Praslin Sejseli potopis potovanje

potopis | potovanje PRASLIN, Sejšeli: 4 dni med rajskimi plažami in narodnim parkom

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, SEJŠELI Leave a Comment

Praslin, drugi otok ki smo ga obiskali med potepanjem po Sejšelih, je precej drugačen od otoka La Digue, a vsekakor nič manj zanimiv. Tu smo našli nove rajske plaže, krasen narodni park kjer kraljujejo znamenite palme Coco de Mer, raziskovali podvodni svet, se za par kil zredili in po šitirih dneh odleteli naprej na otok Mahe.

Praslin island map Seychelles travel plan

Tu smo torej preživeli 4 dni in ja, zlahka bi še malo podaljšali, tudi za cel teden, pa se verjetno ne bi prav nič dolgočasili. Stanovali smo na območju GRAND ANSE, blizu LETALIŠČA in čeprav so na vzhodni strani otoka plaže nekoliko lepše, nam je bilo tule prav všeč. Imeli smo troposteljno sobo v hiši z bazenom, bližina avtobusne postaje, restavracij in trgovin, pa tudi plaže. Zelo priročno. Praslin je precej večji od La Digue, gor in dol po otoku smo tu potovali kar z LOKALNIMI AVTOBUSI, ki so se izkazali za zanimivo in poceni izkušnjo. Seveda lahko najamete tudi avto, a nam se tokrat to ni zdelo potrebno. Naredili smo tudi DNEVNI IZLET Z LADJO na okoliška otoka St. PIERRE in CURIEUSE, se sprehodili po narodnem parku VALLEE DE MAI in seveda obiskali nekaj plaž. Najbolj nam je bila všeč ANSE LAZIO. V nadaljevanju pa več o tem kaj smo videli in doživeli.

PLAŽA ANSE LAZIO | najlepša plaža na otoku Praslin


Ta res enkratna plaža, ki jo na obeh straneh zaliva obdajajo MOGOČNE GRANITNE SKALE, je sicer malo bolj odročna, če nimate lastnega prevoza. a na koncu je ves trud poplačan. AVTOBUS namreč ustavi v zadnjem kraju, od koder je še kakšnih 20 MINUT HOJE gor in dol po cesti na žgočem soncu. Vzemite dovolj vode in ne pozabit na sončno kremo. Se splača it bolj zgodaj zjutraj, ko še ni najhujše vročine.

Polnemu parkirišču navkljub smo z lahkoto našli IDEALNO MESTO V SENCI na plaži. A na poti do plaže smo vsi trije kar malo zašvicali in komaj smo čakali, da se vržemo v vodo. Tudi tu so bili manjši valovi, a nič strašnega in nevarnega. Granitno skalovje se nam je tule zdelo še posebno impresivno in plažo naredi res nekako POSEBNO in ENKRATNO.

Blizu plaže smo našli tudi par RESTAVRACIJ in BAROV, kamor lahko pobegnete med najhujšo vročino in tako lahko na plaži res preživite cel dan. Za tiste, ki si tu želijo prenočiti pa smo opazili tudi (vsaj) en GUESTHOUSE. Ker smo imeli le 4 dni na otoku, smo semle prišli le za en dan, drugače bi se sigurno še kdaj vrnili.

Anse Lazio Beach Seychelles

VALLEE DE MAI NARODNI PARK | UNESCOv park z endemičnimi palmami Coco de mer


Le kratka vožnja navhrib ob našega prenočišča in z avtobusa smo izstopili takorekoč sredi džungle. Ta bujen NARAVNI PARK, ki spada tudi pod UNESCO-vo dediščino je pomemben rezervat za mnoge ENDEMIČNE RASTLINSKE IN ŽIVALSKE VRSTE. Med najbolj znanimi je vsekakor PALMA COCO DE MER, simbol Sejšelov, katere SEME JE NAJVEČJE NA SVETU.

Tule je tudi dokaj visoka VSTOPNINA (okrog 20€ za odrasle), ko ste enkrat v parku pa se lahko odločite med RAZLIČNIMI POTMI. Poti niso zahtevne, le dovolj vode vzemite. Sicer je vse skupaj lepo razloženo na tablicah in v prospektu, tisti, ki bi radi izvedeli še več in imate dovolj časa, pa se lahko pridružite VODENI SKUPINI.

Vallee de Mai Praslin Seychelles

OTOK ST. PIERRE  | snorkljanje ob mini otočku


Ta MINIATURNI OTOČEK je bil naša prva postojanka na DNEVNEM IZLETU S HITRIM ČOLNOM s Praslina. V bistvu otok sestavlja KUP GRANITNIH SKAL, na enem delu ga pokriva zaplata palm. Vode okoli otočka so PRILJUBLJENA TOČKA ZA SNORKLJANJE, na otok sam pa ni dovoljeno stopiti. Tule smo tako kakšno dobro uro raziskovali podvodni svet.

Na žalost je KORALNI GREBEN na Sejšelih precej UNIČEN in ocenjujejo, da je okoli 80-90% koral uničenih zaradi BELJENJA KORAL. To se dogaja predvsem zaradi naraščajoče temperature morja, pa tudi zaradi pojava El Nino iz leta 1998. V zadnjih letih je cel kup projektov, katerih cilj je OBNOVA KORALNEGA GREBENA. Držimo pesti, da se stvari obrnejo v pravo smer. Med snorkljanjem vas koralni greben torej ne bo ravno vrgel na rit, se pa zna zgoditi, da mimo vas priplava kakšna ZANIMIVA RIBA. Za otroke je pa snorkljanje itak top, tudi če nič ne vidijo.

St.Perre island Praslin boat trip Seychelles

OTOK CURIEUSE | pohod po otoku in želve velikanke


Po še par POSTANKIH ZA SNORKLJANJE ob vzhodni obali otoka Praslin smo se zasidrali na otoku CURIEUSE, kjer so nam postregli KOSILO, potem pa smo se podali na POHOD na drugo stran otoka, kjer so nas pričakale ŽELVE VELIKANKE.

Po kratkem plavanju na plaži ANSE ST. JOSE smo se torej najprej dodobra najedli na ŽAR KOSILU v bližini plaže in si takoj za tem ogledali edini MUZEJ na otoku. Otok je bil dolga leta zatočišče bolnikov z GOBAVOSTJO, v hiši kjer je danes muzej je v tistem času bival zdravnik. Drugih prebivalcev na otoku ni bilo, kar je zelo pozitivno vplivalo na ohranitev flore in favne. Ob poti na drugo stran otoka smo videli še par ruševih hiš v katerih so nekoč živeli oboleli.

Curieuse island Praslin boat trip Seychelles

POHOD ni zahteven, zmogli so ga tudi 4-letni otroci, je pa res zelo vroče in včasih je treba dobro gledati kam stopiš. RAZGLEDI so sicer res čudoviti, tako da je bil ves švic poplačan.

Sčasoma smo prispeli v območje MANGROVSKEGA MOČVIRJA, ki je pomembno zatočišče za PTICE, poti pa so lepo urejene po LESENIH BRVEH. Na otoku je tudi večje območje, kjer rastejo palme COCO DE MER.

Curieuse island mangroves Praslin boat trip Seychelles

Zadnji del pohoda nas je pripeljal v GOZDIČEK PRI MORJU, kjer nas je pričakalo na desetine želv. Spotoma smo NABRALI NEKAJ LISTJA, ravno tistega, ki ga imajo najbolj rade. Na otoku živi PREKO 300 ALDABRA GIGANTSKIH ŽELV, večina v CURIEUSE MARINE NATIONAL PARK, ostale pa drugod po otoku. Prav nič sramežljive niso in pozdravite jih lahko čisto od blizu.

Curieuse island Giant turtles Praslin Seychelles

Pred odhodom domov, čoln nas je namreč čakal v tem zalivu, da ni bilo treba hodit nazaj, smo imeli še kako uro časa za kopanje v lepem zalivu, obdanem z GRANITNIMI SKALAMI, ki so bile tule še posebno mogočne.

PLAŽA ANSE GEORGETTE | Lemuria resort in plaža z omejenim številom dnevnih obiskovalcev


Na žalost smo morali izbirati med tem izletom z ladjo in med obiskom plaže ANSE GEORGETTE. Število obiskovalcev, ki plažo dnevno lahko obišče, je namreč omejeno in potrebno se je vnaprej najaviti. Do plaže se namreč pride skozi krasen LEMURIA RESORT.

Mi smo sicer že imeli mesto, a je bil to tudi edini dan ko je bil prost izlet z ladjo. Konec dober, vse dobro, na koncu dnevnega izleta smo se ustavili tudi v tem zalivu in na hitro še zadnjič skočili v vodo.

GRAND ANSE | turistično območje blizu letališča


Območje, kjer smo stanovali na ZAHODNI STRANI OTOKA, se nam je sicer zdelo malo manj fensi, kot kakšni hotelski kompleksi na vzhodni strani otoka, pa nič ne de. Blizu smo imeli vse kar smo rabili, tudi LETALIŠČE, od koder smo zadnji dan v zgodnjih urah poleteli na Mahe. In ker resda plaže nismo imeli ravno pred nosom, smo se zjutrraj in zvečer z veseljem osvežili v bazenu.

4 dni na otoku Praslin je bilo dovolj za MEŠANICO POLEŽAVANJA in AKTIVNEGA DOPUSTA. Sicer bi resda lahko ostali še par dni več, a tudi v štirih dneh smo uspeli veliko videt, brez hitenja. Čakal nas je še en cel dan na glavnem otoku Mahe, potem pa let domov preko Dohe.

SHRANI PIN

Praslin Seychelles what to see and do

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *