Dublin Irska kaj videti in poceti

DUBLIN, Irska | vikend izlet v irsko prestolnico

Katja IRSKA, MESTA & PRESTOLNICE Leave a Comment

Vikend izlet v Dublin? Zakaj se tega nisva že kdaj prej spomnila. Za letošnji rojstni dan sem si, kot že par let poprej, namesto materialnih daril zaželela novih spominov in doživetij. In to nekje, kjer še nisem bila. Sicer bi bilo Irsko fajn obiskati kar za par tednov in si pogledati še podeželje, vasice, klife in še kaj, ampak takšno daljše potepanje po tem zanimivem otoku bo moralo še malo počakat. Dublin naju je torej res pozitivno presenetil, sploh ker nisva kaj dosti pričakovala in sva na pot odšla dokaj nepripravljena. Več o tem kaj sva si v tem kratkem času (petek – nedelja) uspela pogledat pa v temle novem prispevku.

KORISTNE INFORMACIJE ZA POTOVANJE V DUBLIN

V Dublin najceneje poletite z RYANAIR-om iz bližnjih letališč. Midva sva letela iz Berlina in za povratno letalsko karto odštela 40€ po osebi. Za prebivalce držav EU za vstop na Irsko sicer potrebujete le OSEBNO IZKAZNICO, a vseeno priporočam potovanje s POTNIM LISTOM, če ga imate – pri vstopu so namreč kar dolge vrste in s potnim listom lahko uporabite posebno, hitrejšo vrsto. Iz letališča do centra mesta bo najceneje z AVTOBUSOM. Midva sva izbrala AIRLINK (avtobusi imajo postajo na obeh terminalih, tik pri izhodu iz letališke stavbe), linija 747 in 757 (odvisno kje imate hotel). Če že v štartu kupite povratno vozovnico malce prišparate in plačate 12€ po osebi. Rabite tudi ustrezen ELEKTRIČNI ADAPTER, najin hotel je imel sicer vse priključke tudi na USB. Pazite pri prečkanju ceste, saj se tu VOZI PO LEVI. Od garderobe priporočam DEŽNI PLAŠČ, ker se vreme hitro spreminja (pozabite na dežnik, preveč vetra) in pa VEČSLOJNA OBLAČILA po „sistemu čebule“. Če ste prišli žurat bo najbolje spati v živahnem predelu Temple bar, če pa imate radi mir, sva bila midva zelo zadovoljna v modernem predelu Docklands. Za bolj ugodna KOSILA IN VEČERJE pojdite v restavracije med 5 in 7 urp popoldne, ko ponujajo t.i. EARLY BIRD MENI. Večino znamenitosti lahko brez problema obiščete kar PEŠ, če pa imate nesrečo z vremenom ali vam ni do dolgig sprehodov, priporočam HOP ON HOP OFF BUS – poleg tega da vas dostavi od vrat do vrat ste deležni še zabavnih komentarjev voznikov, izveste kaj zanimivega o mestu, pa še cel kup kuponov in popustov dobite poleg vstopnice.

KAJ VIDETI & POČETI V DUBLINU

MUZEJI & GALERIJE | od arheoloških in zgodovinskih muzejev do zaporov in pokopališč


V Dublinu je cel kup muzejev, ki jih fajn obiskati še posebno kadar zunaj dežuje. Od NARAVOSLOVNIH do ARHEOLOŠKIH, muzejev IRSKE ZGODOVINE in ZGODOVINE DUBLINA pa do muzejev in galerij MODERNE UMETNOSTI. Za bolj posebno izkušnjo lahko obiščete tudi nekdanji ZAPOR KILMAINHAM GAOL ali pa POKOPALIŠČE GLASNEVIN. Seveda nama vseh ni uspelo obiskati, lahko pa priporočiva le nekaj let star MUZEJ EPIC, ki zelo lepo predstavi EMIGRACIJO IRCEV po vsem svetu, pa še marsikaj zanimivega se naučite o kulturi, zgodovini in slavnih osebah z irskimi koreninami.

EPIC museum Dublin Irska Ireland

TRINITY COLEGE | najlepša univerza na irskem


Fascinantna UNIVERZA, ki jo je leta 1592 na obronkih mesta Dublin ustanovila takratna angleška kraljica, se danes nahaja praktično v centru mesta in prav zanimivo se je sprehoditi po dvoriščih med impresivnimi stavbami. Če ste kdaj obiskali Oxford ali pa Cambridge, potem približno veste o čem govorim. Med najpomembnejše stavbe na območju kopleksa univerze spadajo STARA KNJIŽNICA, KAPELA, TEATER pa še katera. Vstopite lahko na več točkah, glavni vhod, ki vas pripelje na notranji trg PARLIAMENT SQUARE, pa je s ceste College St.

KNJIŽNJICA TRINITY COLEGE & KNJIGA THE BOOK OF KELLS | impresivna muzejska knjižnica


Te izredno zanimive knjižnice med obiskom Dublina ne gre gre zamuditi. V njej se nahaja preko 5 milijonov knjig in pomembnih rokopisov, vključno z znamenito knjigo THE BOOK OF KELLS. Danes je knjižnica urejena v muzej, ki ga sestavljajo 3deli. V spodnjih prostorih si lahko preberete vse o knjigi The Book of Kells. Slednja vsebuje različna besedila in prizore iz Nove Zaveze zaradi izrednega kaligrafskega dela in izjemne starosti se knjiga smatra za enega največjih narodnih zakladov Irske. Prav tako vas v pritličju čaka bogata TRGOVINA s spominki in tradicionalnimi izdelki.

Trinity college knjiznica libraray Dublin Irska Ireland

V zgornjem nadstropju pa se lahko sprehodite po res čudoviti t.i. “dolgi sobi” oziroma LONG ROOM, v STARI KNJIŽNICI. Eno prav posebno vzdušje je tukaj. Poleg knjig in kipov je tukaj na ogled še en pomemben artefakt, in sicer TRINITY COLLEGE HARP, srednjeveška irska harfa, simbol katere je prepoznaven na primer tudi na Guinness-ovih produktih in letalski družbi Ryanair.

Dublin Irska Ireland Trinity college library knjiznjica

DOCKLANDS | moderni predel z zanimivimi mostovi mesta ob reki Liffey


Najbolj MODERNI PREDEL DUBLINA se razteza na obeh bregovih REKE LIFFEY, med starejšim centrom mesta in pa pomembnim MESTNIM PRISTANIŠČEM. Tu najdemo nekaj res arhitekturno zanimivih zgradb, od FINANČNIH CENTROV in PISARN pa do STANOVANJSKIH OBJEKTOV. Zaradi finančne krize desetletje nazaj je bilo kar nekaj planiranih gradbenih projektov na tem območju preklicanih, a z ekonomskega vidika gre opčasi na bolje. Zanimiv je tudi most SAMUEL BECKETT BRIDGE. V predelu Docklands je tudi nekaj hotelov, tudi midva sva dve noči prespala prav tu. Je bolj mirno, a še vedno si v 10-15 minutah sprehoda ob reki v centru mesta.

Dublin Docklands Ireland Irska

Sredi tega modernega predela pa ne moremo mimo prekrasne lesene ladje, ki je replika originalne ladje po imenu JEANIE JOHNSTON. Slednja je v 19.stoletju Irske emigrante iz Dublina kar 16-krat prepeljala v Quebec, New York in Baltimore, vse skupaj naj bi jih bilo okrog 2500. Ko se je emigrantski val umiril je bila prodana in nenazadnje potonila med prevozom lesa. Repliko ladje si lahko ogledate, urejena je v MUZEJ.

Dublin Docklands Ireland Irska

GUINNESS STOREHOUSE | muzej in pokušina kultnega temnega piva


Vse in še več o IKONIČNEM TEMNEM IRSKEM PIVU na kar sedmih nadstropjih? No, tega pač ne gre zamuditi, ko ste v Dublinu. Hkrati je ta muzej (če mu lahko tako rečemo, pravzaprav je kar izkušnja), NAJBOLJ OBISKANA ATRAKCIJA NA IRSKEM. Vse skupaj se nahaja na območju prvotne tovarne in proizvodnje iz 18.stoletja, muzejski del pa je v nadstropjih zgrajen v obliki Guinnesovega kozarca. Rahlo višje vstopnine vam res ne sme biti žal, po najinih izkušnjah je obisk enkraten.

In res je noro, zelo lepo urejeno, interaktivno, zelo nazorne predstavitve, v vstopnico je vključena POKUŠINA PIVA, pokažejo vam tudi kako ga pravilno natočite, dobite certifikat in še in še. Tudi za lakoto je poskrbljeno. Čisto na vrhu pa vas čaka še GRAVITY BAR s pogledi na mesto. Ne glede ali vam je okus temnega piva (ali pa piva na splošno) všeč ali ne, Guinness je pomemben del zgodovine, razvoja in prepoznavnosti Irske in tole res fajn izkušnja.

Guiness Storehouse Dublin Ireland Irska

Guinness storehouse Dublin Ireland Irska

TEELING WHISKEY DISTILLERY | pokušina irskih viskijev


Irska pa poleg piva slovi še po eni alkoholni pijači, in sicer po viskiju. Dolga leta V 19.stoletju je IRSKI VISKI veljal za najboljšega, potem pa so jih počasi začeli dohajati in prehitevati tudi Škoti, Japonci pa še kdo. Iz preko 30 destilarn na Irskem ob koncu 19.st jih je kasneje ostalo le še tri. Zadnja leta se Irska strmo vrača na sceno in v Dublinu si lahko ogledate eno (ali več) danes obstoječih destilarn. Najbolj znana je verjetno JAMESON, potem so tu še PEARSE LYONS, ROE & CO, DUBLIN LIBERTIES DISTILLERY, TEELING in verjetno še kakšna. Midva sva kolebala med obiskom Jamesona in Teelinga, na račun nenadne močne deževne plohe sva se odločila za Teeling, ker je bila bližje. Poleg tega se včasih bolj splača obiskati kakšno manjšo, družinsko in še malo manj znano znamko. Najina izkušnja je bila prav fajn, pa še majhna skupina za ogled je bila.

Teeling whiskey distillery Dublin Ireland Irska

DESTILARNA TEELING se nahaja v ikoničnem mestnem predelu imenovanem LIBERTIES in je odprta šele od leta 2015. Res informativno in zanimivo vodenje se je seveda končalo s POKUŠINO VISKIJEV, pa čeprav ura še ni čisto odbila dvanajst. Pri nakupu vstopnice obiskovalec lahko izbere število viskijev, midva sva se odločila za sredinsko varianto, se pravi 3. Sama sicer nisem velik navdušenec močnih alkoholnih pijač, ampak takole na pokušini in ob razlagi je bilo pa vseeno fajn. Po koncu vodenja lahko seveda kot povsod tudi tu kaj kupite v trgovini, imajo pa tudi super BAR, kjer lahko popijete še kakšno IRSKO KAVO, slednja je pripravljena z viskijem kakopak.

Teeling whiskey tasting degustacija viskija Dublin Irska Ireland

CERKVE | katedrale in ostali sakralni objekti


V mestu je poleg ostalih arhitekturno zanimivih zgradb tudi cel kup CERKVA. Verjetno prav vseh ne boste obiskali, a vsaj kakšna pa zna biti zanimiva. Najbolj znano MESTNO KATEDRALO pod imenom CHRIST CHURCH CATHEDRAL na primer, ali pa ST. PATRICK´S CATHEDRAL.

dUBLIN iRELAND CHURCHES CERKVE iRSKA

Obiščetepa lahko tudi en prav poseben in unikaten SAKRALNI OBJEKT, in sicer nekdanjo CERKEV ST. MARY, ki se je zaprla leta 1964. Po nekaj letnem propadanju je končala v privatni lasti, deležna je bila celovite prenove in vrata odprla kot res zanimiv BAR. Danes poleg bara gosti tudi RESTAVRACIJO, kavarno, zunanji del ima žar teraso za poletne večere, vse skupaj pa deluje pod imenom THE CHURCH BAR & RESTAURANT. Itak da sva šla sem na večerjo. Je pač nekaj posebnega, priporočam.

dublin The church bar

KIPI IN SKULPTURE | cel kup spomenikov znanim osebnostim in pomembnim obdobjem


Med sprehajanjem po mestu boste načrtno ali nenačrtno naleteli na različne skulpture in kipe. Med njimi je veliko skulptur ZNANIH OSEBNOSTI (pisatelji, politiki, revolucionarji), nekateri pa nas spominjajo na zgodovinske čase. Kot na primer tile na fotografiji, „the FAMINE MEMORIAL“ so posvečeni času velike emigracije zaradi vsesplošne krize in pomanjkanja hrane. Potem pa so tu še OSCAR WILDE, ANNA LIVIA – a.k.a. ‘The Floozie in the Jacuzzi’, MARY MALONE, JAMES JOYCE, DANIEL O´CONNELL, CHARLES STEWART PARNELL, CONSTANCE MARKIEVICZ, JAMES LARKIN, EDMUND BURKE, THOMAS DAVIS, PHIL LYNOTT in CONSTANCE LLOYD.

ULICA O´CONNELL & THE SPIRE | ena najbolj znanih ulic v mestu


Ulica O´Connell je ena glavnih cest v mestu, tukaj najdete cel kup TRGOVIN, PEŠ CONE v stranskih ulicah, RESTAVRACIJE, AGENCIJE in podobno. Najbolj dominanten akcent pa je definitivno tale 120m visok spomenik, ki se zdi kot ena ogromna šivanka. Na žalost je ravno tu močno deževalo, tako da lahko na fotki vidite le obris.

MOST HA´ PENNY | zgodovinski železni most


Krasen ŽELEZEN MOST ZA PEŠCE, zgrajen na mestu, kjer je včasih oba bregove reke povezoval trajekt. Da bi pokrili stroške gradnje je moral vsak pešec še vse do leta 1919 plačati mostnino, po čimer je most dobil tudi ime. Danes je sprehod čezenj seveda brezplačen.

ha penny bridge Dublin Irska Ireland

TEMPLE BAR | peš cona z živahnim nočnim življenjem


Če se sprehodite čez Ha´Penny most na južni breg reke se kmalu znajdete na famoznem območju TEMPLE BAR. Treba je razumeti, da se ime širše gledano nanaša na ŽIVAHNO PEŠ CONO, polno restavracij in pubov, med katerimi daleč najbolj znan je pub po imenu prav tako TEMPLE BAR. Tukaj je sicer tudi čez dan precej živahno, ampak VEČERNI UTRIP je pa še bolj poseben. Sploh če Dublin obiščete med vikendom, nujno pridite tudi semle in si privoščite pivo na ulici ali pa tradicionalno irsko kosilo / večerjo za mizo. Tudi takole JANUARJA so bile ulice polne, kljub temu da je občasno rahlo rosilo, pa še vedno je bilo vse PRAZNIČNO OKRAŠENO.

Temple bar area Dublin Ireland Irska

Znameniti rdeči pub THE TEMPLE BAR pa je še veliko več kot le temačna soba, kjer strežejo točeno pivo. Imajo celo vrsto svojih blagovnih znamk, neskončno ponudbo VISKIJEV (med drugim imajo tudi svojega), 7 dni v tednu GLASBA V ŽIVO, slovijo pa tudi po OSTRIGAH, ki jih postrežejo s kozarcem GUINNESSA. Slednjega sicer nisva poskusila, no pa saj nekaj mora ostat za naslednjič. Če želite kaj pojesti se splača REZERVIRATI MIZO, prav tale pub je namreč najbolj obiskan in seveda zelo priljubljen med turisti.

Temple bar area Dublin Ireland Irska

Dublin Ireland Irska Temple bar

TRADICIONALNE JEDI | kaj jesti in piti v Dublinu


Za naju vsak obisk (predvsem novih) krajev, držav in prestolnic ni popoln če ne pojeva kaj lokalnega. Zato sva se tudi pridno ignorirala picerije, mehiške in ostale restavracije, pa tudi tiste znane verige s poceni fast food hrano, v katere tako ali tako tudi doma nikoli ne zaideva. Namesto tega sva si privoščila en TRADICIONALEN ZAJTRK, ki je tukaj sestavljen iz jajc, fižola, toasta z maslom, ocvrtega krompirjevega polpetka, gob in paradižnika. Manjkati seveda ne smejo klobasice in pa ČRNA in BELA KRVAVICA. Slednje sem jaz izpustila, ker nisem največji mesojedec.

Dublin Ireland Irska food kulinarika

Za eno večerjo sva si, kot že omenjeno, izbrala ekstravagantno restavracijo v nekdanji cerkvi, ki je pomujala 2 in 3-hodne menije. Za predjed sva izbrala KOZJI SIR in domačo JUHO, za glavno pa JAGENJČKOVO PITO (mesne pite so zelo priljubljene tu) in pa GOVEJI ZREZEK. Naslednji večer sem jaz pristala na tradicionalni ocvrti beli ribi, krompirčku in grahovem pireju, FISH & CHIPS, Charlie pa pri IRSKI MESNI OBARI Z GUINNESSOM. Irci namreč pogosto kuhajo s temnim pivom. Privoščite pa si lahko tudi kakšne okusne ŠKOLJKE ali OSTRIGE, za malico so fajn prav posebne krompirjeve palačinke BOXTY PANCAKES. V Dublinu najdete seveda tudi veliko bolj prestižnih in dragih restavracij, za denarnici bolj prijazno izkušnjo pa so TRADICIONALNI PUBI vendo dobra izbira. 

V Dublinu sva se imela res super, pa ne samo zato ker sva praznovala moj rojstni dan. Tudi občasen dež nama ni pokvaril vzdušja, prav nasprotno, se mi zdi da na Irskem kar mora malo pršiti za bolj pristno vzdušje. Celo bi lahko ostala še kak dan dlje, čeprav sva si uspela pogledat res večino znamenitosti. Ker je pač zima sva izpustila nekaj parkov, botanični vrt in podobno. Prav tako nisva čutila potrebe po izletu na podeželje (kar je sicer precej enostavno izvesti z avtobusom), je bilo v mestu dovolj za početi med vikendom. Omeniti moram še neverjetno prijaznost domačinov, ki velikokrat ni tako prisotna v velikih mestih. Na Irsko prav zagotovo še kdaj prideva, morda celo najinega Defenderja pošljeva na trajekt. Torej, če še kdo razmišlja Dublin ja ali ne, lahko samo priporočim za takle krajšni pobeg na lepše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *