Schwerin in baltska obala Nemčije road trip

SCHWERIN & BALTSKA OBALA, Nemčija | kratek road trip

Katja NEMČIJA Leave a Comment

Par let nazaj smo v sklopu krajšega road tripa po severni Nemčiji obiskali čudoviti Schwerin, kraja Kšhlungsborn in Heiligendamm na nemški Baltski obali, na poti domov pa se ustavili še v manjšem kraju Ludwigslust. Schwerin je naravnost čudovit in še vedno skrit množicam turistov, čeprav se nahajal le uro in pol vožnje iz Hamburga proti vzhodu. Najbližji večji kraj, ob obali je Wismar, prav tako vreden ogleda. Več o omenjenih krajih pa v nadaljevanju.

SCHWERIN | SEVERNA NEMČIJA


Schwerin je vsekakor eno tistih nemških mest, ki me je prijetno presenetilo. Ni preveliko, niti premajhno mesto, tu je ogromno za videti, stavbe v STAREM MESTNEM JEDRU so lepo ohranjene, kljub bombardiranju 2.svet.vojne, in tukajšnja severno-nemška ARHITEKTURA s pridihom vzhoda te zlahka prevzame. Poleg tega je tu še cel kup MUZEJEV, GALERIJ in CERKVA in pa eno ogromno JEZERO, po imenu SCHWERINER SEE. Okrog slednjega je speljanih veliko KOLESARSKIH IN SPREHAJALNIH POTI, po jezeru lahko JADRATE, na voljo je še veliko ostalih AKTIVNOSTI NA VODI.

Schwerin Germany Nemcija what to see and do

schwerin Germany what to see and do Nemcija

Najbolj znana zgradba pa je vsekakor prečudovit SCHWERINSKI GRAD. Ta ROMANTIČNA PALAČA, ki se nahaja na mini otočku omenjenega jezera, je vsekakor ena najlepših daleč naokoli. V sobanah se danes nahaja SEDEŽ PARLAMENTA NEMŠKE ZVEZNE DRŽAVE MECKLENBURG-VORPOMMERN, del palače pa je odprt tudi za zunanje obiskovalce. Poleg tega je tu tudi krasna KAVARNA Z VRTOM in izvrstna RESTAVRACIJA.

schwerin Germany what to see and do Nemcija

Schwerin castle Germany what to see and do Nemcija

Schwerin Germany what to see and do Nemcija

JEZERO s pripadajočimi PARKI okrog gradu je čudovita točka za piknik, kolesarjenje in druženje ob sončnih popoldnevih po službi. Še posebno spomladi, ko vse cveti, so sprehodi po GRAJSKIH VRTOVIH res dobra ideja – slednji veljajo kot eni najleših BAROČNIH VRTOVOV, z elementi angleških parkov v severni Nemčiji.

schwerin Germany castle gardens Nemcija

Schwerin Germany what to see and do Nemcija

Novejši del GRAJSKIH VRTOV tudi ne zaostaja v zanimivosti – nekaj let nazaj so ga namreč uredili za posebno prireditev, imenovano BUNDESGARTENSCHAU, ki je največja RAZSTAVA VRTOV v celi državi. T.i. SCHWIMMENDE WIESE, kar v prevodu pomeni „plavajoči travnik“, je postal top zbirališče lokalcev v toplejših mesecih. Zame kot krajinsko arhitektko definitivno eden od vrhuncev tega mini road tripa.

Schwerin Germany what to see and do Nemcija

KÜHLUNGSBORN | BALTSKA OBALA, NEMČIJA


To očarljivo OBMORSKO ZDRAVILIŠČE, v bližini večjega mesta ROSTOCK, je oddaljeno le uro vožnje od Schwerina in lahko se pohvali s čudovito novo PROMENADO, BELO PEŠČENO PLAŽO, posuto z značilnimi „STRANDKORB-i“ (ogromne pletene košare, ki vas varujejo pred vetrom), veliko RESTAVRACIJAMI in SPA HOTELI, glavnim LESENIM POMOLOM in MARINO. Seveda ne manjka tudi veliko KOLESARSKIH IN SPREHAJALNIH POTI.

Kšhlungsborn Germany what to see and do Nemčija

Tukaj je še ena posebnost, in sicer HISTORIČNA PARNA ŽELEZNICA po imenu „MOLLI“. Slednja vozi obiskovalce med obalnimi kraji v okolici Kühlungsborna.

Kšhlungsborn Germany what to see and do Nemčija

HEILIGENDAMM | BALTSKA OBALA, NEMČIJA


Tale prav psoeben kraj je v bistvu del veöjega kraja po imenu BAD DOBERAN in je eno NAJBOLJ ZNANIH NEMŠKIH OBMORSKIH RESORTOV, z bogato zgodovino, krasnimi KLASICISTIČNIMI ZGRADBAMI in pripadajočimi vrtovi. Nekoč je bil priljubljena počitniška točka med pripadniki visokih razredov, hkrati pa je tudi NAJSTAREJŠI SPA KRAJ kontinentalne Evrope, ustanovljen že leta 1793. Danes še vedno najpomembnejša zgradba je GRAND HOTEL HEILIGENDAM, prestižni hotel s 5 zvezdicami.

Heiligendamm Germany Nemčija what to see and do

LUDWIGSLUST | SEVERMA NEMČIJA


Še zadnji postanek na poti nazaj domov smo naredili v kraju LUDWIGSLUST, kakšnih 50km južno od Schwerina. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1724, ko PRINC LUDWIG tu zgradil čudovito BAROČNO PALAČO, danes znano tudi pod imenom „MALI MEKLENBURŠKI VERSAILLES“. Slednja stoji na sredini čudovitega ANGLEŠKEGA PARKA z jezeri, skulpturami in fontanami. Pav prijeten krajši postanek za pretegnit noge in sprehod v kransem parku na svežem zraku.

Ludwigslust Germany what to see and do

Tole je bil še eden izmed neštetih kratkih road tripov zadnjih 9 let odkar živim v Nemčiji. Počasi bomo odkljukali vse točke, a Baltik z okolico nas nikoli ne razočara. Če se torej kdaj znajdete tu gori ali pa imate kak dan viška med obiskov Hamburga, le pojdite malo na obalo in ne pozabite še na čudoviti Schwerin.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *