soteska-male-ziljice-italija-izlet-potopis-blog

SOTESKA MALE ZILJICE, Italija | čudovit izlet in lažji pohod blizu Trbiža

Katja ITALIJA | SICILIJA, POHODNIŠTVO 2 Comments

Ste že kdaj slišali za čudovtio sotesko Male Ziljice? Ne? Nič hudega, tudi mi smo jo odkrili šele lansko poletje. Ziljica, ali po italijansko Slizza oziroma po nemško Gailitz, je alpski hudournik, ki izvira pod prelazom Sella Nevea v Julijskih Alpah. Tam se sicer sprva imenuje Rio del Lago, kasneje teče tudi skozi Rabeljsko jezero, v Trbižu se mu pridružijo številni pritoki, konča pa malce za avstrijskim mestom Arnoldstein, ko se izlije v reko Gail. Na odseku pri Trbižu, do katerega imate iz Kranjske Gore le 20 minut vožnje, se lahko sprehodite po približno 2 kilometra dolgi krožni poti, ki vas pripelje v osrčje te enkratne soteske. Kristalno turkizna Ziljica pričara krasne prizore, ki spominjajo na Blejski vintgar, le da je tu občutno manj obiskovalcev in posledično več miru in tišine – čudovit kraj torej in super točka za dnevni izlet iz Slovenije. Več fotk in informacij o sprehajalni poti pa v prispevku spodaj.

Odkar smo se konec leta 2021 preselili nazaj v Slovenijo in par mesecev za tem v Ratečah pri Kranjski Gori kupili starejšo hišo, se res trudimo sončne dneve izkoristiti za izlete v bližnjo okolico. In čeprav ta del Slovenije in bližnje kraje v sosednji Italiji že kar dobro poznamo, se še vedno najdejo skriti zakladi, ki nas vržejo na rit s svojo lepoto. Tale soteska, ki se zdi med slovenskimi izletniki še precej nepoznana, je bila res lepo presenečenje in z veseljem se vrnemo vsakih nekaj mesecev.

Do izhodišča za OBISK SOTESKE se najlažje pripeljete z avtomobilom, lahko pa do tu tudi prikolesarite iz Slovenije. Brezplačno PARKIRIŠČE se nahaja na ulici Via Bamberga, nekaj sto metrov za odcepom na desno izza železniške postaje TARVISIO BOSCOVERDE – sledite oznakam za ORRIDO DELLA SLIZZA, lahko pa si pomagate tudi s koordinatami 46°30’22.8″N 13°36’15.7″E. S parkirišča lahko pohod po krožni poti začnete v katerokoli smer, priporočam da se najprej usmerite strmo proti desni, do KIPA HABSBURŠKEGA VOJAKA, ki tam stoji v čast padlim vojakom v časih Napoleonovih vojn. Blizu kipa je tudi večja INFO TABLA z označeno krožno pohodno potjo za lažjo orientacijo.

soteska-mala-ziljica-italija-izlet-trbiz-orrido-dello-slizza

Od tu naprej sledi STRM SPUST PO STOPNICAH, približno 100 metrov proti soteski, kjer v vročih poletniih dneh že začutimo prijeten hlad. Ob poti in stopnicah je tudi ograja, sicer pa v primeru mokrih tal previdno zaradi možnosti zdrsa.

soteska-male-ziljice-trbiz-italija-izlet-tarvisio

Po tem prvem odseku poti kmalu pridemo do Ziljice, kjer si lahko malce odpočijemo ali pa celo priredimo PIKNIK, saj je struga tu precej široka in je ob njej na prodnati brežini dovolj prostora. Kasneje srečamo še par takšnih piknik mest, ki bi jim morda lahko celo rekli “plaža”. TEMPERATURA VODE je tudi v poletnih mesecih precej nizka, tako da ni ravno za kopanje, nam je pa vseeno pasalo za par sekund potopiti stopala in si osvežiti obraz.

kanjon-soteska-mala-ziljica-italija-izlet-trbiz

orrido-dello-slizza-italy-tarvisio-trbiz-italija-ziljica-izlet

orrido-dello-slizza-italy-italija-izlet-tarvisio-trbiz

Od tu pot vodi gor in dol ob potoku v soteski, kjer lahko občudujemo zanimive SKALNE FORMACIJE, TOLMUNE, JAME, GALERIJE, BRZICE, MOSTOVE in ROVE izklesane v živo skalo. Pot je lepo urejena in večino časa poteka po lesenih brveh. Na vsakem koraku nas spremljajo res čudoviti pogledi na Ziljico, ki se bohoti v lepih zeleno – modrih odtenkih.

soteska-male-ziljice-orrido-dello-slizza-italija-izlet-trbiz

mala-ziljica-italija-izlet-italy-orrido-dello-slizza-tarvisio

orrido-dello-slizza-italy-italia-hike-izlet-mala-ziljica

Sčasoma pridemo do predela, ko se ponovno dvignemo in prečkamo KOLESARSKO STEZO ALPE ADRIA, ki je tu speljana po MOSTU s katerega je še zadnji krasen razgled na sotesko spodaj. Od tu pa sledi le še povratek na parkirišče. KROŽNA TURA traja približno 1 URO IN POL, s krajšimi postanki, pohod ni zelo zahteven. Mi smo se semle prvič odpravili s takrat 13-mesečno Milo, ki je skoraj celotno pot prespala v nosilki, za otroške vozičke je pot neprimerna, je pa super tudi za vaše štirinožne prijatelje.

orrido-dello-slizza-kanjon-ziljice-italija-izlet

Tale izlet lahko kombinirate z obiskom mesta Trbiž (Tarvisio), obiskom Belopeških jezer, Rabeljskega jezera, prelaza Sella Nevea in planine Pecol, Kranjske Gore, Mangartskega sedla, doline Soče ali pa na primer prelaza Vršič.

Comments 2

    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *