potopis | potovanje AITUTAKI, Cookovi otoki: 8 dni v raju

Katja COOKOVI OTOKI, DRUŽINSKA POTOVANJA Leave a Comment

Končno tukaj. In če se že sedaj sprašujete, če je res vse tako, kot izgleda na plakatih in v revijah – ja, vse je točno tako sanjsko, če ne še lepše ;). Naš najdaljši postanek na zadnjem potovanju po NOVI ZELANDIJI in JUŽNEM PACIFIKU smo načrtovali prav tule na Aitutakiju, eni izmed glavnih postojank na nekadnji t.i. CORAL ROUTE. Čeprav na googlovem zemljevidu vse skupaj izgleda kot ena majhna pikica, je tu verjetli ali ne, še kaj več za početi kot snorklanje med 15 NEPOSELJENIMI KORALNIMI OTOČKI v TURKIZNI LAGUNI in poležavanje na sanjskih plažah. Te zanima kako vse skupaj izgleda? Beri naprej 😉

Kdaj: december 2016, januar 2017

Obiskali smo: Aitutaki lagoon cruise, Honeymoon island, One foot island, plaža Ootu, mesto Arutanga, vrh Maunga Pu

Kako: letalo, avto

Prenočišča: Are-a-Matatui villa

AITUTAKI SMO OBISKALI, KO JE IMEL LU 5 LET. PREBERI VEČ O AITUTAKI Z OTROKI NA KONCU TEGA PRISPEVKA.

KORISTNE INFORMACIJE ZA POTOVANJE NA AITUTAKI, COOKOVI OTOKI

KAKO NA OTOK AITUTAKI

Pot do Aitutakija je DOLGA IN DRAGA, če potujete iz Evrope. V vsakem primeru morate najprej leteti na RAROTONGO, od tu pa še na 50-minut dolg polet, katerega lahko rezervirate le preko uradne strani Air Rarotonga oz. v njihovh poslovalnicah. Najhitrejša pot je preko LOS ANGELES-a (1 direkten let na Cookove otoke na teden), sicer pa so na Rarotongo direktni leti še iz SYDNEY-a, AUCKLAND-a in dvakrat tedensko iz TAHITI-ja. Mi smo leteli Frankfurt – Singapore – Auckland – Rarotonga – Aitutaki.

aitutaki map

V trenutku, ko smo preleteli AITUTAKI LAGUNO in iz mini letala zagledali turkizno morje pod nami, se nam je smejalo do ušes. Na letališču so nas prav filmsko pričakali VENCI ROŽ in takole dišeče okrašeni smo na plaži pričakali sončni zahod. Idealnejšega začetka tega sproščenega oddiha v raju si ne bi mogli predstavljat :).

Aitutaki from a plane

KAKO NAOKROG PO AITUTAKIJU

Eden izmed mnogih koristnih nasvetov prijateljev je bil ta, da moramo nujno najeti avto.

Pa se nam je najprej zdelo, da to pa že ne more biti tako pomembno, konec koncev je glavni otok takoooo majhen. No, na koncu smo imeli avto vse dni in bilo je res zelo priročno. Imeli smo tisto super SVOBODO se spontano odpeljati kamorkoli pač že, v trgovino, na kakšno drugo plažo ali pa kar tako malo naokrog.

Pravila so pravila in tukaj morate poleg MEDNARODNEGA VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA slednjega še pretvoriti v lokalno dovoljenje, kar storite na POLICIJSKI POSTAJI. Priporočamo, da avto najamete preko spleta, saj se nam je zdelo, da je več povpraševanja kot ponudbe. Sploh če ste tam med prazniki oziroma v visoki sezoni. Vožnja ni problematična, tudi za tiste, ki PRVIČ VOZIJO PO LEVI STRANI, saj prometa res ni veliko. Seveda si lahko namesto avta sposodite motorje ali pa kolesa.

PRENOČIŠČA NA OTOKU

Čeprav se Aitutakija drži SLOVES EKSLKUZIVNE DESTINACIJE, kamor gre večina le na poročno potovanje (če imajo to srečo), se najdejo tudi malo ugodnejša prenočišča. V sobi za dva lahko spite že za 70-80€ (le ne pričakujte super lokacije), drugače pa hoteli računajo 300-400€ na noč, ali pa še več. ČUDOVITE VILE, V KATERIH SMO SPALI SI ZASLUŽIJO SVOJ PRISPEVEK, tako da se potrudite, da ga ne zamudite (prihaja kmalu ;).

KULINARIKA NA OTOKU AITUTAKI

Naša zmagovalna jed? „Ika mata“ – surova marinirana tuna v kokosu, zarven pa čips iz kruhovca, mrzlo pivo in solatka – za prste obliznit!

Včasih smo kuhali sami, včasih smo se spotoma ustavili na BURGERJU ali pa na FISH & CHIPS (kjer mimogrede dobite prvovrstno tuno in ne kr eno ribo), včasih pa smo si privoščili odlično kosilo v restavraciji. VODA je pitna, mi smo jo sicer prej prekuhali za vsak slučaj. Trgovine in bencinske črpalke prodajajo vsemogoče PRIGRIZKE, povsod dobite tudi odlično SVEŽE TROPSKO SADJE.

STROŠKI POTOVANJA NA AITUTAKI

Huh, na žalost vas ne morem presenetiti s stavkom „sploh ni bilo drago“, ker je bilo vse prej kot poceni.

Resda smo takšne cene pričakovali, zato nismo bili šokirani. 12$ za 100g kave v trgovini, 6$ za kozarček marmelade, kosilo v restavraciji 20-30$ po osebi, burgerji in krompirček so bili malo bolj ugodni. Nismo brezglavo razsipavali z denarjem, ampak čisto na vsak cent pa tudi nismo pazili – konec koncev, si na dopustu vseeno radi malo več privoščimo ;).

KAJ VIDETI & POČETI NA OTOKU AITUTAKI

Kaj smo torej počeli cele dneve? Prvo moramo omeniti, da smo RES VESELI, DA SMO TUKAJ PREŽIVELI TOLIKO DNI – povprečni obiski ostalih obiskovalcev so veliko krajši, veliko jih Aitutaki obišče le v sklopu DNEVNEGA IZLETA IZ RAROTONGE.

Obisk, daljši od enega tedna, vam da ravno pravšnjo svobodo, da ne hitite in se v miru prepustite sproščenemu vzdušju otoka.

In točno to smo naredili. Če se nismo počutili preveč aktivne, smo pač poležavali na „naši plaži“ pred vilami, če smo si zaželeli izleta s kajaki smo jih hopsala izvlekli v vodo, če nam je krulilo v želodcu smo skočili do trgovine ali restavracije in če nismo mogli zaspat smo bili pač pokonci do polnoči. Ja, tudi Lu. Saj so počitnice tudi zanj ;). Če še niste prebrali PRISPEVKA O TEM KAKO JE IZGLEDALA VEČINA NAŠIH DNI, ga lahko prebere tukaj.

Poleg lenarjenja in vožnje s kajaki na „naši plaži“ smo si seveda ogldali čudovito AITUTAKI LAGUNO, otok smo po dolgem in počez PREVOZILI Z AVTOM, se spontano ustavili na plažah ob poti (plaža OOTU nam je bila najbolj všeč), ogledali smo si POJOČE / PLESNO BOŽIČNO PRAZNOVANJE v glavnem mestu, OSVOJILI NAJVIŠJI VRH in se najedli vseh lokalnih kulinaričnih specialitet. Sicer sami ne kajtamo, a slišali smo, da je laguna idealna za KITESURFING! Prav tako se je možno POTAPLJATI, LOVITI RIBE, si izposoditi SUP-e ali pa se udeležiti izleta s čolnom IZVEN LAGUNE.

Najbolj pomembno od vsega pa smo si DODOBRA SPOČILI MOŽGANE IN UMIRILI MISLI s tem ko včasih nismo počeli prav nič! Tole je bil prav zares najbolj sproščen dopust odkar sva starša ha ha. V nadaljevanju pa sledijo fotke z opisi NAŠIH NAJLJUBŠIH TOČK IN DEJAVNOSTI na Aitutakiju.

AITUTAKI LAGOON CRUISE | celodnevni izlet z ladjo po sanjski laguni


DEJAVNOST #1 je vsekakor CELODNEVNI IZLET PO LAGUNI in veliko obiskovalcev zjutraj prileti iz Rarotonge in zvečer odleti nazaj. Mi smo se odločili za AITUTAKI ADVENTURES in okrog 10 dopoldne nas je na mini avtobusu pozdravil gospod PUNA, naš vodič. Njegova oglaševana RUMENA BARKA sicer ni več rumena, a nič ne de, bila je prav super, ker nas je bilo le kakšnih 12. Nekateri drugi ponudniki imajo veliko večje ladje, a nam je vedno bolj všeč če nas je manj in je bolj mirno oziroma intimno.

Kakšna sreča, imeli smo krasen sončen dan! Ko sije sonce je podvodni svet namreč neprimerljivo lepši na pogled. Prvi postanek smo imeli na otoku HONEYMOON ISLAND – po plavanju med koralami v njegovi bližini, smo otok še obhodili in se ohladili v senci palm. Potem pa naprej do otoka ONE FOOT ISLAND, kjer smo se fino najedli, pred povratkom domov pa se ustavili še za eno rundo snorkljanja. V nadaljevanju pa kako je vse skupaj izgledalo!

HONEYMOON ISLAND | eden izmed najlepših mini otočkov v laguni


Čeprav smo se do danes že znašli na nekaterih najlepših plažah na svetu so tile pogledi PRESEGLI VSA NAŠA PRIČAKOVANJA. Naj raje fotke govorijo zase ;).

SNORKLJANJE V LAGUNI AITUTAKI | prekrasen podvodni svet  brez nevarnosti


Če nimate svoje MASKE IN PLAVUTK, si jih lahko brezplačno sposodite na ladji, če vam do snorkljanja sploh ni, se lahko vedno namesto tega utaborite na otoku in počakate ostale. Zato je takle izlet tudi primeren prav za vse. Razen dejstva, da je naš GOPRO POTIHO STAVKAL in je bil ves čas, ko sem pridno pristiskala gumbek ugasnjen, je bil podvodni svet res vrhunec dneva. Na žalost pač nimamo veliko fotk, ene par jih je pa vseeno uspelo.

Lu sicer ni šel pod vodo, se je pa zelo vztrajno TRUDIL ULOVITI KAKO RIBICO – seveda brez uspeha, a se mu je vseeno zdelo sila zabavno ;).

Wiiiii ŽELVA! Dosedaj res nikoli nismo imeli te sreče, da bi zaplavali z želvami – no pa tudi tale je bila bolj daleč, pa vseeno, eno prav posebno doživetje ;).

Edino na kar morate biti pozorni (poleg vsakournega nanosa sončne kreme), je to, da se ne dotikate in ne poškodujete koral!

Nekatere izmed njih so namreč strupene in vam znajo pustiti grozne brazgotine. Pozornost ni odveč tudi na določenih predelih plaž, kjer je bolj kamnito – če imate res nesrečo lahko stopite na strupeno STONE FISH ribo. Nakup t.i. REEF SHOES copatkov se verjetno kar splača ;).

TAPUAETAI – ONE FOOT ISLAND | najmanjša poštna poslovalnica na svetu in še en sanjski otoček


V najmanjši poštni poslovalnici na svetu lahko tule v potni list dobite prav poseben štempelj v obliki stopala.

Čas za premik in tako smo se znašli na prekrasnem otoku v obliki stopala – PLAŽA JE BILA SPET IZJEMNA, pa še odlično kosilo Z NAJLEPŠIM MOŽNIM POGLEDOM nas je pričakalo v senci palmovega gozdička. Težko bi bilo najti boljše mesto za tokratni daljši postanek.

ODLIČNO KOSILO Z ŽARA – pečena tuna, riž z začimbami, bučke in melancani, marinirana papaja, pečen kruhovec, kasava in čebulica. Mmmm, njami!

S polnimi trebuhi smo odpluli do še enega super mesta za SNORKLJANJE in se pozno popoldan polni novih vtisov vrnili v „pristanišče“. Tole je bil res en krasen dan in neskončno smo hvaležni za lepo sonlno vreme! Juhuu – če se še kdaj vrnemo na Aitutaki, gremo definitivno še enkrat na isti izlet ;).

ARUTANGA | glavno mesto otoka


Glavno mesto otoka je res majhno – ima pa POŠTO, TURISTIČNO INFO TOČKO, TRGOVINE, PRISTANIŠČE, VELIKO CERKEV in TRŽNICO. Imeli smo še to srečo, da smo bili tule preko božično-novoletnih praznikov in smo prisostvovali različnim PROSLAVAM – pevske in plesne predstave so bile zanimive in so samo še dodatno prispevale k že tako sproščenemu vzdušju.

Aitutaki je bil PRVI IZMED OTOKOV na Cookovih otokih, ki je SPREJEL KRŠČANSTVO in tale CICC CERKEV je najstarejša v deželi. Na sploh je cerkev tule res veliko, nas je kar malo presenetilo!

PLAŽA OOTU | najlepša plaža na glavnem otoku


So plaže in so PLAŽE. Tule je ena tistih PLAŽ z veliko začetnico. Ali pa kar tiskanimi črkami.

Ena izmed stvari, ki nam je bila tukaj na Aitutakiju tako všeč je dejstvo, da smo bili skoraj povsod sami in smo res lahko uživali v miru. Kljub temu, da so bili prazniki in s tem posledično čas, ko je turistov največ. Krasno ;).

Ker nas čas ni prav nič priganjal, smo si med drugim v čistem miru ogledovali početje malih RAKCEV, študirali pot vetra skozi PALMINE LISTE in občudovali oblike ŠKOLJK. In ko je tole za našega najmlajšega postalo dolgočasno smo šli še malo zaplavat ;). Če zdajle zaprem oči se še vedno lahko čisto uživo preslikam v ta trenutek. Fajn, ne?

Plažo Ootu smo obiskali kar štirikrat…

..in prav vsakič, ko smo parkirali avto in se je pred nami odprl ta čudovit pogled na neštete odtenke modrine nam je zaigralo srce. Tele NEVERJETNE MODRE BARVE so nas kar malo spominjale na slovito BLUE LAGOON na Islandiji, le da je bilo tule veliko bolj toplo ha ha.

Direktno na plaži je bar / restavracija, mi smo si tule zadnji dan privoščili KOKTEJLE z najlepšim razgledom! Carpe diem v najboljši možni konstelaciji ;).

Lahko noč. Pa naj me nekdo pride iskat čez kake 3 mesece!

VRH MAUNGA PU | pohod na najvišji vrh otoka


Resda smo veliko počivali, a smo vsekakor vsake toliko pretegnili mišice – med drugim tudi na pohodu na najvišji vrh otoka!

S samo 124 metri (ja prav ste prebrali) je tole najvišji vrh Aitutakija. POT NA VRH vam bo vzela približno 20 minut, potem pa od tu lahko hodite še naprej PO GREBENU NA DRUGO STRAN (res se splača, ker so krasni pogledi na laguno!), še kakšnih 20 minut. Pa ne pozabit spreja proti KOMARJEM ;).

Enostaven pohod za manjše otroke – nas vedno spremlja manjša nogometna žoga, ki se velikokrat izkaže za pravi lifesaver ;).

 

Pogled z najvišjega vrha proti plaži Ootu…

in pogled s plaže Ootu proti grebenu v smeri najvišjega vrha!

Pot nazaj proti glavni cesti – res super izbira za preživet en popoldan! Ali pa jutro 😉 Tega kratkega sprehoda res ne smete izpustiti, pa še po vsej verjetnosti boste čisto sami na vrhu, krasno ;).

V Aitutaki smo se zaljubili na prvi pogled in res srčno upamo, da se še kdaj vrnemo – takega sproščujočega dopusta že „celo večnost“ nismo imeli ;). Hvala vsem, ki so kakorkoli pripomogli k temu, saj veste kdo ste :*

POTOVANJE NA AITUTAKI Z OTROKI

Kaj naj rečem, Aitutaki je pač RAJ. Tudi za OTROKE. Cele dneve lahko mirne duše TEKAJO ZUNAJ, PROMETA takorekoč ni. Nekatere PLAŽE so že skoraj kičasto lepe in prav na vsaki lahko najdete MIREN KOTIČEK, kjer ne boste nobenega motili, TUDI ČE IMATE BOLJ GLASNE OTROKE. Ne smao vi, ampak tudi otroci bodo sigurno navdušeni nad PODVODNIM SVETOM, v laguni res z lahkoto vidite tropske RIBICE, ŽELVE in pa seveda KORALE. Sposodite si KAJAK za kak dan, lahko greste tudi na krajši POHOD za najlepši razgled na laguno. Ponudba HRANE je sicer malo bolj omejena, tako da če bi radi kaj bolj specifičnega zobali, kar pogumno prinesite s sabo z letalom iz Rarotonge. Enako velja za PLENICE in ostale pripomočke za DOJENČKE.

Seveda je tudi par stvari, na katere se splača BITI POZOREN. Prvo, MOČNO SONCE. Ampak res močno. Glede na to, da boste verjento večino časa v vodi, se res dobro opremite s SONČNO KREMO. Še bolje bo, če si kupite UV MAJICE in KLOBUKE. V času našega obiska je bilo res velio KOMARJEV, zato se tule UČINKOVIT REPELENT res splača. Zaradi KORAL je fino prinesti t.i. REEF OBUTEV, sploh za otroke. ZDRAVSTVENA OSKRBA je tule malo bolj omejena. Nam je prav ta odročnost in odsotnost od interneta tule dobro dela, tudi za OTROKE je fino, da se vsake toliko odklopijo, po domače povedano. Še pridemo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *