Narodni park Kellerwald Edersee Kassel Nemčija

NARODNI PARK KELLERWALD-EDERSEE & KASSEL | Nemčija

Katja KAMPIRANJE, NEMČIJA Leave a Comment

Ko smo lansko spomlad iskali kakšen zanimiv kraj za vikend izlet s prijatelji iz Frankfurta smo se med strmenjem v zemljevid zapičili v narodni park Kellerwald-Edersee blizu mesta Kassel. Sicer smo vsi prvič slišali za tale narodni park a po kratkem raziskovanju smo složno ugotovili, da zgleda prav super. Poleg vseh aktivnosti, ki jih ponuja park, je tudi na seznamu Unescove dediščine. Več o tem kaj smo tam počeli na našem podaljšanem vikendu pa v temle prispevku.

Kellerwald Edersee national park map Germany

CAMPING TEICHMANN, Kellerwald – Edersee NP | GERMANY


Na območju narodnega parka je ogromno KAMPOV, večina tik ob jezeru, a ob tovrstnih podaljšanih vikendih okrog javnih praznikov (še posebno seveda kadar je lepo vreme) je nepopisna gneča in predlagam vnaprejšnjo rezervacijo. Nas sicer ni bilo strah saj smo obe družini opremljeni z avti, v katerih lahko prespimo (kadar je sila tudi na parkirišču). Kljub vsemu smo z malo sreče našli prostor v KAMPU TEICHMANN.

Odločili smo se kampirat izven kampinga, na uradnem parkirišču za avtodome in posledično plačali le 15€ na noč na družino, s tem da smo vseeno lahko koristili vso ponudbo kampa. In slednja je tu še kako bogata! Sice rje bilo še premrzlo za PLAVANJE V JEZERU, smo pa sprobali MINI GOLF, IGRIŠČA, TRAMPOLINE in si privoščili kaj dobrega v RESTAVRACIJI in BARU. Večino časa smo sicer preživeli v raziskovanju narodnega parka in okolice – takole spomladi je še posebno lepo, ko cveti OLJČNA REPICA.

TREE TOP WALK, Kellerwald – Edersee NP | GERMANY


Ena glavnih atrakcij tukaj je GRAD WALDECK iz 12.stoletja, na vrhu hriba istoimenske vasi. Danes je grad spreurejen v luksuzni HOTEL, dnevni obiskovalci pa lahko obiščejo MUZEJSKI DEL GRADU. Do gradu se lahko zapeljete z avtom, lahko pa se na vrh povzpnete tudi z GONDOLAMI – pri jezeru sledite znakom “WALDECKER BERGBAHN”. Na žalost tokrat nismo imeli časa za vse in grad smo občudovali le od zunaj.

Waldeck castle Kellerwald Edersee National Park Germany

EDERSEE LAKE, Kellerwald – Edersee NP | GERMANY


Namesto obiska grajskega muzeja, smo torej na račun lepega vremena dan raje preživeli na svežem zraku, ob jezeru. Sončne dni na severu Nemčije je treba znat izkoristit, toliko smo se pa že naučili. Na jezeru lahko sicer počnete celo vrsto aktivnosti, od WINDSURFANJA, KAJTANJA, RIBOLOVA, PLAVANJA, najamete lahko ELEKTRIČNE ČOLNE IN PEDOLINE in še in še.

Edersee lake Germany

Nas je premamila ponudba najema čolna in tako smo za 80€ za par ur najeli čudovito ELEKTRIČNO RIVO in se popeljali po jezeru. Otroci so bili navdušeni, seveda so tudi oni malo poprijeli za volan (na samem haha), s sabo smo imeli tudi prigrizke za piknik, pa tudi mrzlo pivo ni manjkalo. Razgledi so pa itak super takole z jezera.

Edersee-Kellerwald national park Germany Nemcija

Če vam ideja najema čolna ne diši, se lahko po jezeru popeljete tudi z eno izmed VEČJIH LADIJ, ki delujejo kot VODNI TAKSIJI. Obstajajo različne povezave, možno je izbrati tudi KROŽNO POT. Več informacij najdete na interentu pod “PERSONENSCHIFFAHRT EDERSEE”.

Kellerwald Edersee national park Germany

TREE TOP WALK, Kellerwald – Edersee NP | GERMANY


POTI MED KROŠNJAMI so v Nemčiji zelo priljubljena zadeva in najdemo jih praktično v vsakem večjem parku, tako da nam niso tuje. Pa vseeno so za otroke vedno zanimive, vsaka je tudi malo drugačna. Ob lesenih poteh so različne INFORMATIVNE POSTAJE, kjer se otroci kaj naučijo o gozdu, živalih, naravi in tako naprej, vmes se najde tudi kakšen kviz ali pa preizkus. Tale tukaj je dolga 750m, na koncu vas čaka še razgledna ploščad z RAZGLEDOM NA JEZERO.

Treetopwalk kellerwald edersee national park Germany

“WILDTIERPARK”, Kellerwald – Edersee NP | GERMANY


V neposredni bližini te poti med krošnjami se nahaja VEČJE GOZDNO OBMOČJE, kjer lahko obiščete tudi t.i. WILDTIERPARK, park z divjimi živalmi. Ni ravno kot ZOO, saj se živali gibljejo res na velikih območjih (zto tudi ni nujno, da kakšno dejansko vidite), pa tudi nobenih eksotičnih živali ni. Ponavadi sama ne zaidem v tovrstne parke, a tokrat sem se na račun družbe malce žrtvovala. Gozd je krasen, razgledi na jezero pa prav tako.

Edersee lake Germany Kellerwald

CHURCH IN THE LAKE, Kellerwald – Edersee NP | GERMANY


JEZERO EDERSEE je pravzaprav umetnega izvora in dolga leta nazaj je nenamenoma poplavilo del bližnje vasice NIEDER-WERBE. Ob tej katastrofi je bilo poškodovanih več kmetij in ostalih zgradb, med drugim tudi ZASNOVA ZVONIKA CERKVE. Leta kasneje so lokalne oblastile dale zgraditi NOV ZVONIK, na mestu, kjer je stal stari in tako lahko danes tik ob glavni cesti, ki vodi skozi vas opazite zanimivo „CERKEV V JEZERU“.

kellerwald edersee national park Germany

Once, people found the REMAINS OF AN OLD CHURCH, basically just the base of it. And since then, visitors were looking for it, but mysteriously could not locate it. Long story short, the authorities have “given” the people their “CHURCH IN THE LAKE” and decided to put a REPLICA OF THE ORIGINAL CHURCH on the same spot where it was once standing.

BERGPARK WILHELMSHÖHE, Kassel | GERMANY


Zadnjo noč smo preživeli v univerzitetnem mestu KASEL, ki med drugim slovi tudi po številnih MUZEJIH, PALAČAH, PARKIH, GALERIJAH in kot dom priznanega festivala DOCUMENTA, ki se tu odvije vsakih 5 let. Najbolj znan del mesta pa je vsekakor park BERGPARK WILHELMSHÖHE, ki ej tudi na seznamu UNESCO-ve dediščine. Tukaj lahko vidite ogromen HERKULESOV KIP, čudovite KASKADE, PARK in RAZVALINE LÖWENBURG.

Kassel Wilhelmshöhe Germany

V toplejših mesecih, od maja do oktobra, nikakor ne zamudite vodni iger, t.i. WASSERSPIELE. Slednje se zgodijo le nekajkrat na dan, od točno določeni uri. Takrat prižgejo vodomete in fontane, voda teče po že omenjenih skalnatih kaskadah in vse skupaj je še bolj zanimivo. Slučajno smo bili tam ravno na otvoritveni večer, ko je vse skupaj pospremila še glasba in svetlobni šov.

Kassel Wilhelmshöhe Unesco Germany

Tako narodni park Kellerwald-Edersee kot mesto Kassel sta iz Frankfurta oddaljena približno 2 uri vožnje z avtom in sta super izbira za vikend oziroma enodnevni izlet. Če se kdaj vozite po tehle koncih Nemčije v sklopu daljšega road tripa pa se vsekakor splača ustaviti.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *