Kuba potovanje potopis Havana Santiago road trip z najetim avtom Varadero

potopis | potovanje KUBA: 2-tedenski road trip z najetim avtom iz Havane do Santiaga de Cuba

Katja KUBA 2 Comments

Salsa, mojito, glasba na vsakem koraku, dim cigar, klasični ameriški oldtajmerji, kolonialna arhitektura in bogata zgodovina, kultne osebnosti, bele peščene plaže, domačini z nasmehi na obrazih in še kaj. Vse to je Kuba. Od našega dvo tedenskega road trip potovanja z najetim avtom iz Havane do Santiaga je sicer resda preteklo že kar nekaj let, a vseeno se Kube v živo spominjam. Prav zato ker je nekako samosvoja in posebna, pa tudi zato, ker je bil to moj prvi obisk Karibov. V tem potopisu sem strnila našo pot in dodala še nekaj uporabnih nasvetov za potovanje po Kubi.

Kdaj: avgust 2003

Kraji: Havanna, Pinar del Rio, Bay of Pigs, Cienfuegos, Topes de Collantes, Trinidad, Camaguey, Santiago de Cuba, Varadero

Kako: z najetim avtom, notranji let iz antiaga v Havano

Prenočišča: manjši hoteli, casa particular, AI hotel v Varaderu

Havana to Santiago Cuba map road trip with a rented car itinerary Kuba potovanje nacrt poti

Leteli smo iz nemškega München-a v kubanski VARADERO z letalskim prevoznikom LTU, ki danes ne obstaja več. Karte so bile, spomnim se, prilično ugodne, letalo pa polno nemških all inclusive turistov in par kubanskih lepotic, ki so odhajale domov na obisk. Iz Varadera smo jo takoj popihali v HAVANO in prve dni preganjali jetlag in raziskovali KUBANSKO PRESTOLNICO, potem pa najeli avto in začeli z road tripom. Najprej smo se zapeljali proti zahodu, v PINAR DEL RIO in čudovito pokrajino VINALES, potem pa proti vzhodu vse do SANTIAGA DE CUBE. Vmes smo prenočevali v krajih CIENFUEGOS, TRINIDAD in CAMAGUEY in se seveda ustavili še marsikje. Zadnje dni smo si privoščili totalen odklop na sanjskih plažah v VARADERU, kamor smo poleteli iz Santiaga s starim ruskim letalom, kar ej bila dogodivščina sama zase.

NAJEM AVTA IN PREVOZI NA KUBI

Za individualno potovanje po Kubi smo se odločili za najem avtomobila. To je tudi sicer ena naših priljubljenih oblik potovanja po državah, ker smo potem povsem neodvisni od voznih redov in podobno. Potovali smo v skupini 5 članov, zato tudi cenovno ni bil problem. Večji problem so bile LUKNJASTE CESTE IN AVTO, KI SE JE NA ŽALOST SKORAJ VSAK DAN POKVARIL.

Rental car Cuba road trip Kuba najem avta prevozi

Na Kubi smo torej obiskali toliko mehaničnih delavnic, kot še nikoli na enem samem potovanju. Poleg tega, da je avto puščal bencin, nam je parkrat tudi počila guma, enkart je bilo menda spet nekaj tretjega. V hrib smo šči zelooo počasi, komaj da smo prilezli, ampak nekako smo vsakič prispeli na cilj še pred večerom. Kljub zapletom smo iz teh dogodkov naredili pravo doživetje in se vsemu skupaj na koncu že smejali, na ta račun smo spoznali tudi precej lokalcev, ki so nam po poti pomagali – enkrat so nas celo vzeli s sabo na družinski nedeljski izlet z avtobusom, medtem ko so popravljali avto. Dandanes so ceste prav gotovo v boljšem stanju, pa tudi rent-a-car agencije imajo vsekakor boljšo ponudbo, potovanje po Kubi z najetim avtom je res dobra izbira.

PRENOČIŠČA, STROŠKI, KUBANSKA KULINARIKA IN OSTALO

Večinoma smo spali v MANJŠIH HOTELČKIH in t.i. CASA PARTICULAR privatnih nastanitvah, v Havani in Santiagu smo izbrali malo VEČJI HOTEL, v Varaderu pa niti nismo imeli dosti druge izbire kot vzeti AI PAKET V OGROMNEM HOTELU na plaži. Slednje sicer ni ravno v našem stilu, ampak tiste 3 dni smo nekako preživeli.

STROŠKI POTOVANJA so bili leta 2003 res precej nizki. Točnih cen zdaj verjetno nima smisla objavljati, ker so se prav gotovo zvišale. Praktično je bilo veliko stvari po 1$. Parkirnina, mojito ali kakšen drug koktejl, ulični prigrizek, vstopnina v muzeje, vse po 1$.

Mojito cuba kuba

Kar se tiče KULINARIKE, smo bili pa precej razočarani. Ne zato, ker tisto kar smo jedli ne bi bilo dobro, temveč zato, ker hrane enostavno ni bilo. Sama sicer rada jem, ampak zdržim dolgo brez obroka, prav tako ne rabim ogromnih porcij, ampak na Kubi sem bila tudi jaz enostavno prevečkrat lačna. To je zdaj sigurno drugače, verjamem da uvoz različnih izdelkov dandanes ni tak problem kot takrat. Smo pa zato dnevno uživali v odličnih najslajših koktejlih. Toliko mojitov prav gotovo nikjer nisem popila kot na Kubi. Ogromen kontrast temu pomanjkanju so bili seveda zadnji trije dnevi v Varaderu, kjer nas je skoraj kap od vse obilice hrane v hotelu. Saj priznam, da je bilo fino jest brie za zajtrk, ampak je bilo že kar malo preveč razkošja za tedanje razmere po državi.

Cuba old American cars Kuba ameriski oldtajmerji

Sicer pa je Kuba kraljica glasbe, plesa in vsesplošne pozitive. Na Kubi si nekako kar težko slabe volje, tudi če se avto kvari dan za dnem. Sporazumevanje z domačini v naši polomljeni španščini oziroma njihovi polomljeni angleščini je seveda nepozabno. Če temu dodamo še sanjske bele peščene plaže, čar starih časov s kolonialno arhitekturo in kultnimi ameriškimi avtomobili dobimo eno prav posebno potovalno izkušnjo.

HAVANA | živahna kubanska prestolnica


Potovanje smo torej začeli z nekaj dnevnim obiskom živahne KUBANSKE PRESTOLNICE HAVANE, ki nas je takoj navdušila. Ogledali smo si največje ZNAMENITOSTI, se sprehodili po znanih TRGIH in promenadah, obiskali tudi nekaj MUZEJEV in TOVARNO CIGAR ter znameniti PARMLAMENT, kadili cigare in se zabavali med pompozno PLESNO PREDSTAVO TROPICANA, se sprehajali po PROMENADI MALECON, spili kakšen mojito preveč in vzdihovali nad krasno arhitekturo. Spodaj na hitro o tistih glavnih turističnih točkah.

LA HABANA VIEJA

Najbolj očarljiv predel mesta je vsekakor LA HABANA VIEJA oziroma stara Havana. Ozke ulice, tlakovani trgi, prečudovite barvite baročno – secesijske fasade (nekatere res lepo obnovljene, spet druge napol razpadajoče a vseeno zanimive), dvorišča in cerkve v tem najbolj turistično obiskanem in znanem mestnem predelu, so tudi na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine.

Cuba Havana Kuba streets

Cuba Havana ladies traditional dress Kuba potovanje potopis

PLAZA VIEJA in PLAZA DE ARMAS

Oba trga se nahajata v predelu stare Havane in sta obdana s čudovitimi stavbami. Na oziroma v okolici trga PLAZA DE ARMAS si lahko ogledate NARODNI MUZEJ (Museo National), MESTNI MUZEJ (Museo de la Ciudad), PALAČO Palacio de los Capitanes, MUZEJ TOBAKA, UTRDBO Castillo de la Real Fuerza in še marsikaj.

Cuba Havana city travel potovanje potopis Kuba

Blizu čudovitega trga PLAZA VIEJA lahko obiščete MUZEJ PARFUMOV in AKVARIJ, sicer pa je tu res ogromno RESTAVRACIJ IN BAROV pa tudi prenočišč, galerij in trgovinic.

PLAZA DE LA CATEDRAL in KATEDRALA SAN CRISTOBAL

Današnji trg pred mogočno KATEDRALO je eden izmed 5 NAJSTREJŠIH TRGOV V STARI HAVANI in je pravzaprav tudi eno najstarejših naselij v Havani. Nekoč so tu gradli ladje, sčsoma pa je predel prerasel v pomembno kolonialno stanovanjsko območje. Stavbe okoli trga navdušujejo obiskovalce, seveda pa je glavna zvezda prav katedrala iz 18. stoletja.

Havana cathderal katedrala Cuba Kuba

MUSEO DE LA REVOLUTION IN OSTALI MUZEJI

Obiskali smo tudi par muzejev, med katerimi nas je najbolj navušil prav MUZEJ REVOLUCIJE. Poleg tega, da je muzej ustanovljen v STARI PREDSEDNIŠKI PALAČI, ki je prečudovita že sama po sebi, je v muzeju samem super predstavljena zgodba KUBANSKE REVOLUCIJE in BOJA ZA NEODVISNOST, ki je še kako pomembna za boljše doživljanje države, kulture in nenazadnje tudi ljudi. Od mučilnih naprav, zgodovinskih dokumentov, fotografij, uniform, orožja in voščenih figur FIDEL CATRA in CHE GUEVARE so na ogled tudi stara vozila, sestreljeno letalo in še marsikaj.

Cuba Havana Museo de la revolution Kuba muzej revolucije potopis potovanje

OSTALI MUZEJI, ki jih v Havani lahko obiščete pa so še na primer sledeči: MESTNI MUZEJ, MUZEJ KOLONIALNE UMETNOSTI, NARODNI MUZEJ MUZEJ RUMA, AFRIŠKA HIŠA, FARMACEVTSKI MUZEJ, FINCA VIGIA (nekdanja rezidenca E. Hemingwaya), HIŠA JOSE MARTI, MUZEJ NAPOLEONIC, vojaške utrdbe in manjši muzeji.

EL CPAITOLIO

NEKDANJI SEDEŽ VLADE, od leta 1929 pa vse do revolucije, se je nahajal prav v tej prekrasni neoklasično – secesijski zgradbi, ki s svojo ogromno kupolo spominja na ameriški Capitol Hill v mestu Washington D.C. Kapitol se nahaja ob glavni prometnici na obrobju predela stara Havana, proti plačilu pa laho obiščemo zanimive notranje prostore.

Havana Cuba El Capitolio parlament Kuba

Havana Cuba parliament El Capitolio Kuba

TOVARNE CIGAR

Kuba slovi tudi po svoji produkciji (in konzumaciji) cigar, zato smo z veseljem obiskali eno izmed TOVARN CIGAR v Havani. Lahko smo se sprehodili po produkcijskih halah, med sušilnicami tobaka in ostalimi prostori ter izmenjali prijazne nasmehe z delavci, ki ROČNO ZVIJAJO CIGARE po tradicionalnem postopku, med tem pa veselo kadijo že zvite cigare in se pozibavajo ob glasni kubanski glasbi. Vse je usklajeno in harmonično, veselo in sproščeno. Vse kubanske cigare so, za razliko od nekaterih drugih proizvajalcev ročno delo od začetka do konca. Med obiskom smo se tudi pošteno spotili, saj v tovarnah ni klim, pogled nam je tu in tam ušel na fotografije in kipe kubanskih voditeljev na prav vsaki steni.

Cuba Havana cigar factory tovarna cigar Kuba

Na koncu pa seveda še obisk trgovine, kjer smo nekaj cigar kupili tudi za domov. No, po pravici povednao smo jih par poskusili že kar na Kubi, je nekako pasalo v celotno vzdušje in izkušnjo. Mi smo obiskali tovarno PARTAGAS, obiščete pa lahko še ROMEO Y JULIETA ali pa LA CORONA.

Cuba Havana Cohiba cigars factory Kuba tovarna cigar

GLASBA, PLES IN MOJITO

Glasba in ples sta na Kubi del vsakdanjika in tudi na potovanju se slednjim dvem enostavno ne moremo izogniti, tudi če se na vso moč trudite. Kuba je zibelka številnih plesov, med drugim so najbolj znani SON, MAMBO, RUMBA in pa seveda KUBANSKA SALSA. V različnih mestih smo večkrat obiskali tudi t.i. hiše glasbe oziroma CASAS DE MUSICA. 

Cuba Havana street musicians mojito Kuba

Obstaja sicer več teorij od kje mojito pravzaprav izvira, a po večini Havana velja za rojstno mesto tega omamnega koktejla, zato priporočam, da na Kubi poskusite vsaj enega. TRADICIONALNI KUBANSKI MOJITO je pripravljen s petimi sestavinami, in sicer belega ruma, trsnega sladkorja, soka limete, listov sveže mete in sode. Postrežen seveda z zdrobljenim ledom. Sicer pa dandanes obstaja cel kup variant tega popularnega kooktejla, z dodanimi različnimi sokovi svežih sadežev oziroma koščki sadja.

TROPICANA SHOW

V Havani smo si privoščili tudi obilico nočnega življenja, med drugim smo obiskali KULTNO PLESNO PREDSTAVO v nočnem klubu EL TROPICANA, ki je svoja vrata prvič odprl leta 1939. Tole je bil tudi najdražji večer na celotnem potovanju, pa vseeno še vedno v mejah normale in vsekakor prav posebna izkušnja vredna vseh dolarjev. Ta prav posebna lokacija se nahaja v BUJNEM TROPSKEM VRTU v vili Mina blizu vojaškega letališča.

Cuba Havana Tropicana dancers Kuba

Celotna predstava se mi je zdela kot nekakšna zanimiva mešanica med kabaretom, karnevalom in silvestrovanjem – pijače ni manjkalo, hrane tudi ne, vsi smo plesali ob glasni glasbi, v glavnem top in prav gotovo ni samo za turiste, saj je bilo vsaj v času našega obiska prisotnih tudi kar precej domačinom.

Cuba Havana Tropicana Kuba potopis potovanje road trip

Cuba Tropicana show dancing Kuba pleasna predstava Havana

PINAR DEL RIO | najbolj zahodna provinca in dolina Vinales


Po prvih dneh v Havani smo prevzeli avtomobil, ki smo ga rezervirali že pred odhodom in se najprej odpeljali proti zahodu, v provinco PINAR DEL RIO z istoimenskim glavnim mestom. Kakšen konstrast v primerjavi s Havano. Najbolj nam je bila všeč zanimiva ruralno hribovita KRAŠKA POKRAJINA v dolini VINALES, s plantažami tobaka, ki je tudi na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine.

Pinar del Rio Cuba Kuba road trip potovanje z najetim avtom

Poleg veliko možnosti za POHODE in PLEZANJE, se tukaj najde še nekaj bolj nenavadnih znamenitosti, kot so na primer STENSKE POSLIKAVE s prikazi starodavnih morskih organizmov, dinozavrov in človeka.

Pinar del Rio Cuba dinosaur paintings Kuba

ZGODOVINSKI PRAŠIČJI ZALIV | neuspešna invazija leta 1961


Na poti v CIENFUEGOS smo se ustavili še na enem zgodovinsko pomembnem mestu, in sicer v PRAŠIČJEM ZALIVU, ki vsekakor izgleda lepše kot zveni. Sicer pa zaliv slovi po NEUSPEŠNI PRIKRITI OPERACIJI s strani kubanskih izgnancev in nasprotnikov Castrovih idej, katero je podpirala in financirala ameriška vlada.

Cuba Bay of Pigs Kuba

CIENFUEGOS | čudovit osrednji mestni trg, cerkve, palače in promenada


Cienfuegos je še eno krasno, nekoč strateško zelo pomembno, manjše mesto, center katerega zlahka prehodimo in si spotoma ogledamo glavne znamenitosti, tudi če imamo le en dan časa. Mi smo tule tudi prespali. Največ dogajanja in znamenitih stavb, trgovin in restavracij je lociranih okrog bujnega PARKA JOSE MARTI, ki je vsekakor srce mesta. Ob parku se med drugim nahajajo tudi MESTNA KATEDRALA, Catedral de la Purisma Concepcion, VLADNA PALAČA in TEATER.

Cienfuegos Cuba Kuba potopis potovanje

Ena najlepših stavb ob parku je vsekakor živo modra PALAČA FERRER iz 19. stoletja, z vrha katere je krasen razgled na mesto. Po glavni mestni vpadnici PASEO EL PRADO se lahko sprehodite tudi čisto do konca rta v mirni laguni PUNTA GORDA, kjer je zvečer krasen sončni zahod, spotoma pa lahko občudujete izjemne RAZKOŠNE MESTNE VILE.

Cienfuegos cathedral Cuba Kuba potovanje road trip

TOPES DE COLLANTES | naravni park blizu mesta Trinidad


Na poti v TRINIDAD smo se peljali preko čudovitega in klimatsko malenkost ugodnejšega predela Kube, NARAVNEGA PARKA TOPES DE COLLANTES, ki se razteza na višini med 800 in preko 1000 metri nmv.

Topes de Collantes Cuba Kuba roads road trip potovanje

Gorska veriga SIERRA ESCAMBRAY ponuja veliko POHODNIH POTI in RAZGLEDNIH TOČK, pa tudi čudovitih SLAPOV in NARAVNIH BAZENOV. Nam je ravno tule najbolj nagajal avto, da smo komaj zvozili cesto preko hribov, zato tudi na žalost ni bilo časa za daljši postanek.

Topes de Collantes Cuba what to see and do road trip potovanje po Kubi z najetim avtom

TRINIDAD | kolonialno Unescovo mesto


Poleg Havane nam je bil Trinidad od mest najbolj všeč, predvsem pa je veliko manjši od prestolnice in zato nekako bolj prisrčen. Tule bi zlahka preživeli še kakšen dodatni dan in se brezciljno sprehajali po krasnih tlakovanih uličicah, kjer se pravljične barvite kolonialne hiške kar ne končajo.

Trinidad Cuba Kuba streets architecture potovanje potopis

Trinidad je skupaj z bližnjo dolino VALLE DE LOS INGENIOS (več o slednji v nadaljevanju) tudi na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine in toplo vma priporočam, da si za obisk vzamete vsaj 2 dni ter obvezno vsaj enkrat prespite. TRGOVANJE S SLADKORNIM TRSOM je bila nekdaj glavna gospodarska panoga mesta Trinidad, ki je na splošno eno najlepše ohranjenih mest iz tistega obdobja.

Trinidad de Cuba Kuba church market potovanje potopis

PLAZA MAJOR, na zgornji fotografiji, je najbolj znan trg in skupaj s stavbami okrog trga odličen primer ŠPANSKE KOLONIALNE ARHITEKTURE. Glavni poudare trgu daje MESTNA KATEDRALA, sicer pa je ob trgu tudi veliko že zgoraj omenjenih CASA DE MUSICA, kjer lahko ob živi glasbi zaplešete in / ali pa samo popijete kakšen mojito.

Trinidad de Cuba wedding church poroka Kuba potovanje

Trinidad Cuba Kuba potovanje potopis

PLAYA ANCON | čudovita sanjska plaža blizu mesta Trinidad

Bela peščena 4-kilometrska plaža, ki velja za ENO NAJLEPŠIH NA KUBI se nahaja le kakšnih 20 kilometrov južno od mesta TRINIDAD in je priljubljena točka tako domačinov (še posebno ob vikendih), kot tudi turistov. Že v času našega obiska je bila možna izposoja ležalnikov, na voljo je bilop tudi par beach barov. Super izbira za par ur poležavanje na soncu ali pa hiter skos v vodo.

Trinidad de Cuba beach Kuba

VALLE DE LOS INGENIOS | sladkorne plantaže in kolonialna posestva v treh dolinah

Valle de los Ingenios, ki se ji reče tudi „DOLINA SLADKORNIH MLINOV“ je približno 12km dolg sklop treh dolin (San Luis, Santa Rosa in Meyer) blizu mesta TRINIDAD, skupaj s katerim to območje spada na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine. Doline so bile središče PROIZVODNJE SLADKORJA v 18. in 19. stoletju, ko je tu naokoli delovali kar okoli 50 mlinov.

Sladkorne plantaze in sladkorni mlini sugar mills Valle de los Ingenios Cuba Kuba

Ker ni bilo časa za vse, smo se tudi mi odločili za obisk CENTRALNE PALAČE, kjer se lahko povzpnemo na krasen 45m visok RAZGLEDNI STOLP iz leta 1816 in si ogledamo še ogromen zvonec, sladkorni mlin, vrtove in pripadajoče stavbe.

Valley of sugar Valle de los Ingenios Cuba Kuba potovanje mlini za sladkorni trs

CAMAGUEY | manj turistično mesto z neštetimi cerkvami


Naša naslednja postojanka je bilo zanimivo in nekako precej manj turistično mesto CAMAGUEY, kjer smo se po labirintu ulic sprehodili mimo neštetih trgov in cerkev, obdanih z mešanico lepo obnovljenih in žalostno propadajočih kolonialnih stavb. Verjamem, da so jih do danes vsaj večino že obnovili.

Camaguey Cuba Kuba what to see and do potovanje potopis

Camaguey Cuba Kuba potopis potovanje road trip

SANTIAGO DE CUBA | drugo največje kubansko mesto


DRUGO NAJVEČJE KUBANSKO MESTO nas je pričakalo v soncu in zdaj že kar malo veseli, da smo z avtom le prilezli do zadnjega cilja, smo si privoščili malo boljše kosilo in si brez avta v dobrem dnevu ogledali glavne znamenitosti mesta, preden smo poleteli nazaj v Havano.

Santiago de Cuba Kuba church cerkev potovanje

Na zgornji sliki je MESTNA KATEDRALA (Catdral de Nuestra Senora de la Asuncion) z živahnim trgovm pred njo in zanimivimi stavbami okrog trga, kot običajno v vseh kubanskih mestih. Tudi tu smo obiskali nekatere muzeje (zelo nam je bila všeč historična HIŠA DIEGA VELZQUEZA), botanične vrtove in pa še zadnje TRADICIONALNE PLESNE PREDSTAVE.

Santiago de Cuba dance performance Kuba

Santiago de Cuba traditional dancing Kuba potovanje ples

Za čisto zadnjo vožnjo preden smo oddali avto, smo si prišparali obisk mogočne trdnjave CASTILLO DE SAN PEDRO DE LA ROCA DEL MORRO kakšnih 10 kilometrov iz Santiaga. Slednja je prav tako na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine in nad ogledom smo bili navdušeni tudi zaradi lepih razgledov in prijetnega vetriča.

Santiago de Cuba fort Kuba utrdba potovanje potopis

VARADERO | rajske bele peščene karibske plaže


Čisto za konec pa še Varadero – meka za vse, ki obožujejo RAJSKE PEŠČENE PLAŽE in ALL INCLUSIVE HOTELE. Verjento se dandanes dobijo tudi cenejše oziroma preprostejše namestitve, v času našega obiska so bili prav tile hoteli nekako najbolj očitna izbira.

Varadero Kuba Cuba best beaches Caribbean

Kuba ima seveda ogromno odličnih destinacij s čudovitimi plažami, zato si par dni tovrstnega oddiha sigurno lahko privoščite tudi kje drugje. Takrat je bil Varadero pač najbolj znan in priljubljen, mi smo se zanj odločili tudi zato, ker smo tja prileteli oziroma od tam tudi odleteli, pa je bilo nekako najbolj praktično. Sicer pa ja, ne morem lagati, plaža je fantastična, sploh ker je bil to moj prvi stik s TURKIZNIM KARIBSKIM MORJEM, sem si jo še bolj zapomnila.

Comments 2

  1. Tamara Hafner Pratneker

    Zdravo. Čudovite fotke, podoživela spomine iz leta 2008. Bila na Kubi 1 mesec in obkrožila cel otok, namesto Varadero sem bila par dni v Cayo Coco, pa tudi še nekaj več krajev in mest obiskala…drugače pa sem spala v casa particular in tudi tam jedla, najboljša hrana…ljudje simpatični in prijazni, otroci nepozabni, vse res prečudovito…toplo priporočam, čimprej, saj odkar so z ZDA podpisali dogovor, bo veliko sprememb…kar prinaša prednosti in slabosti za ljudi, ki tam živijo, za turiste pa se bojim, da se izgubi ta pristnost, čar in magičnost te države…Ples in glasba sta jim dana v zibelko, saj otrok se prej nauči plesati kot pa hoditi…vidla na lastne oči…noro res! Toplo priporočam casa particular in čimveč stikov z domačini, saj le tako lahko doživiš Kubo v celi njeni polnosti in magičnosti…zame Kuba forever!!!

    1. KAT

      Zivjo! Ja Kuba je res super, leta 2003 je bilo res se dokaj neturisticno in pristno – kolikor slisim zdej od kolegov, ki so bili tam v zadnjih par letih, se je ze marsikaj spremenilo (zato tudi nisem na dolgo in siroko opisovala, ker so informacije verjetno ze prevec zastarele). Sem vesela da sem jo obiskala se v tej magicnosti, tako kot ti! Za vse ostale pa, ja cimprej tja! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *