vanlife-potovanja-partnerska-zveza-nasveti

10 NASVETOV ZA VANLIFE POTOVANJA V DVOJE | vanlife & partnerska zveza

Katja KAMPIRANJE, NASVETI, VANLIFE-SL Leave a Comment

Veliki boom t.i. vanlife življenjskega stila je torej dokončno dosegel tudi Slovenijo. V manjši meri že lansko poletje, med tem ko je letošnjo sezono vse skupaj še dodatno eksplodiralo. Lastnoročne DIY preureidtve manjših kombijev in karavanov, nakup večjih kombijev in avtodomov, pa tudi počitniških prikolic, terenskih ter overland vozil in tako dalje. Ja, tudi letos se nam vsem zdi, da bo tako najlažje potovati. Spontano, precej neodvisno in svobodno kot se le da v času pandemije, povrhu tega pa še ceneje kot z letalom. Številni že nestrpno čakajo, da se prvič srečajo s tovrstnim, za mnoge bolj avanturističnim stilom potovanj. Pa je res vse tako romantično, kot vsi pravijo? Se imajo res vsi tisti parčki in družine z youtube posnetkov tako odlično med tem ko tedne in mesece cele dneve skupaj preživljajo na tistih 5+ kvadratnih mestrih? Ste sigurni, da boste s partnerjem brez posledic preživeli tovrstne počitnice? No, saj ni tako dramatično, ampak kot ponavadi – ni vsaka stvar za vsakega. Zato tule naštevam 10 nastvetov kako preživeti vanlife potovanje s partnerjem in se vrniti domov s čim manj bojnimi ranami. Seveda bazirano na lastnih izkušnjah najinih dosedanjih potovanj in izletov z LR Defenderjem, ki sva ga leta 2019 preuredila v kamper vozilo.

Za začetek lahko optimistično dodam, da nas je večina po raznoraznih lockdownih od začetka pandemije na vanlife dobro pripravljena. Kaj ima lockdown veze z vanlifom, se sprašujete? Hja, če ste bili dolge tedne zaprti v majhnem stanovanju skupaj s partnerjem 24 ur na dan pa ste še vedno skupaj je to že dober štart.

1. TESTNI IZLET PRED DALJŠIM POTOVANJEM


Prvo zlato pravilo je, pojdite na testni vikend izlet. Velja v primeru, kadar greste prvič skupaj na pot s takšnim vozilom oziroma v tem stilu, pa tudi kadar kupite novo vozilo oziroma kaj na novo predelate. Pomožnosti ne le en teden pred planiranim daljšim potovanjem, ampak vsaj kak mesec, tako da imate potem še dovolj časa za eventuelne popravke, dokupe, prilagoditve in podobno. Ker, kaj pravzaprav rabite ugotovite šele ko ste enkrat dejansko na poti. In z vsakim vanlife potovanjem se boste kaj novega naučili in se sproti prilagajali. Tistim ki pa že v štartu niso popolnoma prepričani, ali si sploh želijo oziroma upajo spustiti v tak slog potovanja toplo svetujem najem avtodoma, kombija ali pa na primer strešnega šotora preden se spustijo v dejanski nakup. Ker vse skupaj res ni poceni, se že splača biti siguren, da je to nekaj kar si res želite in nekaj kar vam in vašemu partnerju odgovarja.

2. SKUPNE AKTIVNOSTI


Seveda ni nujno da prav vse počnete skupaj, pa vseeno je praktično najti določene skupne interese oziroma aktivnosti, ki jih kot partnerja na tovrstnih potovanjih lahko izvajata skupaj. Morda je to kolesarjenje, hribolazenje, plezanje, kuhanje in odkrivanje lokalnih kulinaričnih dobrot, ribarjenje, joga, surfanje ali pa kaj drugega. Lahko je tudi bloganje, snemanje videov in podobno. Fino je imeti nekakšne skupne projekte, pri katerih sodelujeta oba skupaj. Na osnovi tega tudi lažje splanirate pot in organizirate posamezne dneve na poti.

vanlife-relationship-travel-tips

3. ČAS ZASE


Čeprav boste seveda večino časa preživeli skupaj, si le vzamite tudi trenutke zase. Nič ne bo narobe, če greste tu in tam sami na kakšen pohod v hribe, ali pa sami preživite par ur na plaži medtem ko si vaš partner na primer privošči kolesarsko turo. Moj čas zase je vedno zgodaj zjutraj, ko Charlie še spi, ob kavici in dobri knjigi. Tudi med najbolj vročim delom dneva sem jaz na primer raje na plaži, on pa raje v viseči mreži kje v senci. Mi na kraj pameti ne pade, da bi ga na vsak način vlekla z mano na plažo. Res ni potrebe po tem da ste non stop skupaj in v dvoje počnete poolnoma vse. Malo zdrave distance je vedno dobro za zvezo.

4. ENAKOPRAVNA RAZDELITEV NALOG IN OPRAVKOV


Verjetno ni treba posebej poudarjati, da vanlife potovanja zahtevajo malce več vsakodnevnih opravil kot na primer počitnikovanje v hotelu. Potegnemo lahko sicer nekatere vzporednice s kampiranjem, ampak na potenco. Seveda je malo odvisno tudi od tega kako potujete, ali spite na divje ali v kampih, se premikate na novo lokacijo vsak dan, kakšno opremo imate in tako dalje. A enostavno ni fer, da ena oseba dela vse, medtem ko drugi ne dela nič. To pač res ni recept za uspešno vanlife dogodivčino, Torej, razdelite si naloge. Če eden skuha naj drugi pomije posodo in tako dalje. Ker teh opravkov na tovrstnem potovanju ni malo. Če jih na hitro navržem le nekaj: kuhanje, pomivanje posode, pranje oblek na roke, eventuelna popravila vozila, nabiranje lesa za taborni ogenj, pospravljanje notranjosti vozila, vsakodnevno postavitev in zlaganje postelje oziroma strešnega šotora, nakupi v trgovinah. Pa seveda tudi sama organizacija in priprava na pot, od pakiranja vseh potrebnih stvari do navigacije med vožnjo na poti, iskanja prenočišč, raziskovanja opcij za postanke, usklajevanja financ in še kaj.

vanlife-potovanja-s-partnerjem-nasveti

5. SPREJEMANJE KOMPROMISOV


Tole morda resda velja tudi za vse ostale tipe potovanj, in nenazadnje tudi za vsakodnevno življenje doma, pa vseeno omenim. Sprejemanje kompromisov na poti in tudi že pred odhodom je res ključnega pomena. Ker, če bo vedno obveljala volja le enega, drugi pač ne bo imel tako pozitivne izkušnje. Zatakne se lahko že pri predelavi vozila, zato bo za uspešno vanlife izkušnjo potrebnega kar precej dogovarjanja od samega začetka. Čeprav so ponavadi naše moške polovice veliko bolj vešče pri ročnih opravilih in z veseljem vse naredijo sami, ne pozabite, da bo bosta na poti dva in fer je, da so želje drugega (v mejah normale seveda) prav tako upoštevane. Sicer pa, punce, ne se bat poprimit za kakšno orodje ali pa vsaj čopič, predelava vozila je lahko prav zabaven skupen projekt. Na poti sami imava midva glavno pravilo – če se eden ne počuti udobno s katerokoli odločitvijo, najprej predebatirava pluse in minuse in če se ne strinjava oba je pač ne sprejmeva. Pa naj gre za vožnjo po res slabih in nevarnih cestah, spanju na kakšni sumljivi lokaciji, nočnih vožnjah v državah kjer slednje ni priporočljivo in podobno. Na daljšem potovanju je takšnih situacij lahko kar nekaj.

6. MEDSEBOJNA KOMUNIKACIJA


Logično nadaljevanje prejšnjega poglavja – komunikacija! Tudi ta je ključnega pomena za vsako zveze že doma, a na potovanjih še toliko bolj. Med drugim je prav uspešna komunikacija ključ do sproščenega potovanja, ki nam ostane v lepem spominu. Če se boste ure in ure užaljeno kujali že po najmanjšem sporu in se o vsem skupaj ne pogovorite, ponavadi ne boste zares rešili prav ničesar. Doma se mogoče lahko kam umaknete ali pa pobegnete iz hiše, medtem ko ste v vanlife pravljici pač večkrat obsojeni na tistih par kvadratnih metrov v vozilu. In seveda se boste tu in tam tudi skregali ali pa vsaj na hitro sprli zaradi kakšne malenkosti in s tem ni prav nič narobe in je povsem normalno, a stvari je pametno reševati sproti.

couples-travel-vanlife

7. POZABITE NA (POPOLNO) INTIMO


Večna vprašanja o intimi na poti med potovanji s predelanimi vozili, sploh tistimi ki nimajo vgrajenih kopalnic in WC-jev so vedno zanimiva tema. Tule žal ne morem ovinkarit in olepševat, zato raje napišem tako kot je. Enostavno, pozabite na popolno intimo. To je seveda najlažje za tiste pare, ki so že dolgo skupaj in jih ni sram drug pred drugim. Zgledate zjutraj kot strašilo in doma ali pa v hotelu navsezgodaj hitite v kopalnico, da se takoj malo olepšate s pomočjo kremic in ličil? Pozabite. Neobrite noge? Mastni lasje? Smrdeče pazduhe? Lepljiva stopala? Ja, tudi to se zgodi. Ker na poti vas večkrat čaka le improviziran tuš (seveda z mrzlo vodo) vsakih par dni. Kaj pa ko je treba lulat in tisto drugo, kar v naravi? Ja, ne bo druge. Čimprej se sprijaznite s podobnimi situacijami boljše bo. Saj obstaja za vsak problem tudi kakšna rešitev (prenosni WC, čistilni robčki, suhi šamponi, predhodna depilacija itd) in z malo iznajdljivosti se res daleč pride, pa vseeno, nikar ne mislite, da vas zgoraj omenjene stvari tu in tam ne bodo doletele.

8. VSESPLOŠNA TOLERANCA


Je kakšna stvar, ki vas pri partnerju moti? No, sigurno je kaj in to ni nič čudnega. Le da doma morda kakšno, za nas motečo navado lažje preživimo kot pa v majhnem prostoru vozila, kjer je vse skupaj še bolj očitno. Vsekakor se lahko konstruktivno pomenite, a vseeno, dopustite prostor za toleriranje nekaterih navad. Konec koncev določenih navad ne gre kar tako v hipu spremeniti, pa tudi vi imate prav gotovo kakšno hibo ali pa navado, ki gre partnerju v nos.

9. POSEBNI TRENUTKI V DVOJE


Ne pozabite, četudi se večino časa nahajate sredi nišesar, niste obkroženi z restavracijami ter raznovrtsno infrastrukturo in ne počitnikujete v udobnem hotelu še ne pomeni, da se ne da pričarati malo romantike oziroma posebnih skupnih trenutkov. No, meni osebno je ravno takole sredi ničesar ponavadi še najlepše. Namesto v kinu pogledate film na Netlixu, namesto kosila si priredite piknik na plaži ali pa travniku, namesto fensi večerje v restavraciji pač kupite kaj boljšega za na žar ob tabornem ognju, namesto večernega sprehoda po mestu z dobro buteljko vina splezajte na streho vozila in opazujte zvezdnato nebo. Ne pozabit na kakšno svečko ali pa verigo lučk, udobne blazine in deko, pa seveda dobro jedačo in pijačo. In pa spreja proti komarjem. Seveda ne bo vsak dan takšen, ampak tu in tam se pa res lahko potrudimo in vzamemo čas tudi za takšne trenutke. Poleg tega seveda ni greh, če si na daljšem vanlife potovanju tu in tam privoščite malce več luksuza, ne bom lagala – po dnevih oziroma tednih divjine so vroč tuš, hotelska postelja z dišečimi rjuhami in večerja v restavraciji pravi balzam za dušo in včasih rabimo tudi kakšen dan z več udobja. 

Zimsko kampiranje taborni ogenj Winter cmaping fire vanlife

10. POIŠČITE DRUŽBO


Še posebno če greste na pot za dlje časa boste tu in tam prav gotovo veseli tudi družbe kakšnih naključnih sopotnikov. Ponavadi gre sploh pri tovrstnih potovanjih za istomisleče popotnike s katerimi si je prav fino izmenjati izkušnje zvečer ob hladnem pivu in tabornem ognju, morda pa s katerimi izmed njih celo skupaj nadaljujete del poti. Saj je lepo biti v dvoje in ponavadi ta mir prav paše, ampak tu in tam malo družbe definitivno ne škodi. Če pri iskanju prenočišč uporabljate določene aplikacije in še posebno kadar potujete v visoki sezoni boste sigurno naleteli na koga skoraj vsak večer. Midva imava še to srečo, da je skupnost lastnikov Land Rover vozil, še posebno Defenderjev kot je najin, res nekaj posebnega in ko kakšnega srečaš si pač že na osnovi dejstva, da voziš isti model avta, avtomatsko v prijateljskem odnosu.

vanlife-relationship-travel-potovanja

Ne pozabite tudi na dobro voljo, skrbi in kompliciranje za vsako malenskot pa raje pustite doma. Poletje je pred vrati, vsem ki na novo stopate v vanlife življenjski stil in dogodivščine želim obilico prijetnih trenutkov in nepozabnih poti. Pa ne pozabite, po vskai izkušnji ste malce pametnejši in vsaka naslednja zna biti le še boljša.

Leave a Reply

Your email address will not be published.