potopis | potovanje BALI, Indonezija: 2 tedna backpacking

Katja BALI, DRUŽINSKA POTOVANJA Leave a Comment

Vzemi 5 skodelic bele peščene plaže, ščepec koralnega grebena in 3L riževih teras. Dodaj malo joge, nočnega življenja in nakupovanja. Zmešaj s 7 grami potapljanja, 3 skodelicami raftanja, 2 žlicami vulkanskega pohoda in 50mL surfanja. Polij z opazovanjem sončnih zahodov, pitjem mrzlega piva, relaksacijo v bazenih, skakanjem v valove in obilico okusne hrane. Postavi v pečico za 14 dni na 37°C! Sliši se kot odličen recept za popolni dopust, kajne?

Kdaj: marec/april 2015

Kraji: Denpasar, Ubud, Jatiluwih, Danau Bratan, Lovina, Amed, Tirta Gangga, Jimbaran, Uluwatu, Tanah Lot

Čas potovanja:  2 tedna

Kako: z nahrbtniki, taksi, motor

Prenočišča: majhnih hotelčkih z bazeni

BALI SMO OBISKALI, KO JE IMEL LU 3 LETA. PREBERI VEČ O BALIJU Z OTROKI NA KONCU TEGA PRISPEVKA.

Po tem, ko smo se nekaj dni potepali po SINGAPURJU, smo z Air Asio na nedeljsko jutro odleteli proti DENPASARJU. Slabe tri ure kasneje smo že sedeli v taksiju na poti v UBUD, enega največjih kulturno – umetniških središč na Baliju. Od tam smo pot nadaljevali proti severu, v Lovino (s postanki pri riževih terasah v JATILUWIH in na jezeru BRATAN), raziskovali plaže in podvodni svet v AMEDU in potovanje končali na jugu, kjer smo uživalai na plažah v JIMBARANU, na polotoku BUKIT.

KORISTNE POTOVALNE INFORMACIJE | BALI, INDONEZIJA

PODNEBJE | BALI, INDONEZIJA

DEŽEVNA DOBA je od oktobra do aprila, kar pomeni, da je visoka turistična sezona od junija do septembra in pa okrog novoletnih praznikov. April je bil kar ugoden čas za obisk, saj ni bilo pretirane gužve, deževalo pa je samo dva popoldneva. Zvečer se malo ohladi, ampak nobene potrebe po debelem puloverju – ta bolj pride prav v taksijih, zaradi klime.

PRENOČIŠČA | BALI, INDONEZIJA

Veliko hotelov ima BAZENE, pa čeprav imajo le par sob in glede na vroče podnebje, se možnost občasnega skoka v vodo splača izkoristiti. ZAJTRKI so večinoma vključeni v ceno in za razumevajoče vsoto se da dobiti super sobe (morda je k temu pripomogla tudi trenutna nizka sezona). Če potujete v času praznikov potem je verjetno bolje, da rezervirate vnaprej. Klima naprave so skoraj v vseh sobah, ponavadi tudi mini bar. Prijetna sprememba so na pol odprte kopalnice z zunanjim tušem v nekaterih manjših hotelčkih.

sin_bali1 (2405)a

TRANSPORT | BALI, INDONEZIJA

Vozi se po levi, česar se morate sprva najprej navaditi, če najamete avto ali motor. JAVNI PREVOZ je skoraj neobstoječ, zato se večina odloči najeti MOTOR oz.  AVTO Z VOZNIKOM, al pa sproti ustavljati TAKSIJE. Najti avto z voznikom ni problem, prej nasprotno, saj vam dnevne izlete in prevoze ponujajo res na vsakem vogalu. Če vprašate v hotelu, vam bodo sigurno našli kakšen zanesljiv kontakt in tudi, če rabite prevoz v zadnji minuti, to verjetno ne bo problem. CENA je odvisna od kilometrine in časa vožnje s postanki, če vam voznika posreduje hotel, potem bo cena fiksna, če pa ga najdete sami, potem se dobro pogajajte.

route map

RAZDALJE na zemljevidu niso velike, a za premik od A do B je potrebno veliko časa, saj so ceste mnogokrat zvite, dela na cesti in poroke oziroma druge prireditve pa lahko povzročijo prave zastoje. VOZNIKI TAKSIJEV, tako kot velika večina ostalih prebivalcev, dobro govorijo angleško, zato se je z njimi enostavno pogovarjati. Ponavadi je to super priložnost, da izveste kakšno podrobnost o življenju na otoku, predvsem takšno, ki ni zapisana v turističnih vodnikih. Brez problema vam voznik ustavi za WC ali kosilo. Če iščete taksi za krajše relacije, preverite če ima meter, še preden vstopite. Če ga nima, raje ustavite naslednjega. To vam zna prihraniti tudi večerjo.

sin_bali1 (2268)

STROŠKI | BALI, INDONEZIJA

Bali ni ravno najcenejša azijska destinacija, a še vedno se da uživati brez da bi preveč zapravili. S tem ko zamenjate denar v INDONEZIJSKE RUPIJE, v trenutku postanete milijonar. HOTELI z bazeni so 40-50€ na noč z zajtrkom, ribje kosilo/večerja 5€, veliko pivo Bintang 2€, kozarec balijskega vina 5€. Obrok v obcestni restavraciji (warung) je 1-2€. HRANA je res okusna, zato smo mi velikokrat jedli in poskušali nove stvari. Prigrizki v lokalnih trgovinah so smešno poceni. Uradni TAKSI z letališča do Ubuda je 20€ (1 ura vožnje). Ubud – Lovina 40€ (7 ur vožnje s postanki v Jatiluwih in na jezeru Bratan), Lovina – Amed 30€ (3 ure vožnje) in Amed – Jimbaran 40€ (4 ure vožnje s postankom v Trirta Gangga). Za NAKUPE oblek, blaga, živil se splača v kakšno veliko trgovino v Denpasarju (npr. Erlangga 2) – za 13€ je moja omara bogatejša za obleko, hlače, sarong, torbico in 2x 2 metra indonezijskega blaga. BANKOMATI so povsod, menjava denarja na letališču se ne splača. Slovenski državljani potrebujemo za vstop VIZO, ki pa se jo brez problemov dobi na letališču za 35$ oziroma 35€, plačati je potrebno v gotovini. Ko zapuščate državo je treba plačati še LETALIŠKO TAKSO, 200.000Rp. (Cene v času potovanja, leta 2015).

NAKUPOVANJE | BALI, INDONEZIJA

Najboljši nasvet: pustite malo prostora v prtljagi ali pa še boljše, kupite novo potovalko ko ste tam. Kupiti je možno res čudovite izdelke, ne samo tiste običajne turistične spominke. Izbira je neskončna, a kot vedno, omejena z debelino vaše denarnice. V kraju Ubud lahko občudujete krasne slike, lesene rezbarije in ostale umetnine. Obleke in blago se splača kupiti v eni od večjih trgovin v Denpasarju za smešno nizko ceno.shopping

shoppingbali

SPA | BALI, INDONEZIJA

Massaaage, massaaage, massaaage! Ja, to boste ponekod slišali na vsakem koraku. Veliko masažnih in lepotnih salonov vas bo poskušalo zvabiti v notranje prostore in po pravici povedano tudi ni nič narobe, če včasih njihovim poskusom podležemo. Masaža stopal po dolgem trekingu, manikura, pedikura in pilingi za ugodno ceno. Če bi radi poskusili nekaj novega, potem si privoščite t.i. „Indonesian hair cream bath“.

KULINARIKA | BALI, INDONEZIJA

Njami, njami, njami! Za vsakega se nekaj najde – rezanci, riž, piščanec, svinjina, govedina, ribe, zelenjava, omlete, tropsko sadje, palačinke, pica, burgerji, pomfrit, sladoled, indijska, italijanska, kitajska, tajska – ni da ni. Od zelo tradicionalnih do ekstra zahodnjaških jedi. Največkrat smo se najedli kot ponavadi, v preprostih uličnih restavracijah.

food collage

PREBERI VEČ O KULINARIKI NA BALIJU

NEVARNOSTI | BALI, INDONEZIJA

Na splošno je ZELO VARNO, ampak kot velja povsod drugod, je treba biti pozoren na par stvari. Kot prvo, VROČINA. Osebno me ne moti in jo prenašam veliko bolje kot mraz. Če ste pravo nasprotje slednjega, potem imejte vedno pri roki SONČNO KREMO, in kapo ter plastenko VODE. Verjetno je bolje, da se soncu izogibate v največji vročini. KOMARJI so si nas sicer nekajkrat privoščili, ampak niso pustili prehudih posledic, zato repelenta nismo uporabljali, smo ga pa imeli s sabo. Pri PREČKANJU CESTE se splača dobro pogledati v vse smeri. Ne pijte vode iz pipe. Če slabo prenašate PEKOČO HRANO, jasno opozorite natakarje. Bodite pozorni na OPICE, še posebno tiste pri templjih, ki so navajene turistov in so lahko res agresivne in vam znajo ukrasti očala, fotoaparat ali celo natikače – spravite hrano in ostale stvari na varno. CEPLJENJA – vsi trije smo cepljeni proti Hep A in B, to je pa tudi vse kar se nam je zdelo smiselno za potovanje na Bali.

KAJ VIDETI & POČETI | BALI, INDONEZIJA

UBUD | BALI, INDONEZIJA


Naša prva noč na Baliju. Kakšen kontrast v primerjavi s Singapurjem. Vse je veliko bolj glasno in umazano, na vsakem koraku masažni saloni in čakajoči taksisti, da ne omenim luknjastih pločnikov. Spet se je bilo treba navadit na brzeče skuterje. In na avstralske turiste. Skoraj povsod je slišati angleščino.

ubud rice collage

PRVI DAN raziskovanja smo zaključili s spoznanjem, da Ubud res ponuja veliko.  Tu lahko zlahka preživite par tednov, pa še ne boste vsega videli ali izkusili. Brezciljno pohajkovanje med riževimi polji, kjer se vsake toliko zadržite v kaki mali vasici in si ogledate dela lokalnih UMETNIKOV. Pojeste kaj dobrega v lokalni ORGANSKI RESTAVRACIJI ob poti. Si zvečer pogledate katero izmed PLESNIH PREDSTAV. Nakupujete dokler dol ne padete. Greste na kuharski tečaj ali pa na tečaj joge. Po eni strani sem pričakovala tako sliko, po drugi pa sem vseeno potiho upala, da je Ubud še vedno tista avtentična zaspana VASICA, kjer se čas ustavi. Nažalost smo bili verjetno nekaj let prepozni. No ja, RIŽEVA POLJA so še vedno dobra izbira za pobeg v tišino in mir.

monkey forest collage 2

Med drugim smo se prehodili tudi do MONKEY FOREST-a in se ohladili v senci ogromnih DREVES med tem ko so po nas skakale razigrane OPICE. To je sicer sveto območje, ki predstavlja sobivanje med človekom in naravo, saj so TEMPLJI v gozdu ključnega pomena za stik s spiritualnim svetom.

sin_bali1 (995)

monkey forest3

En večer smo si optimistično zadali ogledat PLESNO PREDSTAVOLEGONG DANCE in plan se je celo uresničil, Lu je zdržal do konca eno in pol urne predstave. Sedeži v prvih vrstah bodo sicer poskrbeli za boljše poglede, bo pa zato glasba toliko bolj glasna. Ni nam žal da smo šli, vsekakor vredno 6€ vstopnine (otroci imajo prost vstop).

bali dance collage

JATILUWIH RIŽEVE TERASE | BALI, INDONEZIJA


Čas za premik proti severu. CESTA je postajala vedno bolj ozka in luknjasta, psi so lenobno poležavali na robu cestišča, otroci v modro-belih unformah so v skupinah hodili proti šoli, jutranja svetloba je sijala skozi bujno goščavo okoli nas. Naenkrat se je pred nami odprel pogled na čudovite riževe terase.

JATILIUWIH

Čeprav smo RIŽEVA POLJA videli tudi že kje drugje, so nas terase tu vseeno vrgle na rit. Plačati je sicer treba VSTOPNINO, ampak se splača. Če vas ne priganja čas, lahko prehodite res velik krog. Z majhnimi otroki je to sicer malo težje izvedljivo, bker so potke med polji zelo ozke in je treba previdno stopati.

jatiluwih collage

DANAU BRATAN | BALI, INDONEZIJA


Pri JEZERU z znamenitim TEMPLJEM se ustavijo skoraj vsi, ki so na poti med LOVINO oziroma severnim delom otoka in Ubudom oziroma južnim delom. Ozračje je bilo prijetno hladneje kot drugod in sprehod skozi lepo urejen PARK je bil prava osvežitev. Seveda so v neposredni bližini trgovine in restavracije, pa tudi kar lepo otroško igrišče.

bratan colage

LOVINA | BALI, INDONEZIJA


Če v Ubudu nismo ravno opazili, da je trenutno NIZKA SEZONA, smo to vsekakor opazili v Lovini. Nekatere trgovine in potapljaški centri so bili kar zaprti, na plaži ni bilo nikogar razen lokalnih ribičev in njihovih čolnov in nekaj psov, ki so si hladili tace s tekanjem po plitvini. Dvakrat smo bili tudi edini gostje v restavraciji. Po eni strani smo tako imeli več miru zase, po drugi strani pa so nas prodajalci in taksisti malo bolj oblegali. Resda niso bili agresivni in so kar hitro odnehali, če nismo pokazali interesa.

sin_bali1 (1893)a

sin_bali1 (2038)a

Plaža sama ni nič posebnega, ponekod celo umazana, vsaj tisti del pred hoteli pa so redno čistili. Pesek je dobesedno črn, saj je VULKANSKI (kratek nasvet za punce: bele bikinke pustite doma!). Pogled na črno plažo je vsekakor zanimiv in nekako se nam zdi da nam je plaža tu veliko bolje služila za krasne sprehode kot pa za kopanje.

lovina collage

sin_bali1 (2219)

Večina obiskovalcev v Lovino pride izključno zaradi tamkajšnjih JAT DELFINOV. Na žalost se zdi, da celotna izkušnja ni tako romantična kot se sprva sliši. Že doma sem na račun teh izletov prebrala cel kup negativnih kritik in hitro ugotovila, da tole ne bo za nas. Mnenja so seveda kot vedno deljena. Za nekatere je bil ta izlet nekaj najlepšega kar so kadarkoli videli, a kaj ko je veliko takih, ki pišejo, da se ob enem samem skoku delfina iz vode nanj zažene kakih 30-50 motornih čolnov, ki jih potem skoraj da preganjajo, samo zato da turisti naredijo kakšno fotko. Verjetno bi vsak pri sebi moral najprej malo premisliti, če je zaradi tistih par fotk vredno vznemirjati živali.

AMED | BALI, INDONEZIJA


Amed je super mestece, vse je nekako SPROŠČENO in nihče nikamor ne hiti. Medtem ko plavate, lahko občudujete vulkan GUNUNG AGUNG, ki se dviga v ozadnju, če imate s sabo masko (ali pa si jo sposodite) poglejte še malo pod vodno gladino in raziskujte KORALNI GREBEN, zvečer in zjutraj si privoščite dolg sprehod po črni vulkanski plaži, v čistem miru. Za potapljače je tudi dobro poskrbljeno. Koralni greben je, recimo, povprečen. Saj je vsak koralni greben po svoje lep in zanimiv, sploh če ga že dolgo nisi videl. Za tiste, ki ste jih videli že veliko, vas tale verjetno ne bo ravno osupnil, je pa vseeno zanimivo preživet par ur z masko pod vodo.

amed underwater collage

SPREHODI po ozki cesti proti vzhodu ponujajo krasne poglede – seveda vidite še več, če najamete motor, imate pa zato manj stika z domačini,  ki ob cesti v svojih warungih kaj prodajajo. Prav vsak te prijazno ogovori.

sin_bali1 (2316)

amed collage

Imeli smo tudi to srečo, da smo ujeli LUNIN MRK 4.4.2015, ki nastane le kadar so polna Luna, Sonce in Zemlja poravnani. Luna postaja vse bolj siva, saj jo Zemlja zasenči. Mi smo vse skupaj opazovali s plaže in bilo je res spektakularno, saj je Luna sčasoma postala vse bolj rdeča. AMED nam je bil res všeč, a počasi smo se vračali nazaj proti jugu otoka.

TIRTA GANGGA | BALI, INDONEZIJA


Ime Tirta Gangga (voda iz Gangesa) se nanaša na PALAČO iz leta 1948 s pripadajočim parkom. Prijeten sprehod med številnimi vodnimi bazeni, obdanimi z bujno vegetacijo in kamenimi KIPI. Za majhno vstopnino se lahko sprehajate po kompleksu, za dodatnih nekaj tisoč rupij pa se lahko celo vržete v vodo v PLAVALNI BAZEN. Če ste na poti tu mimo, se splača ustaviti.

tirta gangga

POLOTOK BUKIT | BALI, INDONEZIJA


JUŽNI BALI je najbolj turistično obiskan del otoka. Odvisno kaj pričakujete od dopusta, za vsakega se najde tapravi predel. KUTA je bolj za mlade, zabave željne surferje ali pa tiste, ki bi to radi bili. Otroke lahko tu peljete v WATERBOOM PARK. Za majhne otroke je verjetno najbolj primeren SANUR, kjer je plaža zaščitena z grebenom in je zato morje zelo mirno in plitko. Mi smo za nekaj zadnjih dni izbrali JIMBARAN, od koder smo raziskovali okolico, in ta odločitev se je izkazala za dobro. Jimbaran ima vse, super restavracije na plaži, je zelo blizu letališča in ravno pravo razmerje “turist:dolžina plaže”, tako da ni gužve. SEMINYAK in NUSA DUA sta bolj za tiste z debelejšo denarnico. Z motorjem se lahko zapeljete na kakšno od manjših plaž na zahodni strani polotoka, Padang Padang, Balangan, Nyang Nyang ali pa recimo Bingin.

JIMABARAN | BALI, INDONEZIJA


Aaah PLAŽA. Ne kar ena plaža, ampak tista z belim peskom. Sanje skoraj vsakega evropejca. Kolikokrat doma vidimo kakšno reklamo ali fotografijo bele peščene plaže s palmami v ozadju, sveže zaljubljen par se sprehaja v belih lahkotnih oblačilih, veter jima kuštra lase in si zaželite da bi se teleportirali v to sliko in si privoščili en Raffaelo. No, ko si enkrat tam, je seveda vse malo bolj realno. Plaža bo sicer še vedno izledala čudovito, a vas bodo stopala neizmerno pekla od vročega peska, tako da lahko pozabite na sprehajanje, razen zgodaj zjutraj in proti večeru. Senco boste imeli le, če boste zanjo plačali, pesek bo našel svojo pot v prav vse vaše osebne stvari (verjetno tudi v fotoaparat), ko greste plavat morate svoje stvari pustiti več deset metrov stran, kar pomeni, da jih lahko kdorkoli vzame brez da opazite in vsakih 15 minut vas bo nekdo prepričeval, da rabite masažo, nov sarong ali pa vsaj taksi prevoz.

jimbaran

No, plaža je sicer res lepa in idealna za VEČERNE SPREHODE, ki jih lahko okronate z okusno ribjo večerjo v eni od mnogih RESTAVRACIJ, ki svoje mize postavijo kar na plažo. Tako lahko medtem ko srkate mrzlo pivo, kozarec vina ali koktejl uživate še v čudovitem sončnem zahodu.

jimbaran collagge

ULUWATU | BALI, INDONEZIJA


Na jugozahodu polotoka BUKIT, se na strmem klifu dviga manjsši TEMPELJ Uluwatu. Sam tempelj ni tako spektakularen, a je zato njegova okolica toliko bolj. Ob nakupu vstopnice vas ovijejo v SARONG, ki pokriva vaše noge. Pazite se opic, ki so tu še posebno agresivne. Ena je že kmalu po vstopu skočila na Lujev mali nahrbtnik in spretno odgriznila plišast obesek za ključe, se mirno vsedla na tla in ga do konca raztrančirala. Če tempelj obiščete proti večeru si lahko ogledate še KECAK FIRE DANCE (ples z ognjem), a boste zanj plačali ekstra.

uluwatu collage

TANAH LOT | BALI, INDONEZIJA


Veliko parkirišče in neštete trgovine pred vhodom kažejo na to, da ste se znašli na eni najbolj obiskanih turističnih točk na otoku. TEMPELJ je zgrajen na skali, ki se dviga iz penečega se morja, dostopen je samo ob oseki. Lahko se sprehajate po lepo urejenem parku in uživate ob razgledih – čeprav je bilo res veliko obiskovalcev, zvečer pa jih je ponavadi še več, saj pridejo gledat sončni zahod.

tanah lot collage

Čeprav otok res ni velik, lahko na Baliju gotovo zlahka preživite mesec ali pa še več, pa še ne boste vsega videli. Potovati je preprosto in DOMAČINI vas bodo prav povsod prijazno sprejeli. Če bi imeli še več časa, bi raziskali še severo-zahodni del, ki je zaenkrat še bistveno MANJ TURISTIČEN, splezali na VULKAN in poležavali na otoku Nusa Lembongan in Nusa Penida. Mnogi združijo obisk Balija s hitrim skokom na sosednje OTOČKE GILI, severno od LOMBOKA. Mi smo si jih prišparali za kdaj drugič :).


BALI Z OTROKI

BALI JE TURISTIČNO ZELO RAZVIT in srečali smo toliko potujočih družin, da bi lahko pomislili, da smo se znašli na najboljši možni destinaciji za družinska potovanja. Resnica res ni daleč od tega, saj je POTOVANJE PO BALIJU ENOSTAVNO, povrh vsega pa tudi VARNO. Otroci bodo uživali na PLAŽAH in se zabavali ob opazovanju OPIC, skakanju v bazene, tisti malo večji pa lahko raziskujejo tudi KORALNE GREBENE grebene in RIŽEVA POLJA. Toliko novih doživetij in vtisov na relativno majhnem prostoru. Hoteli z bazeni so cenovno dostopni in hrana v restavracijah je zelo raznolika, brez problema se najde tudi kaksna pica in špageti.

INFRASTRUKTURA je dobra, razdalje niso prevelike, zdravstvenih nevarnosti kot so na primer malarija in podobne bolezni ni, kar vse skupaj le še olajša potovanje. Odvisno od vaše letalske povezave, se prav lahko zgodi, da bodo vaši otroci nekaj dni trpeli za posledicami ČASOVNE RAZLIKE, zato je priporočljivo, da preživljanje prvih nekaj dni planirate malo manj aktivno. Veliko obiskovalcev se za teden ali dva naseli na jugu otoka v enem izmed večjih HOTELSKIH RESORTOV in od tam z DNEVNIMI IZLETI  raziskujejo preostanek otoka. Nam je vedno bolj všeč, da se vedno premikamo in ustavimo za par dni, kjer nam je všeč. Več o Baliju z otroki sem napisala v posebnem prispevku – kliknite na link tu:

PREBERI VEČ O BALIJU Z OTROKI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *