Zakaj jo ljubim in zakaj jo ljubim malo manj -potovanje v Indijo

INDIJA – zakaj jo ljubim in zakaj jo ljubim malo manj

Katja INDIJA Leave a Comment

Pravijo, da Indijo ali ljubiš, ali pa sovražiš. Vmesne poti ni. Baje. Četudi se s tem po eni strani strinjam, še vedno rada rečem, da tam kjer je plus je ponavadi tudi minus. In čeprav lahko rečem, da z Indijo delim ljubezen na prvi pogled, je na njej tudi nekaj zaradi česar jo občasno ljubim malo manj. Ne maram uporabljati besede „sovražim“, slednja je namreč zelo močna. Sicer sama rade volje vzamem v zakup vse tisto bolj negativno in ljubezen še vedno prevlada. Ker pa vem, da so izkušnje različne in mnenja deljena, bodo mogoče komu, ki se v Indijo odpravlja prvič, prišle prav spodnje vrstice – zakaj torej Indijo ljubim in zakaj jo ljubim malo manj?

INDIJA JE ENA IN EDINA

Sicer ima prav vsaka država nekaj čisto samosvojega, pa vseeno se mi ravno Indija zdi prav tista, kjer ta samosvojost in unikatnost najbolj izstopi in ostane v spominu. Enostavno ne morem je primerjati z nobeno drugo destinacijo in težko razložim zakaj. Včasih gre bolj kot za nekaj oprijemljivega prej za občutek, ki ga je težko opisati z besedo.

POGOSTE PREBAVNE TEŽAVE

Kdo jih ni imel v Indiji? Sama se lahko kar malo pohvalim s sicer zelo trpežnim želodcem oziroma prebavo, ker praktično nikoli ne zbolim za trebušnimi boleznimi ne doma, ne na poti. Ampak v Indiji je pa tudi mene doletelo. Ni bilo zelo hudo, trajalo je le tri dni, pa vseeno je bilo dokaj neprijetno. Mogoče zato, ker sem že od prvega dne vse z navdušenjem jedla izključno z rokami, ki si jih prav gotovo nisem obsesivno drgnila z dezinfekcijskim sredstvom, morda pa sem imela pač samo malo smole. Se zgodi in tudi to je del potovanj.

INDIJA JE IZREDNO RAZNOLIKA DRŽAVA

Ja, ja, saj vem, marsikatera velika država ima vsega po malem. Tudi za Slovenijo rada pravim, da ima vsega po malem. Ampak v Indiji je ta trditev še dodatno potencirana. Himalajske gore z vrhovi preko 7000m, jahanje kamel v puščavah, sprehodi med riževimi polji, potapljanje na tropskih otočkih, bengalski tigri, sloni, svete krave, Ganges, na tisoče raznoraznih templjev, moderna mesta, ashrami, joga centri, festivali, palače, jame, raznolika kulinarika, arhitektura, različne religije in kulture. Ja, Indija je vse to in še več. Je ogromna in raznovrstna, ne bo vam dolgčas.

REVŠČINA, BERAČI IN BREZDOMCI

Mimo določenih pretresljivih prizorov v Indiji ne bo šlo. Cele družine, ki živijo kar na pločniku. Stric brez noge, teta s šestimi prsti. Nikogaršnji otroci. Potepuški psi. Kupi smeti. Podgane in potoki urina. In ja, se ti zlomi srce, ampak če se še tako slabo počutite, ni mogoče vsem pomagati. Vsaj ne kar tako mimogrede, med turističnim obiskom države. In ne, pomoje ne pomaga, če med otroke mečete kovance in bankovce. To v končnem seštevku verjetno naredi še več škode kot koristi, pa čeprav se vi ob tem kratkotrajno boljše počutite, ker mislite, da ste naredili nekaj dobrega. Boljše bo, da se iz videnega kaj naučimo, se v miru zamislimo nad vsem skupaj, nad tem kako živimo in kako lahko prispevamo k dolgotrajnejši rešitvi.

Potovanje v Indijo revščina in brezdomci India travel homeless

ODLIČNA INDIJSKA KULINARIKA

Resda stvar okusa, ampak jaz jo naravnost obožujem. Ker sem že po naravi bolj za slano in pekoče kot za sladko ter bolj za vegetarijansko kot za mesno, sem v Indiji uživala v vsakem grižljaju. No, z izjemo tistih treh dni, ko me je matral zelodec. Najbolj priljubljene jedi? Masala dosa, aloo gobi, ribji curry, thali pladenj, biryani riž, idly, palak paneer, uttapam, hrustljav naan, paratha in chapati kruh ter karkoli z lečo. O ja in en slan lassi! Zjutraj pa obvezno tapravi indijski čaj (pa čeprav sem drugače velik ljubitelj kave, mi presenetljivo tukaj ni manjkala). Edino kar sem v enem mesecu na poti res malo pogrešala je ena velika skleda zelene solate in kozarec ali dva dobrega vina, ampak ni bilo sile.

SMRAD IN SMETI

Ja, Indija velikokrat diši. Po cvetnem prahu, pa po omamni hrani, pa po kadilnih palčkah, po sladkem čaju in še čem. Ampak Indija velikokrat tudi smrdi. Ulični vonj po urinu ter smeti, ki vse prevečkrat pristanejo na pločnikih in se kopičijo, ker je enostavno preveč ljudi in premalo urejenih odlagališč. Tudi svete indijske krave svoje potrebe seveda opravljajo na ulicah mest. Kanalizacija ni najboljša vsepovsod. Tu pa tam se najde še kakšno podganje trupelce. V velikih mestih je lahko ogromno smoga. Zanimiva mešanica izpušnih plinov, odplak, smeti in ostalega lahko marsikomu obrne želodec.

BARVE

Tisoč in en barvni odtenek. Pa najsibodo to čudoviti svileni sariji, žive barve fasad, rože in zelenjava na tržnicah in stojnicah ob cesti, sončni zahodi, hindujski templji, nakit, barva puščavskega peska, oranžni turbani, holi festival, mavrica neštetih začimb in indijskih jedi. Enostavno noro privlačno.

Barve Indije zakaj ljubim Indijo The colors of India and why I love it

PROMETNI KAOS

Nor promet in divje, včasih tudi precej nevarne hitre vožnje po večinoma slabih cestah so stalnica tudi v marsikateri drugi državi, pa vseeno se mi je v Indiji včasih zdelo ekstremno. Vsaj trikrat sem bila priča manjšim nesrečam z rikšami in kolesarji, ki so se običajno takoj po incidentu nadaljevale s kregom o tem, kdo je kriv. Seveda pa nas lahko doleti še kaj veliko hujšega – hude avtobusne nesreče s smrtnimi žrtvami se dogajajo precej pogosto. V praksi na cesti sicer velja pravilo močnejšega in kot pešec si vsekakor na koncu te verige. Poleg tega se v Indiji vozi po levi (čeprav lahko vedno pride kaj nepričakovanega iz katerekoli smeri, sploh živali na primer). Prav tako neprijetni so neznosno dolgi prometni zamaški v velikih mestih, ko v taksiju lahko sediš tudi po 3 ure preden prideš do cilja. Vsekakor priporočam dobro planiranje pred pomembnimi dogodki kot je na primer prihod na letališče.

SPORAZUMEVANJE V ANGLEŠČINI

V Indiji je sicer kar 22 uradnih jezikov, a ker je bila država dolga leta britanska kolonija, je angleščina še danes zelo razširjena, zato je sporazumevanje na poti lažje kot v marsikateri drugi državi. Pravzaprav tudi indijci med sabo večkrat komunicirajo kar v angleščini, sploh če se znajdejo v drugi zvezni državi katere jezika ne govorijo.

PLJUVANJE

Na žalost v kategorijo raznolikosti spadajo tudi nekatere za  nas neobičajne navade. Konstantno pljuvanje, tudi občasno glasno riganje, ampak predvsem pljuvanje naključnih mimoidočih vas spremlja takorekoč na vsakem koraku. In ja, ne samo na ulici, včasih tudi na vlaku na primer. Še posebno zabavno zna biti na nočnem vlaku, ko si deliš 4-posteljni kupe in se trudiš zaspati ob zvokih glasnega riganja, ki prihajajo z zgornjega pograda.

SVEŽE DIŠEČE CVETJE

Barviti dišeči cvetovi kamor seže oko! Ne samo bujna pokrajina in tropsko rastje, tudi tržnice so preplavljene s cvetovi, z njimi so razkošno okrašeni templji in spomeniki, pa seveda tudi tovornjaki in avtobusi, v južni Indiji si ženske z omamno dišečimi jasminovimi cvetkami okrasijo firzuro, cvetove se daruje tudi v dar bogovom. Rože in cvetovi v indijski spiritualnosti ponazarjajo čistost, moč in nesebičnost, poleg jasmina je najbolj pomembna rastlina je lotus, ki velja za sveto rožo. Zaenkrat še v nobeni drugi državi nisem dnevno videla toliko cvetov vsepovsod. Prav poživijo in pririšejo nasmeh.

India flowers markets smell Indija cvetlice rože

URINIRANJE V JAVNOSTI

Ves ta prijeten vonj po svežem cvetju pa vseeno ne more izničiti uličnih vonjav po uriniranju. Ker, ja, v Indiji moški lulajo kar na ulici. Pa ne tako nekje ob cesti izven vasi, ampak prav v mestu. Kjerkoli jih pač prime, če je nuja tudi kar sredi cestnega križišča. Sigurno ne vsi, ampak definitivno boste kakšnega videli. Priznam, tole je res, še posebno z ženskega vidika, precej neokusno. Ravno zadnjič sem brala zanimiv članek na to temo, očitno se vsaj nekatere zvezne države zadnja leta proti tovrstnem početju zavzeto borijo, gradijo nove javne toalete in na zidove, ki so sicer pogosta tarča uriniranja v mestih, postavljajo ogromna ogledala. Verjento bo še nekaj časa trajalo, preden ta navada izgine iz vsakdanjika, ampak bodimo optimistični.

INDIJA JE CENOVNO UGODNA DESTINACIJA

Indija je (še vedno) ena cenejših destinacij. Letalske karte iz Evrope so relativno ugodne (v Mumbai se dobi povratni let že za 300-400€), z malo iznajdljivosti se prišpara kakšen € tudi pri prevozih, če se držite večinoma ulične prehrane in preprostih prenočišč je potovanje v Indijo vsekakor denarnici prijazno. Ne pozabite le na previdnost pri raznoraznih standardnih prevarah, ki jih seveda tako kot kje drugod tudi v Indiji ne manjka.

TRŽNICE, STOJNICE, TRGOVINE

Obisk tržnic je ponavadi dogodivščina sama zase in vedno pravim, da ravno na tržnici največkrat doživimo tisti pravi pristni utrip kraja. Gneča, barantanje, prerivanje, visoka stopnja glasnosti celo za indijske razmere, vročina in vonjave. Ja, vse je del izkušnje. In na indijskih tržnicah najdemo takorekoč vse. Od zelenjave, sadja, rož, ulične hrane in prigrizkov, oblek,blaga,  elektronike, igrač in nakita. Poleg tržnic je tu še cel kup takšnih in drugačnih trgovin, krojaških in šiviljskih slaonov, ni da ni. Ponavadi ne kupujem vsega povprek, ampak v Indiji sem si dala malo duška. Ups. V zagovor lahko ponosno omenim, da še vedno rada nosim tista dva pašmina šala in tudi skoraj vso svilo sem že zašila. Medtem ko je, priznam, večina tistih 73 bolj ali manj svetlečih zapestnic izginilo neznano kam.

India markets and shopping nakupovanje in tržnice Indija

INDIJA JE (PRE)GLASNA

Marsikdo z Indijo povezuje spiritualnost, poduhovljenost, notranji mir, meditacijo, jogo in ustvarjanje v miru in tišini. Pa je res povsod tako spokojno? Vsekakor ne. Indija zna biti še in še glasna. In jo morate poslušati, pa če vam je to všeč ali ne. Mene niti ne moti, ker jo tudi to naredi tisto kar je. Ampak si predstavljam, da zna biti za koga drugega naravnost grozno. Hupajoči taksiji, nor promet, glasna bollywoodska glasba iz zvočnikov, trušč s tržnic in uličnih stojnic, klici k molitvam, pa še kaj. Ja, v Indiji je ogromno ljudi. Posledično je tudi več hrupa. Seveda se najdejo tudi tisti mirni osamljeni kotički, ampak nikakor tega ne pričakujte kar na vsakem koraku, sploh pa ne v mestih.

VEDNO SE NEKAJ DOGAJA

V Indiji se bo vsak dan nekaj dogajalo. Zaradi toliko različnih kultur, ver in družbenih slojev je še posebej pestro in vsekakor se splača vnaprej preveriti seznam dogodkov v času vašega obiska. Festivali (na primer Diwali, Holi, Ganesh festival, Onam, kamelji sejem v Pushkarju), povorke in festivali v templjih, snemanja bollywoodskih filmov (lahko greste za statista), razkošne večdnevne poroke, lokalni joga festivali in druženja in še in še.

SPIRITUALNOST

Indija zna biti torej zelo glasna, vroča, pretresljiva, divja in kaotična. Pet minut smrdi, pet minut diši. V vseh pogledih. Pet minut jo imaš rad in potem jo imaš rad malo manj. Ampak na srečo se najde protiutež vsej tej nasičenosti dražljajev iz okolice. Ker Indija je lahko tudi pomirjujoča, nežna, tiha, in ja, spiritualna. Pa še kako. Morda te spokojnosti ne najdejo vsi, nekateri pa v Indiji najdejo prav izključno samo to. V enem izmed centrov za jogo in meditacijo (Auroville, Osho, Isha Yoga, Sivananda in še mnogo drugih), med obiski svetih krajev in templjev, med izvajanjem ayurveda terapij in med spiritualnim potovanjem vase.

LJUDJE

In še čisto za konec – ljudje. Indijci so zelo posebni. Po eni strani zadržani in sramežljivi, po drugi pa skrajno radovedni. Strmenje v turiste ni nič neobičajnega, tisti bolj pogumni bodo še pomahali in se nasmehnili, tisti najbolj predrzni bodo morda še kaj pripomnili. Sama sem sicer slišala par zgodb oziroma pripetljajev predvsem ženskih popotnic z bolj negativnim pridihom, a sama res težko povem kaj podobnega. Pri tem poudarjam, da smo potovale 3 punce, en mesec, od juga do severa, z nočnimi vlaki, taksiji, letali, rikšami in še čim pa nismo imele niti ene slabe izkušnje. Morda naključje ali pa pač ne. Razen tega, da so nas enkrat (okej mogoče dvakrat) malo okrog prinesli glede cene prevoza ni bilo hujšega. Je pa res, da je ena članice naše posadke Indijo obiskala že večkrat in smo bile dobro pripravljene. Torej, z moje strani večinoma pozitivne izkušnje, Indija nam je vsem prirasla k srcu, tudi zaradi domačinov, kateri so si sicer po obnašanju malce drugačni na jugu in na severu, v mestih in vaseh.

People of India ljudje v Indiji Varanasi


Toliko z moje strani o pozitivnih in negativnih plateh Indije, vrstni red katerih sem v prispevku nalašč malo pomešala, da ne izpade tako črno belo. Kot vidite se je nabralo tudi nekaj minusov, pa kljub temu imam Indijo rada, je nekaj posebnega in tja bi se dejansko lahko vračala vsako leto za par tednov. Ker pa so, kot vedno, okusi različni, bo imel morda kdo od vas drugačno izkušnjo, takšna je pač moja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *