najboljše destinacije za ljubitelje vina potovanja

VINSKO POPOTOVANJE | najboljše destinacije za ljubitelje vina in potovanj

Katja KULINARIKA + RECEPTI, NASVETI, POSEBNA DOŽIVETJA Leave a Comment

Potovanja, okusna hrana in kozarec dobrega vina gredo pri meni že skoraj dve desetletji odlično skupaj, zato je že skrajni čas, da se razpišem tudi o najboljših destinacijah za vse ljubitelje vina. Naj poudarim, kljub temu, da nekaj o vinu vsekakor vem, pa vseeno nisem enolog in zato tale prispevek ne bo ravno strokovne narave. Nastal je namreč iz čiste ljubezni do dobre kapljice in odkrivanja zanimivih krajev. Torej, tukaj predstavljam moj osebni izbor destinacij – nekatere sem že imela možnost obiskati, nekatere pa še pridejo na vrsto. Morda pa še kdo od vasi dobi kakšno novo idejo.

DOLINA DOURO, Portugal | najtarejša zaščitena vinska regija na svetu

Dolina Douro, nedaleč od mesta Porto na severu Portugalske je vsekakor ena lepših destinacij za vse, ki radi potujejo in uživaju v kozarcu dobrega vina. Kot NAJSTAREJŠA ZAŠČITENA VINSKA REGIJA NA SVETU s svojimi vinogradi na hribčkih in gričih na obeh bregovih reke Douro je uvrščena tudi na seznam UNESCO dediščine. Poleg slavnega PORTOVCA tu pridelujejo še celo vrsto lokalnih rdečih in belih vinskih sort, tako da je izbira za VINSKE POKUŠINE res velika in raznovrstna. Iz Porta lahko semkaj PRIPLUJETE Z LADJO in se med panoramsko vožnjo naužijete pogledov, ali pa se pripeljete z najetim avtom.

Douro valley Portugal wine travel destination Portugalska vinsko popotovanje

Priporočam pardnevni oddih v eni izmed čudovitih tradicionalnih hiš – QUINTA in obisk okoliških VINARIJ ter zanimiv VINSKI MUZEJ, za tiste bolj športnega duha pa še najem kajakov. Obisk doline se splača združiti z obiskom mesta Porto oziroma daljšim road trip potovanjem po Portugalski. Slednje smo z najetim avtom izvedli tudi mi leta 2016, celoten potopis lahko preberete s klikom na spodnji gumb.

potopis PORTUGALSKA

MENDOZA, Argentina | najvejčje argentinsko vinsko območje ob vznožju mogočnih Andov

Najbolj znano in največje vinsko območje v Argentini se nahaja na robu Andov, ki poskrbijo za edinstveno kuliso med vinsko pokušino, poleg tega pa ponujajo še celo vrsto ostalih športno-rekreacijskih dogodivščin za vse ljubitelje narave. Mesto Mendoza v istoimenski provinci približno 1000 km zahodno od Buenos Airesa slovi po svoji 1500-LETNI TRADICIJI PRIDELOVANJA VINA, med katerimi je najbolj priljubljen MALBEC pa tudi po številnih izvrstnih restavracijah in KULINARIČNI PONUDBI. Območje je razdeljeno na tri dele, in sicer Maipu, Lujan de Cuyo in Vale de Uco, po slednjih vodi zanimiva VINSKA CESTA po imenu CAMINOS DE VINO, sicer pa se veliko obiskovalcev odloči tudi za kolesarske izlete, seveda s postanki. Najboljši čas za potovanje v te kraje sta meseca oktober in november ter ostali zimski meseci ko je v Južni Ameriki poletje. Obisk Mendoze lahko seveda odlično vklopite v daljše POPOTOVANJE PO ARGENTINI IN ČILU, če pa ste bolj na tesnem s časom lahko v Mendozo za par dni tudi priletite z večih letališč južnoameriških držav. Ko bo končno spet čas za obisk Južne Amerike, Mendoze sigurno ne izpustim.

SAINT-EMILION, Francija | Unescova vinska pokrajina blizu kraja Bordeaux

Izbrati le eno vinsko območje v celotni Franciji je zares težko in vsekakor bom v prihodnosti tale seznam sproti posodabljala, ampak zaenkrat izbiram del čudovite VINSKE POKRAJINE BORDEAUX, Saint-Emilion ob REKI DORDOGNE. Saint-Emilion, katerega najbolj znana vina so pridelana iz sort MERLOT, CABERNET FRANC in CABERNET SAUVIGNON, je tudi na seznamu UNESCO-vega seznama dediščine.

St Emilion Bordeaux France Francija best wine destinations vinsko potovanje

Da je v Saint-Emilionu prava mala poplava VINSKIH KLETI mi verjetno ni treba na glas poudariti, je pa okolica tega območja blizu mesta LIBOURNE, nedaleč od prekransega BORDEAUXA prav prijetna. Idealno za podaljšan vikend z letom v Bordeaux torej, obisk teh krajev pa lahko seveda vključite tudi v daljši road trip po francoski atlantksi obali. Kmalu tudi o teh krajih kaj več napišem, saj sem dostikrat nedaleč stran pri zdaj že skorajda priženjenih francoskih sorodnikih.

BAROSSA VALLEY, Avstralija | najstarejša avstralska vinska regija

Od mojega obiska Avstralije je že kar nekaj let, pa tudi takrat sem potovala po čisto drugih koncih države. Za naslednji obisk sem si torej ogledala predvsem južne in zahodne dele, kjer se vsekakor ustavim v NAJSTAREJŠI IN NAJPOMEMBNEJŠI VINSKI REGIJI blizu mesta Adelaide, Barossi. Med vini iz JUŽNE AVSTRALIJE prevladujejo SHIRAZ, prav po slednejm je dolina Barossa najbolj znana, CABERNET in RIESLING, najdejo pa se tudi bolj mediteranska vina. Začetki pridelovanja vina v dolini Barossa segajo v sredino 19. stoletja, ko so ta del Avstralije naselili predvsem nemški priseljenci, območje pa se je do danes razvilo v visoko prepoznavno s preko 150 VINARIJAMI in spremljajočo turistično ponudbo. Najboljši čas za obisk tega dela države so naši zimski meseci, ko je pri njih poletje.

MADEIRA, Portugalska | eden najbolj raznovrstnih otokov na svetu in svetovno znano Madeira vino

Portugalski otok Madeira v Atlantskem oceanu je res pravi biser in eden redkih tako zelo RAZNOVRSTNIH OTOKOV na svetu nasploh. Na račun bogate zgodovine trgovanja in posebne tropsko – oceanske klime tu najdemo najbolj nore rastlinske kombinacije, pokrajina vam vzame sapo, potem so tu še divje plaže, čarobne vasice in pa seveda – VINO MADEIRA, ki ga pridelujejo že od 16.stoletja naprej in malce spominja na PORTOVEC iz doline Douro.

Madeira Portugal wine travel destination Portugalska vino potovanje

Madeira vino je torej UTRJENO BELO VINO, na voljo v sladkih in bolj suhih variantah, od pridelave ostalih vin pa se razlikuje po tem, da se po fermentaciji v sodih izvede prav poseben TOPLOTNI PROCES STARANJA, ki se mu reče ESTUFAGEM, ki močno prispeva k neuničljivosti vina. Obisk Madeire je super v vseh letnih časih, priporočam bazo v glavnem mestu Funchal in najem avtomobila za enodnevne izlete po otoku. S kolegicami smo par let nazaj tu preživele 6 krasnih dni in si seveda med drugim privoščile tudi par kozarcev znamenite Madeire, potopis pa preberite s klikom na spodnji gumb.

potopis MADEIRA

MOLDAVIJA | največja vinska klet na svetu in ena bolj zanimivih in manj poznanih držav v Evropi

Ste že slišali za Moldavijo? Ta majhna državica, stisnjena med Romunijo in Ukrajino, je sicer resda najrevnejša v Evropi, a zato nič manj zanimiva za obisk. Prav nasprotno, če ste ljubitelj vina vam je morda že prišlo na ušesa, da ima Moldavija z VEČ TISOČLETNO ZGODOVINO VINOGRADNIŠTVA dandanes celo NAJVEČJO PROIZVODNJO VINA NA PREBIVALCA ter da vinogradi obsegajo kar 7% vseh kmetijskih površin, kar je zelo veliko. Sicer samostojna država vse od leta 1991 je še vedno precej orientirana proti Rusiji in vzhodnoevropskim sosedam, čeprav se zadnja leta trudijo izboljšati in se na področju vinogradništva vse večkrat spogledujejo z zahodom. Na žalost me še nikoli ni zaneslo v tiste konce, ampak je v planu, verjetno v kombinaciji z ROAD TRIP POTOVANJEM po Romuniji, Bolgariji in Ukrajini in komaj čakam, da preverimo tamkajšnjo ponudbo in obiščemo NAJVEČJO VINSKO KLET NA SVETU, MILESTII MICI, v kateri se skriva skoraj 2mio steklenic. Tudi drugače se mi Moldavija zdi nekako eden redkih skritih zakladov v Evropi, kjer množični turizem še ni vsega pokvaril in kjer na vas še vedno čakajo tiste pristne popotniške izkušnje.

OTOK WAIHEKE, Nova Zelandija | prekrasna vinorodna pokrajina na otoku blizu Aucklanda

Vina z Nove Zelandije prav gotovo ne najdemo dostikrat na policah naših trgovin in tudi sama sem ga dejansko prvič poskusila med obiskom te prekrasne otoške države, ki ima sicer veliko KRAJŠO TRADICIJO PRIDELOVANJA VINA kot ostale destinacije z mojega seznama. Pa čeprav med najbolj znane vinorodne pokrajine štejemo na primer MARLBOROUGH, CENTRAL OTAGO HAWKE´S BAY in nekatere druge, tukaj izpostavljam meni zelo ljub OTOK WAIHEKE.

Waiheke island New Zealand wine travel potovanje Nova Zelandija za ljubitelje vina

Slednji se nahaja v zalivu mesta AUCKLAND in je super destinacija za sproščujoč pobeg iz mesta še posebno za vse ljubitelje vina. Waiheke štejem celo med tiste redke kraje, kamor bi se z lahkoto preselila. Zakaj? Ker ima krasne plaže, slastne sladoledarne, je ravno prav velik, da ni preveč gneče, pa da se še vedno dovolj dogaja, ljudje so nenormalno prijazni in nekako po hipijevsko sproščeni, na vsakem koraku je kakšna galerija, klima je zelo ugodna in pa seveda – na tem relativno majhnem otoku je poleg pravega pragozda še cel kup z VINOGRADI PORASLIH HRIBČKOV in skupno skoraj 30 VINARIJ. Vseh mi seveda ni uspelo obiskati, v ožji izbor pa lahko uvrstim MUDBRICK, CABLE BAY, MAN O´WAR in BATCH, ampak mislim da tudi z ostalimi ne morete zgrešiti. Med vinskimi sortami sicer tukaj prevladujejo SIVI PINOT, CHARDONNAY, SYRAH in t.i. BORDOJSKA MEŠANICA (Merlot in Cabernet).

potopis WAIHEKE

NAPA VALLEY, ZDA | najbolj znana ameriška vinska regija s preko 400 vinarijami

Dolina Napa v KALIFORNIJI je vsekakor ena bolj znanih in prestižnih vinskih regij na svetu. Dolina se sicer deli na skoraj 20 okolišev, vsak s svojimi podnebnimi in talnimi značilnostmi. Vsega skupaj najdemo tu okoli 400 VINARIJ, območje je resnično dobro turistično razvito, naokrog se lahko popeljete s t.i. VINSKIM VLAKOM, nad vinogradi POLETITE Z BALONOM in še marsikaj. Dolgač vam torej prav zagotovo ne bo. Med sortami je najbolj znan in razišrjen CABERNET SAUVIGNON, sledijo pa še CHARDONNAY, MERLOT, PINOT NOIR, SAUVIGNON BLANC in pa ZINFANDEL (eno mojih najljubših rdečih vin z zanimivo zgodovino, ki ga imam doma vedno na zalogi).

Geografsko se dolina Napa nahaja nekaj deset kilometrov severneje od SAN FRANCISCA, nedaleč je tudi SACRAMENTO. Če ste torej kdaj v okolici San Francisca ali pa na daljšem kalifornijskem road tripu se le zapeljite še na kakšno pokušino vina v eno najbolj znanih vinskih dolin na svetu.

GORIŠKA BRDA, Slovenija | ena izmed najbolj priznanih slovenskih vinskih destiancij

Enostavno moram dodati tudi eno destinacijo v Sloveniji in ker je res kar težko izbrati, saj Slovenija glede na svojo majhnost pravzaprav ponuja res veliko na tem področju, dodajam pač mojo najljubšo in to so vsekakor GORIŠKA BRDA. Ne samo, da je pokrajina prekrasna, tudi vina in spremljajoča kulinarična ponudba so po mojem okusu, pa še cel kup odličnih prenočišč se najde. Ena takšna res SUPER DESTINACIJA ZA VIKEND UŽIVANCIJO nedaleč od doma, še posebno v dvoje ali pa s prijateljicami. Za pokurit kalorije pa je v Brdih na voljo tudi preko 200km KOLESARSKIH POTI.

Goriška Brda Slovenia best wine destinations Europe vinsko popotovanje

Med belimi vini prevladujejo REBULA, CHARDONNAY, SAUVIGNON, BELI & SIVI PINOT, med rdečimi pa MERLOT IN CABERNET SAUVIGNON. V Goriških Brdih je tudi cel kup odličnih vinarij, zato bo verjetno potrebnih kar več vikend obiskov. Izlet v ta del Slovneije lahko sicer enostavno združite še z obiskom doline Soče, Krasa, Vipavske doline ali pa Italije.

LA RIOJA, Španija | “španska Toskana” na severu države

Na severu Španije, nekako med mesti Bilbao in Saragossa se nahaja verjetno mednarodno najbolj poznana španska vinska pokrajina LA RIOJA, ki ji pravijo tudi ŠPANSKA TOSKANA. Glede na višino vinogradov, klime, sestave tal in še česa razlikujemo različne tipe, razdeljene v 3 skupine: Rioja Alta (najstarejše trte okrog mesta Haro), Rioja Alavesa (geografsko spada pod Baskijo) in Rioja Baja (na jugovzhodu v okolici kraja Calahorra). VINA RIOJA sestavljajo vrte TEMPRANILLO, GARNACHA TINTA, MAZUELO in GRACIANO od rdečih in VIURA, MALVAZIJA in GARNACHA od belih. V tem delu Španije sama še nisem potovala, ampak je v planu, in sicer v kombinaciji s francoskimi Pireneji in severno obalo Španije.

RHEINGAU, Nemčija | ena manjših, a zanimivih nemških vinskih regij

Čeprav Nemčija slovi bolj po pivu, kot vinu, pa tukaj najdemo nekaj res čudovitih vinskih pokrajin, med katere vsekakor poleg na primer doline reke Mosel, ki je morda najbolj znamenita, spada tudi VINSKA REGIJA RHEINGAU. Slednja zajema območja krajev RÜDESHEIM, OESTRICH – WINKEL in ELTVILLE in je prava paša za oči, pa tudi geografsko je priročno locirana zelo blizu Frankfurta. Krasno za pardnevni obisk ali pa postanek na road trip potovanju po teh koncih Nemčije oziroma na poti kam drugam po Evropi.

Mosel Valley Germany dolina reke Mosel Nemčija vinsko popotovanje wine travel

Z vinogradi porasli hribčki OB REKI REN so prav slikoviti, še posebno priporočam obisk mesteca RÜDESHEIM AM RHEIN s številnimi VINSKIMI KLETMI in ENOTEKAMI. Med vinskimi sortami tu prevladujeta PINOT NOIR in RHEINGAU RIESLING – obstaja tudi 120km dolga VINSKA POT po imenu RHEINGAU RIESLING ROUTE ob kateri poleg pokušine vin vidite lepo število gradov, samostanov, očarljivih vasic, vrtov, pa še česa. Udeležite se lahko tudi kakšnega od VINSKIH FESTIVALOV, ki jih tukaj vsekakor ne manjka. V glavnem prav presenetljivo lepi konci, spet eden titih kotičkov Nemčije, ki navduši po nepričakovanem. Več o našem izletu v Rüdesheim (na fotkah zgoraj) pa v potopisu na spodenjm gumbu.

potopis RÜDESHEIM

DOLINA MAIPO, Čile | “južnoameriški Bordeaux” blizu Santiaga

Malce južneje od Santiaga de Chile, prestolnice Čila, se nahaja čudovita in najbolj znana vinska pokrajina v državi. Območje, ki ga nekateri poimenujejo tudi „južnoameriški Bordeaux“ je znano po najbolj PRESTIŽNIH VINIH Južne Amerike. Prvi vinogradi so bili tu ustanovljeni že v 16. stoletju, a odločilno je bilo 19. stoletje, ki je prineslo velik francoski vpliv in zasaditev trt iz okolice Bordeauxa. Danes pa območje delimo na 3 dele, in sicer Alto Maipo (najbolj prestižno območje na višjih legah vzdolž Andov), Central Maipo (z bolj milo klimo v ravninskem delu v okolici mest Buin in Paine) in Maipo Bajo (najnižji del v okolici Isla del Maipo in Talagante). Najbolj znana sorta tega območje je CABERNET SAUVIGNON, sledijo CARMENERE, MERLOT, SYRAH, CHARDONNAY in SAUVIGNON BLANC. Med obiskom Čila je Santiago tako ali tako za večino obvezna postojanka, bodisi zaradi mednarodnega letališča ali pa ogleda prestolnice in ko ste že tako blizu se prav gotovo splača zaviti še v dolino Maipo.

TOSKANA, Italija | idilična pokrajina, toskanske vine in izvrstna vina nedaleč od Slovenije

Toskano verjetno marsikdo od vas dobro pozna. Sicer ima tudi Italija res veliko zanimivih vinskih regij, pa vseeno se mi zdi, da Toskana na tem seznamu enostavno ne sme manjkati. Ker je tudi geografsko blizu Sloveniji je odlična destinacija ZA PODLAJŠAN VIKEND oziroma krajši izlet an lepše. Klima in pokrajina v toskanskih podregijah se močno razlikujeta, zato tu naletimo na zelo različna vina, med najbolj znana pa štejemo CHIANTI CLASSICO, CHIANTI RUFINA, BRUNELLO DI MONTALCINO, VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO, VERNACCIA DI SAN GIMINIANO, MORELLINO DI SCANSANO in BOLGHERI. Glavno grozdje za pridelavo je SANGIOVESE, obstajajo pa tudi mešanice z dodatki sort Malbec, Cabernet Sauvignon in Syrah.

Tuscany Italy wine holidays travel Toskana Italija vinska destinacija

Kot zanimivost še omenim, da prav V ITALIJI PRIDELAJO NAJVEČ VINA NA SVETU (sledita Španija in Francija), Toskana pa seveda spada v sam svetovni vrh vinskih destinacij. Toskano najlepše doživite v sklopu ROAD TRIP POTOVANJA, najlažje kar z vašim avtomobilom iz Slovenije, lahko pa si za bazo raziskovanja privoščite tudi najem kakšne izmed PREKRASNIH VIL Z BAZENOM.

STELLENBOSCH, Južna Afrika | čudovita vinska pokrajina blizu Capetowna

Zgodovina južnoafriških vin sega že v 17. stoletje, kljub temu pa mednarodni sloves uživajo šele nekkao zadnjih 40 let. Vinogradništvo je dandanes pomembna panoga v Južni Afriki in seveda je v državi več zanimivih vinorodnih območjih, a tule izpostavljam STELLENBOSCH, ki sem ga pred leti obiskala v sklopu daljšega road tripa od Johannesburga do Capetowna. Stellenbosch ima pomembno zgodovinsko vlogo, saj je za Capetownom druga najstarejša naselbina v tem delu Afrike, poleg tega pa s etu nahaja ena najpomembnejših UNIVERZ ZA VITIKULTURO IN ENOLOGIJO na svetu.

South Afria Stellenbosch wine destination Južna Afrika vinska pokrajina

V Stellenboschu uživamo v prekrasni pokrajina v zalednju Capetowna, kjer lahko obiščemo preko 150 VINARIJ in si privoščimo VINSKO POKUŠINO. Med vini prevladujeta Cabernet Sauvignon in PINOTAGE (križanec med Pinot Noir in Cinsault), ki je nekako južnoafriška narodna trta, pridelujejo pa tudi Merlot, Shiraz, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc in Chardonnay. Potovanje po Južni Afriki je takoalitako super zadeva in glede na odlično lokacijo Stellenboscha blizu Capetowna in polotoka Cape, je to vinsko pokrajino prav priročno obiskati.

potopis JUŽNA AFRIKA


Za začetek se je nabralo že kar nekaj destinacij, kajne? Pa vseeno komaj čakam, da še kakšno dodam, na osnovi lastnih popotniških izkušenj, planov seveda nikoli ne zmanjka. Za tiste, ki se sprašujete, katera vina so mi najljubša pa tole: od rdečih Malbec, Syraz, klasični Cabernet Sauvignon in kalifornijski Zinfandel, od belih pa francoski Chablis in katerikoli Pinot Grigio. Poleti občasno paše tudi kozarec dobrega roseja. Če ima še kdo kakšno zanimivo idejo kam na vinsko popotovanje pa se priporočam za nasvet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *