Karlovy Vary Ceska kaj videti in poceti

KARLOVY VARY, Češka | vikend izlet v najlepše češko zdraviliško mesto

Katja ČEŠKA Leave a Comment

Januar se je bližal h koncu in na poti iz Nemčije v Slovenijo sva se tokrat odločila narediti ovinek čez Češko. Tako sva se namesto običajne dolgočasne poti po nemški avtocesti zapeljala do slikovitega zdraviliškega mesta Karlovy Vary in prespala eno noč. Čeprav bolj kratek obisk, se je vsekakor izkazalo za super odločitev, mesto je namreč pravi biser in takole v zimskem času ni bilo prav nič preveč turistično. Kaj torej v Karlovy Vary lahko vidite in počnete? Preberite več v temle novem prispevku.

Karlovy Vary Carlsbad Czech republic what to see and do

Po večkratnem obisku PRAGE, sem si res že dolgo časa želela obiskati še kakšno Češko mesto. In KARLOVY VARY naju ni razočaralo. Prav nasprotno, ENO NAJVEČJIH EVROPSKIH ZDRAVILIŠČ naju je navdušilo s krasno ARHITEKTURO in PEŠ PROMENADO, pristnimi RESTAVRACIJAMI in NARAVNIMI VODNIMI IZVIRI vzdolž REKE TEPLA. Mesto je bilo ustanovil vladar KARL IV, ki si je v enem izmed tukajšnjih izvirov domnevno pozdravil okužbo. V okolici je blizu 80 IZVIROV, od tega je 13 IZVIROV Z ZDRAVILNO VODO.

Czech Republic Karlovy Vary Karlsbad in 1 day what to see and do

karlovy vary what to see and do in 1 day

Predvsem zato, ker sva potovala z najinim naloženim DEFENDERJEM, sva iskala HOTEL s privatnim parkiriščem in slednjega je bilo najlažje najti na vzpetini nad peš cono. Za DVOPOSTELJNO SOBO Z ZAJTRKOM sva plačala smešnih 27€ (manj kot za kosilo v mestu). Seveda pa lahko prespite v enem izmed bolj LUKSUZNIH SPA HOTELOV v neposredni bližini promenade. Karlovy Vary lahko sicer obiščete tudi v sklopu ENODNEVNEGA IZLETA IZ PRAGE, vožnje je slabi 2 uri v vsako smer.

ZDRAVILNI VODNI VRELCI | 13 naravnih vrelcev z zdravilnimi učinki

V KARLOVY VARY torej ne smete izpustiti obiska katerega izmed 13 NARAVNIH VRELCEV, voda katerih ima zdravilne učinke. Za najbolj pristno izkušnjo POKUŠINE ZDRAVILNE VODE se lahko v bližnjem KIOSKU ali pa PRODAJALNI SPOMINKOV opremite s TRADICIONALNIM PORCELANASTIM LONČKOM, ki je veliko bolj učinkovit in prijazen okolju kot pa plasttenka. Srkanje termalne vode s takšnim lončkom je pač nekaj kar se tu počne. Se splača poskusit, škodit ne more :).

karlovy vary water springs

MILL COLONNADE | korintske kolonade z vodnimi vrelci

Prvo priložnost pokušine zdravilne vode s PORCELANASTIM VRČKOM sva dobila pod znamenitimi kolonadami MILL COLONNADES. Pod mogočnimi KORINTSKIMI KOLONADAMI se skriva kar 5 VODNIH VRELCEV.

The mill colonade Karlovy Vary

MARKET COLONADE | znameniti Karlov vrelec

Le malce naprej sva občudovala res krasne MARKET COLONNADE, kjer se nahaja znameniti KARLOV VRELEC – prav tu naj bi namreč stoletja nazaj KARL IV uporabljal tale vrelec, takrat skrit v gozdu. Danes se vrelec nahaja pod temi res čudovitimi kolonadami, ki mogoče na prvi pogled prav nič ne spominjajo na Češko. Kakorkoli že, res so lepe.

Karlovy Vary Czech Republic Market colonade

Karlovy Vary Czech Republic Market colonade

HOT SPRING COLONADE | najbolj vroč izvir v mestu

Eden najbolj znanih vrelcev v mestu je tudi t.i. HOT SPRING GEYSIR, kjer voda lahko izbruhne tudi do 12m VISOKO, hkrati pa je to z okrog 72C najbolj vroč izvir daleč naokoli.

the hot spring colonade Karlovy Vary

DNEVNI SPA | pestra in nevsakdanja zdraviliška ponudba

Če imate dovolj časa morate vsekakor obiskati enega izmed DNEVNIH SPA-jev. Velika verjetnost je, da tovrstne usluge ponuja tudi vač hotel, v nasprotnem primeru pa je vsepovsod veliko ponudbe. Odpravite se lahko na primer v ELISABETHBAD spa, ki je znan tudi pod imenom BAD V. Za malce drugačno izkušnjo pa lahko poskusite z namakanjem v čisto pravem pivskem spaju (BEER SPA). Nama je za slednje tokrat nažalost zmanjkalo časa, ampak saj bo še kakšna prilika kdaj.

karlovy vary czech republic spa

MESTNI NAPIS | foto točka na enem izmed mostov

V bližini omenjenega vrelca HOT SPRING GEYSIR se nahaja most čez REKO TEPLO z znamenitim napisom KARLOVY VARY. Za nekatere nič posebnega, spet za druge super foto priložnost. Kljub gruči azijskih turistov sva uspela ujeti trenutek samote in spomin niti ni tako slab.

TRADICIONALNA POJEDINA | češke kulinarične specialitete


Našla sva veliko MODERNIH RESTAVRACIJ tako kot tudi veliko takšnih bolj TRADICIONALNIH. In ker že dolgo nisva bila na Češkem sva se odločila poskusiti kaj lokalnega. V tem primeru bo težko najti kaj ne-mesnega, saj na menijih prevladuejjo MESNE SPECIALITETE, predvsem svinjina. Za prilogo še poštena porcija krombirja, zelja in ostale zelenjave, ali pa kakšen CMOK. Še lokalno mrzlo PIVO ali pa kozarec vina in je obed popoln.

Karlovy Vary Czech food

DRUGE AKTIVNOSTI | kaj vse še lahko počnete v kraju Karlovy Vary

Poleg naštetega je v mestu še ogromno za početi. Poskusite lahko kozarček znamenite BECHEROVKE, tradicionalnega zeliščnega likerja (in obiščete MUZEJ JAN BECHER-ja v isti stavbi, kjer producirajo liker zadnjih 150 let), lahko obiščete MOSER STEKLARSKI MUZEJ – v centru za obiskovalce se podučite o izdelovanju steklenih izdelkov v regiji. Na lep sončen dan se lahko povzpnete tudi na RAZGLEDNI STOLP DIANA, od koder je krasen razgled na mesto, poskusiti morate tudi t.i. KARLOVARSKE OPLATKY, znamenite tanke vaflje. Seveda se dobi tudi sladke TRDELNIKE, katerim se nisva mogla upreti, z dodatkom cimeta seveda.

Karlovy Vary trdelnik Czech Republic

Najin obisk je bil kratek a hkrati sladek. Morda pa se kdaj vrneva za par dni uživat v tukajšnjih zdraviliščih. Karlovy Vary je res pravi arhitekturni dragulj in brez pomisleka lahko obisk mesta toplo priporočim, tudi kot enodnevni izlet iz Prage.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published.