Nemčija-vzhodni-frizijski-otoki-potopis-potovanje

VZHODNI FRIZIJSKI OTOKI, Nemčija | Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog, Wangerooge

Katja NEMČIJA Leave a Comment

Nemški vzhodno frizijski otoki so sestavljeni iz sedmih poseljenih in petih neposeljenih otokov in se raztezajo v severnem morju vse od meje z Nizozemsko proti vzhodu, v nemški pokrajini Ostrfriesland, v zvezni deželi Spodnja Saška. Otoki ležijo v Unescovem zavarovanem narodnem parku Vadensko morje, ki se razteza med kontinentalno oablo Nizozemske, Nemčije in Danske ter frizijskimi otoki omenjenih treh držav. V tem prispevku se posvetim le nemškim otokom Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog in Wangerooge, večino katerih sem imela v zadnjih 10 letih življenja v Nemčiji čast obiskati. So res nekaj posebnega, nekateri bolj razviti in poseljeni, spet drugi bolj divji in mirni. Na večino ni dovoljen prihod z motornimi vozili zato so idealni za vse ki imajo radi koelsarjenje in pohode. Vozila pustite v pristaniščih na celini, kjer so prav povsod urejene večje parkirne površine in postajališča za avtodome. Ker so relativno majhni lahko posamezne otoke obiščemo tudi v sklopu enodnevnega izleta, sicer pa je ponavadi res krasno mirno in spokojno prav ob večerih, ko dnevni gostje oddidejo. Severne obale otokov so zaznamovane z dolgimi belimi peščenimi plažami, med tem ko nas na južnih deih čaka omenjeno Vadensko morje, po katerem si lahko privoščimo organiziran voden pohod. Na otokih ne manjka tipičnih prizorov gričevnatih peščenih sipin poraslih z višjo travo ter seveda tradicionalnih barvitih pletenih košar, t.i. Strandkorb, ki krasijo plaže, vsi otoki pa so tudi raj za kajtsurferje in windsurferje, saj konstantnega vetra in ravno pravšnjih valov ne manjka. Čisto za konec prispevka na hitro omenim še narodni park katerega glavna turistična atrakcija je pohod po Vadenskem morju, v Nemčiji imenovan Wattwanderung. Vas zanima kako omenjeni otočki zgledajo? Preberite več spodaj.

BORKUM


NAJBOLJ ZAHODNI OTOK v verigi nemških vzhodno-frizijskih otokov je hkrati tudi NAJVEČJI. Tako kot pri vseh ostalih igra tu turizem glavno vlogo, na otoku je priznano MORSKO ZDRAVILIŠČE in cela vrsta raznorazne ŠPORTNO – REKREATIVNE PONUDBE, poleg seveda dolge PEŠČENE PLAŽE, ki se razteza na severnem delu otoka. Na Borkum pridemo S TRAJEKTOM IZ KRAJA EMDEN na nemški celini, pa tudi z nizozemskega kraja EEMSHAVEN. Otok Borkum lahko obiščete tudi z lastnim motornim vozilom, za razliko od večine ostalih otokov, kjer so motorna vozila prepovedana, sicer pa je na otoku tudi manjše LETALIŠČE.

Borkum-Germany-Nemčija-Frisian-islands-frizijski-otoki-potovanje

Na otoku so se do danes ohranile številne zanimive TRADICIJE, ki jih sicer najdemo tudi na zahodno ležečih nizozemskih frizijskih otokih, poleg tega pa se na Borkumu odvija precej festivalov. Med najbolj znanimi in priljubljenimi je FESTIVAL SPUŠČANJA ZMAJEV. Poleg tega si lahko ogleamo kar nekaj starejših in novejših SVETILNIKOV ter CERKVA, pa tudi zanimive muzeje. V pristanišču nas čakajo zanimive barke, od tu pa nas naprej po delu otoka popelje tudi posebna ŽELEZNICA. Tudi tu nas poleg številnih ZDRAVILIŠKIH HOTELOV, večjega KAMPA ter ostale TURISTIČNO – GOSTINSKE PONUDBE čaka neokrnjena narava, opazujemo lahko ptice in tjulnje (še posebno na sipini HOHES RIFF) ter se PEŠ ali pa s KOLESOM podamo po številnih označenih poteh.

Borkum-Germany-Nemöija-frizijski-otoki-Frisian-islands-potovanje

Kljub temu, da je otok največji in s tem posledično najbolj poseljen in tudi turistično razvit, pa se še vedno najdejo mirni kotički. Ker je malenkost bolj oddaljen in vožnje s trajektom traja dlje kot do ostalih otokov sicer priporočam vsaj dvodnevni obisk.

JUIST


S 17km dolžine je JUIST NAJDALJŠI IZMED VZHODNO FRIZIJSKIH OTOKOV. Nanj prispemo S TRAJEKTOM IZ KRAJA NORDDEICH, od koder štarta tudi trajekt za na otok Norderney. Na otoku so motorna vozila prepovedana, a na voljo je cela vrsta IZPOSOJEVALNIC KOLES, seveda pa otok, ki ima tudi manjše LETALIŠČE, lahko seveda raziskujete tudi peš.

Tudi tu so najlepše PEŠČENE PLAŽE na severu otoka, medtem ko se na jugu lahko podamo na POHOD PO VADENSKEM MORJU. Na skrajnem zahodu (BILLRIFF) ter skrajnem vzhodu (KALFAMER) se sipine severne obale raztezajo v večje ploščate površine, kjer na svoj račun pridejo LJUBITELJI OPAZOVANJA PTIC. Posebnost otoka je tudi SLADKOVODNO JEZERO HAMMERSEE v okolici katerega je speljana pohodna pot z RAZGLEDNO PLOŠČADJO. Podate se lahko tudi po UČNI POTI OTTO LEEGE, na otoku vas poleg vs epotrebne turistične infrastrukture čakajo še UMENTOSNTI MUZEJ, CERKVE, VODNI STOLP, OTROŠKA in ŠPORTNA IGRIŠČA pa še kaj.

NORDERNEY


NORDERNEY JE DRUGI NAJVEČJI OTOK v verigi, s celino pa je povezan s S TRAJEKTNO POVEZAVO IZ KRAJA NORDEN. Na otoku so sicer tri okrožja, in sicer FISCHERHAVEN, kjer se nahaja tudi pristanišče, nekdanje vojaško naselje NORDHELM ter turistično najbolj razvito naselje NORDERNEY. Nekdanje prusko OBMORSKO KLIMATSKO ZDRAVILIŠČE je eden izmed najbolj priljubljenih otokov, na katerega lahko pripeljemo tudi lastno motorno vozilo. Sicer pa se tudi tu nahaja cel kup odličnih KOLESARSKIH in POHODNIH POTI, pa seveda 14km dolga peščena plaža tako kot tudi znamenita blatno – močvirnata pokrajina narodnega parka VADENSKO MORJE.

Norderney-Germany-island-frizijski-otoki-pootvanje-Nemčija

Norderney je resda turistično precej razvit, za moj okus kar malo preveč pozidana obala z večjimi apartmajsko – hotelskimi kompleksi, pa vseeno se najdejo tudi bolj mirni kotički, še posebno kadar se s kolesom zapeljemo izven glavne turistične cone. Čudoviti so sprehodi ali po peščenih plažah na severu ali pa po notranjosti otoka, po lesenih poteh speljanih po GRIČEVNATIH SIPINAH PORASLIH S TRAVO. Tu nas čaka tudi nekaj RAZGLEDNIH PLOŠČADI, sprehodimo se mimo SVETILNIKOV in SPOMENIKOV, obiščemo lahko številne MUZEJE, na skrajnem vzhodnem delu otoka nas čaka večja sipina, kjer lahko opazujemo TJULNJE, na otoku lahko igramo tudi GOLF. Prenočimo lahko v več KAMPIH, kateri so sicer na drugih otokih prej redkost kot pravilo, pa seveda v večjih hotelih ali privatnih apartmajih. Tudi bolj znanih in dražjih RESTAVRACIJ tu ne manjka.

Norderney-Germany-Nemčija-frizijski.otoki-islands

Obisk otoka Norderney priporočam vsem, ki imajo poleg narave radi tudi malo več akcije in dogajanja, ki ga tu vsekakor ne manjka. Tudi če iščete otok, kjer lahko aktivno preživite več kot dan ali dva je Norderney dobra izbira, med tem ko kakšen drug, manjši in manj razvit otok, lažje raziščete v sklopu enodnevnega izleta.

Nemčija-Germany-potovanje-frizijski-otoki-Norderney

BALTRUM


Baltrum je NAJMANJŠI POSELJEN NEMŠKI VZHODNO FRIZIJSKI OTOK, a zaradi tega prav nič manj zanimiv in privlačen kot ostali. Pravzaprav je eden moji najljubših, je namreč ravno prav razvit da nam ni dolgčas in ravno prav miren, da ni prevelik živžav. Na Baltrum, kjer motorna vozila niso dovoljena se pride S TRAJEKTOM IZ KRAJA NEßMERSEIL na celini ali pa z manjšim letalom, sicer pa sem se prav tu pred leti udeležila znamenitega WTTWANDERUNG POHODA po vadenskem morju, ko smo šli na otok Baltrum v času oseke kar peš, nazaj pa v času plime z ladjo.

Baltrum-Germany-Nemčija-frizijski-otoki-Frisian-islands-potovanje

Le 5km dolg in slab kilometer in pol širok obsega otok kar tri okrožja, in sicer WESTDORF, OSTDORF in ALTE OSTDORF, kjer se nahajajo PRENOČITVENE in GOSTINSKE KAPACITETE, trgovinice in ostale znamenitosti. Ne manjka tudi POHODIH in KOLESARSKIH POTI, glavna atrakcija pa je seveda tudi tukaj široka BELA PEŠČENA PLAŽA s pripadajočimi sipinami in RAZGLEDNIMI PLOŠČADMI.

Baltrum-Germany-Nemčija-Frizijski-otoki-islands-Frisian

Baltrum.-island-Germany-Nemčija-frizijski-otoki-potovanje

TIPIČNA ARHITEKTURA otoških hišk je sicer na vseh otokih podobna, prevladujejo rdeče opečnate fasade z belimi okni in bujno vegetacijo na manjših pripadajočih vrtovih. Spodnja fotka je slikana na zadnjih metrih pohoda preko blatne pokrajine Vadenskega morja do otoka, kjer se vidi, kakšne so PLAŽE NA JUŽNIH STRANEH OTOKOV. Le-te vsekakor niso namenjene plavanju in vodnim športom, medtem ko so tiste na severni strani (zgornje fotke) naravnost idealne. Morje je sicer seveda malce hladneje kot naš Mediteran, a kadar ni preveč vetra osvežitev v vodi prav paše. Sicer pa je že sam počitek na plažah prav sproščujoč.

Baltrum-Nemčija-Germany-potovanje-roadtrip-islands-vadensko-morje

LANGEOOG


Na enega večjih izmed naštetih otokov, ime katerega v prevodu pomeni „dolgi otok“, pridemo S TRAJEKTOM IZ KRAJA BENSERSIEL na celini, v dobre pol ure. Na otoku najdemo sicer tudi manjše letališče. Motorna vozila je potrebno pustiti na celini, na otoku pa je cela vrsta trgovin, ki IZPOSOJAJO KOLESA, s katerimi je prav super odkrivati otok. Poleg kar 14km DOLGE PLAŽE na severni in zahodni strani je tu še veliko za početi.

Langeoog-Germany-Nemcija-potovanje-frizijski-otoki-Frisian-islands-potovanje

Na otoku najdemo dve zanimivi pohodni poti (NATURPFAD), ena po imenu FLINTHÖRN, druga pa OSTERHOOK. Na potepih po obeh lahko opazujemo habitate ptic, sipine, kjer domujejo TJULNJI, se vmes podučimo o narodnem parku in naravnih znamenitostih otoka na lepo urejenih RAZGLEDNIH PLOŠČADIH z informativnimi tablami. Na otoku se poleg zanimive s tipično visoko travo porasle SIPINSKE POKRAJINE nahaja tudi večja GOZDNA ZAPLATA, na južni strani pa lahko seveda odkrivamo čare NARODNEGA PARKA VADENSKO MORJE. Vsekakor nam tu ne bo dolgčas, poleg GOLF in ostalih ŠPORTNIH IGRIŠČ je tud dobro poskrbljeno tudi za navdušence WELLNESS PONUDBE, različnih PARKOV ZA OTROKE, BAZENOV, pa seveda tudi GOSTINSKE PONUDBE ter raznovrstne PRENOČITVENIH KAPACITET, z izjemo kampa. Otok je sicer še vedno dobra izbira za DNEVNI IZLET, saj se ga s kolesom v relativno kratkem času da prevoziti po dolgem in počez.

Langeoog-Germany-Nemcija-Frisian-islands-Frizijski-otoki-potovanje

SPIEKEROOG


OTOK SPIEKEROOG velja za najbolj pristnega in nedotaknjenega izmed poseljenih nemških vzhodno-frizijskih otokov, med drugim je na otoku prepovedan tudi motorni promet. Raziskovanje je tako omejeno na peš pohode oziroma KOLESARJENJE, najbolj je priljubljen seveda severni del otoka, kjer se nahaja 15km DOLGA BELA PEŠČENA PLAŽA, del katere je namenjen našim štirinožnim prijateljem (glejte oznake za „HUNDESTRAND“). Na otok pridemo S TRAJEKTOM IZ KRAJA NEUHARLINGSIEL, mnogi ga obiščejo v sklopu ENODNEVNEGA IZLETA, sicer pa je tu na voljo tudi KAMP in precej provatnih APARTMAJEV ter sob, poleg đtevilnih KAVARN, RESTAVRACIJ in ličnih TRGOVINIC. 

Spiekeroog-Nemčija-Germany-Frisian-islands-frizijski-otoki-potovanje

Poleg plaže je glavna atrakcija otoka tudi osrednja OTOŠKA CERKEV iz 17.stoletja, ki je hkrati najstarejša izmed vseh cerkva na vzhondih frizijskih otokih. Ena prav posebna atrakcija, zgodovina katere sega v leto 1885 pa je t.i. PFERDEBAHN železniška proga po tračnicah katere se lahko v konjski vpregi zapeljete še danes – vožnja s posebnim vagonom traja približno 15minut in je nekaj prav posebnega. Obiščete lahko še HIŠO NARODNEGA PARKA WITTBÜLTEN, MUZEJ ŠKOLJK in pa OTOŠKI MUZEJ poleg mestne hiše. Poleg naštetega je na otoku veliko RAZGLEDNIH TOČK, ter zanimivih SIPIN v notranjoti otoka, na primer KAISERSTUHL in KOOG.

WANGEROOGE


Na NAJBOLJ VZHODNI POSELJEN OTOK v verigi pridemo S TRAJEKTOM IZ KRAJA HARLESIEL na celini, tudi tukaj pa je promet z motornimi vozili prepovedan, zato otok obiščemo PEŠ oziroma S KOLESOM. Kljub temu, da je otok eden najmanjših, je tu kar nekaj za videti, logično je prav turizem tudi glavna panoga in glavni vir dobička za domačine. Kot pri ostalih otokih je tudi tu tako da na južni stani najdemo blatne plaže VADENSKEGA MORJA v narodnem parku, na severu pa nas čakajo lepše, BELE PEŠČENE PLAŽE, del katerih je namenjen tudi psom.

Wangerooge-Germany-Nemčija-potovanje-frizijski-otoki-vadensko-morje

Sicer pa je na otoku tudi LETALIŠČE za manjša letala, pa tudi GOLF IGRIŠČE, ZDRAVILIŠČE S KOPALIŠČEM, seveda cela vrsta PRENOČITVENIH KAPACITET, RESTAVRACIJ in KAVARN, ŠPORTNIH IGRIŠČ, tudi tipičnih SVETILNIKOV, MUZEJEV in CERKVA, na odmaknjenih sipinah v morju pa lahko opazujemo KOLONIJE TJULNJEV. Kot posebna atrakcija slovi t.i. WANGEROOGE INSELBAHN ozkotirna železnica, s katero se je možno seveda tudi popeljati po približno 6km dolgi trasi. Na otoku je tudi dobra SPA ponudba, pa tudi SURF ŠOLE, možnosti za KOLESARJENJE ter ORGANIZIRANI POHODI po Vadenskem morju ter notranjosti otoka.

LÜTJE HÖRN, MEMMERT, KACHELOTPLATE, MINSENER OOG & MELLUM


Poleg zgoraj omenjenih poseljenih otokov, najdemo tu še nekatere manjše, NEPOSELJENE OTOČKE. Vzhodno od otoka Borkum se nahaja LÜTJE HÖRN (kot izredno pomemben habitat za ptice je celotni otok zavarovano območje na katerega dostop je omogočen le s predhodnim dovoljenjem pristojnih organov), blizu otoka Juist najdemo otoka MEMMERT (otoček z zanimivo zgodovino, ki je danes pomembno zavarovano območje in gnezdišče ter habitat kormoranov, galebov in nekaterih ostalih ptic) in KACHELOTPLATE (večja sipina, ki služi kot pomemben habitat za tjulnje in ptice), pri otoku Wangerooge MINSENER OOG (manjši otoček, del katerega je možno obiskati v sklopu „Wattwanderung pohoda“) in na skrajnem vzhodu še relativno mlad sipinski otok MELLUM.

“WATTWANDERUNG” POHOD PO VADENSKEM MORJU


Med kontinentalno severno Evropo in FRIZIJSKIMI OTOKI, ki ležijo ob obalah Nizozemske, Nemčije in Danske se nahaja NAJVEČJA ZAŠČITENA MORSKA BLATNA POKRAJINA NA SVETU, ki se po nemško imenuje WATTENMEER, po nizozemsko WADDENZEE, po dansko VADEHAVET in po naše VADENSKO MORJE. Območje, ki zaradi svoje bogate flore in favne ter izjemne pokrajine spada na seznam Unescove svetovne dediščine, je priljubljena izletniška točka predvsem za nemške turiste, mednarodnih turistov je le za vzorec.

Wattwanderung-vadensko-morje-Nemčija-Germany-potovanje-mudflat-hike

Na več točkah severno nemške obale lahko V SKLOPU ORGANIZIRANEGA IZLETA raziskujete to enkratno pokrajino. Najbolj priljubljeni so t.i. WATTWANDERUNG POHODI, kjer se peš po Vadenskem morju odpravite z obale do enega izmed otokov, sledenje je seveda možno le v času oseke. S klikom na spodnji gumb preberite več o tovrstnih pohodih in moji WATTWANDERUNG IZKUŠNJI pohoda iz kraja NEßMERSIEL na celini do otoka BALTRUM.

Wattwanderung-Germany-mudflat-hiking-Nemčija-vadensko-morje-potovanje

POHOD PO VADENSKEM MORJU


Kaj pravite, so kar zanimivi tile severno nemški otočki, kajne? Po pravici povedano, se mi še desetletje nazaj niti slučajno ni sanjal, da ima Nemčija takšne idilične kotičke in takšne plaže. Zdaj pa se vsako sezono z veseljem vračam tudi v te konce, prav vsak izmed otokov je sam zase nekaj posebnega pa čeprav so si resda malce podobni. Če ste kdaj v teh koncih si le oglejte kakšnega izmed naštetih, ne boste razočarani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.