Fiji Yasawa islands Kuata island

potopis | potovanje FIJI: KUATA, otočje YASAWA

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, FIJI, POTOVANJA ZA SAMSKE STARŠE Leave a Comment

Fiji je bil TRETJA DRŽAVA na najinem skoraj 2-mesečnem potovanju po JUŽNEM PACIFIKU. Ena mami in en šestletnik. Potem ko sva obiskala družino v soparnem SINGAPURJU in prijatelje na sanjski RAROTONGI, na Cookovih otokih, sva kr sama poletela na Fiji. Po nekaj dneh v živahnem NADI-ju sva se premaknila na bolj odmaknjeno čudovito OTOČJE YASAWA. Po obisku otoka DRAWAQA in MATACAWALEVU, sva si za konec prišparala še otok KUATA.

Kdaj: februar 2018

Kraji: otok Kuata (Yasawa islands, Fiji)

Kako: ladja Yasawa Flyer, motorni čolni, peš

Prenočišče: bure hiška na plaži, Barefoot Manta

OTOK KUATA SVA OBISKALA, KO JE IMEL LU 6 LET. VEČ O FIJI-JU Z OTROKI PA KMALU NA BLOGU.

Tokratna pot s hitro ladjo YASAWA FLYER je bila dooolga. Priti sva morala praktično iz najbolj severnega otoka, dostopnega turistom, do skoraj najbolj južnega. Otok KUATA. Najin ZADNJI OTOK tukaj. Ampak saj še ne greva domov. Vseeno naju je malo stiskalo. Samo še 1 teden in zapustiva Fiji. Tokratna plovba je bila malo bolj adrenalinska. Valovi, dež, veter, pozibavanje. Konec dober, vse dobro.

Kuata Yasawa islands Fiji map

In poglej poglej, v RESORTU BAREFOOT KUATA imajo BAZEN! Cocktail bar! Viseče mreže na palmah! Mami je seveda to že vse vedela, Lu pa je od presenečenja čisto ponorel. Kot nalašč je tule spet sijalo sonce in pred večerjo je bil še čas za hitro kopanje.

Zjutraj me je iz spanca vrgla otrokova budnica, skakajoč po postelji in vriskajoč „bazen, bazen, gremo v bazen!“. Ojoj, Lu kaj ti bo bazen, poglej kakšno morje je tu. Pusti me spat. No, dobro naj mu bo, otroci majo pač včasih radi bazen. Mislim, da sem se mu malo zlagala, ko sem rekla da je prepovedano it v bazen pred osmo uro in da morava najprej na zajtrk in potem mogoče še na sprehod. Ampak je delovalo.

KUATA je precej MAJHEN OTOK in zlahka ga obhodiš. Midva sva se na takle SPREHOD oziroma bolj rečeno OBHOD ponavadi odpravila že prvi dan vsakič ko sva prišla na nov otok. Da sva malo raziskala okolico in pogledala kje je kaj zanimivega. Tale del otoka je bil bistveno bolj SKALNAT, ampak pogledi naokoli so bili pa krasni. Plažo za kopanje bova torej našla na drugem koncu. Če mi bo Lu-ja uspelo zvabit iz bazena seveda.

Zvečer sva se podala še proti drugi strani otoka. Takole ob VEČERNI SVETLOBI je bilo prav lepo. Tukaj sva spoznala tudi eno res fajn družino iz AVSTRIJE, z dvemi otroki. Lu in njihova pupa sta se takoj ujela in skupaj lazila po otoku vse dni. Po čistem naključju smo namreč odhajali na isti dan. Do takrat sva pa po dolgem času spet po nemško šprehala. Če še kdo ne ve, živiva v Nemčiji in Lu že od začetka odrašča TROJEZIČNO. Doma govorimo slovensko in angleško, v vrtcu pa nemško. Za tamalega je to super, ker se na potovanjih povsod vse zmeni v tekoči angleščini. Na avstrijščino se je moral sicer malo navadit, ampak je šlo :).

Punca je bila tudi čisto očarana, ko ji je Lu pokazal kako se ŽVIŽGA RAKOM V ŠKOLJKAH. Tisti, ki ste prebrali potopis z otoka DRAWAQA veste, da Lu to rad počne. Vsaj vse dokler ga rak ne uščipne v prst. Ta del otoka je res fajn za večerni sprehod. Kratek sprehod skozi goščavo, ki sprva nič ne obeta, na koncu pa lepo presenečenje.

Mislim da je čisto na vseh otokih po otočju YASAWA možno na organiziran POTAPLJAŠKI IZLET, na nekaterih imajo tudi PADI TEČAJE. Nekateri slovijo po tem, da se tam zadržujejo MANTE. Nekateri pa so znani po MORSKIH PSIH. Za mante sva bila na žalost ob napačnem času tam. Za morske pse pa še ni bilo prepozno.

Sta pa 2 VARIANTI. Ena huda. In ena malo manj huda. Zelo sem si želela tisto ta hudo, ampak se nekako nisem mogla otresti misli, kaj bo z Lu-jem če bi se mi kaj zgodilo. Izberem torej malo manj huda varianto. Poldnevni izlet plavanja z REEF SHARKI, malo manjšimi in nenevarnimi morskimi psi. Odpluli smo na ODPRTO MORJE in prispeli do krasnega KORALNEGA GREBENA. V ozadju se vidi naš otok. Tu se zadržujejo tile morski psi. Fino. Hitro v vodo, preden si premislim.

POD VODO pa wow. Noro. Resda morda nenevarni, ampk tako majhni pa spet niso bili. In ko plava proti tebi, in plava res hitro mimo grede, me je bilo priznam malenkost strah. No, tak ADRENALINSKI STRAH.

Fajn zadeva. Lu je vmes ves čas skakal v bazen z avstrijko in skorajda ni opazil da me ni. Baje. Zdaj se verjento sprašujete, kaj je bila tista tahuda varianta? POTOP s čisto pravimi BULL SHARKI in TIGER SHARKI. Pa ne v kakšni kletki. Kar tako, zares. Da se tega udeležiš moraš najprej na nekakšen HITER TEČAJ POTAPLJANJA. Zato imajo pomoje tukaj tudi tale bazen. In potem se v majhni skupini potopiš na dno morja, v nekakšen „bunker“ iz kamnov. In čakaš. Sva videla video posnetke gostov, ki so šli. Noro! Mogoče naslednjič :).

V našem zalivu ni bilo nobenih morskih pošasti. No, razen takšnih v človeški obliki. Idealno za SNORKLJANJE in čofotanje v topli plitki vodi. Tule je bilo res idealno. Skoraj. Ena stvar me je malce motila. Dnevni obiskovalci. Saj se res trapasto sliši, konec koncev smo vsi turisti. Pa vseeno. Tale otok in še posebno SNORKLJANJE Z MORSKIMI PSI je očitno zelo priljubljen DNEVNI IZLET iz glavnega otoka VITI LEVU. Obiskovalci imajo v resortu na voljo kosilo in souporabo bazena. Saj ni nič takega, le malo skalijo sicer zelo mirno in spokojno vzdušje.

Kuata Yasawa islands Fiji Barefoot Kuata resort

Še ZADNJI TEDEN na Fiji-ju sva izkoristila kot se le da. In tule sva res uživala. Tudi na račun novih AVSTRIJSKIH PRIJATELJEV, tamalemu je otroška družba prijala. Zdelo se je, da sva izbrala pravi čas, za premik. Fiji-ju se je namreč približeval ciklon, oziroma je že dosegel skrajno južne otoke. V času naše zime je tule DEŽEVNA DOBA in posledično NIŽJA SEZONA in cikloni so dokaj pogosti. Tale, CIKLON GITA, je bil še posebno strašen in nekaj dni nazaj je popolnoma opustošil otok Samoa. Upala sva, da Vanuatu ostane miren. Tja sva namreč letela že čez par dni.

Do nove dogodivščine v novi državi pa sva tule še zadnji dan dala vse štiri od sebe. Kar seveda sploh ni bilo težko. OTOK KUATA lahko samo priporočim. Ker je dokaj blizu pristanišča v Denarau je tudi idealen otok če ste bolj časovno omejeni.

NASLEDNJIČ NAPIŠEVA O NADALJEVANJU POTOVANJA NA VANUATU. DO TAKRAT PA SE PREBERITE ŠE PREJŠNJA DVA PRISPEVKA S FIJI-JA, O OTOKU DRAWAQA IN OTOKU MATACAWALEVU.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *