najlepše plaže na svetu inspiracija za potovanja sanjske destinacije

NAJLEPŠE PLAŽE NA SVETU | potovalna inspiracija

Katja NASVETI, POSEBNA DOŽIVETJA Leave a Comment

Šumenje valov, topel bel pesek pod bosimi nogami, osvežilna pijača v senci palme. Kako že gre tista o smislu življenja? Za marsikoga ravno takšna idila predstavlja najboljši dopust. Za dobro dozo inspiracije vam torej tokrat predstavljam nekaj najlepših plaž na svetu – pa ne samo tistih tropskih, tudi kakšna povsem drugačna se najde vmes. Ker prihajajo krajši in hladnejši dnevi in ker nas gotovo že velika večina potihem (ali pa na glas) sanja o potovanjih v daljne kraje. Po možnosti nekam na toplo. Priznam, tudi mene tale popotniška pavza že pošteno daje, zato se vsake toliko znajdem med obujanjem spominov in brskanjem med fotkami zadnjih let. In veste, kaj ugotavljam? Da sem pravzaprav videla že cel kup prekrasnih krajev. Za kar sem neizmerno hvaležna, čeprav komaj čakam da spet kam poletimo. Izbor (v naključnem vrstnem redu) je narejen na osnovi mojih osebnih, dosedanjih popotniških izkušenj in obiskanih destinacij, a ker je seveda še veliko lepega tam zunaj, ga bom v prihodnosti vsekakor sproti posodabljala.

Read More

Lago di Predil, Predilsko jezero Italija enodnevni izlet

RABELJSKO oziroma PREDILSKO JEZERO, Italija | enodnevni izlet iz Kranjske Gore

Katja ITALIJA | SICILIJA Leave a Comment

Rabeljsko jezero je eno lepših, Sloveniji bližnjih jezer, ki ponuja mnogo možnosti za različne vodne športe, sprehode in počitek. Najlažje ga obiščete, če se iz Kranjske Gore zapeljete proti Trbižu (najprej se lahko ustavite še pri Belopeških jezerih) in naprej proti prelazu Predel, ali pa prihajate iz smeri Log pod Mangartom oziroma doline Soče. Marsikdo na poti med Gorenjsko in Posočjem se po tej strani tudi ogne vožnji čez prelaz Vršič, sama pa se do Rabeljskega oziroma Predilskega jezera rada zapeljem iz Kranjske Gore (vožnja traja le pol ure), kar tako na izlet. Več o tem kako jezero izgleda in zakaj je luštno za izlet pa v nadaljevanju.

Read More

kaj videti in početi Trenta in dolina Soče Slovenija izlet

KAJ VIDETI IN POČETI V TRENTI IN DOLINI SOČE, Slovenija | izleti, pohodi, rekreacijsko – športna ponudba, naravne in kulturne znamenitosti

Katja SLOVENIJA Leave a Comment

Trenta, dolina Soče in ostali konci Severne Primorske so že desetletja priljubljena vikend izletniška točka, za marsikoga tudi kar glavna destinacija za preživljanje poletnih počitnic, zadnja leta pa privabljajo tudi zavidljivo lepo število mednarodnih gostov. Glede na to, da živim v tujini in sem v stiku z ljudmi različnih narodnosti, lahko potrdim – večina tujcev od Slovenije najbolj pozna Bled, Piran in smaragdno reko Sočo. Tako je bil letos poleti že res skrajni čas, da lepote teh krajev spozna še francoski del naše posadke in ker je bil že med enodnevnim julijskim izletom naravnost navdušen, sva si privoščila še pardnevni road trip izlet z Defenderjem v septembru. Tale prispevek je skupek vseh mojih dosedanjih izletov po teh čudovitih krajih, dodala pa sem tudi par znamenitosti, katerih mi dosedaj še ni uspelo obiskati. Za lažjo predstavo, si poglavja geografsko sledijo iz smeri Kranjske Gore preko prelaza Vršič ter ob Soči vse do Nove Gorice. Kaj vse si torej v tem delu Slovenije lahko pogledate in kaj doživite?

Read More

Kaj videti in početi na Bizeljskem Slovneija Posavje

BIZELJSKO, Slovenija | kaj videti in početi v tem delu vinorodne dežele Posavje

Katja SLOVENIJA Leave a Comment

Prejšnji teden sva imela par dni časa za izlet nekam v neznano oziroma v že dolgo neobiskane kraje in destinacijo sva na koncu izbrala glede na ugodnejšo vremensko napoved. Tako sva se iz Ljubljane odpeljala po stari cesti za Savo skoraj do Trbovelj, tam zavila na krasni Podkum, naprej skozi Sevnico, Brestanico in Krško na hribčkasto Bizeljsko. Slednjega sem enkrat že obiskala in ostal mi je v lepem spominu. Ta prispevek posvečam torej prav tej majhni, pa vendar zelo zanimivi vinorodni pokrajini ob meji s Hrvaško. Več o tem kaj vse lahko vidite in doživite na Bizeljskem pa v nadaljevanju.

Read More

Ideje in aktivnosti kaj videti in početi v Zgornji Savinjski dolini Slovenija - od Logarske doline do Velenja

KAJ VIDETI IN POČETI V ZGORNJI SAVINJSKI DOLINI, Slovenija | izleti, pohodi, rekreacijsko – športna ponudba, naravne in kulturne znamenitosti

Katja SLOVENIJA Leave a Comment

Za nedavni krajši septembrski road trip izlet po Zgornji Savinjski dolini bi si težko želela lepše vreme in mirnejše vzdušje, luksuz raziskovanja naše deželice čez teden, ko ni nikjer gneče, sva namreč res dodobra izkoristila in v petih dneh na novo spoznala oziroma po dolgem času obiskala nekaj prekrasnih kotičkov. Iz Ljubljane naju je pot vodila preko vselej idilične Velike Planine do Luč in Solčave, naprej med hribe in znane doline blizu meje z Avstrijo, po Solčavski panoramski cesti, na vrh smučišča Golte ter ob reki Savinji mimo Mozirja in nekaterih drugih zanimivih manjših krajev vse do Celja. Na osnovi njinega obiska v temle prispevku predstavljam preko 20 zanimivosti, turističnih točk, idej oziroma aktivnosti kaj vse lahko v Zgornji savinjski dolini obiščete in doživite. Se pa tudi midva sigurno kmalu vrneva in sproti dopolniva seznam.

Read More

otok Sylt Nemčija kaj videti in početi

otok SYLT, Nemčija | 4 dni na otoku bogatih in slavnih

Katja NEMČIJA Leave a Comment

Sylt. Otok slavnih in bogatih. Najbolj fensi nemški otok. Pa tudi najbolj severni in največji izmed severno-frizijskih otokov v Vadenskem morju. Otok, ki je že skoraj na Danskem. Otok, katerega obris hitro prepoznamo na nalepki na marsikaterem nemškem avtu. Otok, kamor se prideš pokazat. Še posebno če imaš Porsche-ja. Pa tudi če imaš Defenderja. Ker toliko Defenderjev na kupu pa še nikjer nisva videla. Tako da sva se tudi midva, čeprav z občutno bolj tanko denarnico kot povprečen obiskovalec otoka in povsem nepričakovano, na račun prevoznega sredstva počutila del te imenitne družbe. Sicer so najine prioritete vedno drugje. V pristni naravi. V neobljudeni plaži. V dobrih restavracijah. S kozarcem vina ob sončnem zahodu bosih nog in z vetrom v laseh. Ja, tukaj sva zares uživala. Na Syltu sva bila prvič in odkrito lahko rečem, da ga štejem med najlepše kotičke Nemčije in med osebne najljubše otoke v Evropi nasploh. Je pač nekaj posebnega in dokler ne občutiš tega prav edinstvenega vzdušja in doživiš te enkratne pokrajine porasle z mehko visoko travo, se s kolesom med ovcami in konji voziš mimo rdeče-belih svetilnikov pa še kaj, lahko samo drugim verjameš na besedo kako lepo je. Mogoče pa s temle novim potopisom še koga navdušim za obisk.

Read More

polotok Fischland Darß Zingst in narodni park Vorpommersche Boddenlandschaft Nemčija kaj videti in početi

VORPOMMERSCHE BODDENLANDSCHAFT NARODNI PARK, Nemčija | polotok Fischland – Darß – Zingst, otok Hidensee in otok Rügen

Katja NEMČIJA Leave a Comment

Po tokratnem, zdaj že tretjem, obisku največjega narodnega parka v nemški zvezni državi Mecklenburg Vorpommern, je že skrajni čas, da o teh čudovitih, za večino izmed vas verjetno manj poznanih krajih tudi kaj napišem. Verjamite, tule med divjimi gozdovi, z visoko travo poraslimi peščenimi sipinami, mogočnimi klifi in neskončnimi osamljenimi plažami je naravnost prekrasno. Sploh za vse ljubitelje narave in živalskega sveta (predvsem ptic), tiste, ki radi kampirajo, se sprehajajo po plažah in kolesarijo, pa tudi s kulinaričnega vidika ta del Nemčije ponuja marsikaj zanimivega.

Read More

otok Usedom Nemčija kaj videti in početi

otok USEDOM, Nemčija | drugi največji nemški otok ob meji s Poljsko

Katja NEMČIJA Leave a Comment

Na drugi največji nemški otok sem si želela že par let, pa se nekako nikoli ni izšlo. Vse do letošnjega poletja, ko sva izkoristila priliko obiskati vse tiste kraje in kotičke nemške obale, za katere v skoraj 10 letih bivanja v Nemčiji ni bilo časa in prav Usedom je bila najina prva morska postojanka. Med domačimi turisti priljubljena počitniška destinacija se nahaja tik ob poljski meji (pravzaprav del otoka pripada Poljski) v zvezni državi Mecklenburg – Vorpommern in je odlična izbira za vse ljubitelje sprehodov po peščenih plažah, butičnih hotelov in zanimive kulinarike, pa tudi za tiste, ki radi obiščejo raznorazne tematske parke in muzeje.

Read More

Jezera Mecklenburgische Seenplatte Nemčija kaj videti in početi kajak kolesarjenje sprehodi kampiranje

MECKLENBURGISCHE SEENPLATTE, Nemčija | narodni park Müritz in aktiven oddih na območju tisočerih jezer

Katja NEMČIJA Leave a Comment

V najin tokratni road trip po severni Nemčiji sva vključila več tistih kotičkov Nemčije, katere si že dlje časa želim obiskat. In eden slednjih so bila tudi prekrasna jezera na območju Mecklenburgische Seenplatte v nemški zvezni državi Mecklenburg – Vorpommern. Vem, spet veliko težko-izgovorljivih nemških besed, ampak takšne pač so. Dejstvo je, da je ta del nekdanje Vzhodne Nemčije totalno podcenjen s turističnega vidika, še informacije v angleščini se težko dobi na internetu. Pravzaprav je bil to za naju dober znak, saj so ponavadi ravno takšni manj poznani in oblegani kraji najlepši. Pred tem sva se ustavila v Potsdamu, pot pa po treh nočitvah, kajakiranju, sprehajanju in offroadu po tamkajšnjih gozdovih ob jezeru Gobenowsee in okolici nadaljevala na otok Usedom ob Baltiku. Več o teh čudovitih krajih nekje med Berlinom, Hamburgom in Rostockom pa v nadaljevanju.

Read More

Potsdam Nemčija dnevni izlet iz Berlina vikend izlet Kaj videti in početi v Potsdamu

POTSDAM, Nemčija | vikend izlet ali dnevni izlet iz Berlina

Katja MESTA & PRESTOLNICE, NEMČIJA Leave a Comment

Za Berlin ste verjetno že vsi slišali, marsikdo izmed vas ga je prav gotovo tudi že obiskal. Kaj pa Potsdam? Še ne? Le dobrih 30km iz Berlina in z odličnimi železniškimi povezavami je prekrasno mesto Potsdam super enodnevni izlet iz Berlina, sicer pa je tu veliko za videti in zlahka ga obiščete v sklopu vikend izleta. Palače, vrtovi, ravno prav živahne soseske, vodni kanali, nešteta jezera, krasna arhitektura in lične trgovine so tisto, kar naredijo Potsdam neizmerno privlačen tako za tiste, ki imajo radi mesta, kot za tiste, ki so bolj za naravo. Sama sem ga tokrat obiskala že tretjič in na osnovi vseh treh obiskov, je zdaj že skrajni čas, da mestu namenim en čisto svoj prispevek. Česa torej v Potsdamu ne smete izpustiti?

Read More