AUCKLAND, Nova Zelandija | vikend izlet

Katja MESTA & PRESTOLNICE, NOVA ZELANDIJA Leave a Comment

Pristanek v Auckland-u – NAŠ PRVI OBISK NOVE ZELANDIJE. Sliši se enkratno, ampak v resnici je bilo prav nasprotno – utrujeni kot že dolgo ne smo se z lepljivimi stopali, ki so oddajala neprijetne vonjave, po treh urh vožnje do Frankfurta in dveh dooolgih poletih (vsak je trajal preko 10 ur) opotekali z rukzaki na hrbtu do našega hotela. Ja kar peš smo šli, čeprav je bila ura že čez polnoč, ampak je pasalo malo pretegnit noge. V nadaljevanju prispevka preberite kaj smo počeli v Aucklandu potem, ko smo si malo odpočili. 

Ker smo PRISTALI SREDI NOČI smo se torej odločili, da prvo noč prespimo kar na enem izmed LETALIŠKIH HOTELOV, saj je letališče precej oddaljeno od samega mestnega centra. Spali smo kar v cenovno ugodnem hotelu IBIS. Ta rešitev se je super obnesla in naslednje jutro smo se še opremili v bližnjem NAKUPOVALNEM CENTRU s prigrizki za naslednje dni, potem pa kar s TAXIJEM v mesto. Lahko bi si sicer privoščili hotelski SHUTTLE do letališča in pd tam do mesta z AIRPORT BUS-om, ampak bi prišparali morda 5$ pa še trajalo bi občutno dlje. Fiksna cena za taxi je bila 45$.

Po relativno kratki noči smo zakorakali v naš čudovit apartma na ulici QUEEN STREET, ki je res super naslov za prenočišče v Aucklandu, saj je čisto v centru dogajanja. Hitro smo se podali na svež zrak in se čeprav še vedno malo zmatrani, a vsaj s čistimi stopali, odpravili v smeri glavnega trga Aotea. Vzdušje je bilo prav ŽIVAHNO, ulice so bile polne lokalcev in turistov, zdelo se je, ko da so prav vsi zunaj in ali opravljajo še zadnje božične nakupe ali pa se srečujejo s prijatelji. In ta srečanja so izgledala prav prijetna – kar tako po domače sredi velemesta, vsak na svoji deki v parku in z buteljko vina, pivom ali pa sladoledom. Prav prijetno SPROŠČENO VZDUŠJE NA VSAKEM KORAKU in res smo bili pozitivno presenečeni nad VSESPLOŠNO PRIJAZNOSTJO, saj ne vem kaj smo pričakovali (če sploh kaj), a takšne ekstremne prijaznosti novozelandcev prav sigurno ne.

Na GLAVNEM TRGU AOTEA nas je presenetia tale ogromna BOŽICNA JELKA IZ LEGO KOCK – očitno so jo kar nekaj mesecev sestavljali, dodali pa so še eno posebno smešno pojavo – božička s surfom ;). S sladoledom oziroma kavo v roki smo iz udobnih sedalnih vreč v parku opazovali mimoidoče (mimogrede ženske pajkice so velik modni hit na Novi Zelandiji). Lu je našel cel kup ogromnih kock iz pene, s katerimi se je z nekaj otroci brez problema za nekaj časa zamotil. Za otroke je res fajn poskrbljeno, zelo lepo urejena OTROŠKA IGRIŠČA igrišča so vsepovsod.

V Aucklandu živi okrog 1,5 milijona ljudi kar je hkrati več kot 1/3 NOVOZELANDSKE POPULACIJE – mesto je torej res veliko in pomembno središče, tudi če ostanete več kot le za vikend oz. 2 dni vam sigurno ne bo dolgčas. Auckland je tudi mesto z NAJVEČJO POLINEZIJSKO POPULACIJO na svetu. Četudi obiska Nove Zelandije ne kombinirate z obiskom katerega izmed rajskih otočkov nedaleč stran, se lahko tule vseeno zlahka potopite v polinezijsko kulturo.

Ena stvar, ki je v mestu enostavno nikakor ne smete izpustiti je obisk 328 m visokega stopla SKY TOWER, od koder so pogledi na mesto prav posebni. Na vrhu vas čakajo kavarna in restavracija (za prav posebno večerjo ali pa kar tako), krožna razgledna ploščad in nekaj kotičkov za otroke. Če ste bolj drzni kot mi, se lahko odločite za SKOK S STOLPA. Mi smo raje opazovali druge.

Kljub mojemu rahlemu STRAHU PRED VIŠINO je bil obisk stopla definitivno VRHUNEC DNEVA, še posebno zato, ker je bilo nebo dovolj jasno, da se je videlo daleč naokoli.

Za otroke je tudi tukaj spet super poskrbljeno – poleg OTROŠKEGA KOTIČKA z veliko okroglo mizo, barvicami in risalnimi listi, se je po razgledni ploščadi v tem predbožičnem času sprehajal čisto pravi BOŽIČEK, s katerim so se otroci (in japonski turisti ha ha) lahko brezplačno tudi fotografirali.

Moram priznati, da je bilo sprva kar malo ČUDNO HODITI NAOKOLI V JAPONKAH, ko pa je bil skoraj božič – še nikoli nismo v tem prazničnem času odpotovali v tople kraje. Saj ne, da smo pogrešali sivo in mrzlo Evropo, a malo smo vseeno rabili, preden smo se 100% potopili v praznično vzdušje.

Kakorkoli že, našli smo dosti stvari, ki so nadomestile pomanjkanje pravega zimskega božičnega vzdušja ;). Lu je bil presrečen, ker smo vsake pol ure odkrili kakšno novo OTROŠKO IGRIŠČE (tale na sliki je v PARKU VICTORIA), midva pa sva uživala v PREPROSTIH JEDEH S POSEBNIM PRIOKUSOM – fish & chips, arašidov sladoled, vrhunsko vino, domače pivo in čudovita sveža solatka kupljena na tržnici.

PRVI DAN smo kočali precej utrujeni, a polni novih spominov in preprosto veseli, da smo v Novi Zelandiji! Naslednji dan bi lahko prav tako posvetili raziskovanju mesta in obiskali še marsikatero zanimivo točko kot npr POMORSKI MUZEJ, VOJNI MUZEJ, AKVARIJ, ŽIVALSKI VRT, BOTANIČNI VRT, UMETNIŠKE GALERIJE in tako dalje.

Namesto tega smo se raje podali na enega izmed bližnjih otokov – odločali smo se med otoki RANGITOTO, ROTOROA, WAIHEKE in MOTUIHE in nazadnje izbrali WAIHEKE. Super odločitev! Več o tem krasnem otoku preberite tule:

preberi vec o OTOKU WAIHEKE

3 nočitve v Aucklandu so bile ravno dovolj za prve vtise pa tudi dovolj, da smo videli kar smo hoteli. Če bi imeli še kak dodaten dan, bi šli definitivno še na kakšen dnevni izlet na katerega izmed ostalih otokov! Mestu smo pomahali „adijo“ in odleteli na COOKOVE OTOKE, potem pa se spočiti kot že dolgo ne vrnili na Novo Zelandijo in z najetim avtom raziskali POLOTOK NORTHLAND severno od Aucklanda.7

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *