potopis | potovanje RAROTONGA, Cookovi otoki: v dveh dneh okoli otoka

Katja COOKOVI OTOKI Leave a Comment

Pravzaprav se nam res ni kaj preveč sanjalo kaj lahko pričakujemo od Rarotonge, NAJVEČJEGA IN NAJPOMEMBNEJŠEGA OTOKA izmed vseh Cookovih otokov, predvsem zato, ker smo naše planiranje pred potovanjem bolj posvetili AITUTAKIJU. Zaradi spleta okoliščin (beri: odpovedan let) smo morali naš čas na Rarotongi omejiti na le 2 dni, a nam je v tem kratkem času vseeno uspelo zbrati čudovite vtise in kljub temu, da smo si želeli videti čim več, smo seveda našli tudi dovolj časa za uživanje in lenarjenje. Rarotonga se glede plaž, koralnega grebena in osamljenih otočkov res ne more kosati z enkratnim Aitutakijem, ima pa eno super prednost – in to so HRIBI! Preberite več, kaj smo počeli v teh dveh dneh ;).

Kdaj: december 2016 / januar 2017

Kraji: Avarua town, Nikao, Black Rock Beach, Punanga Nui market, Muri beach, Titikaveka Beach, The Edgewater Resort

Kako: avtobus, peš

Prenočišča: privat apartma

RAROTONGO SMO OBISKALI, KO JE IMEL LU 5 IN 6 LET. PREBERI VEČ O RAROTONGI Z OTROKI KMALU V NOVEM PRISPEVKU.

KORISTNE INFORMACIJE | COOKOVI OTOKI

KAKO DO TJA | RAROTONGA, COOKOVI OTOKI

Pot do Cookovih otokovje DOLGA IN DRAGA, če potujete iz Evrope.  Najhitrejša pot je preko LOS ANGELES-a, od koder je 1 direkten let tedensko, sicer pa so na Rarotongo direktni leti še iz SYDNEY-a, AUCKLAND-a in dvakrat tedensko iz TAHITI-ja. Mi smo leteli Frankfurt – Singapore – Auckland – Rarotonga – Aitutaki.

KAKO NAOKROG | RAROTONGA, COOKOVI OTOKI

Naokrog po otoku je povsem enostavno – ali NAJAMETE AVTO oz- SKUTER ali pa se okrog vozite z AVTOBUSOM. Nam se tokrat za tako kratek čas ni dalo izgubljati časa z iskanjem rent-a-car poslovalnice in smo se odločili za bus. Okrog otoka vozi ENA GLAVNA KROŽNA CESTA po kateri vozijo avtobusi v eno smer (CLOCKWISE BUS) in v drugo smer (ANTI-CLOCKWISE BUS). Slednji nimajo številk, tko da morate izbrati le pravo smer.

cook islands 20179

Ne pozabite vzeti URNIKA, saj popoldan (po 16:00 uri) vozijo avtobusi le še v eno smer. Celotna krožna pot TRAJA CA.1 URO, bus pa se ustavi kjerkoli želite – čeprav so postaje označene, ga lahko ustavite tudi kje drugje, le močno je treba mahati ;). Kupite lahko ENKRATNO VOZOVNICO ali pa CELODNEVNO (ta se vam splača, če se peljete več kot 3x v istem dnevu).

PRENOČIŠČA | RAROTONGA, COOKOVI OTOKI

Tukaj je cela vrsta različnih prenočišč – od zelo dragih RESORTOV in PRIVATNIH VIL pa do bolj ugodnih MAJHNIH HOTELČKOV oziroma SOB. Konec koncev ste cel dan tako ali tako zunaj in lahko na račun prenočišča, ki ni v prvi vrsti na plaži res prišparate kar nekaj $.

KULINARIKA | RAROTONGA, COOKOVI OTOKI

Kljub celi vrsti LOKALNIH SPECIALITET in nekaj res zanimivih SORT ZELENJAVE, ki smo jih prvič poskusili, nismo mogli mimo TIPIČNEGA FISH & CHIPS-a. Pa ne govorim o kar eni ribi s postanim pomfrijem, tule dobiš NAJBOLJŠO TUNO, ki si jo lahko zamisliš. Po možnosti v hrustljavi skorjici iz PIVSKEGA TESTA. Vse skupaj postreženo zelo preprosto, enostavno zavito v več slojev papirja – in brez pribora. Jedli smo kar po domače, z rokami. Lu se je najbolj veselil ;). Njami!

STROŠKI | RAROTONGA, COOKOVI OTOKI

Resda NI NAJCENEJŠA DESTINACIJA, ki si jo lahko zamislite, a v primerjavi z AITUTAKIJEM, se nam je zdela precej ugodnejša. Verjetno je to tudi eden izmed razlogov (poleg tega, da je največji otok in edini z mednarodnim letališčem) zakaj je Rarotonga tako dobro TURISTIČNO RAZVITA in obiskana. Če si torej na vsak način želite na Cookove otoke pa vas skrbi bančni račun, potem je Rarotonga prava izbira!

KAJ VIDETI & POČETI NA RAROTONGI | COOKOVI OTOKI

Naš čas na Rarotongi smo morali torej drastično skrajšati in čeprav se nam je najprej zdelo, da v dveh dneh ne bomo mogli veliko doživeti, nam je na koncu res dobro uspelo!

Otok smo 2x obkrožili in se ustavili na številnih PLAŽAH, se sprehodili skozi glavno mesto in njegovo super SOBOTNO TRŽNICO, se navduševali nad POGLEDI NA MOGOČNE HRIBE, pa še kaj. Na žalost nam je zmanjkal kak dan za BOLJ RESEN POHOD, če se še kdaj vrnemo že imamo par pohodnih smeri izbranih ;).

PLAŽA BLACK ROCK BEACH | RAROTONGA, COOKOVI OTOKI


Naše LETALO Z AITUTAKIJA je pristalo zjutraj in potem, ko smo odvrgli nahrbtnike, smo takoj pohiteli na raziskovanje otoka, saj smo hoteli IZ KRATKEGA OBISKA POTEGNITI ČIM VEČ!

Zdajle kar težko verjamem, da smo čisto zares prepešačili celo pot iz letališča do tele plaže takorekoč sredi najhujše opoldanske vročine, a nekako nam je pasalo malo pretegnit noge. Prometa pa itak skorajda ni, tako je hoja po cesti čisto neproblematična. Tale PLAŽA JE IDEALNA ZA PLAVANJE, ker je voda dovolj globoka, pa še kakšno ribico lahko ugledate med KORALAMI.

Če ste bolj pustolovski in se radi potrudite za lep razgled, potem SPLEZAJTE NA VRH VELIKE ČRNE SKALE po kateri je plaža dobila ime! Spodaj se plaža iz peščene spremeni v KORALNO – super zanimivo za preučevanje različnih oblik in barv naplavljenih koral, ni pa za tiste z bolj občutljivimi stopali ;).

Tule smo res kar dolgo lenarili in si vzeli ves čas na svetu za OPAZOVANJE MALIH RAKCEV, NABIRALI SMO ŠKOLJKE IN KORALE in jih seveda PUSTILI NA PLAŽI, po par urah pa smo se bolj ali manj zaradi kruljenja v želodcu le odpravili naprej. Spet kar peš, v iskanju restavracije.

Lažje rečeno kot storjeno – naleteli smo sicer na par restavracij, ki pa so bile v tem času dneva vse zaprte. In tako smo HODILI IN HODILI IN HODILI vse dokler nismo prišli do tega krasnega hotela oz. RESORTA. „Tuki bo ziher kej za jest“, je rekel Lu :).

THE EDGEWATER RESORT AND SPA | RAROTONGA, COOKOVI OTOKI


Mmmm našli smo HRANO. Ena super zadeva na RAROTONGI (in večini pacifiških otokov) je dejstvo, da smo VSE PLAŽE JAVNE. To pomeni, da tudi če niste gosti hotela, se lahko brez problema pridete kopat na plažo. No, konec koncev smo jim naredili tudi nekaj prometa s KOSILOM, SLADOLEDOM in dvemi MRZLIMI PIVI ;).

PLAŽA JE KRASNA. Pa še nebo se je zjasnilo in kljub malo večji „gužvi“ smo tule res uživali do zgodnjega večera.

AITUTAKI, kjer smo preživeli zadnjih 8 dni preden smo poleteli na Rarotongo je precej raven, z izjemo enega hribčka, tako da so bili tile POGLEDI NA MOGOČNE ZELENE HRIBE v notranjosti Rarotonge zares veličastni!

MESTO AVARUA &  TRŽNICA PUNANGA NUI | RAROTONGA, COOKOVI OTOKI


NASLEDNJE JUTRO smo se takoj po zajtrku odpeljali na znamenito tržnico PUNANGA NUI MARKET, pri mestu Avarua. Obisk te tržnice je res ena od tistih „MUST DO“ stvari na Rarotongi, obisk je zanimiv tudi če nimate namena nič kupiti, si pa lahko pogledate zanimive stvaritve iz prav vseh okoliških otokov. Tržnic aje sicer odprta VSAK DAN, a ob sobotah je še posebej zanimiva in bolj polna – pa še GLASBENI ŠOV v živo vas čaka ;). Zapre se ob 14:00, zato je res najboljše it zgodaj zjutraj.

Pričakovlai smo nekaj srednje velikega, zato smo bili toliko bolj presenečeni nad razsežnostjo te tržnice, bila je namreč reeees VELIKA. Imajo pa prav vse, od rib do zelenjave, sveže dišeče kave, oblek, umetnin, spominkov, rož, sladoleda in pečenih dobrot in še in še. Tule bi lahko bil kar ure in ure ;).

Na enem koncu tržnice smo našli tudi eno veliko OTROŠKO IGRIŠČE, na katerem smo se seveda morali za nedoločen čas ustaviti ;).

avarua playground

PLAŽA MURI BEACH | RAROTONGA, COOKOVI OTOKI


Naslednja postaja – PLAŽA, kaj pa drugega! Za prvi današnji skos v morje smo si izbrali najbolj znano plažo na otoku, MURI BEACH. Res je bila čudovita, takoj smo razumeli, zakaj je med turisti najbolj priljubljena. Ne manjka tudi TRGOVINIC, RESTAVRACIJ in bolj dragih RESORTOV direkt na plaži.

Po plaži smo se sprehodili z enga konca na drugega in našli IDEALNO METO V SENCI PALME za naše brisače, potem pa hop v vodo. Tule je celotno dogajanje definitivno veliko bolj živahno kot kje drugje. Tule okrog je tudi par majhnih otočkov do katerih se lahko odpravite s kajakom, ali pa okrog njih snorkljate – je kar nekaj KORAL, čeprav niso ravno najlepše, je pa dovolj RIBIC.

cook islands 201710

Edini problem je bil ta, da je datum kazal 31. JANUAR in so se prav vsi pripravljali na veliki večer, SILVESTROVO. Zato so bile res prav vse restavracije čez dan ZAPRTE in smo se morali zadovoljiti s prigrizkom iz pekarne. No ja, razgled med malicanjem na tole krasno morje pa ni bil slab ;). V mislih smo imeli še eno plažo, katere obiska nismo hoteli izpustiti, zato smo se po par urah spet vsedli na avtobus in se peljali dalje.

PLAŽA TITIKAVEKA BEACH | RAROTONGA, COOKOVI OTOKI


Evo nas! Bus postaja sredi ničesar, voznik nam je s prstom prijazno pokazal v smeri plaže in smo šli. Ubrali smo bolj neobičajno pot – malce zgubljeno smo namreč iskali kakšno potko do plaže, ko nas je zagledal eden izmed domačinov in ans prijazno povabil, da gremo kar čez njegov VRT! Še malo smo poklepetali in se par korakov za tem znašli na ČUDOVITI PRAZNI PLAŽI!

Mimo družine, ki je ravno čistila ribe in jih pripravljala za VEČERNI ŽAR smo noge zmočili v POTOČKU, ki se je stekal v morje in kmalu za tem ODVRGLI BRISAČE pod prvo PALMO (brez nevarnih kokosov), ki nam je prekrižala pot. S temple razgledom! Brez dvoma, tole smo takoj razglasili za našo NAJBLJUBŠO PLAŽO NA RAROTONGI.

Res je bilo vroče, zato smo po hitrem postopku stekli v vodo, spotoma pa pograbili še MASKE, saj je bilo tule videti res veliko KORAL.

Mi ne bi bili mi če ne bi naredili enega DOLGEGA SPREHODA PO PLAŽI ;). Tule je bilo res neverjetno mirno in poleg enega RESTORTA in tistih par turistov, ki so se hladili z gin tonici v plitkem morju ni bilo prav nobene gužve. Le morje, palme in številni kokosi na belem pesku. Preprosto lepo!

Tole je bilo tudi naše ZADNJE KOPANJE NA COOKOVIH OTOKIH – no, vsaj za nekaj časa ;). Zvečer smo hitro spakirali in se tudi sami potopili v PRAZNOVANJE NOVEGA LETA, se poslovili od 2016 in stopili v 2017 – sicer ne sklepamo nobenih NOVOLETNIH ZAOBLJUB, a spomnim se, da sva si rekla nekaj v smislu: “semle bomo pa še prišli!” Nevarno se je slišalo kot neke vrste zaobljuba ;).

Nekaj resnično groznega je, če letiš na 1. JANUAR, še posebno če letalo odleti že ob 8:00 zjutraj! Bili smo zeloooo utrujeni, ampak tudi VZHIČENI, ker ne ne ne NISMO ŠE ODHAJALI DOMOV – leteli smo v AUCKLAND, kjer smo prevzeli avto in se podali še na NOVOZELANDSKI ROAD TRIP. 

SHRANI PIN

RAROTONGA in 2 days - Avarua, Muri beach, Titikaveka beach, Black Rock beach an useful tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *