Portugalska 10-dnevno road trip potovanje od severa do juga z najetim avtom

PORTUGALSKA | plan potovanja in osnovni stroški našega 10-dnevnega road tripa

Katja PORTUGALSKA | MADEIRA 4 Comments

Še par dni in poletimo na Portugalsko! Ko smo iskali letošnjo destinacijo za jesenski dopust smo imeli dva odločila pogoja: vreme mora biti lepše oziroma toplejše kot je v tem času doma, pa tudi ne sme biti predaleč (beri: ne izven Evrope). Na koncu smo nihali med južno Španijo in Portugalsko in zaradi ugodnejše letalske povezave izbrali prav slednjo.

Ker smo na poti radi sami svoj šef smo tudi tokrat po internetu najeli avto, s katerim bomo v dobrem tednu prevozili okrog 1500km – iz Porta vse do južne obale Algarve in nazaj v Porto. Morda se sliši veliko, a dolgih voženj smo navajeni od doma – razdalje v Nemčiji so res velike in včasih tudi za vikend izlet naredimo 600km ali pa še več. Prenočišča smo rezervirali vnaprej, da ne izgubljamo časa z večernim iskanjem. Tokrat smo si tudi zaželeli malo boljše postelje, kar pa ne pomeni avtomatsko dražje – le udobne in na dobrih lokacijah, po možnosti z lastno kuhinjo, teraso in privatnim parkiriščem. Dvakrat spimo tudi na eko kmetijah med vinogradi.

PLAN POTOVANJA | Portugalska road trip z najetim avtom


PORTO

Prvi dve noči prespimo v Portu, kamor tudi priletimo. Poleg večine turističnih znamenitosti (ki jih v Portu baje res ne manjka) nameravamo dobro jesti in še boljše piti, uživati v krasni arhitekturi in ostalih čarih, ki jih ponuja mesto. Ker se nam zdi, da v mestu en potrebujemo avtomobila, bomo slednjega najeli šele ko se odpeljemo iz Porta.

DOLINA DOURO

Na letališču v Portu poberemo rezerviran avto in se odpeljemo v dolino Douro, ki slovi kot najstarejša vinska pokrajina na svetu. Verjetno se bomo ob poti večkrat ustavili, preden se zasidramo v naši quinti (podeželski vili) v bližini kraja Pinhao.

OBALA ALGARVE

Čaka nas dolg dan vožnje, verjetno naredimo vsaj en postanek v enem izmed krajev na poti. Bolj kot smo si ogledovali te ogromne hotelske komplese v prvi vrsti na plažah, bolj smo si želeli staonvati kje drugje. Tako smo raje rezervirali sobo v quinti, oddaljeno 5 km od obale, kjer bomo s kozarcem hišnega vina zvečer sigurno imeli več miru. Veselimo se raziskovanja obale in poskusili bomo najti najlepše zalive, z malo sreče in poguma pa se bomo mogoče tudi vrgli v morje.

LIZBONA

En dan v Lizboni se verjento sliši kot nora ideja, ampak tako pač je. Tu prespimo 2x in sicer v bližini postaje turističnega avtobusa s katerim se imamo namen peljati proti mestu in vsake toliko izstopiti. Tole varianto sem lani stestirala z Lu-jem v Berlinu in čeprav sem načeloma proti udeležitvi tovrstne turistične ponudbe, moram rečt da je z otroki takšen bus kar priročen. Sploh če so še premajhni da prehodijo 10km po mestu. Lisbono sem obiskala že pred leti in prav zanima me, če se je kaj spremenilo.

NAZARE

Na poti v Nazare se bomo ustavili v vasici Obidos, če bo čas pa še v Sintri in morda še kje – odvisno kako zgodaj bomo vstali 😉 Vsekakor pa si želimo v Nazare priti še dovolj zgodaj za sprehod do znamenitega rta.

PORTO

Če ne prespimo budilke nas čaka le še ca. 2-urna vožnja do letališča v Portu, kjer oddamo avto in odletimo domov.

OSNOVNI STROŠKI | Portugalska road trip z najetim avtom


Lahko bi sicer prišparali, če bi najeli manjši avto (zdaj imamo VW Golf), morda bi dobili cenejše letalske karte (če bi prestopali v Stuttgartu in s tem izgubili dragocenih 5 ur v vsako smer), pa tudi če bi spali v cenejših sobah, a kot sem rekla – tokrat smo si namenoma privoščili malo več udobja ;).

 • LETALSKE KARTE: 510€ za nas 3 (Lufthansa, Frankfurt – Porto – Frankfurt)

 • LETALIŠKA GARAŽA: 80€ za 10 days (rezervirana online, 2 meseca vnaprej)

 • RENT-A-CAR: 136€ za 7 dni (izključujoč otroški sedež, tokrat ga nesemo s sabo)

 • PRENOČIŠČA: 700€ za 10 dni za nas 3

Poleg omenjenga bomo € zapravili še za hrano, cestnine & bencin in kakšne vstopnine.

Comments 4

 1. igor strlekar

  Pozdravljeni

  Tudi mi razmišljamo o dopustu na Portugalskem, zanima me kje si lahko ogledam več slik in bolj detalni opis potovanja. Na dopust nameravamo konec Julija, vendar bi radi naredili plan že v Januarju. Vsi nasveti dobrodošli.

  HVALA

  L.p.

  Igor Strlekar

  1. KATJA

   Zivjo Igor – malo sme pozna z odgovorom, smo se sele danes vrnili s poti.
   O Portugalski smo objavili par prispevkov, kjer je veliko fotk in informativnih opisov: celoten potopis 10-dnevne poti, prispevek o kulinaricnih dobrotah, prispevek o Lizboni, prispevek o plazah Algarve in se en prispevek o Madeiri, ki sem jo obiskala par let nazaj najdete na tem linku: https://www.placesandnotes.com/?cat=1487
   Ce vas pa se kaj zanima pa z veseljem odgovorim,

   lp v domovino, KAT

 2. Barbara

  Zdravo,
  zanima me kje ste dobili tako poceni rentacar po Portugalskem? 136€ za 7 dni?
  Vse kar gledam po netu je od 50€ pa gor.

  Hvala

  1. Post
   Author
   Katja

   Zivjo Barbara, sem pogledala v zapiske – avto smo rentali pri Sixt, za 7 dni med 3.10. – 10.10. Mogoce je bila toliko nizja cena ker je oktobra ze malo izven glavne sezone, pa tudi rezervirali smo verjetno precej vnaprej. Pick up & drop off smo imeli na letaliscu v Portu, na nekem zunanjem parkiriscu, vem da je imelo par firm moznost prevzema direkt na arrivals ampak je bil najem malenkost drazji. Upam da tole kaj pomaga, ce potujete poleti je pomoje cena zal avtomatsko visja… Lep pozdrav, Katja

Leave a Reply

Your email address will not be published.