potopis SVAZILAND: kratko potovanje s severa na jug

Katja SVAZILAND Leave a Comment

Ta MALA SAMOSTOJNA DRŽAVICA na jugu Afrike je ena najmanjših na črnem kontinentu. 200 km od severa do juga in 130 km od vzoha na zahod, zlahko jo raziščemo v samo nekaj dneh, a četudi je majhna, še vedno ponuja raznoliko pokrajino in je zaznamovana z BOGATO KULTURNO DEDIŠČINO. Moram priznati, da pred obiskom nisem kaj dosti vedela o državi in smo jo obiskali bolj kot ne le zato, ker smo POTOVALI PO JUŽNOAFRIŠKI REPUBLIKI in smo bili tako ali tako v bližini. Majhna razvijajoča se država je ABSOULTNA MONARHIJA, ki ji vlada kralj Mswati III. Prebivalstvo v povprečju doseže starost le 50 let in se bori z velikimi zdravstvenimi problemi, v veliki večini z virusom HIV.

Kdaj: avgust 2004

Kraji: Mbabane, Manzini, Malkerns, Mantenga, Ezulvini

Kako: z najetim avtom

Prenočišča: manjši hotel

KORISTNE INFORMACIJE ZA POTOVANJE PO SWAZILANDU

VOŽNJA IN TRANSPORT PO SWAZILANDU

VOŽNJA Z AVTOM se ne razlikuje dosti od vožnje po JAR, načeloma je neproblematična, če se izogibate vožnji po temi. Videli smo veliko tipičnih manjših kombijem, ki sopotnike pobirajo spotoma ob cesti, nismo pa srečali nobenega bolj turističnega avtobusa. Zdelo se je, da večina turistov pride z najetim avtom, tako kot smo tudi mi, iz JAR.

swaziland map

Obisku države namenite vsaj par dni, to bo zadostovalo za prve vtise in postanke pri vseh večjih znamenitostih. Z organizacijskega vidika je obisk države najbolj enostaven, če ga kombinirate z obiskom JAR.

swaziland map 2

Če imate dovolj časa, začnite obisk v enem izmed MUZEJEV V GLAVNEM MESTU, kjer se boste podučili o kulturi in zgodovinskih dogodkih.

swaziland (11)

KAJ VIDETI IN POČETI V DRŽAVI SWAZILAND

Imeli smo to srečo, da smo bili že prvi dan nepričakovano priča neki SLAVNOSTNI JAVNI PRIREDITVI. Čeprav verjetno tale ni bila nič posebnega v primerjavi z najpomembnejšim dogodklom leta, ko si KRALJ ZBERE NOVO ŽENO. Kraljeva POLIGAMIJA namreč v Svazilandu ni nič kaznivega in kralj ima tako trenutno že 15 žena. Vsako leto iz vseh koncev države pride na vsakoletni izbor cela vrtsa mladih devic in le ena od slednjih postane srečna izbranka.

swaziland (10)

POKRAJINA je čudovita – zeleni hribčki posejani z rdečimi potmi, tu in tam kakšen ribnik in gozdna zaplata. Zelo raznovrtsna in nikoli dolgočasna.

swaziland (1)

Le nekaj kilometrov z glavne ceste se skrivajo SLAPOVI MANTENGA FALLS, ki so tudi najbolj znani slapovi v celi državi in predstavljajo eno največjih znamenitosti. Zavarovano območje Mantenga v dolini EZULVINI lahko odkrivate peš, s kolesom ali pa avtom. Morda srečate tudi kakšno opico, divje prašiče, ježevca, zanimive ptice in metulje. Verjetnost da vidite kakšno izmed večjih divjih živali je majhna.

swaziland (2)

V rezervatu boste našli tudi KULTURNO VAS Mantenga Cultural Village, ki je kot nekakšen živi MUZEJ NA PROSTEM, ki predstavlja tradicionalno življenje. Vas sestavlja 16 TRADICIONALNIH HIŠK s pripadajočimi prostori za živino in skupnimi prostori. Obiskovalci se lahko preizkusijo pri vsakodnevnih kuharskih in drugih opravilih ter z domačini zaplešejo, afričani so tako ali tako nori na ples in ne bo dolgo trajalo in že se boste znašli pozibavajoče plesočem stanju. Skupina Mantenga Cultural Group je tudi mednarodno priznana in je v zadnjih letih obiskala festivale v Evropi in Ameriki. Na dan sta v vasi po dve predstavi, ki se jih splača pogledati.

swaziland (3)

swaziland (5)

swaziland (6)

Krožno ogrodje TRADICIONALNE HIŠE je sestavljeno iz palic in pokrito s slamo, vse skupaj pa je prevezeno z vrvmi. Oblika streh se lahko razlikuje, nekatee so celo pomične. Tiste, bolj moderne, imajo tudi okna in vrata, stene pa so večinoma obdane Z BLATOM. Okrog posameznih his je ograja, za zaščito pred živalmi.

swaziland (7)

Nekatere imajo pred vhodom OGNJIŠČE, notranjost pa je zelo preprosta – spi se na tleh, za večje udobje si pod vrat podstavijo lesen vzglavnik, s stropa visijo oblačina in deke, pa tudi kuhinjski in ostali pripomočki.

swaziland (8)

ROČNE IZDELKE kupite neposredno pri izdelovalcih, tako ste sigurne da gre denar v prave roke.

swaziland (9)

V trgovinah najdete tipične afriške izdelke.. Mi smo ostali pri oreških in razglednicah.

swaziland (4)

Morda zveni malo presenetljivo, a najbolj znan SVAZILANDSKI ročno izdelan produkt so SVEČE. Ja, sveče. Slednje so izdelane po starodavni tehniki „millefiore“ (tisoč rož), ki se pojavlja v svetovno znani steklarski industriji v Muranu in Benetkah. Prelepe steklene kroklice so bile že od nekdaj zelo posebne in so jih že stoletja nazaj med osvajalskimi in raziskovalnimi pohodi na Afriški obali izmenjevali za ostale dobrine. Iz tega so se razvila tipične afriške kroglice najrazličnejših barv in oblik, beneški vpliv pa se še danes odraža v dekoracijah svazilandskih sveč, kjer namesto stekla svečarji uporabljajo poseben trd vosek.

swaziland (13)

swaziland (14)

Kompleks THE HOUSE ON FIRE v kraju MALKERNS zagotavlja sproščeno vzdušje, restavracijo, bar, galerijo in obiskovalce navdušuje z zanimivimi arhitekturnimi detajli. Vsekakor vredno obiska, pa čeprav le za hiter postanek.

swaziland (12)

swaziland (15)

swaziland (18)

Tipičen prizor AFRIŠKEGA DVORIŠČA – oprane obleke, ki se sušijo na vročem soncu, med katerimi tekajo bosi otroci.

swaziland (16)

Še nekaj zadnjih pogledov na okoliško pokrajino preden smo mejo prečkali nazaj v JAR. Če imate čas za „ovinek“ in vožnjo skozi Svaziland medtem ko raziskujete JAR, potem vsekakor zavijte tja. Super izkušnja, pa čeprav kratka.

swaziland (17)

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *