Vanlife kamp kuhinja hrana in sestavine

HRANA & SESTAVINE | vanlife kamp kuhinja

Katja KAMPIRANJE, VANLIFE-SL Leave a Comment

Fizično še vedno bolj kot ne ujeta v stanovanju, a z mislimi že pri novih overland vanlife dogodivščinah. In končno sem spravila skupaj tudi par prispevkov o naši kamp kuhinji na overland potovanjih in road tripih in o tem, kako in kaj na tovrstnih potovanjih kuhamo. In tukaj je že prvi prispevek – o tem, katere sestavine je smiselno že doma kupiti „na zalogo“ in katere midva kupujeva sproti. Več pa v nadaljevanju.

ZALOGA SESTAVIN, KI SE NE POKVARIJO HITRO | kuhanje na kampiranju in road tripih

OLJE, KIS & OMAKE
Sicer steklenice zavzamejo veliko prostora ampak brez olivnega olja in balzamičnega kisa pri nas ne gre. Pa še steklenica domačega kečapa, kozarček gorčice in mini steklenička zelenega Tabasca ponavadi ne manjkajo.

ZAČIMBE IN SEMENKE
Poleg soli in popra tovorimo mi še cel kup posušenih zelišč, najboljše takšne domače, z balkona ali vrta. Seveda odvisno od sezone, ampak ponavadi se že poleti pripravimo in dobro opremimo. Origano, rožmarin, timijan, pehtran, majoran, čili, kurkuma, muškatni orešček, limonina trava in še in še. Vedno imamo s sabo tudi kakšne semenke, ki jih vržemo predvsem čez solate.

MOKA
Moka vedno pride prav, pri nas največkrat za palačinke, šmorn, tortilje, za kakšen crumble in podobno. Priporočam da jo hranite v dobro zatesnjenem kozarcu, ker če se iz vrečke raztrosi po avtu je res packarija.

PASTA, RIŽ, KVINOJA, ČIČERIKA, KUSKUS, AJDA, POLENTA
Pa verjetno bi se še kaj našlo. Mi sicer res ne spadamo med tiste, ki na kampiranju vsak dan špagete kuhajo, ampak včasih je to vsekakor najhitrejša in najbolj preprosta rešitev. Torej, v avtu imava vedno na zalogi različne testenine, torteline in riž. V sicer manjših količinah, pa tudi kakšno vrečko kuskusa, kvinoje, polente, ajde in podobnega. Iz teh največkrat pripravimo toplo večerjo, ostanke pa naslednji dan pojemo kot solato. Enako naredimo z rižem, katerega ponavadi skuhamo v večjih količinah – zvečer topla rižotka, preostanek riža pa naslednji dan kot solata.

ZELENJAVA V KONZERVAH IN VLOŽENA ZELENJAVA
Seveda sveža zelenjava še vedno zmaga, a konzerve fižola, koruze, oliv in graha so dobra alternativa, kadar ni druge izbire. Poleg konzerv se pri nas v avtu znajde tudi kaj vloženega, predvsem kisle kumarice. Priročna se mi zdi tudi že kuhana pesa v vakuumumski embalaži.

vanlife kamp kuhinja sestavine

vanlife kamp kuhinja sestavine

TUNA V KONZERVI
Brez tega pri nas ne gre. Pa tudi če ni najbolj zdravo, je pa zelo priročno. Testenine s tuno, hladna riževa solata s tuno, zelena solata s tuno, sendvič s tuno in še kaj.

PARADIŽNIK V KONZERVI, SMETANA IN KOKOSOVO MLEKO
Te 3 sestavine uporabljamo za omake pri pripravi paste in rižot, s tem da kokosovo mleko seveda šparamo za posebne trenutke, ko se nam zalušta kaj orientalskega.

MED, MARMELADA, AGAVIN SIRUP, NUTELA & ARAŠIDOVO MASLO
Karkoli od naštetega (ali pa kar vse) vedno pride prav – za na palačinke, za na kruh, hudih trenutkih pa kar tako, z žlico iz kozarca.

PESTO & CHUTNEY
Že doma večkrat pripravimo tudi pesto (zeliščni ali pa z rukolo in parmezanom) za na testenine, včasih tudi kakšen chutney (moja najljubša sta zaenkrat malina – čili in pa mango – čili) za k mesu ali pa rižu.

OREŠKI & SUHO SADJE
Različnih oreškov je malo morje, pri nas se največkrat znajde večja vreča arašidov in indijskih oreškov, od suhega sadja pa suhe slive, marelice in fige (če imate radi so seveda super na primer tudi rozine).Tukaj dodajam še suh paradižnik, ker ga enostavno obožujem in si ga večkrat privoščim kar tako s kruhom, za malico. Oreški so tako ali tako zdravi, pa še popestrijo marsikatero bolj dolgočasno jed, če jih zdrobite in potresete po vrhu, suho sadje pa dobro poteši lakoto ko ni časa za kuhanje.

PARMEZAN
Parmezan je na poti zelo uporaben, saj se dolgo obrži in tudi če postane malo trd in še bolj suh ni nič hudega. Nariban čez pasto ali rižoto vedno doda okus, jemo pa kar tako za malico poleg kruha in solate.

HRUSTLJAVI KRUHKI, RIŽEVI KREKERJI & PREPEČENEC
Dolgo zdržijo in so prav okusni s kakšnim namazom, sirom ali pa pri solati. Svež kruh je včasih malo težje dobit, sploh če se potepaš bolj offroad in tole je super alternativa.

KOSMIČI
Mi že doma pripravimo svojega in ga na poti jemo z grškim jogurtom, bolj za sladico, kot za zajtrk na primer. Sicer pa ga včasih glodamo kar tako, za prigrizek.

SUHA SALAMA, PRŠUT & KLOBASE
Čeprav sama nisem ravno ljubitelj mesnih izdelkov, ampak kakšen dober pršut in tista reeees suha salama iz Francije mi pa ne uidejo. Klobase pač izpustim, ampak tiste vakuumsko zapakirane so hitra rešitev za moje lačne fante.

JUHA IZ VREČKE
Za res hude čase, mrzle dni ali pa če bi slučajno kdo zbolel imamo s sabo tudi par vrečk instant juhic. Ponavadi jih prinesemo domov, pa vseeno.

ČOKOLADA, ČIPS, POKOVKA & MARSHMALLOWS
Včasih paše tudi kak manj zdrav prigrizek med dolgo vožnjo ali pa med postanki. Sicer poskušamo takšno grickanje omejiti kolikor se da, ampak vseeno tu in tam kupimo kakšno čokolado in vrečko čipsa, saj se ne pokvari. Super se obnese koruza za pokovko, mi jo kar na žaru pripravimo. Pa obvezni marshmallows za večerno posedanje pri ognju.

KAVA, ČAJ, VODA & ALKOHOL
Jutranja kava pri nas mora bit, zato je vedno na zalogi v velikih
količinah. Čaj je bolj za hude čase, pitno vodo imava v vodnih tankih, vedno pa se najde tudi kakšna pločevinka piva, tu in tam buteljka vina za posebne priložnosti in (odvisno od destinacije) včasih tudi kaj žganega.

SESTAVINE, KI JIH KUPUJEMO SPROTI | kuhanje na kampiranju in road tripih

Sicer zelo odvisno od destinacije, ker se ne dobi vsega povsod, ampak načeloma se sproti založimo z JAJCI (za omlete, kot dodatek na solatah in rižotah in za palačinke), s KRUHOM (najraje takšnim, ki ostane dober dlje časa), z LOKALNO SVEŽO ZELENJAVO IN SADJEM (odvisno od lokacije in sezone, ampak ponavadi se kaj najde. Korenje, krompir, čebula in česen se dolgo obdržijo), z RIBAMI in MESOM (1-2x na teden, saj je ponavadi drago), MLEKOM (ga ne pijeva, ampak jaz rabim par kapljic za v kavo), GRŠKIM JOGURTOM, MASLOM, kakšnim NAMAZOM, pa še kaj bi se našlo.

vanlife kamp kuhinja sveze sestavine

vanlife kamp kuhinja sveze sestavine

Za hitreje pokvarljive stvari imava v avtu priročen manjši hladilnik, priklopljen na dodatno baterijo, ki je zvezana na solarni panel. V poletnih mesecih je daljše potovanje te vrste s hladilnikom res lažje, še posebno če radi kuhate sami. Zelenjavo, sadje, začimbe in vse ostalo spraviva na suho mesto, kamor ne sije sonce. Za pločevinke piva, konzerve, moko in stvari, ki jih ne rabiva vsak dan pa so zložene v omarici pod posteljo. Sicer pa je vsak avto drugačen in vsak mora najti svoj sistem kam kaj pospraviti.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *