis-potovanje

Masai Mara se nahaja približno 300 km od NAIROBIJA (skoraj 6 ur vožnje) in meji na Serengeti v Tanzaniji. Obstaja 6 VSTOPNIH TOČK, skozi katera lahko vstopite v park, plačati boste morali DNEVNO VSTOPNINO, izbirate lahko med RAZLIČNIMI VRSTAMI NAMESTITVE znotraj parka ali zunaj, blizu vstopnih točk. V MARI lahko vozite SAMI Z NAJETIM 4WD VOZILOM, a večina popotnikov se za safari potovanje po Keniji vseeno odloči za opcijo NAJEMA AVTA Z VOZNIKOM, ki ga je enostavno urediti že od doma, v Nairobiju ali pa katerem drugem turističnem kraju v državi.

8. NARODNI PARK HWANGE, Zimbabve


NAJVEČJI NARAVNI REZERVAT V ZIMBABVEJU je tudi eno prvih zavarovanih območij v Afriki, nahaja pa se v bližini znamenitih VIKTORIJINIH SLAPOV. Tu lahko opazujete ENE NAJVEČJH SLONJIH ČRED, poleg tega pa vidite seveda še marsikatero živalsko vrsto, kot na primer leve, nosoroge, bivole, žirafe, hijene, zebre in še katero. Park je vsekakor manj poznan in obiskan, zato je dobra izbira za vse, ki iščejo manj turistične destinacije. Pokriva precej velike površine z različnimi pokrajinami od bolj PEŠČENIH SUHIH JUŽNIH DELOV, ki mejijo na puščavo Kalahari, do bolj BUJNIH TRAVNIKOV NA SEVERU.

Hwange se nahaja daleč v ZAHODNEM DELU ZIMBABVE, blizu meje z Zambijo, Bocvano in Namibijo. Ker je le eno uro vožnje oddaljen od VIKTORIJINIH SLAPOV, je odlična izbira za tiste, ki bi radi združili obisk svetovne znamenitosti s krajšim safarijem. Na voljo je tudi MANJŠE LETALIŠČE, glavno mesto HARARE pa je oddaljeno 8 ur vožnje. V parku so 3 GLAVNI KAMPI, kjer najdete različne vrste NAMESTITEV, vključno z lodgi in kampi. Infrastruktura je tu sicer precej preprosta, pa tudi ceste niso v najboljšem stanju, zato je dober štirikolesni pogon nujen. Plača se DNEVNA VSTOPNINA, ki pa je bistveno nižja kot v nekaterih drugih bolj znanih parkih.

9. NARODNI PARK LAKE NAKUR, Kenija


TA EDINSTVEN NARODNI PARK OB JEZERU NAKURU je svetovno znan po tem, da je NAJBOLJŠA LOKACIJA ZA LJUBITELJE PTIC, saj na obali jezera gnezdi NA STO TISOČE ROZA FLAMINGOV (pogosto jih je tudi več kot milijon). Slednji se prehranjujejo se z algami, ki rastejo v jezeru. To je resnično spektakularen pogled, poleg flamingov in ostalih PTIC pa v parku lahko vidimo še veliko drugih živali, kot so na primer levi, leopardi, gepardi, žirafe, povodni konji, opice, bivoli in druge. Park deluje tudi kot ZATOČIŠČE ZA OGROŽENE IN REDKE ČRNE NOSOROGE, ugedamo pa lahko tudi bele nosoroge.

lake-nakuru-kenija-safari-potopis-potovanje

Jezero Nakuru se nahaja nekaj manj kot 200 km od NAIROBIJA (3,5 ure vožnje) proti severu in je dokaj lahko dostopno z najetim avtomobilom. Obstajajo 3 VSTOPNE TOČKE, plača se DNEVNA VSTOPNINA, NAMESTITVE pa so na voljo tako v parku kot tudi na območju okoli njega. To je odličen park za obisk, če nimate veliko časa, saj je blizu in relativno LAHKO DOSTOPEN iz kenijske prestolnice.

10. NARODNI PARK SERENGETI, Tanzanija


Verjetno najbolj priljubljen med vsemi, NP SERENGETI v Tanzaniji je svetovno znani park, kjer si lahko ogledate ENO NAJVEČJIH MIGRACIJ ŽIVALI NA SVETU in je pravzaprav središče veliko večjega ekosistema, vključno z NARAVNIM REZERVATOM NGORONGORO in NARODNIM REZERVATOM MASAI MARA v Keniji. Narodni park je razdeljen na 3 OBMOČJA, od katerih ima vsako različne krajinske značilnosti – najbolj znane so t.i. SERENGETI RAVNICE, kjer se v izjemno velikem številu pojavljajo vrste antilop Wildebeest, zebre, bivoli, gazele in ostale živali. Po nekaterih podatkih je tu tudi NAJVEČJA POPULACIJA LEVOV, s številkami nekje okrog 3000 živali. Čeprav je obisk parka možen Z NAJETIM 4WD VOZILOM, v primeru da ste izkušen voznik, pa se sveeno večina obiskovalcev priključi vodenim skupinam ali pa NAJAME AVTO Z VOZNIKOM, ki je hkrati tudi vaš vodič. V park vodijo 3 VSTOPNE TOČKE s tanzanijske strani in 1 iz kenijske (ta ni vedno odprta zato nujno vnaprej preverite). Plačati je potrebno DNEVNO VSTOPNINO, znotraj parka pa je na voljo cel kup RAZLIČNIH PRENOČITVENIH KAPACITET.

Serengeti-Tanzanija-safari-potopis-potovanje

Serengeti se nahaja v severni Tanzaniji, na meji s Kenijo. V potovanje lahko torej zlahka vključite obe državi, tako d ana primer LETITE V NAIROBI (Kenija) ter najamete avto z voznikom (ali pa uporabite javni prevoz, oziroma se priključite organiziranim skupinam). Če najamete avto, je zelo težko prečkati mejo z njim, saj večina agencij tega ne dovoli. Druga možnost je leteti na mednarodno letališče KILIMANJARO (320 km od Serengetija) ali pa ARUSHA, ki je nekoliko bližje. Lahko se dogovorite tudi za VODENO SAFARI TURO IZ ZANZIBARJA ali drugih delov države.

11. KGALAGADI TRANSFRONTIER PARK, Bocvana & JA


Ta park se razprostira med dvema državama, BOCVANO IN JUŽNO AFRIKO, in je zaradi svoje posebne pokrajine eden bolj edinstvenih. Dejansko je sestavljen iz DVEH NARODNIH PARKOV, in sicer NP KALAHARI GEMSBOK (v Južni Afriki) in NP GEMSBOK (v Bocvani). Ker se velik del tega parka nahaja znotraj PUŠČAVE KALAHARI, je območje večinoma pokrito s peščenimi sipinami z redko vegetacijo in osamelimi drevesi. Obstaja tudi veliko konstantno suhih strug, vendar voda teče pod zemljo in zagotavlja dobre pogoje za rast manjših grmov in trave. Vidimo lahko leve, geparde, leoparde, hijene, večje ptice ujede, gnuje in nekatere druge večje živali. V JA delu parka se območje smatra tudi kot ZAVAROVANO OBMOČJE ZA LEVE.

Večina NAMESTITEV in drugih infrastrukturnih objektov se sicer nahaja na južnoafriški strani, del parka, ki se nahaja v Bocvani, pa je bolj divji in nerazvit. Kljub temu je to odličen park za raziskovanje na lastno pest Z NAJETIM AVTOM. Od JOHANNESBURGA se nahaja 10 ur vožnje, najbližje letališče v Južni Afriki pa je v kraju UPINGTON – od tu je do parka le približno 2 uri vožnje. Za vstop v park se plača tudi DNEVNA VSTOPNINA.

12. ZAVAROVANO OBMOČJE NGORONGORO, Tanzanija


ŠE ENO ZELO POSEBNO ZAVAROVANO OBMOČJE in eden najbolj edinstvenih safarijev v Afriki vključuje NAJVEČJI MIRUJOČI VULKANSKI KRATER NA SVETU. Slednji se nahaja tudi na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine. IMA NAJVIŠJO POPULACIJO PREDATORJEV V AFRIKI, zato zlahka vidimo veliko tovrstnih živali skozi celo leto. Najbolj čaroben čas je sicer vsekakor čas VELIKE MIGRACIJE, ko se čez to območje giblje več kot 2 MILIJONA ŽIVALI (zlasti gnujev, zeber in gazel), ki iščejo hrano. Čas te množične selitve, največje na planetu, je pogojen z deževnimi letnimi časi in se dogaja v smeri urinega kazalca na območjih SERENGETI in NGORONGORO v Tanzaniji ter MASAI MARA v Keniji.

Ngorongoro-Kenya-safari-potovanje

Ngorongoro se nahaja približno 400 km od NAIROBIJA v Keniji (8 ur vožnje) in približno 200 km od ARUSHE v Tanzaniji (3 ure vožnje). Dobro je dostopen tudi, če potujete na primer iz kenijske Masai Mare skozi Serengeti v smeri proti Arushi. V Tanzaniji se lahko vozite sami, vendar prinesite dobro dozo potrpljenja in pričakujte bolj divje ceste. Večina obiskovalcev izbere organiziran ogled ali najem avto z lokalnim voznikom, ki deluje tudi kot vodič. Za vstop se plača DNEVNA VSTOPNINA, v samem kraterju ni PRENOČITVENIH KAPACITET, so pa na platoju oziroma robu kraterja od koder je čudovit razgled.


Prav gotovo je v Afriki še veliko parkov, ki si zaslužijo našo pozornost, in z veseljem bom kakšnega izmed njih v prihodnosti dodaal na tale seznam, zaenkrat pa je tole kar dober začetek. Pa ne pozabite, med obiskom afriških narodnih pakrov in zavarovanih območij se je zaradi lastne varnosti in ohranjanja narave potrebno obnašati odgovorno in v skladu s predpisi parkov, ki jih obiščemo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *