Narodni park bavarski gozd Nemcija kaj videti in poceti Bodenmais Grosser Arber

NARODNI PARK BAVARSKI GOZD, Nemčija | 4 dni zimskih počitnic v kraju Bodenmais

Katja Uncategorized Leave a Comment

Smučarske počitnice v Nemčiji? Je to sploh možno? Seveda je. Sicer je verjetno najbolj znano smučarsko središče v Nemčiji prav bavarski Garmisch-Partenkirchen, ampak to še zdaleč ne pomeni, da je edino. Celo v bližini našega doma na severu Nemčije je nekaj smučišč v narodnem parku Harz, že dvakrat v zadnjih devetih letih odkar živim tu pa smo se znašli v NARODNEM PARKU BAVARSKI GOZD, nazadnje prav pred kratkim, na poti v Slovenijo. Za bazo v času prvega obiska smo si izbrali kraj Bodenmais in 4 dni smučali na pobočjih gore Großer Arber. Več o tem krasnem narodnem parku pa v spodnjih vrsticah.

Park se nahaja TIK OB ČEŠKI MEJI in skupaj s tamkajšnjim BOHEMSKIM GOZDOM (znanim tudi pod imenom ŠUMAVA) tvori NAJVEČJE GOZDNO OBMOČJE V CENTRALNI EVROPI. Park je bil ustanovljen že leta 1970, kot PRVI NARODNI PARK V NEMČIJI. Sicer pa se nahaja bolj ali manj „sredi ničesar“, iz Minhna vam bo pot do tja vzela dobri 2 uri vožnje, iz Prage 3, z Dunaja 4, iz Berlina pa kar 6. Sicer pa verjamite mi, pot se splača. Sicer sem park obiskala obakrat v zimskem času, a potiho že planiram tudi kakšen poletni obisk. Baje je tudi takrat zelo lepo.

Par let nazaj smo si za bazo med 4-dnevnim obiskom izbrali prijeten kraj BODENMAIS,  kjer smo našli DRUŽINSKI HOTEL z OTROŠKIMI IGRALNICAMI in WELLNESS PONUDBO. Ravno prav za kratek DRUŽINSKI ODDIH Z MAJHNIM OTROKOM. Bodenmais je tudi zelo blizu največjega SMUČIŠČA v okolici, ki se razprostira na pobočjih NAJVIŠJE GORE V NARODNEM PARKU, GROßER ARBER (1456m).

bodenmais Germany Großer Arber Bavarian forest national park

Tukaj vas čaka 13km SMUČARSKIH PROG s pogledi na okoliške hribe in gozdove tako na nemški kot tudi na češki strani. Večina prog je dokaj lahkih. Nerada se hvalim, a smučam že odkar imam 3 leta in večino smučarskih sezon sem preživela na top smučiščih po Franciji, Avstriji, Švici in Italiji, a za par dni je bilo tudi tule čisto uredu in prijetno.

bavarian forest bavarski goz narodni park nemcija smucanje

skiing Großer Arber Bvarian forest national park Germany

Najboljše pri vsem skupaj pa je to, da tule ni prav nobene gneče, hkrati pa so PROGE ŠIROKE IN DOBRO UREJENE. Večino časa smo bili pravzaprav sami na smučišču. Zato se mi zdi tudi super za vse SMUČARSKE ZAČETNIKE IN ZA OTROKE. Prav tako posledično ni vrst pri sedežnicah, zato se v celem dnevu kar dobro nasmučaš.

großer arber bodenmais skiing bavarian forest national park

Za spremembo sem en dan po dolgem času poskusila tudi TEK NA SMUČEH – tukaj se namreč razteza kar 90km UREJENIH PROG, a slednje res ni zame – veliko bolj naporno kot pa smučanje, zato bom nekaj časa raje ostala pri slednjem.

bodenmais gorßer arber skiing germa´ny bavarian forest national park

Prvič smo tole SMUČIŠČE obiskali ko je imel Lu 3 leta in na podlagi takratne izkušnje lahko rečem, da je SUPER ZA OTROKE. Smučarske proge za začetnike oz. otroke so odlično pripravljene, na voljo so SMUČARSKE ŠOLE in posebni poligoni, za vse tiste, ki ne smučajo pa so na voljo tudi SANKAŠKE PROGE in ZIMSKE POHODNE POTI.

bodenmais großer arber bavarian forest national park with kids

Prenočišče smo si torej izbrali v kraju BODENMAIS, predvsem zaradi ugodne geografske lege blizu smučišč, pa tudi zaradi bližine tipičnih bavarskih restavracij, barov in trgovin. Še kakšno mrzlo pivo in razgled na hribe po končanem aktivnem dnevu na snegu in dan je popoln.

Bodenmais Germany Nemcija bavarski narodni park bavarian national park

Poleg zabave na snegu lahko tukaj počnete še marsikaj, tudi pozimi. Ena izmed stvari, ki je ne smete izpustiti je vsekakor obisk znamenite trgovine in sedeža proizvodnje STEKLENIH IZDELKOV JOSKA. Saj vem no, ime je malo smešno za nas, ampak naj vas ne zmoti. Res se splača pokukati v trgovino, se udeležiti kakšne delavnice, razstave, za otroke je urejen poseben kotiček, seveda pa ne manjka tudi BIERGARTEN, saj smo vendar na Bavarskem.

Joska glas bodenmais Germany

Oba obiska parka sta bila super in vsekakor se še kdaj vrnem, naslednjič poleti. Tu je namreč res cel kup atrakcij in dejavnosti, od zimskega SMUČANJA, SANKANJA, TEKA NA SMUČEH in POHODOV, do KOLESARJENJA, POHODOV, OPAZOVANJA ŽIVALI in še česa v poletnem času. Prav tako se lahko poleti sproščate ob dveh jezerih v bližini, GROßER & KLEINER ARBERSEE. Če še nikoli niste obiskali tovrstne POTI MED DREVESNIMI KROŠNJAMI, vam bo tale tu vsekakor všeč. Sicer slednjih po Nemčiji res ne manjka in že večkrat smo kakšno obiskali, a za otroke je obisk vedno znova preverjeno zanimiv. Če se torej slučajno znajdete tule v bližini, ali pa morda živite nedaleč stran, je obisk BAVARSKEGA GOZDA vsekakor vreden vašega časa. Mi pridemo še kdaj!

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *