11. mesec na poti | oziroma 3. mesec doma

Katja ENO LETO PO SVETU 2019/2020 Leave a Comment

Še malo pa bo junij, mi pa še vedno v Nemčiji. Sicer sva bila že vsaj 3x na tem, da jo na hitro popihava na obisk v Slovenijo, a sva si vsakič premislila – predvsem zaradi poplave nasprotujočih si informacij glede prestopa meje in karantene, tudi s strani uradnih predstavnikov. Poleg tega se vsak teden kaj spremeni in človek včasih res ne ve več komu verjet, na koncu je pa verjetno itak sve odvisno od trenutne volje tistega, ki te pregleda na meji. Kakorkoli že, medtem se je tudi pri nas tu gor vse skupaj malenkost sprostilo in ravno s koncem maja lahko obiščemo ostale Bundesrepublike kot turisti. Tako, da smo v nizkem štartu za kakšen kamping izlet na obalo.

Read More

Kako potovati poceni - 40 načinov in idej kako na potovanjih manj zapraviti

KAKO POTOVATI POCENI | 40 načinov in idej

Katja NASVETI Leave a Comment

Je že res, da zna biti marsikatero potovanje drago. Za marsikatero pot bo morebiti potrebnega tudi nekaj odrekanja in varčevanja že mesece pred odhodom. Drži pa tudi, da je lahko marsikatero potovanje z malo iznajdljivosti in prilagajanja prav poceni. Kako odnesti čim več doživetij za čim manj denarja pa v temle novem prispevku – vse od organizacije potovanja in priprav na odhod do prevozev, prenočišč, hrane in ogledov pa še česa.

Read More

Denar za potovanja - 25 nasvetov in idej kako prišparati denar za potovanja

KAKO PRIŠPARATI DENAR ZA POTOVANJA | 25 načinov in idej

Katja NASVETI 2 Comments

Za vikend v evropske prestolnice, pozimi na smučanje, poleti na road trip in na morje, vmes pa še vsaj dvakrat na daljše potovanje na druge kontinente. Slovenci radi potujemo. In smo vsepovsod. Od kje nam torej denar za potovanja, se marsikdo sprašuje. Potovanja so vseeno luksuzni privilegij in tudi sama jih nikakor ne jemljem kar tako za samoumevna. Niso nujna za preživetje, so pa vznemirljiv življenjski stil, ki te zlahka posrka vase. Takšen življenjski stil seveda ponavadi terja določena odrekanja, a kot sama rada rečem, raje malo odrekanja danes za več uživanja in nepozabnih spominov jutri. Kljub temu pa nisem zagovornik absolutnega životarjenja preko celega leta na račun potovanj. Rada imam neko zdravo ravnovesje, ker malo je pa vseeno treba živet in uživat tudi kadar smo doma. In ker sem se v svoji skoraj 20-letni samostojni „potovalni karieri“ (od študentke do samske mame in vse vmes) med drugim marsikaj naučila o prioritetah in varčevanju, tukaj predstavljam 25 načinov in idej o tem kako prišparati denar za potovanja.

Read More

Južna Dalmacija Dalmatinski otoki Hrvaška Brač Hvar Korčula Vis počitnice

JUŽNO-DALMATINSKI OTOKI, Hrvaška | Čiovo, Šolta, Brač, Hvar, Vis, Korčula, Mljet, Lastovo, Pelješac & Elafitski otoki

Katja HRVAŠKA Leave a Comment

V južno Dalmacijo se vedno rada vračam in vse odkar je z nami Lu, se pravi že kar 8 let, si skoraj vsako leto privoščimo en čisto pravi odklop na tem delu Jadrana. Najraje na katerem izmed otokov in še raje vsako leto na drugem. Sicer se najdejo lepi kotički tudi v srednji in severni Dalmaciji in nenazadnje tudi v Istri, ampak jug ostaja naš favorit. V tem prispevku predstavljam južno-dalmatinske otoke, od Čiova, Šolte, Brača, Visa, Hvara, Korčule, Lastova, Mljeta do Lopuda, Šipana in Koločepa. Tudi Pelješac sem vključila, čeprav je polotok. Če se kdo torej ne more odločit katerega bi obiskal to poletje, mogoče prav tu dobite kakšno idejo.

Read More

Vanlife kamp kuhinja kulinarične ideje

KULINARIČNE IDEJE – kaj kuhati na kampiranju | vanlife kamp kuhinja

Katja KAMPIRANJE, KULINARIKA, VANLIFE-SL Leave a Comment

Kuhanje na kampiranju je za nekatere pravi izziv in marsikdo misli, da je v preprosti kuhinji z mini gorilniokm kaj več kot skledo špagetov in umešana jajca že težko pripraviti. A z malo iznajdljivosti in kreativnosti, se da pravzaprav skoraj vse, še posebno če imate na razpolago še manjši hladilnik in možnost zakuriti taborni ogenj. Pri nas res radi kuhamo, še rajši pa dobro jemo, zato se tudi na kampiranju potrudimo prirpaviti okusne, predvsem pa raznovrstne obroke. Na osnovi naših izkušenj sem v temle prispevku zbrala ideje za zajtrke, kosila, večerje in malice. Kaj torej mi kuhamo na kampiranju in kaj lahko tudi vi? Preberite spodaj.

Read More

Vanlife kamp kuhinja hrana in sestavine

HRANA & SESTAVINE | vanlife kamp kuhinja

Katja KAMPIRANJE, VANLIFE-SL Leave a Comment

Fizično še vedno bolj kot ne ujeta v stanovanju, a z mislimi že pri novih overland vanlife dogodivščinah. In končno sem spravila skupaj tudi par prispevkov o naši kamp kuhinji na overland potovanjih in road tripih in o tem, kako in kaj na tovrstnih potovanjih kuhamo. In tukaj je že prvi prispevek – o tem, katere sestavine je smiselno že doma kupiti „na zalogo“ in katere midva kupujeva sproti. Več pa v nadaljevanju.

Read More

Selitev v tujino Zivljenje v tujini Nemcija Slovenija

SELITEV IN ŽIVLJENJE V TUJINI | pozitivne in negativne izkušnje življenja v tujini na primeru Slovenija – Nemčija

Katja NASVETI, NEMČIJA, SLOVENIJA 11 Comments

Selitev v tujino ni kar tako. S tem ne mislim kratkoročnih selitev kot so na primer enoletne študijske izmenjave, dvoletne delovne pogodbe na drugem koncu sveta in podobno. Slednje so namreč večinoma prav super zadeva, saj vam ponudijo enkratno možnost spoznavanja novih kultur, ko je vsega konec se pa mirne duše in s polno vrečo novih doživetij in izkušenj lahko vrnete domov, če želite. Ne, ne, tu govorim o selitvi v tujino – za zmeraj. Tale prispevek mi že dolgo leži na duši. Spisan je na osnovi mojih osebnih izkušenj selitve iz Slovenije v Nemčijo, zato ga morda ne gre kar tako posploševati, pa vseeno sem prepričana, da nas je večina v tujini živečih vsaj enkrat občutila nekaj od spodaj naštetega.

Read More

Nasveti in ideje za kampiranje s šotorom in otroki

Nasveti & ideje za (družinsko) KAMPIRANJE S ŠOTOROM | vse kar morate vedeti o šotorjenju

Katja KAMPIRANJE, NASVETI, NASVETI & INSPIRACIJA Leave a Comment

Počitnice v naravi so za marsikoga dobra protiutež hitremu tempu vsakdanjika v mestu. Tudi za nas. Na kampiranju s šotorom smo namreč praktično cel dan na svežem zraku in v stiku z naravo, ki ponuja obilo aktivnosti. Uporaba elektronskih naprav se zmanjša na minimum, poleg tega pa na kampiranju tako vi, kot tudi vaši otroci hitro navežete nova prijateljstva, povežete se kot družina in se naučite uživati v preprostih, nematerialnih stvareh. Tale prispevek je namenjen tako tistim, ki se na kampiranje s šotorom odpravljajo prvič, kot tistim, ki so že izkušeni šotoristi. Morda pa vseeno dobite še kakšno idejo. Vsebinsko sem se dotaknila naslednjih tem: izbira in nakup šotora, oprema za kampiranje (spanje, kuhanje, prosti čas, garderoba in higiena ter ostale malenkosti), kampiranje z otroki, divje kampiranje, izbira destinacije, pakiranje, izbira parcele in postavitev šotora, nevarnosti na kampiranju ter prihod domov.

Read More

Potovanja in počitnice brez otrok in z otroki - razlike v potovanjih ko postanete družina

POTOVANJA BREZ OTROK vs. POTOVANJA Z OTROKI | kaj vse se spremeni, ko začnete potovati kot družina

Katja POTOVANJA Z OTROKI 2 Comments

Tale prispevek sem sicer napisala že nekaj časa nazaj, ko je bil Lu še mlajši, zdaj pa sem ga na osnovi novih izkušenj malenkost obogatila in posodobila. Trenutno veliko potujemo tako v dvoje, kot v troje zato je razlika še bolj opazna, je pa res, da je Lu s sedaj osmimi leti že cel velik fant in prav vzdržljiv popotnik. Pa saj je bil že od malih nog. In tale prispevek je tako ali tako bolj za hec in razvedrilo, kot zares. No, malce resnice se pa vseeno skriva med vrsticami. Ne jemljite ga torej dobesedno, njegov smisel je, da vas nasmeje, morda pa se ob branju tudi sami znajdete v eni izmed naštetih situacij med potovanjem z otroki. Priporočam, da najprej preberete del „brez otrok“ in nato z miško kliknete na desni strani na „z otroki“.

Read More