otok Usedom Nemčija kaj videti in početi

otok USEDOM, Nemčija | drugi največji nemški otok ob meji s Poljsko

Katja NEMČIJA Leave a Comment

Na drugi največji nemški otok sem si želela že par let, pa se nekako nikoli ni izšlo. Vse do letošnjega poletja, ko sva izkoristila priliko obiskati vse tiste kraje in kotičke nemške obale, za katere v skoraj 10 letih bivanja v Nemčiji ni bilo časa in prav Usedom je bila najina prva morska postojanka. Med domačimi turisti priljubljena počitniška destinacija se nahaja tik ob poljski meji (pravzaprav del otoka pripada Poljski) v zvezni državi Mecklenburg – Vorpommern in je odlična izbira za vse ljubitelje sprehodov po peščenih plažah, butičnih hotelov in zanimive kulinarike, pa tudi za tiste, ki radi obiščejo raznorazne tematske parke in muzeje.

Kdaj: julij 2020

Kraji: Peenemünde, Trassenheide, Zinnowitz, Koserow, Bansin, Heringsdorf, Ahlbeck, Rankwitz, Lütow

Kako: najin LR Defender

Prenočišča: kamp Naturcamping Usedom

Usedom sva obiskala v sklopu daljšega road trip potovanja po severni Nemčiji z najinim LR Defenderjem. V štirih dneh sva otok dobro spoznala, sicer pa nama gotovo tudi cel teden ne bi bilo dolgčas. Več o tem kaj vse lahko na Usedomu vidite in doživite (iz smeri zahod proti vzhodu) pa v nadaljevanju.

Road trip Germany Usedom Nemcija otok island map itinerary

PEENEMÜNDE | najlepše plaže na otoku


Severo-zahodna stran otoka se nama je zdela prav prijetno umirjena in morda malo manj turistična. Še največ se dogaja v kraju TRASSENHEIDE, severno od slednjega pa najdemo prekrasne plaže, ki so občutno manj obljudene – beri, res ni bilo nikogar daleč naokrog. Za naju vsekakor NAJLEPŠE PLAŽE NA OTOKU. Tudi za štirinožne člane družine je tule pravi raj. Priporočam PARKIRIŠČE KIENHEIDE, od tu je več peš dostopov do morja. Sicer pa tu razen košev za smeti ni nobene infrastrukture, prinesite torej dovolj vode, hrane in ostalega.

Peenemünde strand beach Usedom island Germany otok Nemcija

Zdaj se verjetno vsi sprašujete, če se je tule sploh možno kopat in kako mrzlo je morje. Ja, je mrzlo. In ja, seveda se da kopat. Domačini, sploh otroci, se veselo namakajo. Mene je enkrat skoraj premamilo, pa sem si spet premislila – končno in nasploh prvič sem se v Baltik vrgla par sto kilometrov zahodneje nekaj dni pozneje. Je bilo prav osvežujoče in če izvzamem veter res nič prehladno.

Peenemunde beach Strand Germany Usedom island otok Nemcija

Če se zapeljete čisto na vrh otoka si lahko ogledate še STARO LETALIŠČE, mimogrede lahko s starejšim letalom tudi poletite nad otokom, na območju katerega je urejena tudi GO-KART PROGA. Tisti, ki vas zanimajo bolj tehnične zadeve ne smete izpustiti obiska HISTORIČNO – TEHIŠKEGA MUZEJA, v kraju Peenemünde pa se nahajata še dva super muzeja – PHÄNOMENTA in pa STARA PODMORNICA U-461, spremenjena v muzej.

airport Peenemuende Usedom Germany Nemcija

ZINNOWITZ | eno največjih turističnih središč na obali otoka


Obalni kraj Zinnowitz je eden izmed največjih turističnih središč na otoku in tudi midva sva se že prvi dan sprehodila po res živahnem centru, zarila stopala v prijeten mehek pesek na plaži, šla na ribje kosilo in vzdihovala nad prekrasnimi fasadami hotelov in vil. Sicer za najin okus malenkost preveč dogajanja, ampak če si za tip prenočišča izberete hotel, je tole dobra lokacija.

Zinnowitz Usedom island Germany otok Nemcija kaj videti in poceti

Kot še na par lokacijah na obali Baltika, najdemo tudi tukaj tole posebno zanimivost, imenovano TAUCHGONDEL. Na koncu tipičnega lesenega mostu, po nemško SEEBRÜCKE, se lahko s slednjo popeljemo nekaj metrov pod morsko gladino in opazujemo podvodno življenje. Seveda ni za pričakovati, da bo mimo nas priplavalo kaj pretirano spektakularnega, pa vseeno se splača poskusiti, še posebno za otroke je super zanimivo.

Zinnowitz tauchgondel Germany Nemcija Seebrücke

PLAŽA je tudi tukaj neskončno dolga bela peščena preproga na kateri so posejanie STRANDKORB košare, kot vidite pa obiskovalcev res ne manjka. Predvsem družine z manjšimi otroki čez dan dobesedno okupirajo plažo, za slednje je tako na plaži kot v kraju samem tudi ogromno ponudbe – od trampolinov, surf šole, vrtlijakov in še in še.

Zinnowitz Usedom beach Germany Nemcija island otok

KOSEROW | restavracija in muzej na prostem “Koserower Salzhütte”


V manjšem obalnem kraju Koserow je sicer tudi prav prijetna in predvsem manj obljudena PEŠČENA PLAŽA, a midva sva se tukaj ustavila zaradi nečesa povsem drugega. Koserow namreč slovi predvsem po DOLGOLETNI TRADICIJI DIMLJENJA RIB in okrog leta 1900 je bilo tu okrog 15 LESENIH HIŠK namenjenih izrecno tovrstni pripravi rib. Pri konzerviranju rib, ki je igralo pomembno vlogo pri preživetju lokalnega prebivalstva v času pomanjkanja, je glavno vlogo igrala tudi sol, ki je prihajala iz nemškega Lüneburga ter poljskega Stettina in Świnoujście.

Koserow Fischhütte Usedom island Germany otok Nemcija dimljene ribe

Danes si lahko v par ohranjenih lesenih hiškah, ki delujejo kot mini MUZEJ NA PROSTEM ogledamo TRADICIONALEN NAČIN DIMLJENJA RIB in na koncu še kaj okusnega prigriznemo v RESTAVRACIJI (odprta le pozno popoldan in zvečer) ali pa v eni izmed hišk, kjer pripravljajo okusne RIBJE SENDVIČKE. KOSEROWER SALZHÜTTE je v družinski lasti, v restavraciji pa pripravljajo tradicionalne jedi po starih receptih in res toplo priporočam obisk.

Koserow Fischräucherei smoked fish Usedom island Germany otok Nemcija dimljena riba

BANSIN, HERINGSDORF IN AHLBECK | “Dreikaiserbäder” obalna mesta na otoku


Obalni kraji BANSIN, HERINGSDORF IN AHLBECK so geografsko gledano zelo blizu drug drugega in so del t.i. DREIKAISERBÄDER območja. Po naše bi jim lahko rekli „3 cesarjeva kopališča“, medtem ko nemška besedica „Bad“ vedno označuje KRAJE Z ZDRAVILIŠKIM ZNAČAJEM. Vsi trije kraji so si tudi arhitekturno in značajsko podobni, v vseh treh najdemo urejeno mestno jedro s promenado, hoteli, trgovinami, restavracijami in pa seveda dolgo peščeno plažo posuto z že omenjenimi „STRANDKORB“ KOŠARAMI, ki so zaščitni znak nemške obale.

Vsa tri mesta imajo tudi DOLGE LESENE POMOLE s tem, da je tisti v HERINGSDORFU NAJDALJŠI V NEMČIJI (dolg je kar 508m), tisti v AHLBECKU PA NAJSTAREJŠI TOVRSTNI POMOL V NEMČIJI. Skratka vsa tri mesteca si je zanimivo pogledati, pa čeprav so si v končni fazi pecej podobna. Še najlažje je, če si jih ogledate s kolesom.  Zadnje mesto na nemški strani otoka Usedom, AHLBECK (na kolažu spodaj), pred poljsko mejo nama je bilo pravzaprav zelo všeč, še posebno ker je bilo malenkost manj turistov, plaža je bila mirna in sprehod po ulicah je bil prav prijeten.

Ahlbeck Germany Usedom island otok Nemcija Kaiserbad

Sicer pa, ste vedeli, da tu mimo poteka NAJDALJŠA PROMENADA V EVROPI? Slednja se razteza od kraja Swinemünde na poljski strani otoka Usedom, preko krajev Ahlbeck, Heringsdorf in Bansin naprej v smeri kraja Peenemünde kar skupaj nanese malce preko 40km. Verjento mi ni treba posebej poudariti, da je tole še ena super pot za KOLESARJENJE.

RAZSTAVA SKULPTUR IZ PESKA | peščeni kipi v pokriti dvorani blizu kraja Ahlbeck


Čisto pri meji s Poljsko, pri kraju AHLBECK, si lahko v pokriti dvorani na ca 4.000 m² ogledate zanimive PEŠČENE SKULPTURE, tematika je vsakič drugačna (v najinem primeru je bila TEMATIKA MITI & SAGE), skulpture pa parkrat letno izklesajo izklesajo umetniki. Vstopnina znaša okrog 10€ za odrasle in ker je ravno začelo deževati ko sva se peljala tu mimo, sva se spontano ustavila.

Sandskulpturenausstellung Sandsculptures Usedom island Germany otok Nemcija

Čeprav ponavadi ne zaidem na ogled tovrstnih zadev, sploh kadar potujemo brez Lu-ja, se nama je tole zdelo res zanimivo. Neverjetno koliko detajlov in podrobnosti, vse skupaj je res impresivno tudi zaradi velikosti skulptur.

SWINOUJŠCIE | priljubljeno turistično središče na poljski strani otoka


Tokrat sicer na račun trenutne Covid-19 situacije malce bolj otežen prestop MEJE MED NEMČIJO IN POLJSKO, je drugače prav zabaven izlet. Državna meja namreč poteka kar po otoku Usedom, med krajem AHLBECK na nemški strani in SWINOUJŠCIE (po nemško Swinemünde) na Poljski, prečkate jo lahko z avtomobilom po glavni cesti, lahko pa se tudi sprehodite ali pa kolesarite kar po 12km dolgi PROMENADI, ki vodi čez mejni prehod in povezuje omenjeni mesti. Sigurno zanimiv dnevni izlet na poljsko stran in možnost poceni kosila in spoznavanje nove kulture, če še nikoli niste bili na Poljskem.

RANKWITZ | kulinarično razvajanje z dimljenimi dobrotami


Po pravici povedano sva ciljala na kosilo v RESTAVRACIJI REMISE, v kraju STOLPE, kjer strežejo zanimivi t.i. POMMERN TAPAS. Gre za tipične regionalne jedi, postrežene v manjših porcijah, po principu španskega tapasa. Na žalost je bila restavracija zaprta in izbrala sva alternativno opcijo, ki se je izkazala za odlično.

Rankwitz smoked fish Usedom island Germany otok Nemcija dimljene ribe

Odpeljala sva se v manjši kraj RANKWITZ, v MARINO, kjer se nahaja še ena odlična restavracija, ZUR ALTEN FISCHRÄUCHEREI. Tisti, ki razumete nemško, ste prav uganili, tudi tu se vse vrti okoli TRADICIONALNIH DIMLJENIH RIB. In tudi tu sva enostavno morala naročiti tale odličen krožnik za dva – dimljena POSTRV, LOSOS, SLANIK in POLENOVKA, zraven pa še tipična KUMARIČNA SOLATA. Ja, vpliv Poljske se močno čuti tudi v kulinariki in kumaram na sto in en način se tu ne morete izognit. Še dve pivi in sladica, odlično kosilo za 40€.

GRAD MELLENTIN | prijeten postanek za kavo ali kosilo v geografskem središču otoka


V geografskem središču otoka Usedom sva si spotoma en dan ogledala še GRAD MELLENTIN, v katerem je sicer tudi HOTEL, RESTAVRACIJA in LEPA KAVARNA. Vsako polno uro imajo tudi vodene oglede a nažalost le v nemščini, zato sva si grad ogledala le od zunaj. Vstopnina znaša 2€ po osebi a dobite bon za isto vrednost, ki ga lahko izkoristite v kavarni na lepem zunanjem dvorišču gradu.

Mellentin Schloss castle Usedom island Germany otok Nemcija grad

BOCKWINDMÜHLE | mlin na veter v kraju Pudagla


Na Usedomu si lahko ogledate tudi kar nekaj MLINOV NA VETER, midva sva se ustavila pri rekonstruiranem mlinu iz 18.stoletja, po imenu BOCKWINDMÜHLE. 2€ vstopnine in mlin si lahko ogledate tudi od znotraj – midva sva se sicer lansko leto nagledala mlinov tako na Nizozemskem kot v Estoniji, ampak če jih še niste veliko videli je tole vsekakor zanimiv postanek, tudi za otroke.

Pudagla windmill mlin na veter Germany Usedom island otok Nemcija

SÜDSPITZE GNITZ | enourni pohod po osamljenem polotoku Gnitz


Najin kamp se je nahajal v neposredni bližini polotoka Gnitz, ki sega v laguno ACHTERWASSER in KROŽNEGA SPREHODA po polotoka seveda ni bilo za izpustiti. Pohod sva začela kar v kampu, sicer pa je dobra izhodiščna točka kraj Lütow. KLIFI, BOROVI GOZDOVI, MOČVIRJA in osamljeni peščeni zalivi so kot nalašč za popoldanski pohod s postanki.

Südspitze Gnitz Usedom Germany island otok Nemcija kaj videti in poceti

NATUR CAMPING USEDOM | najina baza blizu kraja Lütow


Čisto na koncu tega prispevka pa naj omenim še najino bazo na Usedomu, in sicer KAMP NATURCAMPING USEDOM blizu manjšega kraja LÜTOW. Prav vsi kampi na obali so bili že zdavnaj zasedeni oziroma rezervirani zato sva izbrala tega, ki se prav tako nahaja ob morju, le da leži ob laguni in ne ob odprtem morju, kjer so najbolj znamenite plaže. Kakorkoli že, nama je bilo zelo všečno, ker je v kampu ogromno sence, in tudi lokacijsko se nama je zdelo OK za raziskovanje otoka.

Naturcamping Usedom Germany Nemcija kamp otok

Edini „problem“ je bil ta, da sva zaradi zelo pozne rezervacije dobila mesto na t.i. neparceliranem delu in ker sva se vsak dan odpeljala na izlet sva morala vsako popoldne oziroma večer ob povratku poiskat novo parcelo. Pač en minius potovanja le z avtom brez šotora, ko dejansko vedno vse vzameš s sabo. Pa nič ne de, vse 3 noči sva spala v istem delu kampa, le na treh različnih koncih – enkrat tik ob morju kar je bilo še posebno krasno, dvakrat pa le malo višje, a še vedno s krasnim razgledom. V kampu je sicer tudi vse potrebno, od tgrovine in restavracije do plaže in športnega kluba kjer lahko poskusite windsurfing in ostale vodne športe. Še cena, 66€ za 3 nočitve za oba, vroč tuš vključen v ceno. Priporočam.


Usedom naju sicer ni razočaral, a nekako je bilo veliko stvari, ki so nama bile noro všeč, pa tudi nekaj takšnih, ki sploh niso po najinem okusu. Če najprej izpostavim pozitivne, so to vsekakor plaže in dišeči borovi gozdovi, okusna hrana s pridihom Poljske, odlične kolesarske poti in urejena obalna mesta, pa še kaj bi se našlo. Zmotilo naju je le število raznoraznih tematskih in zabaviščnih parkov, živalskih vrtov, celo dva velika cirkusa in podobno. Saj je prav, da je raznovrstna ponudba, ampak vseeno nama je tukaj to takoj padlo v oči. Da ne zaključim z negativno noto, otok je res vreden obiska in za vsakega se najde kaj prijetnega – za naju so to mirni kotički nekje v gozdu ali pa na plaži in tudi teh je tu več kot dovolj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *