POTOVANJA V NOSEČNOSTI | kam, kdaj in kako potovati med nosečnostjo

Katja NASVETI & INSPIRACIJA Leave a Comment

Ne glede na to, ali ste vašo nosečnost dolgo načrtovali ali pa se je vse skupaj zgodilo nekoliko spontano, se vam bo ob pojavu pluska oziroma dveh črtic na nosečniškem testu gotovo pojavilo en kup vprašanj. Tisti, ki radi potujemo in se morda ukvarjamo še s kakšnim športom se bomo seveda dobro zamislili, ali pa celo ustrašili, o tem kaj vse bo prihod novega člana pomenil za naše dosedanje navade in preživljanje prostega časa. Seveda si vsi v prvi vrsti želimo zdravega otroka in nosečnost brez komplikacij, po drugi strani pa si nas veliko tudi želi izkoristiti te zadnje mesece v dvoje, preden se nam pridruži podmladek. Tudi če že imate otroke, si morda želite z njimi doživeti še kaj posebnega, preden postanejo veliki bratje oziroma sestre. Navsezadnje si vas bodo kmalu morali „deliti“. In ni ga boljšega kot še eno ali več super skupnih potovanj oziroma počitnic pred predvidenim dnevnom poroda, no vsaj za nas, ki gremo radi v svet. Za mano sta dve popolnoma različni nosečniški izkušnji, na podlagi katerih se počutim dovolj informirano za deljenje osebnih izkušenj v okviru tega prispevka. Vsekakor so to moje osebne izkušnje in ne strokovne informacije, saj namreč nisem zdravnica, zato se pred vsakim potovanjem v nosečnosti posvetujte z osebnim ginekologom, ki je seznanjen s potekom vaše nosečnosti. Kdaj, kam in kako torej na potovanja v času nosečnosti ter na kaj vse morate biti pri planiranju potovanj v tem posebnem življenjskem obdobju še posebno pozorni?

KDAJ NA POT V ČASU NOSEČNOSTI | potovanja v prvem, drugem in tretjem trimesečju


PRVO TRIMESEČJE | 0 – 14.teden nosečnosti

V prvih treh mesecih nosečnosti gre vaše telo skozi celo vrsto hormonskih sprememb, ki vam lahko povzročijo marsikatero tegobo. Poleg nihanja razpoloženja, lahko med najbolj pogoste prištejem slabost, izostren vonj, bruhanje in odpor do določene hrane, vsesplošno utrujenost, zadihanost in omotičnost, vmesne krvavitve, vnetja mehurja, zaprtost, obolele prsi, povečano potrebo po uriniranju in še kaj. V tem obdobju je tudi največje tveganje za spontani splav. Kot rečeno, lahko da boste vse kupaj prestale brez večjih težav, lahko pa ste malo manj srečne in vas doleti prav vse zgoraj našteto. Sama tako v prvi nosečnosti na primer nisem niti enkrat bruhala, v drugi pa dobre 3 mesece čisto vsak dan (velikokrat tudi večkrat na dan). V prvo so me prestrašile vmesne krvavitve, katerih tokrat ni bilo, obakrat pa sem jo dobro odnesla z utrujenostjo, saj razen slabosti nisem imela problemov z vsakdanjimi opravki, sprehodi in lažjimi rekreacijskimi aktivnostmi.

POTOVANJA V PRVEM TRIMESEČJU so torej lahko super ideja, ali pa totalen polom. Na podlagi svojih osebnih izkušenj priporočam, da za to obdobje morda vnaprej ne planirate daljšega in fizično zahtevnega potovanja z letalom na drugi konec sveta, ampak se zanj raje odločite spontano tik pred zdajci, če se počutite dobro ali pa ga prestavite na drugo trimesečje, ki je s tega vidika veliko bolj ugodno.

DRUGO TRIMESEČJE | 14 –  27 teden nosečnosti

Ponavadi simptomi iz prvega trimesečja v tem obdobju čudežno izginejo, kot bi se vaše telo končno navadilo na vse spremembe in tudi v mojem primeru je bilo tako. Prav priročno je konec slabosti in bruhanja v moji drugi nosečnosti nastopil ravno v prazničnem decembrskem času in končno sem lahko spet uživala v pojedinah. V obeh nosečnostih sem imela v tem obdobju ogromno energije in prav nobene potrebe po popoldanskem počitku, v bistvu sem se počutila, kot da sploh ne bi bila noseča.

POTOVANJA V DRUGEM TRIMESEČJU so tako na podlagi mojih izkušenj, kot tudi vsesplošnega mnenja strokovnjakov, najlažje izvedljiva. Prav tako je zdaj tveganje za spontani splav občutno manjše kot v prvem trimesečju. Če si torej želite še zadnjega daljšega pobega na lepše v dvoje, je to obdobje res najboljši čas.

TRETJE TRIMESEČJE | 27 – 40 teden nosečnosti

Na žalost se v tem zadnjem obdoju pogosto spet pojavijo raznorazne težave, ki znajo biti ne le sila neprijetne, ampak tudi nevarne. Trebuh je vse večji, vi ste vse manj okretni, spet se lahko pojavi zadihanost in utrujenost, veliko prezgodaj se lahko začnejo popadki in s tem vas lahko posledično doleti tudi prezgodnji porod, možni so številni zapleti zaradi katerih morate strogo mirovati in še in še.

POTOVANJA V TRETJEM TRIMESEČJU so zato po mojem mnenju spet najlažje izvedljiva, če jih načrtujemo bolj spontano, glede na počutje, morda izberemo tudi bližnje destinacije. Vsekakor pa se pred vsako daljšo potjo posvetujte z ginekologom, za potovanja z letalom od določenega tedna naprej potrebujete na primer tudi zdravniško potrdilo, nekako od 36. tedna dalje pa večina letalskih družb tako ali tako ne dovoli več leteti.

Skozi celotno nosečnost se lahko pojavi še cela vrsta simptomov, bolezni in nevarnosti. V prvi nosečnosti so mi jo tako na primer dobro zagodla vnetja mehurja, ki so se parkrat razvila tudi v vnetja ledvic s spremljajočo visoko temperaturo in bolečinami, vsakič je bil potreben tudi antibiotik. V drugo sem bila zato sila previdna in me je vnetje mehurja doletelo le enkrat. V prvi nosečnosti sem trpela tudi z nosečniškim diabetesom, ki se pojavi zaradi hormonskih sprememb in izzveni po porodu, na račun katerega sem imela strogo dieto, petkrat dnevno sem si morala meriti vrednosti s posebno napravo in voditi dnevnik prehrane. Za nekoga, ki rad je in ni nikoli na dieti, je bila to res muka. V drugi nosečnosti se tovrstni problemi magično niso pojavili, za kar sem res ekstra hvaležna. V prvo nisem imela problemov s krči in prezgodnjimi popadki, med tem ko sem v drugo že v 33.tednu zaradi prezgodnjih popadkov pristala na opazovanju in dobila predpisano počivanje v postelji do konca nosečnosti. Slednje se lahko pri nekaterih zgodi seveda še veliko prej. Poleg tega je še cel kup bolj medicinskih nevarnosti za vas in za plod, na račun katerih enostavno ne boste mogli ali smeli potovati.

KAM NA POT V ČASU NOSEČNOSTI | kako izbrati destinacije za potovanja v nosečnosti


Izbira destinacije zna biti največji izziv in tudi tu se mi zdi najbolj pomembno, da izberete kraje, aktivnosti in tipe nastanitve, kjer se boste počutili najbolj udobno in domače. Morda se celo vrnete na kakšno destinacijo, ki jo že dobro poznate oz. ste jo že obiskali. Vsekakor pa ne bodite prepogumne, nekatere si tudi v nosečnosti „upajo“ v kakšne bolj odmaknjene, eksotične kraje, spet druge raje ostanejo kje bližje domu. Res ni pravila. Važno, da uživate in si privoščite čimbolj brezskrben dopust ter naberete energijo za naprej. Pri izbiri destinacije lahko upoštevate naslednje:

 • nalezljive bolezni

Za nosečnice je na primer še posebno nevaren virus Zika, zato se v splošnem odsvetuje potovanja v države, kjer so pogosti izbruhi slednjega. Enako velja za malarična območja ter destinacije, kjer je problem mrzlica denga. Dodatna cepljenja med nosečnostjo (in tudi par mesecev pred zanositvijo) niso priporočljiva, zato destinacije, ki zahtevajo odmerke cepiv proti npr rumeni mrzlici (v kolikor proti slednjim še niste cepljeni) raje prišparajte za kasneje. Za plod so nevarne tudi določene nalezljive otroške bolezni, na primer vodene koze, ošpice in še kaj, previdnost ni odveč pri stiku z živalmi.

 • higiena in zdravstvena oskrba

Vnaprej se je smiselno pozanimati tudi o kakovosti zdravstvene oskrbe v krajih kamor potujete. Je v bližini kakšna zdravstvena ustanova oziroma bolnica, kakšen je vsesplošni standard, kako je s prehrano. Seveda ne pozabite na ustrezno zdravstveno zavarovanje.

 • klimatske razmere

Iz lastnih izkušenj priporočam, da raje izberite destinacije z ugodnim, blagim podnebjem, kot pa takšne z ekstremno vročim in vlažnim podnebjem oziroma z izjemno mrzlim. Četudi ste drugače velike ljubiteljice tropskih plaž in močnega sonca, vam slednje morda v nosečnosti ne bo prijalo.

 • športne tematske počitnice

V času nosečnosti določeni športi pač niso priporočljivi, zato bo potrebno s smučarskimi počitnicami, večdnevnimi napornejšimi trekingi in še marsičim počakati na obdobje po porodu. Vse aktivnosti, pri katerih je povečano tveganje padca, močnega tresenja ter pomanjkanja kisika (na primer potapljanje) se načeloma odsvetujejo. Predvsem pa to ni čas, da začnete s kakšno popolnoma novo športno aktivnostjo.

 • tipi nastanitev

Luksuzni hoteli, šotor, avtodom, apartmaji, hostli ali kaj drugega. V nosečnosti si marsikatera bodoča mama morda zaželi malce več udobja, kot ga je sicer vajena. In če se tako počutite, potem si le privoščite. Sicer pa je prav tako seveda možno super dopust preživeti v šotoru oziroma prikolici, kakor komu paše. Ne pozabite le, da je v nosečnosti treba večkrat na WC (kar je morda v kampu malce manj priročno), da je proti koncu težje vstajati (spet, dobro, dvignjeno ležišče je boljše kot tanek armafleks), da si morda ne želimo deliti kopalnice z ostalimi gosti, se včasih prileže kratek popoldanski počitek, tudi če drugače zmoremo brez nje nam zdaj morda paše klimatska naprava in podobno.

 • sprejemanje rizika

Sicer močno zagovarjam dejstvo, da nosečnost ni bolezen in je med vso poplavo informacij pomembno ohraniti trezno glavo in uporabiti zdravo kmečko pamet, se čim manj obremenjevati z vsemi mogočimi scenariji in slediti vašim notranjim občutkom, pa je vseeno prav, da se, tudi na potovanjih, zavedamo določenih rizikov. Kaj če gre kaj narobe, če bo treba k zdravniku in ostati na opazovanju v bolnici, kaj če slučajno prezgodaj rodite, kaj če to in kaj če ono. Če ste se pripravljeni z vsem naštetim soočiti tudi na željeni počitniški destinaciji, potem verjetno ni razloga, da ostanete doma.

KAKO NA POT V ČASU NOSEČNOSTI | prevozna sredstva na potovanjih v nosečnosti


 • z letalom

Odvisno sicer od posamezne letalske družbe, ampak v splošnem velja, da so potovanja z letalom v nosečnosti dovoljena do 36.tedna. Ponekod je že pred tem potrebno predložiti tudi zdravniško potrdilo, če si torej želite daljšega potovanja z letalom, nikar ne odlašajte predolgo. V prvi nosečnosti sem z letalom potovala tako v prvem kot v drugem trimesečju in nekako nisem opazila razlike, res je veliko odvisno od vašega počutja. Ker se na daljših poletih dolgo sedi, priporočam nakup nogavic proti trombozi (meni jih je ginekologija kar predpisala na recept in so mi jih v lekarni naredili po meri, v poljubni barvi in materialu), pa seveda zadostno pitje vode in redno razmigavanje med poletom. Ker bo treba tudi večkrat na WC priporočam sedež ob prehodu. Sicer najraje potujem z večjo ročno torbo oziroma nahrbtnikom, ampak v primeru nosečnosti je fino nositi in dvigati čim manj, raje izberite torej prtljago na kolesih.

 • z avtom

Morda se namesto potovanj z letalom odločite za daljšo pot z avtom. Slednje zna biti finančno ugodneje, s sabo lahko vzamete več stvari, po poti se lahko tudi večkrat ustavite in celo prespite. Mogoče si omislite kakšen road trip po Evropi. Sama se rada vozim z avtom, a tudi tu ne pozabimo na redne postanke in obiske WC-ja, razgibavanje in pitje vode. Če vas moti varnostni pas, se dobi tudi poseben nastavek za nosečnice, vzamite tudi kakšno udobno blazino. Za daljše vožnje priporočam kompresijske nogavice.

 • z avtodomom oziroma kamperjem

Zame osebno eno boljših prevoznih sredstev v času nosečnosti, na dosegu roke imamo namreč ves čas tako WC kot tudi hladilnik, pa še postelja je pripravljena za krajši počitek. Poleg tega smo bolj fleksibilni, saj nam načeloma ni potrebno vnaprej rezervirati prenoćišč in lahko tako plan potovnja enostavno sproti prilagajate vašim zmožnostim in željam.

 • z avtobusom in vlak

Drugače sicer nimam nič proti potovanju z avtobusom, še manj pa z vlakom, a med nosečnostjo se sama vedno raje odločim za avto. Je pač bolj udoben, predvsem pa se mi zdi pomembna določena svoboda odločanja kam in kdaj, katere na omenjenih javnih prevoznih sredstvih pač ni. Tudi pri potovanjih z letalom bi se na končni destinaciji raje odločila za najem avta kot za kaj drugega.

 • na križarjenje

S križarjenji nimam absolutno nobenih izkušenj, a ker vem, da je to priljubljena oblika preživljanja počitnic za marsikatero družino z majhnimi otroki, zna biti verjetno tudi za nosečnice. Kratko in jedrnato – če ste križarjenj vajeni in vam takšna oblika potovanja ustreza, potem zakaj ne tudi v nosečnosti. V nasprotnem primeru pa se mi osebno zdaj ne zdi pravi čas za eksperimentiranje.

NA POTOVANJIH V NOSEČNOSTI NE POZABITE TUDI NA:


 • posvet z zdravnikom oziroma ginekologom

Pred vsakim daljšim potovanjem v katerikoli fazi nosečnosti priporočam kratek posvet z osebnim zdravnikom oziroma ginekologom, tudi če se počutite popolnoma fit. Tako boste bolj informirani o morebitnih pomembnih rizikih na katere sami morda niti ne bi pomislili.

 • zdravstveno zavarovanje za tujino

Brez tega pri potovanjih v nosečnosti res ne gre. Sama nisem nek ljubitelj zavarovanj, nimam sklenjenih posebnih zavarovanj za tujino in se zadovoljim kar s tistim, ki mi ga nudi kreditna kartica, če z njo plačam letalske karte. Ko potujem po Evropi imam tako ali tako EU zdravstveno kartico in na splošno se s tem ne obremenjujem preveč. Morda tudi zato, ker se mi dejansko še nikoli ni nič hujšega zgodilo (trkam). No, ampak za potovanja v nosečnosti se je pa vseeno pametno bolj zavarovati, saj nikoli ne vemo, kakšne dodatne zdravstvene storitve bomo potrebovali.

 • ustrezna prehrana na poti

Uživanje določenih izdelkov je lahko za plod izredno škodljivih (na primer alkohol, nepasterizirani siri, surove oziroma premalo kuhane / pečene ribe in meso, določene rib, surova jajca, neoprana zelenjava, in celo nekatere začimbe in čaji pa še kaj), zato se jih moramo skozi celotno nosečnost izogibati. Slednje je vedno lažje izvedljivo doma kot pa na potovanju, saj marsikdaj enostavno nimamo izbire ali pa niti ne vemo katere vse sestavine se skrivajo v različnih jedeh v restavracijah oziroma hotelih. Bodite pozorni na higieno in vedno izberite čimbolj sveže pripravljene jedi, odsvetujem raznorazne sendviče in prigrizke, ki dlje časa stojijo pripravljeni – tudi na primer na bencinskih črpalkah. Predvsem pa, sploh na potovanjih, sproti popijte dovolj vode, da ne dehidrirate in ne pozabite na zadostni vnos folne kisline, vitaminov in mineralov.

 • zadosten počitek

Četudi se počutite polni energije, si tu in tam čez dan privoščite krajšni počitek in če se le da dovolj spanca preko noči. Sama nisem ravno tip, ki leže k popoldanskem počitku, tudi spim občutno premalo, a morda me je ravno to v drugi nosečnosti pripeljalo do prezgodnjih popadkov. Nosečnost vsekakor ni bolezen in s tem izgovor za prekomerno lenarjenje (seveda če se počutite dobro), pa vseeno tu in tam je še kako potrebno in koristno.

 • zadostna rekreacija in gibanje

Čeprav sem ravno zgoraj omenila počitek, pa naj bi seveda tudi med nosečnostjo (v kolikor nam zdravnik ne predpiše mirovanja) poskrbeli za zadostno rekreacijo. Na potovanjih slednje ni pretežko, saj se vedno najde možnost kakšnega sprehoda, lažjega kolesarskega izleta, plavanja in podobno. Seveda vse v mejah vaših zmožnosti in nič preveč adrenalinskega. Problem nastane med daljšimi vožnjami in letalskimi poleti, ko več ur v kosu sedimo. Takrat se obvezno potrudimo pretegniti noge in telo s kratkim postankom, oziroma na letalu večkrat vstati. S tega vidika je izbira sedeža ob oknu precej nesmiselna.

 • udobna oblačila

Nekatere nosečnice jo sicer boljše odnesejo, kot druge, ampak v principu vse končamo z dodatnimi kilogrami in relativno ogromnim trenuhom. In redimo se kar konstantno, iz tedna v teden. Če greste na potovanje za več tednov, vas znajo kakšne hlače, ki so vam bile na začetku še prav, noro tiščati proti koncu. Bolj kot na izgled se torej osredotočite predvsem na udobje. No, če gre oboje hkrati pa sploh super. Sama prisegam na kvalitetne nosečniške pajkice, čez katere se dobro poda tunika ali daljši pulover. Imam več parov v črni barvi in so super za najrazličnejše priložnosti. Če potujete v toplejše kraje priporočam japonke in udobne superge, vsekakor nepretesno obutev, saj v nosečnosti pogosto zatečejo stopala. Sama sem izkusila tudi ogromna nihanja med „zebe me do kosti“ in „vroče je kot pes“ tako da za potovanja v nosečnosti priporočam garderobo po sistemu čebule. Udobne hlače torej, ohlapne majice, jopice, brezrokavnike, šal oziroma pareo, maxi obleke do tal in podobno.

 • redni ginekološki pregledi

Točen čas potovanja v nosečnosti ne bo pogojen le z odobrenim dopustom na delovnem mestu, pač pa morate biti malo pozorni tudi na določene pomembne preglede pri ginekologu. Nekateri izmed njih se lahko namreč izvedejo le v določenih tednih nosečnosti (poleg glavnih UZ pregledov na primer še nuhalna svetlina, morfologija, dodatni testi za zgodnje odkrivanje kromosomskih nepravilnosti in še kaj), zato je smiselno, da ste takrat doma.

 • materinska knjižica

Slednja je kot nekakšen nosečniški potni list. Dobite jo na prvem ginekološkem pregledu in vanjo so kasneje sproti ob vsakem pregledu vpisane meritve, rezultati različnih testov, predpisana zdravila, potek nosečnosti in še kaj. Sama jo imam vedno s sabo tudi na poti, za vsak slučaj. Če namreč potrebujemo zdravniško oskrbo je prav ta knjižica lahko v veliko pomoč lokalnim zdravnikom.

 • takoj poiščite pomoč v primeru težav

Sama grem res redko k zdravniku in ponavadi počakam, da vse skupaj mine samo od sebe, vzamem kakšen lekadol in malo počivam, pa se slej kot prej že razreši. No, v nosečnosti s tem ni heca. Sploh pa ne na potovanjih. Če opazite kakršen koli sumljiv simptom (krvavenje, močni krči, visoka povišana temperatura, bolečine pri uriniranju oz. znake vnetja, nenadno bruhanje, driska, občutno zastajanje vode, močne bolečine v trebuhu in bolečine podobne popadkom) se nemudoma odpravite v najbližjo ordinacijo oziroma bolnico.

 • sprostitev in uživanje

Da pa ne bo vse tako dramatično – seveda je že prav, da se zavedate vseh potencialnih nevarnosti, ravno zato, da se določenim nevšečnostim že v štartu izognete ter znate v primeru težav na potovanju samem pravilno odreagirati, a poanta potovanj in počitnic v nosečnosti je v osnovi optimalna sprostitev in uživanje prostega časa z vašimi najljubšimi in ne nenehna skrb o tem kaj vse gre lahko narobe. Zatorej, drage bodoče mame, dajte se malo na off in se pustite razvajati, privoščite si kaj za dušo, zasluižimo si!

POTOVANJA V NOSEČNOSTI V ČASU PANDEMIJE


Res si želim, da mi tega poglavja ne bi bilo treba napisati, a glede na situacijo, ga enostavno moram. Celotno drugo nosečnost sem namreč prestala v času pandemije Covid-19, ki je seveda močno otežila potovanja in zaenkrat še nič ne kaže, da se bodo razmere kaj kmalu vrnile na stare tirnice, vsaj kar se tiče mednarodnih potovanj. Kljub raznoraznim omejitvam, nama je vseeno parkrat uspelo na lepše, tako na sneg kot tudi na plaže, resda pa niti enkrat z letalom in niti enkrat izven Evrope.

Čisto na začetku nosečnosti sva izpeljala par krajših road tripov po Sloveniji z najinim LR Defenderjem, sledila je zame mučna, preko 10-urna pot v Nemčijo, nekaj tednov kasneje malce bolj udobna 13-urna pot v Francijo, kjer sva preživela skoraj mesec dni, vožnja nazaj v Nemčijo in par tednov kaseneje spet v Slovenijo, prav tako za mesec dni. Še zadnja daljša vožnja nazaj v Nemčijo in še zadnjič za 10 dni v karanteno v domači oskrbi. Skupno sva kar 3x prestajala tole karanteno in lahko rečem, da je bilo v nosečem stanju težko zdržat toliko dni doma v stanovanju brez možnosti sprehoda in dobre doze svežega zraka.

Za potovanja z letalom izven Evrope se nisva odločila, čeprav bi bilo teoretično možno na primer na Maldive, v Mehiko ali pa na Zanzibar pa še kam. Konec koncev lahko zbolimo tako na poti kot tudi doma, ampak nekako mi ni bilo za izivat, da se slučajno okužim in prestajam karanteno nekje na drugem koncu sveta. Vsekakor so v tem času še toliko bolj pomembna ustrezna zdravstvena zavarovanja, verjetno je pametno vnaprej preveriti možnosti zdravstvene oskrbe v krajih kamor potujemo in pač vsesplošna večja previdnost kar se tiče higiene. Daleč od tega, da bi se panično bala virusa, pa vseeno sem zelo vesela, da mi je vse te mesece nosečnosti uspelo ostati zdrava in hkrati obiskati obe družini in prijatelje, tako tiste v Sloveniji kot tiste v Franciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.