Nasveti in ideje za kampiranje s šotorom in otroki

Nasveti & ideje za (družinsko) KAMPIRANJE S ŠOTOROM | vse kar morate vedeti o šotorjenju

Katja KAMPIRANJE, NASVETI, NASVETI & INSPIRACIJA Leave a Comment

Počitnice v naravi so za marsikoga dobra protiutež hitremu tempu vsakdanjika v mestu. Tudi za nas. Na kampiranju s šotorom smo namreč praktično cel dan na svežem zraku in v stiku z naravo, ki ponuja obilo aktivnosti. Uporaba elektronskih naprav se zmanjša na minimum, poleg tega pa na kampiranju tako vi, kot tudi vaši otroci hitro navežete nova prijateljstva, povežete se kot družina in se naučite uživati v preprostih, nematerialnih stvareh. Tale prispevek je namenjen tako tistim, ki se na kampiranje s šotorom odpravljajo prvič, kot tistim, ki so že izkušeni šotoristi. Morda pa vseeno dobite še kakšno idejo. Vsebinsko sem se dotaknila naslednjih tem: izbira in nakup šotora, oprema za kampiranje (spanje, kuhanje, prosti čas, garderoba in higiena ter ostale malenkosti), kampiranje z otroki, divje kampiranje, izbira destinacije, pakiranje, izbira parcele in postavitev šotora, nevarnosti na kampiranju ter prihod domov.

IZBIRA IN NAKUP ŠOTORA


Izbira šotora v poplavi ponudbe je lahko še kako težka, a hkrati zelo pomembna naloga. Če se na kampiranje s šotorom ODPRAVLJATE PRVIČ, vam toplo svetujem, da si ga za en testni vikend izlet sposodite od prijateljev, če je to le možno. Tako boste najlažje ugotovili, kakšnega pravzaprav potrebujete in brez česa ne morete. PRI ODLOČITVI ZA NAKUP ŠOTORA SI ZASTAVITE NASLEDNJA VPRAŠANJA:

 • koliko oseb bo ponavadi spalo v šotoru

 • ali vam je pomembno, da v šotoru lahko stojite

 • če kampirate z otroki, razmislite ali lahko spite vsi v istem prostoru, ali morda rabite dva manjša šotorčka oziroma enega z dvemi ločenimi spalnimi prostori

 • boste kampirali večinoma na istem mestu za dlje časa (v tem primeru predlagam kakšno bolj udobno, večjo varianto šotora), ali se vsakih par dni raje premaknete drugam (v tem primeru je bolj smiselna kakšna enostavnejša izvedba, ki se hitro postavi in pospravi)

 • kje, geografsko gledano, in kdaj boste večinoma kampirali (v južnih, toplejših predelih Evrope, ali pa vas vleče bolj na sever, v hribih, ob morju, pozimi ali poleti – od tega bo odvisen material šotora)

Ko si odgovorite na zgornja vprašanja, lahko obiščete eno od trgovin s kamping opremo in se tam posvetujete s prodajalcem. Hkrati seveda pobrskate tudi doma po spletu.

NA KAJ MORATE BITI ŠE POZORNI PRI IZBIRI ŠOTORA?
Ne glede na to, kako, kje, za koliko časa in s kom nameravate kampirati, pa je pri nakupu pametno pomisliti na naslednje stvari:
– težavnost postavitve šotora (preden se z novim šotorom odpeljete na izlet ali dopust, ga obvezno postavite doma in se zverzirajte tako v postavljanju kot tudi pospravljanju)
– vodotesnost šotora (v primeru dolgotrajnega dežja in hudih poletnih neviht)
– stabilnost šotora (zaradi možnosti močnega vetra – pri tem seveda pomagajo tudi dobri klini)
– zračnost šotora (poleti je lahko zelo vroče in morda ne boste vedno dobili senčne parcele, zato je dobro, da ima šotor veliko zračnih odprtin)
– velikost in oblika v pospravljenem stanju (slednje je še posebno pomembno, če imate majhen avto, želite šotor nesti v prtljagi na letalo, potujete s kolesom, ali pa boste šotor prenašali v nahrbtniku – tu je pomembna seveda tudi teža).

Mi že par let uporabljamo šotor Quecha 3 Man Pop-Up Blackout Tent – 2 seconds (za 3 osebe) in smo več kot zadovoljni. Je ravno prav prostora za 2 odrasla in 1 otroka, postavi se ga res hitro, znotraj je obarvan črno, tako da je med spanjem temno, je zračen in vzdržljiv. Zložen je v krožni obliki (teža 4,2kg) – ker hodimo na kampiranje vedno z avtom, ga brez problema prevažamo v prtljažniku našega VW Golfa. Cena = okrog 90€

Družinsko kampiranje kam kako in zakaj kamp šotor

OPREMA IN PRIPOMOČKI


Poleg šotora, potrebujete za kampiranje še kar nekaj opreme. Tu je sicer res veliko odvisno od vaših osebnih zahtev in želja, od tega kako potujete, kje kampirate, koliko udobja ste vajeni in še česa, zato je težko posploševati. Po naših izkušnjah je sicer tako, da boste na prvo kampiranje prav zagotovo vzeli kaj, česar ne boste nikoli rabili in doma pustili nekaj, kar bi vam zelo prav prišlo. Tukaj prilagam obširen SEZNAM STVARI ZA KAMPIRANJE S ŠOTOROM, razdeljen v kategorije in dopoldnjen s pripombami.

SPANJE
Prenočevanje v šotoru je lahko prav zabavno, še posebno za otroke. In da bo (sploh tisto prvo) šotorjenje udobno in noči mirne, ne pozabite na naslednje:
 • (nepremočljiv) ŠOTOR, kvalitetni KLINI (za kampiranje na plaži ali v puščavi obstajajo posebni klini za pesek) in KLADIVO (če ga pozabite, uporabite večji kamen)

 • PODLOGA ZA SPANJE (mi že 20 let uporabljamo samonapihljive Thermareste, ki so sicer zviti v rolo, lahko pa uporabite tudi navaden Armaflex, Turbomaximus, Dormeo Roll Up in podobne)

 • SPALNA VREČA (sintetična bo cenejša, polnjena s puhom bo dražja, a bolj topla. Obstajajo pa tudi zelo tanke, svilene vreče. Za pare obstajajo tudi skupinske spalne vreče – kupite levo in desno in ju z zadrgo zapnete v eno). Namesto spalne vreče lahko uporabite kakšno DRUGO POKRIVALO (mi poleti ne spimo v vrečah in raje uporabimo rjuho ali tanjšo deko)

 • udobna BLAZINA oziroma NAPIHLJIV VZGLAVNIK

 • potovalna VISEČA MREŽA (za popoldanski spanec in počitek)

ORGANIZACIJA V ŠOTORU
Ne vem kako notranjost šotora izgleda pri vas, ampak pri nas je bil na začetnih kampiranjih en velik kaos. To smo sčasoma rešili z naslednjimi pripomočki:
 • „PACKING CUBES“ (kocke za pakiranje v različnih barvah (vsak ima svojo) uporabljamo za shranjevanje oblačil, ki jih zvijemo v rolice za lažjo preglednost)

 • ZIP-LOCK VREČKA (za ključe in ostale osebne predmete)

 • VISEČ PREDALČNIK (za vse možne malenkosti, od polnilcev za telefone do kreme za roke – obesimo ga tudi v avtu)

 • LUČKA na baterije (obešena na sredini na vrhu šotora, da kaj vidimo tudi ponoči)

PROSTOR PRED ŠOTOROM
Pred šotorom si pustite dovolj prostora za druženje, za zaščito pred močnim soncem in dežjem pa si lahko kupite še kakšen baldahin oziroma cerado. Zraven paše še:
 • MIZA IN STOLI (kadar kampiramo dlje kot le za vikend uporabljamo manjšo aluminijasto zložljivo mizico in zložljive kamping stole, ki v avtu zavzamejo čim manj prostora)

 • DEKA ZA KAMPIRANJE (ko kampiramo za krajši čas ponavadi mize in stolov sploh ne vzamemo in jemo kar na tleh, na deki z nepremočljivo spodnjo stranjo ali t.i. šotorskem platnu oziroma šotorki. Pa tudi sicer je slednja uporabna za piknik, počitek ali igro otrok, odnesete pa jo lahko tudi na plažo)

 • prostor za kuhanje in taborni ogenj

Tent camping with kids družinsko kampiranje s šotorom z otroki

KAMP KUHINJA
Mi res radi kuhamo, še bolj pa radi dobro jemo. Zato se tudi na kampiranju potrudimo kuhati dobro in okusno. Seveda včasih pripravimo tudi „le“ špagete, če gremo za krajši čas pa kaj vnaprej skuhamo že doma. Omislite si lahko tudi prenosno kuhinjsko postajo, ali pa kuhate bolj po domače, kar na tleh.
 • VEČJI KUHALNIK (plinski ali električni – naj bo dovolj velik in stabilen, ne pozabite tudi na rezerve plina)

 • MANJŠI KUHALNIK (za jutranjo kavo, čaj ali hitre jedi kot na primer tortelini)

 • ŽAR (tu obstaja spet celo morje variant, mi imamo enega čisto enostavnega manjšega in enega dražjega, ki se ga namesti na rezervno avtomobilsko gumo)

 • ELEKTRIČNI HLADILNIK (če imate dovolj prostora v avtu je res super zadeva)

 • HLADILNA TORBA (pride prav še posebno, če nimate hladilnika).

 • PRIBOR IN JEDILNI SET (poleg pribora, vzamemo še par plitkih in globokih krožnikov iz emajla, skodelico za kavo in kozarce iz trde plastike)

 • SET POSOD (imamo 3 različno velike posode za kuhanje, ki se praktično zložijo ena v drugo)

 • PONVE (imamo eno večjo ponev za kuhanje na gorilniku, eno mini ponev za zajtrk in litoželezno ponev za na žar)

 • SET ZA ČIŠČENJE (gobica, detergent, kuhinjske krpe in korito za umazano posodo)

 • POSODE ZA SHRANJEVANJE HRANE (ker večkrat kaj ostane, ali pa nalašč skuhamo več, da imamo še za naslednji dan)

 • OSTALO (prav pride še kaj od naslednjega: deska in nož za rezanje, cedilo, kuhalnica, zajemalka, zaščitna protivetrna ograja za kuhalnik, palčke za nabodala, rešetke za žar, aluminijasta folija, odpirač za konzerve in steklenice, čistilni mokri robčki)

Cooking on wild camping družinsko kampiranje kuhanje kamp

Kampiranje kulinarika kaj kuhati na kampiranju What to cook on camping

OSTALE MALENKOSTI
Med pomembne malenkosti, ki še kako pridejo prav v najrazličnejših situacijah lahko naštejem še naslednje:

Svetilke in naglavna lučka, vrečke za smeti, švicarski nož, vrv za perilo in sušenje brisač, ščipalke, elastične gumice, vžigalnik in vžigalice, sveče, sprej proti komarjem in žuželkam, prva pomoč, šivalni set, električni podaljšek in razdelilec, power bank za polnjenje telefonov, potovalni pralni prašek, metlica za pometanje, vponke oziroma karabini za kaj obesit, termofor za mrzle dni, močnejši lepilni trak za hitra popravila, thermos steklenica.

GARDEROBA IN HIGIENA
Kakšna in koliko oblačil boste vzeli je res stvar posameznika, podobno velja za higienske pripomočke. Pa vseeno naštejem nekaj osnovnih stvari:

Četudi kampirate s šotorom poleti, je lahko zvečer in ponoči hladno, zato ne pozabite na debelejši pulover in kakšno dodatno deko, nogavice in šal. Sicer pa priporočam oblačila po sistemu čebule, vključno s kopalkami in anorakom, japonkami in zaprtimi čevlji. Ne pozabite na brisače za tuširanje, milo in šampon, sončno kremo, kremo za telo, zobno ščetko in pasto, britvice, glavnik, manjše ogledalo, čistilne robčke in vse za „tiste dneve v mesecu“. Za zaščito pred soncem pride prav tudi kakšen klobuk in večji pareo.

KAMPIRANJE Z OTROKI


Tudi sama sem kot otrok vsako poletje od rojstva naprej preživela s starši in širšo družino v prikolici na Krku, kasneje pa v Šobcu. In to so res najlepši spomini! Cel dan zunaj, cel dan bosih nog naokrog, plaža (oziroma jezero) pred nosom, senca borovcev, brezbrižno lahko voziš kolo, ker babi cel dan kuha ješ kot kralj, raziskuješ, poskusiš kakšen nov šport in ušpičiš seveda tudi kaj „neumnega“. Kot otrok (sploh če greš vsako leto v isti kamp), hitro navežeš nova prijateljstva z otroki iz različnih držav, pa tudi starši vedno najdejo svojo družbo. Ko sva bila z bratom že malo večja, smo tudi večkrat družinsko šotorili na road tripih po Evropi.

Če se na kampiranje odpravljate z otroki, lahko s sabo vzamete kaj od spodaj naštetega:
 • IGRE NA PROSTEM (žoge, badminton loparji, pink ponk loparji, gumitvist, keglji, rolerji, rolke, kolesa in poganjalčki, vodne igrače, mreža za ribolov)

 • DRUŽABNE IGRE (karte, šah, namizne igre, tombola)

 • KREATIVNE IGRE (barve za risanje po kamnih, krede, risalni blok in barvice, vodenke, plastelin, vrv za učenje vozlov, lahko naredite herbarij)

 • MISELNE IGRE (križanke, sestavljanke, sudoku, Spomin)

 • ZA RAZISKOVALCE (povečevalna lupa, daljnogled, knjiga o vrstah plazilcev, kompas, zemljevid za skriti zaklad, walkie-talkie)

 • OSTALO (otrokom lahko uredite prav poseben kotiček za igro, postavite indijanski šotor, jim postavite otroško kuhinjo, delavnico na prostem, vedno se jim zdi super tudi, kadar lahko sedijo za svojo mizo na mini zložljivih stolih)

 • PRVA POMOČ ZA OTROKE  (ker so na kampiranju otroci non-stop zunaj in aktivni, se večkrat kaj zgodi, zato res ne pozabite na kakšen dodaten obliž)

Kampiranje z otroki šotor družina camping with kids

Z Lu-jem sicer ne kampiramo po več tednov skupaj, pa vseeno nam zadnja leta vsako leto uspe v šotoru preživeti več (podaljšanih) vikendov. Če so vaši otroci navajeni animacije, otroških klubov in podobnega, poiščite kakšen DRUŽINSKI KAMP, jih je veliko. Še bolj zabavno bo seveda, če greste kampirat s kakšno večjo družbo. Ponavadi so v kampih tudi različna IGRIŠČA, RESTAVRACIJE, TRGOVINE, MINIGOLF, TRAMPOLINI in podobno, včasih tudi BAZEN. Dolgčas vam ne bo in verjamite, nikoli ni prepozno za prvo kamp izkušnjo – otroci bodo, vsaj po naših izkušnjah, navdušeni.

DIVJE KAMPIRANJE


Če je v vas vsaj kanček avanturista, vas bo divje kampiranje zelo verjetno zasvojilo. Ni ga lepšega kot popolni mir in tišina, daleč od civilizacije, v pristni naravi. Ker je vse skupaj je še brezplačno, je seveda še bolj mamljivo. Divje kampiranje je v določenih državah povsem dovoljeno, seveda pod določenimi pogoji – svetujem vam, da si slednje vnaprej dobro preberete in se držite pravil. Kazni so namreč lahko res visoke, pa tudi ni lepo, da v naravo posegamo tam, kjer ne bi smeli. Ker smo pri nas veliki navdušenci divjega kampiranja in se o tej temi rade volje bolj razpišem, prihaja na blog kmalu še en poseben prispevek.

Če se odločite za kampiranje izven urejenih kampov, lahko med opremo za kampiranje vključite še naslednje:
 • SEKIRA (pride prav za sekanje drv za taborni ogenj in še kje)

 • ZLOŽLJIVA LOPATA (resda je ne uporabljamo prav pogosto, pa vseeno v določenih situacijah pride še kako prav)

 • PRENOSNI TUŠ (obstajajo različne variante, mi imamo takega na pritisk in se super obnese. Ko ni v uporabi se priročno zloži)

 • BIORAZGRADLJIVO MILO (mi uporabljamo ekološko biorazgradljivo milo in šampon, s katerim se brez slabe vesti stuširamo zunaj)

 • NARAVNI DETERGENT (za pranje oblek na divjem kampiranju mi uporabljamo naravne oreške – na internetu jih najdete pod „soap nuts“, sama sem jih kupila v DM. Res se super obnesejo)

 • TORBA / VREČA ZA LES (za pripravo ognja sproti nabiramo suhe storže, veje in večje kose lesa in jih spravimo v nepremočljivo torbo, lahko seveda tudi v vrečo. Takšna zaloga pride prav za tiste bolj vlažne, deževne dni, ko ni mogoče nabrati suhega lesa)

 • WC PAPIR (ja, tudi stranišče bo včasih v divjini, zato rola toaletnega papirja vedno pride prav. Seveda ga po uporabi održete v vrečo za smeti)

 • SOLARNI PANEL (ker se dlje časa ne bo mogoče priklopiti na elektriko, je solarni panel skorajda nepogrešljiv, tudi če imate power bank)

 • TABLETE ZA ČIŠČENJE VODE (ker na divjem kampiranju ne boste vedno zlahka našli čiste pitne vode)

Divje kampiranje s šotorom Skandinavija

MIDVA SVA NAZADNJE DIVJE KAMPIRALA PO SKANDINAVIJI IN BALTIKU (zgornja fotka je z Lofotov). Na blogu pa si lahko preberete tudi en krasen prispevek o NAJBOLJŠIH DESTINACIJAH ZA DIVJE KAMPIRANJE, ki so jih prispevali nekateri slovenski popotniki. Kliknite na gumb spodaj.

DESTINACIJE ZA DIVJE KAMPIRANJE

IZBIRA DESTINACIJE


Ko imate šotor in vso potrebno opremo vas čaka seveda še pomembna odločitev – kam? V hribe, na morje, v bližino kakšnega jezera, na kmetijo, v bližino toplic? V KAMP ali morda raje kar NA DIVJE? Vse ima svoje prednosti in slabosti in vsekakor se morate o destinaciji odločiti sami. Mi radi malo kombiniramo. Če imate HIŠNE LJUBLJENČKE, ne pozabite preveriti ali smejo v kamp. Če greste KAMPIRATI Z OTROKI pomislite tudi na njih – morda jim bo všeč animacija in dodatna ponudba v kakšnem družinskem kampu, morda bi raje več miru. Obvezno si PREBERITE TUDI PRAVILA KAMPA – predvsem glede tabornega ognja, odpiralnih časov recepcije (nekateri ponoči spustijo zapornice na vhodu) itd. Če se o destinaciji odločate zadnji hip, ne pozabite preveriti tudi VREMENSKE NAPOVEDI, morda vam ravno slednja olajša odločitev.

Kampiranje izbira destinacije where ot camp with tent

Prednost današnje tehnologije je vsekakor, da lahko že doma vse dobro naštudirate – veliko kampov ima dobre spletne strani, kjer si na zemljevidu kampa lahko že od doma izberete oštevilčeno parcelo. Lahko pa ste na poti bolj spontani. Mi sproti velikokrat uporabljamo APLIKACIJE ZA ISKANJE KAMP PRENOČIŠČ (Park4Night, iOverlander, Campercontact in podobne). Če potujete v visoki turistični sezoni ali med prazniki, vsekakor priporočam, da parcelo rezervirate vnaprej. Za POPUSTE V NEKATERIH KAMPIH po Sloveniji, na Hrvaškem, BiH in Srbiji lahko po internetu naročite AVTOKAMPI KAMPING KARTICO. Sama sem včlanjena v nemški ADAC, ki prav tako ponuja kup popustov pri prenočitvah v kampih.

PAKIRANJE


Ker je tako v šotoru kot tudi v avtu velikokrat premalo prostora, se mi zdi še toliko bolj pomembno, da so STVARI V PRTLJAŽNIKU DOBRO ORGANIZIRANE IN SMISELNO ZLOŽENE. V ta namen se splača vzeti kakšne večje škatle brez pokrova, v katere zložite kuhinjske zadeve, hrano, itd. Če kampirate z otroki, bo seveda še manj prostora in še več stvari, zato tule naštejem nekaj naših trikov, kako rešiti stisko s prostorom:

 • BLAZINA ZA SPANJE (namesto blazine za spanje vzamite le prevleko za blazino z zadrgo in vanjo spravite debelejše puloverje, lahko bundo, dodatno brisačo in vsa tista oblačila, ki jih ne boste rabili vsak dan. Obstajajo tudi napihljivi vzglavniki, ki se po uporabi prav praktično zložijo.

 • VAKUUMSKE VREČE (posteljnino, deke, brisače in blazine lahko spravite v večje vreče iz katerih iztisnete zrak.

 • POTOVALNE BRISAČE (ker se hitro posušijo in zavzamejo občutno manj prostora kot navadne brisače)

 • POSODA ZA KAMPIRANJE (posebni kamping seti posod in ponev za kuhanje prišparajo veliko prostora, ker se praktično zložijo ena v drugo)

 • ZLOŽLJIVI STOLI IN MIZA (slednji vzamejo ogromno prostora, zato je pametno kupiti takšne, ki se zložijo v res majhen paket – sicer pa mi velikokrat vzamemo le deko za kampiranje in jemo na tleh)

 • STREŠNI KOVČEK (za občutno več prostora lahko na streho avtomobila pritrdite večji ali manjši strešni kovček)

IZBIRA PARCELE IN POSTAVITEV ŠOTORA


Če parcele niste rezervirali od doma, vas takoj po obisku recepcije čaka iskanje prostora za šotor. Veliko večjih kampov ima parcele razdeljene v RAZLIČNE CONE – nekatere so samo za pavšaliste, druge za avtodome, ene za šotore itd. Parcele v prvi vrsti ob morju ali jezeru so praviloma tudi dražje od tistih zadaj. V Nemčiji ima veliko kampov tudi zelenico za mlade kampiste, ki so ponavadi najglasnejši. Pri izbiri parcele pomislite na naslednje:

 • SENCA (poleti je lahko v šotoru zelo vroče, zato je senčna parcela zlata vredna. Tudi zato, ker boste cel dan zunaj in kosilo na žgočem opoldanskem soncu ni najboljša ideja)

 • HRUP (parcele blizu ceste, kamp restavracij in barov so praviloma najbolj hrupne)

 • BLIŽINA SANITARIJ (bližina stranišča je še bolj pomembna ko kampiramo z otroki, sploh ponoči)

 • RAVEN PROSTOR (spanje na neravnem prostoru je lahko res mučno, zato na to pomislite še preden postavite šotor)

Izbira parcele kampiranje z otroki tent camping tips

Ko ste torej našli parcelo, ne pozabite POČISTITI PROSTORA kamor nameravate postaviti šotor – odstranite vse večje kamne, veje, storže in podobno. Ne samo, da boste bolj udobno spali, tudi šotor bo ostal nepoškodovan. Preden postavite šotor in zabijete vse kline razmislite tudi o FUNKCIONALNOSTI PROSTORA – kje bo stala miza, kje bo vhod, kje boste kuhali, kje bo prostor za igro otrok. Še en pomemben nasvet – če parcele niste rezervirali vnaprej ali pa še kampirate na divje, obvezno PRIDITE V KAMP PREDEN SE STEMNI.

NEVARNOSTI NA KAMPIRANJU


Naj na hitro omenim še kaj vas na kampiranju lahko doleti z vidika varnosti. Za slednjo je v kampih ponavadi dobro poskrbljeno, pa vseeno, včasih se zgodi kaj nepredvidljivega. Bodite torej pozorni na:

 • NEVIHTE, DEŽ IN VETER (če imate, tako kot mi, enostaven manjši šotor brez predprostora, vam toplo svetujem da vso opremo, katere ne morete spraviti v šotor, vsak večer pospravite v avto, da je ne zmoči dež ali odpihne veter)

 • DRAGOCENI PREDMETI (v splošnem se mi zdi boljše, da res dragocen nakit in podobno pustite doma, osebnih predmetov pa tudi ne puščajte zunaj, kadar vas ni na parceli. Boljše jih je zakleniti v avto, ali pa skriti kam v šotor)

 • ŽIVALI (še posebno če kampirate na divje, pa tudi drugče velja – ne puščajte hrane zunaj, sploh pa ne na tleh. Tudi vrečo za smeti je boljše pospraviti. V kampih se mimogrede priplazi kakšna muca ali pa sosedov kuža, v divjini pa res nikoli ne veš. S sabo imejte tudi kaj proti pikom in ugrizom živali ter sprej proti žuželkam)

 • VROČINA IN DEHIDRACIJA (še posebno pri otrocih se rado zgodi, da premalo pijejo. Ker so ob tem še cel dan zunaj, na soncu in visokih temperaturah je še toliko bolj pomembno, da poskrbite za zadosten vnos tekočin. Tudi za vas seveda.)

 • POŠKODBE (ker smo na kampiranju res ves čas aktivni zunaj, kurimo taborni ogenj, se morda ukvarjamo s kakšnim novim športom in počnemo cel kup stvari, ki jih doma ne, se mimogrede kaj zgodi. Poskrbite torej za ustrezno prvo pomoč.)

PRIHOD DOMOV


Ko se vrnete domov s kampiranja ne pozabite dobro OČISTITI ŠOTORA, če ga še nekaj časa ne boste uporabljali. Če ste ga pospravili, ko je bil vlažen ali moker ga vsekakor doma razstavite, da se dobro posuši. Tudi SPALNE VREČE PREZRAČITE in občasno operite ter očistite podloge za spanje. Pravtako lahko ob prihodu domov razmislite, česa od opreme nikoli niste uporabljali, česa ste imeli premalo in kaj bi vam še prišlo prav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *