Vanlife kamp kuhinja oprema in pripomočki

OPREMA & PRIPOMOČKI za kuhanje na kampiranju in overland potovanjih | vanlife kamp kuhinja

Katja KAMPIRANJE, VANLIFE-SL Leave a Comment

Kuhanje na kampiranju – za nekatere neizogibna nuja, za druge veselje in dogodek dneva. Kakorkoli že, nekaj je treba pojest in v tem prispevku sem povzela kaj od opreme za kuhanje na kampiranju in overland potovanjih uporabljamo mi. Od posode do kuhalnikov in ostalih malenkosti. Morda pa kdo dobi kakšno idejo.

ŽAR IN GORILNIKI

Kaj je najlepše pri kampiranju, taborjenju in overland potovanjih (poleg tega da spite in živite v naravi)? Žar, seveda! No, vsaj za nas. Kuhanje na odprtem ognju in na sploh kuhanje zunaj včasih zahteva malce iznajdljivosti in prakse pa tudi malo prvinskega navdušenja – nekateri so nori na „grilanje“, nekaterim se slednje zdi precenjeno. Vsekakor se na kampiranju kuhanje na odprtem ognju ne le splača (saj uporabljate skorajda brezplačno „gorivo“), je tudi zelo zabavno, rezultat pa ponavadi zelo okusen. Kaj torej mi uporabljamo za kuhanje na prostem?

Cooking vanlife cmaping equipment pripomočki za kuhanje na kampiranju

Divje kampiranje na otoku Saaremaa, Estonija

ŽAR ZA NA REZERVNO GUMO – znamka Front Runner, cena okrog 140€. Ja, ni poceni, ampak ga ne zamenjamo za nič drugega. Priročno se ga natakne na rezervno gumo in zlahka postavi tudi na neravna tla, površina žara pa je praktično razdeljena na rešetkast del in polno ploščo, kar omogoča res vsestransko uporabo. Na ta žar brez problema postavimo tudi našo litoželezno ponev in večjo Le Creuset posodo s pokrovom.

Vanlife camping cooking BBQ žar kampiranje

MANJŠI PRENOSNI ŽAR – tega sva kupila v lokalnem supermarketu za dobrih 10€ in čeprav ni nič posebnega včasih pride prav, še posebno kadar ne moremo ali pa ne smemo zakuriti ognja.

VODOODPORNA TORBA ZA LES IN ŽAR PRIPOMOČKE – kadar potujemo po krajih, kjer večkrat pripravimo taborni ogenj in žar, se nam zelo dobro obnese tale večja nepremočljiva torba v kateri hranimo manjši prenosni žar, vrečo s storži in vejicami, polena za ogenj, kuhinjske krpe, ščetko za čiščenje žara in podobne stvari. Tako je vsa ta „krama“, ki je mimogrede tudi vedno umazana od oglja itd, pospravljena na enem mestu. Torbo vozimo ponavadi kar na strehi avtomobila, v primeru večjih nalivov pa jo pospravimo noter.

Spodnja fotka s Finske dobro prikaže vse kar uporabljamo za večerjo na žaru – žar za na rezervno gumo, ki ga postavimo na odprt ogenj, manjši prenosni žar, vodoodporna torba, zložljiva aluminijasta mizica, zložljivi stoli in ostalo.

Vanlife camping cooking BBQ žar kampiranje

VEČJI PLINSKI GORILNIK – prenosni gorilnik znamke Home & Away 2.0 (na spodnji fotki levo) se kljub malo večji velikosti super obnese, saj nanj zlahka postavimo večjo ponev, ki je res prevelika za na manjši gorilnik. Tako lahko udobno kuhamo kadar smo brez ognja, s sabo pa imamo vedno kakšno dodatno kartušo s plinom. Slednjega namreč vedno zmanjka, ko si najmanj želiš.

MANJŠI PLINSKI GORILNIK – manjši prenosni gorilnik znamke Primus (na spodnji fotki desno) uporabljamo predvsem za pripravo jutranje kave, umešanih jajc, juhe, rižote, testenin in podobno. Tudi zanj imamo s sabo vedno dodatno kartušo, kombinacija z zgoraj omenjenim žarom in večjim gorilnikom se za nas super obnese.

Cooking vanlife cmaping equipment pripomočki za kuhanje na kampiranju

POSODA, JEDILNI SET  & OSTALO ZA KAMPIRANJE

PONVE – za pripravo obrokov uporabljamo eno večjo litoželezno ponev za na žar (v njej priprvimo zrezke, zelenjavo in podobno), eno srednje veliko ponev za na večji plinski kuhalnik (za praktično karkoli) in eno mini ponvico za jajce na oko.

SET POSOD ZA KAMPIRANJE – slednje se zložijo ena v drugo in so prav praktične. Izbira je sicer ogromna, mi jih imamo iz Decathlona, znamka Quechua in smo zadovoljni, pa tudi cenovno so bile ugodne.

LE CREUSET POSODA – tudi tale ni ravno poceni, ampak nekako klasična zadeva, ki jo imate za celo življenje. Nam pride še kako prav za kuhanje na odprtem ognju, pa tudi doma jo radi uporabljamo. Je pa res, da je zelo težka in ni ravno priročna za prevažanje. Mi vanjo med vožnjo zložimo kakšne malenkosti, ali pa jo pospravimo v zgoraj omenjeno vodoodporno torbo z opremo za žar.

ČAJNIK – za pogret vodo se tale aluminijasta posoda / čajnik super obnese, saj ga lahko postavimo na žar čez odprt ogenj in res hitro zavre. Vročo vodo rabimo med drugim tudi za tuširanje s prenosnim tušem, še posebno kadar zunaj ni ravno toplo.

KROŽNIKI – imamo par globokih in par nizkih emajl krožnikov (iz Ikee). Slednji so zelo trpežni, niso težki in dobra altearnativa plastičnim in keramičnim krožnikom.

KOZARCI – ker tu in tam radi spijemo kozarec vina imamo s sabo tudi dva kozarca za vino, seveda ne steklena, temveč iz trde plastike. Tudi za vodo imamo par kozarcev iz iste serije in kljub dolgotrajni uporabi so z izjemo nekaj prask še vedno kot novi.

SKODELICE in DŽEZVA– za jutranjo kavo imamo skodelice iz emajla, ki se, tako kot krožniki, super obnesejo zaradi enakih lastnosti. Poleg tega pa se dandanes dobi res luštne, pokukajte na ustvarjalnicarp.com in pripadajoč Instagram in naročite kakšno še vi.

PRIBOR – vilice, žlice, nože in majhne žličke mi vzamemo kar od doma, oziroma smo naš pribor razdelili in en del vedno vozimo v avtu.

ZLOŽLJIVO CEDILO – silikonsko zložljivo cedilo iz Ikee se prav priročno zloži in velikokrat pride prav. Tudi za pranje solate na primer, ali pa kot podstavek za posodo.

PLASTIČNE POSODICE S POKROVI – s sabo imamo tudi par manjših plastičnih posodic v katere shranimo ostanke hrane, namaze in podobno. Slednje vzamemo s sabo tudi na kakšne pohode, kjer si priredimo piknik ali pojemo hitro malico in podobno.

MREŽE ZA ŽAR – s sabo vozimo dve rešetkasti držali za ribe, ki sta se izkazali za izvrstno rešitev. Sicer se jih dobi v različnih velikostih in oblikah, v njih pa lahko poleg rib spečete seveda tudi kaj mesnega.

DOBER NOŽ ZA REZANJE – brez tega enostavno ne gre, mi s sabo vozimo malo boljše nože, ki pač v vsakdanjiku (če veliko kuhaš) olajšajo marsikaj.

DESKA ZA REZANJE – tudi ena malo večja lesena deska za rezanje pri nas na poti ne manjka. Na njej lahko tudi serviramo marsikateri prigrizek.

Cooking vanlife cmaping equipment pripomočki za kuhanje na kampiranju

OSTALI PRIPOMOČKI ZA KAMP KUHINJO

Poleg omenjenega pride na kampiranju in overland potovanjih prav seveda še cel kup malenkosti. Sicer drži, da ima vsak od nas svoj sistem in tudi prav je, da vsak zase ugotovi, kaj mu najbolj odgovarja in brez česa ne more. A za začetek in za tiste, ki ste brez idej, naštejem še nekaj naših najljubših pripomočkov.

Cooking vanlife cmaping equipment pripomočki za kuhanje na kampiranju

Torej, mi imamo s sabo vedno tudi naslednje zadeve: termos steklenica (tako za čaj pozimi kot za hladno vodo poleti), odpirač za konzerve & odpirač za vino, lesene kuhalnice, nož za lupit krompir, metlico za mešanje, palčke za nabodala (za ražnjiče in marshmallows), aluminijasta folija (za ostanke in krompir v žerjavici), vžigalnik & vžigalice, kuhinjske krpe (bombažne in papirnate), vreča za kruh iz blaga, elastike, ščipalke, vrečke za smeti, goba in čistilo za pomivanje posode, ščetka za drgnjenje (iz kokosovih vlaken), naglavna svetilka in čajne svečke (za kuhanje v temi).

Več o tem kje kuhamo kadar potujemo z Defenderjem in kako smo si uredili našo „kuhinjo“ pa kmalu v novih prispevkih. Vsekakor imamo med kuhanjem ponavadi krasen razgled!

Za konec pa naj še dodam, da je res pomembno za sabo pospraviti vse sledi in se vnaprej pozanimati, kaj je dovoljeno in kaj ne. Včasih lahko ogenj zakurite le v mesecih, ko ni nevarnosti požarov, ponekod divje kampiranje ni dovoljeno, spet kje drugje boste našli super urejena brezplačna mesta za kampiranje z mizami in prostori za žar. Če se le da, kupujte lokalno, obiščite kakšno eko kmetijo in kuhajte z lokalnimi proizvodi.

Ne pozabite prebrati tudi prispevkov o KULINARIČNIH IDEJAH in HRANI & SESTAVINAH NA KAMPIRANJU.

Finland wild camping

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *