6. mesec na poti | zima, zima bela

Katja ENO LETO PO SVETU 2019/2020 Leave a Comment

December. Prvi teden. Diši po snegu. Prvo kuhano vino. Božične tržnice. Družina. Prijatli. Lučke v mestu. In okrašena jelka doma. Darila. Last Christmas v 101 izvedbi na radiu. Ogenj v kaminu. Okusne večerje. Volneni štumfi. Pričakovanja. Vse je kot v pravljici.

December. Ostali trije tedni. Dež. In 10 stopinj. Gneča na cesti, gneča v trgovinah, gneča vsepovsod. Stres, ker ne veš komu kaj kupit. Preveč hrane. Preozke hlače. Ni snega, ne moreš smučat. Trapasti filmi po televiziji. Radia pa itak več ne poslušaš. Pa ta smotana jelka, skos je treba iglice sesat s tal. Kdaj bo že konec meseca?

Kakorkoli že, nadvse kontradiktorno z zgoraj napisanim, sem letos obiskala toliko božičnih tržnic, da jih že težko preštejem. Začela sva že zadnjo novembrsko soboto, v Zagrebu. V slabem tednu doma v Ljubljani sva sicer žal zaman čakala prve snežinke, pa je bilo vseeno lepo pozdravit domače. Šla sva tudi malo naokrog po osrednji Sloveniji. in za konec še par dni v zasneženi Kranjski Gori. Fotkaa iz okolice zasavskega Kuma.

Sredi meseca pa sva končno spet nekam šla z avtom. Pa ne s kar enim avtom, ampak z najinim Defenderjem, ki je od avgusta počival. Najprej v Dolomite. Smučat. Ker tam je pa bil sneg. Huh, sneg in -12C. Prava snežna pravljica. In nikjer nobene praznične norije in gneče. Sexten, Tre Cime, Lago di Braies, Kronplatz in Brixen. In ja kampirala sva, spala sva v avtu. Tud to se da, pozimi v snegu. Potem pa hop čez Avstrijo v južno Nemčijo. Več o tem delu road tripa lahko preberete s klikom na gumb pod fotko.

preberi več o DOLOMITIH

Morala sva namreč nazaj v naš nemški dom blizu Hanovra. Pobrat Lu-ja, ki se je že veselil šolskih počitnic. In ker sva imela tokrat za spremembo več časa, kot ponavadi, sva si lahko privoščila še road trip po nemški romantični cesti. Tako se namreč imenuje pot med krajema Füssen in Würzburg. Toliko gradov, cerkvic, srednjeveških mestec, „Janko in Metka hišk“, božičnih tržnic (Nemci imajo res najlepše pač no), zgodovine, umetnosti in navsezadnje romantike pa že dolgo ne. Ni tako grozno daleč iz Slovenije in super ideja za road trip. Obširen potopis z veliko fotkami pa preberite s klikom na gumb pod fotko.

več o NEMŠKI ROMANTIČNI CESTI

Par dni v Nemčiji doma. Spet par birokrativnih postopkov, pobrat pošto, razpakirat, spakirat, na obisk sem in tja in v petek ob dvanajstih, direkt po šoli gasa v Slovenijo. 10 ur Autobahna. V zadnjih 9 letih sem tole pot prevozila že tolikokrat, da jo znam na pamet. Zato gremo nazaj kar z vlakom. In ostanemo še eno noč v Minhnu. Ampak najprej prazniki in počitnice doma v Sloveniji, malo tu in malo tam. Važno, da smo vsi na kupu. Pa tud če so hlače pretesne. Pošiljamo malo morskih pozdravov, pa se beremo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *