Potopis Sejšeli

potopis | potovanje SEJŠELI

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, SEJŠELI Leave a Comment

Po več mesečnem premoru od tropskih plaž smo letos aprila končno spet poleteli v tople kraje. Tokrat na rajske Sejšele. In za spremembo spet v troje. V 8 dneh smo obiskali otoka La Digue in Praslin, čisto za konec pa smo preživeli še en dan na glavnem otoku Mahe in priznam, sonce in prijetne temperature so prav pasale po mrzli sivi zimi. V nadaljevanju pa nekaj praktičnih nasvetov za potovanje na Sejšele in o tem kaj smo vse videli.

travel map Seychelles

Transport | SEJŠELI

Na Mahe smo poleteli iz nemškega FRANKFURTA preko DOHE z letalsko družbo QATAR in za vozovnice odšteli okrog 650€ po osebi. Ker smo pristali v jutranjih urah, smo se odločili takoj nadaljevati na La Digue, ki velja za najbolj mirnega od naštetih otokov. Ravno prav, da se aklimatiziramo. Do pristanišča v glavnem mestu Victoria smo vzeli taksi, potem pa s HITRO LADJO na Praslin, kjer smo po pol urnem čakanju prestopili na hitro ladjo do otoka LA DIGUE. Povezave smo rezervirali že od doma. Z isto ladjo smo se 4 dni kasneje vrnili na PRASLIN od tu pa po 4 dneh z MINI LETALOM poleteli nazaj na MAHE. Cena poleta je primerljiva s ceno ladje (okrog 60€ po osebi), tako da se splača. Ker je bil naš let v Doho šele zvečer, smo se tako lahko še cel dan s TAKSIJEM potepali po otoku MAHE.

mini letalo z otoka praslin na otok mahe

mini letalo z otoka praslin na otok Mahe

Na otoku LA DIGUE smo kolesarili z NAJETIMI KOLESI (cca 8€ na dan), na PRASLINU smo se enkrat peljali s TAKSIJEM, potem pa si cel otok ogledali kar z LOKALNIMI AVTOBUSI (cena enkratne vozovnice je le 0,50€ po osebi). Šli smo tudi na dnevni izlet z MOTORNIM ČOLNOM do sosednjih otočkov St. PIERRE in CURIEUSE, cena okrog 60€.

Kolesarjenje po otoku La Digue

Kolesarjenje po otoku La Digue

Prenočišča | SEJŠELI

Na LA DIGUE smo spali v HIŠKI za 4 osebe, s kuhinjo, dvemi spalnicami, dnevno sobo, veliko teraso in čudovitim vrtom. Našli smo jo preko Airbnb, za okrog 120€ na noč. Res pa je, da smo bili zelo pozni z rezervacijami in je bila večina nastanitev že zasedenih. Na PRASLINU smo spali na zahodni strani otoka, v večji privatni hiši. SOBA za 3, z vključenim zajtrkom in bazenom za podobno ceno.

Kulinarika | SEJŠELI

Na Sejšelih kraljujejo t.i. TAKEAWAY RESTAVRACIJE, kjer se za slabih 10€ lahko res najeste in zraven še kaj popijete. Lahko pa se seveda razvajate v številnih zelo dobrih restavracijah z odličnimi (predvsem morskimi) specialitetami. Mi smo čez dan jedli v Take Away (ponavadi tunin sendvič, krompirček, fish&chips, solata itd), zvečer pa večinoma v restavracijah. In si včasih tudi privoščili buteljko vina in kakšen koktejl (za 3 porcije s predjedjo in pijačami med 100 in 150€). Vsekakor ni bilo poceni, ampak nam je tokrat pač tako pasalo. Zajtrke na La Digue smo pripravili sami, na Praslinu je bil vključen v prenočišče.

Sicer pa prevladuje KREOLSKA KULINARIKA in morska hrana, moj favorit je definitivno CURRY HOBOTNICA in vse kar je vsebovalo slastno kokosovo omako z malce čilija. In pa lokalno SADJE & SVEŽ KOKOS, ki je res odličnega okusa.

Koristne potovalne informacije | SEJŠELI

Ker se Sejšeli nahajajo res blizu EKVATORJA, zna biti čez dan res vroče in sonce pripeka na polno. Ne pozabite na SONČNO KREMO, tistim bolj občutljivim majica z UV zaščito ne bo odveč. VODA IZ PIPE je pitna, tako da se zlahka izognete kupovanju plastenk in raje spotoma kje dotočite. Uradni JEZIKI so kreolščina, angleščina in francoščina. Sonce zaide nekje med šesto in sedmo uro zvečer, zato se za sprehode po temi splača kakšna naglavna lučka. Na splošno je vse urejeno, čisto in organizirano, prav tako ni bojazni STRUPENIH ŽIVALI. KORALNI GREBEN je nažalost dokaj uničen, lahko pa seveda z masko občudujete pisane ribice. Zaščitni znak Sejšelov je PALMA COCO DE MER in pa ŽELVE VELIKANKE.

Želve velikanke, otok LAaDigue, Sejšeli

Želve velikanke, otok La Digue, Sejšeli

Na Sejšele z otroki | SEJŠELI

Sejšeli so super za otroke. Pot do tja je sicer dolga, ampak zaradi minimalne časovne razlike ni bojazni jet-laga. Prav povsod se najdejo trgovinice in različne restavracije. Na La Digue smo si brez problema izposodili otroško kolo, če so vaši otroci še malo manjši je možnost najema sedeža. Presenetljivo so poti po otoku včasih kar strme, tako da smo nekajkrat porivali kolo v klanec, ampak nič hujšega. Plaže so idealne, skoraj povsod se najde tudi vsaj malce sence.

Lu na eni izmed plaž na otoku Praslin

Lu na eni izmed plaž na otoku Praslin

So Sejšeli le za mladoporočence? | SEJŠELI

Neeee, nikakor ne. Tudi sama sem bila dolgo prepričana, da so Sejšeli obupno draga destinacija in se tja odpraviš le, če si na poročnem potovanju ali pa si res bogat. No, res ni tako. Srečali smo vse sorte popotnikov in turistov. Resda zelo redko, ampak tudi par z nahrbtniki. Z malo iznajdljivosti se daleč pride.

Priprave na poroko, La Digue, Sejšeli

Priprave na poroko, La Digue, Sejšeli

LA DIGUE | Sejšeli


Prve 4 dni smo preživeli na otoku, kjer razen za taksije in dostavna vozila, vožnja z avtomobili ni dovoljena. Idealno za kolesarjenje in sprehajanje torej. Otok je tako majhen, da ga dejansko lahko prekolesariš v enem dnevu. Stanovali smo na zahodnem delu otoka, blizu plaže in naravnega rezervata Veuve. Od plaž sta nas najbolj prevzeli GRANDE ANSE in PETITE ANSE.

Skakanje v valove na plaži Petite Anse, La Digue

Skakanje v valove na plaži Petite Anse, La Digue

Na severo-vzhodnem delu smo raziskovali še plaže PATATES, GAULETTES, GROSSE ROCHE, BANANE in FOURMIS. Seveda nismo izpustili čudovite zelene oaze L´UNION ESTATE FARM z nasadi vanilije in plažo ANSE SOURCE D´ARGENT. Zjutraj smo večkrat obiskali okalno TRŽNICO v LA PASSE. Ker je otok tako majhen, res ni potrebe bo nekem hudem planiranju, pač se vsedeš na kolo in se ustaviš, kjer ti paše. Prav fino.

utrinki z otoka La Digue

utrinki z otoka La Digue

PREBERI VEČ O OTOKU LA DIGUE V TEMLE PRISPEVKU LA DIGUE

PRASLIN | Sejšeli


Praslin je veliko večji in bolj naseljen. Idejo najema avta smo opustili, ker smo ugotovili, da se z avtobusi prav povsod pride in je zanimiva izkušnja. Tudi tu, smo večino časa preživeli na plažah, smo pa seveda obiskali UNESCOv NARODNI PARK VALLEE DE MAI.

Plaža Anse Lazio, otok Praslin

Plaža Anse Lazio, otok Praslin

Kot najlepšo plažo smo si zapomnili ANSE LAZIO, na žalost pa smo morali izpustiti sprehod skozi LEMURIA RESORT, do plaže ANSE GEORGETTE. Na slednji smo se sicer ustavili v sklopu dnevnega izleta z motornim čolnom, tako da nam ni bilo preveč žal. Prav na tem izletu smo med drugim tudi snorkljali ob mini otočku St. PIERRE in prehodili del otoka CURIEUSE, kjer smo želve velikanke videli tudi čisto od blizu.

utrinki z otoka Praslin, Sejšeli

utrinki z otoka Praslin, Sejšeli

PREBERI VEČ O OTOKU PRASLIN V TEMLE PRISPEVKU PRASLIN

MAHE | Sejšeli


En sam dan na Mahe se je izkazal čisto dovolj za prvi vtis. Prvi postanek smo naredili v lepem BOTANIČNEM VRTU. Na hitro smo se sprehodili po glavnem mestu VICTORIA in ker je bila nedelja, smo se seveda za dlje časa ustavili na veliki TRŽNICI, ki je ob nedeljah še posebno živahna. Potem pa po obalni cesti do bolj turističnega predela BEAU VALLON, čez NARODNI PARK MORNE, mimo PLANTAŽ ČAJEVCA nazaj do letališča.

otok Mahe, Sejšeli

otok Mahe, Sejšeli

PREBERI VEČ O OTOKU MAHE V TEMLE PRISPEVKU MAHE

Glede na to, da smo imeli le 8 dni časa, smo si ga mislim da, pravilno razporedili. La Digue je bil super za začetek, ker smo res rabili odklop od službe in šole, tisti res pravi dopust torej. Na Praslinu smo bili spočiti in pripravljeni na vse mogoče aktivnosti, zadnji dan na Mahe pa je izpadel tudi čisto okej. Če bi imeli še kak teden več, bi iz La Digue naredili še izlet na okoliščke mini otočke, ostali na Mahe par noči in skočili še na otok Silhouette.

Sejšeli so fajn. Lepe plaže smo sicer videli že marsikje, ampak te tukaj so nekako posebne, prav zaradi mogočnih granitnih skal. Domov smo se vrnili polni nove energije, zagoreli od sonca in s kakšno kilco več, predvsem pa s pozitivnimi vtisi in lepimi spomini na to majhno otoško državico.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *