brezplačen-izlet-istanbul-turkish-airlines-touristanbul

TOURISTANBUL | brezplačen izlet z letališča v mesto Istanbul

Katja MESTA & PRESTOLNICE, TURČIJA Leave a Comment

Ste že slišali za Touristanbul? Super zadeva za vse, ki potujejo v svet preko istanbulskega letališča in imajo daljši postanek med poleti. Točno en teden nazaj smo se tudi mi preko Istanbula vračali domov iz vroče katarske Dohe in ker smo leteli s Turkish Airlines ter imeli daljši postanek pred letom v Ljubljano, smo se z veseljem pridružili tej brezplačni organizirani oziroma vodeni turi po mestu. Sicer smo želeli jutranjo povezavo naprej v Ljubljano, a je bil let že popolnoma zaseden, zato nam ni preostalo drugega kot rezervirati večernega. Več o tem, kdo je upravičen do Touristanbul izletov, kako jih rezervirati, katerega zbrati in kako smo se imeli mi pa v nadaljevanju tega prispevka.

Read More

Dubaj-potopis-potovanje-z-otroki-blog-zae

potopis | družinsko potovanje: DUBAJ v enem tednu z otroki

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, MESTA & PRESTOLNICE, ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI Leave a Comment

Dubaj. Mesto, ki je v zadnjih par desetletjih nastalo praktično iz nič. Tam, kjer je bila nekoč puščava se danes bohotijo visoke stolpnice, med njimi trenutno tudi najvišja na svetu. Mesto, ki me nekako nikoli ni pritegnilo, mesto ki se mi je vedno zdelo preveč umetno, preveč instant, preveč moderno, premalo osebno, premalo simpatično. Mesto, obiska katerega sem se vsa ta leta uspešno izogibala, ker me njegova zgodba oziroma koncept enostavno ni prepričal. Mesto, ki sem se ga vseeno odločila obiskati za prvo mami & hči potovanje z danes 1-letno Milo, in to kar za cel teden – ker je varno, razvito, ni preveč daleč, so marca prijetne temperature, se lahko kopamo tako v morju kot tudi v bazenu, je veliko zanimivega za otroke tako kot tudi za starše. Prav to mesto me je presenetilo v najboljšem možnem smislu! Moja pričakovanja so bila resda nizka, pa vseeno. Danes lahko rečem samo, oprosti Dubaj, delala sem ti krivico. V bistvu si eno najboljših oziroma vsaj eno najbolj posebnih mest na svetu in res em hvaležna za tale teden v katerem sva precej uspešno pokombinirali lenarjenje na plaži in raziskovanje mesta. Povsem nepričakovano v najboljši možni družbi, saj sta se nama pridružili še kolegica in njena punčka, ki je le štiri mesece starejša od Mile. Več o tem, zakaj in kako v Dubaj (z otroki), kaj si ogledati v enem tednu, kje izbrati hotel, kakšne so cene, kaj nam je bilo najbolj všeč (in kaj nam ni bilo) in še kaj pa v nadaljevanju tega prispevka.

Read More

poceni v DUBAJ | brezplačne in cenovno ugodne aktivnosti ter doživetja

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, MESTA & PRESTOLNICE, POTOVANJA Z OTROKI, ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI Leave a Comment

Dubaj. Mesto presežkov in najvišjih zgradb na svetu, dom najbolj norih hotelov, najdražjih avtomobilov, prestižnih trgovin, davčna oaza sredi puščave, ki zadnja desetletja uspešno privablja nekatere najbogatejše zemljane. Dubaj resda slovi kot prestižno mesto, kjer je vse drago in za mnoge nedosegljivo. Pa je res? No, vsekakor se da tule zapraviti tudi več sto evrov na dan, se pa da mesto doživeti tudi popolnoma drugače. Zato tudi najprej objavljam tale prispevek, kjer vam predstavim različne brezplačne in cenovno ugodne aktivnosti v Dubaju, dodajam pa še par nasvetov za denarnici prijazno bivanje.

Read More

soteska-male-ziljice-italija-izlet-potopis-blog

SOTESKA MALE ZILJICE, Italija | čudovit izlet in lažji pohod blizu Trbiža

Katja ITALIJA | SICILIJA, POHODNIŠTVO 2 Comments

Ste že kdaj slišali za čudovtio sotesko Male Ziljice? Ne? Nič hudega, tudi mi smo jo odkrili šele lansko poletje. Ziljica, ali po italijansko Slizza oziroma po nemško Gailitz, je alpski hudournik, ki izvira pod prelazom Sella Nevea v Julijskih Alpah. Tam se sicer sprva imenuje Rio del Lago, kasneje teče tudi skozi Rabeljsko jezero, v Trbižu se mu pridružijo številni pritoki, konča pa malce za avstrijskim mestom Arnoldstein, ko se izlije v reko Gail. Na odseku pri Trbižu, do katerega imate iz Kranjske Gore le 20 minut vožnje, se lahko sprehodite po približno 2 kilometra dolgi krožni poti, ki vas pripelje v osrčje te enkratne soteske. Kristalno turkizna Ziljica pričara krasne prizore, ki spominjajo na Blejski vintgar, le da je tu občutno manj obiskovalcev in posledično več miru in tišine – čudovit kraj torej in super točka za dnevni izlet iz Slovenije. Več fotk in informacij o sprehajalni poti pa v prispevku spodaj.

Read More

ski-amade-avstrija-hauser-kaibling-schladming-smuöanje

HAUSER KAIBLING, Avstrija | 1 teden smučanja na smučišču 4 Berge Skischaukel Schladming

Katja AVSTRIJA, DRUŽINSKA POTOVANJA, ZIMSKE AKTIVNOSTI Leave a Comment

Po nekih statistikah je januar za mnoge najbolj depresiven mesec v letu. No, za nas vsekakor ni. Družinski obiski in praznično vzdušje se vsako leto zavleče še v prvi teden januarja, potem je tu moj rojstni dan, (tudi taščin le en dan pred mojim), ponavadi nas razveseli kakšna pošiljka snega, smo polni novega zagona in energije in mesec pravzaprav vedno mine kot bi mignil. Januarja nam ponavadi tudi uspe kaj na smučke. Sploh zadnji dve sezoni, ko smo si konec meseca po dolgih letih privoščili kar cel teden smučarije v tujini. Letos smo izbrali odlična smučišča v okolici avstrijskega Schladminga, za bazo pa s prijatelji iz Nemčije rezervirali hiško za 10 oseb z bazenom in savno v Bergresort Hauser Kaibling by Alps resorts, tik ob smučišču. Tokrat se nam je uspel pridružiti celo Lu, ki je skupaj s starejšima dvema otrokoma čez dan užival v šoli smučanja, medtem ko sta se naši najmlajši dve zabavali na posebnih otroških poligonih in igriščih ob vznožju smučišča. Več o smučišču in nastanitvi pa v nadaljevanju.

Read More

ciper-potopis-potovanje

potopis | družinsko potovanje: CIPER – 1 teden počitnic in raziskovanja zahodnega dela otoka

Katja CIPER, DRUŽINSKA POTOVANJA Leave a Comment

Najboljše destinacije za jesenski oddih? Ciper se upravičeno znajde na seznamu in lanskega oktobra smo ga končno prvič obiskali tudi mi. Ker ima Lu takrat vedno 2 tedna šolskih počitnic, smo rezervirali res ugodne letalske karte iz Zagreba v Paphos, namesto intenzivnega raziskovanja otoka in vsakodnevnih premikov na nove lokacije pa smo tokrat za spremembo izbrali enotedenski oddih v privatni vili z bazenom blizu plaže. Kljub temu, da smo si v prvi vrsti želeli le sonca, morja, dobre hrane in počitka, pa nismo mogli čisto iz naše kože in za cel teden smo najeli tudi avto. Ta nam je omogočal samostojen prevoz z in na letališče ter dnevne izlete na različne konce zahodnega dela Cipra. Seveda nam je za naslednji obisk tega raznolikega mediteranskega otoka ostalo še ogromno zanimivih krajev na vzhodu grškega dela otoka, pa tudi na celotnem turškem delu. V tem potopisu omenjam kraje in zanimivosti, ki smo jih obiskali med našim, recimo mu, sproščujočim aktivno – pasivnim dopustom.

Read More

Bretanija-francija-bretagne-potopis-potovanje-roadtrip

potopis | družinsko potovanje BRETANIJA, Francija: road trip z Defenderjem

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, FRANCIJA, POTOVANJA Z DEFENDERJEM Leave a Comment

Lanski road trip po Franciji smo začeli na severu Nemčije, od koder smo jo v enem dnevu mahnili preko belgijsko – francoske meje in se prve dni posvetili odkrivanju zanimive Normandije. V kraju Mont Saint Michel smo prestopili navidezno mejo v Bretanijo, ki je bila pravzaprav naš glavni cilj. Dramatični klifi, razkošne vile, srednjeveške ribiške vasice, sanjske plaže in otočki, zanimiva arhitektura, jabolčnik, morse dobrote in slane ajdove palačinke, pa še kaj. In vsi tisti odtenki modre in zelene! Ta čudovit del Francije nas ni razočaral. Prav nasprotno, navdušil nas je! Prevozili smo skoraj celotno obalo od vzhoda proti zahodu in naprej južno ter kasneje nadaljevali vse do otoka Ile de Re pri kraju La Rochelle. V tokratnem potopisu predstavljam najlepše in najbolj zanimive kraje v Bretaniji, vključno s tistimi, ki smo si jih mi pustili za naslednji obisk. Tako bo tale prispevek en res super izčrpen vodič po teh koncih Francije.

Read More

francija-normandija-potopis-potovanje-roadtrip

NORMANDIJA, Francija | kratko road trip potovanje z Defenderjem na poti do Bretanije

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, FRANCIJA, POTOVANJA Z DEFENDERJEM, POTOVANJA Z OTROKI 9 Comments

Za naš prvi pravi družinski road trip s takrat 3-mesečno Milo smo si izbrali Francijo. Pot nas je s severa Nemčije vodila preko Nizozemske in Belgije do francoske obale, kjer smo prvič prespali v bližini mesta Calais, potem pa nadaljevali proti zahodu. Spremljali so nas dramatični klifi in peščeni zalivi, simpatične vasice, slikovita ribiška mesta, bogata kmetijska posestva, zgodovinsko pomembni kraji pa še kaj bi se našlo. Ker je bil fokus našega tokratnega road tripa sicer Bretanija, cilj pa naš drugi dom na otoku Ile de Re, smo Normandijo prevozili bolj na hitro in nekaj zanimivosti, predvsem tistih, ki ležijo bolj v notranjosti dežele, pustili za kdaj drugič. Nekaj slednjih pa v potopisu vseeno omenim za vse, ki si za ogled teh krajev privoščite več časa.

Read More

Albanija-potopis-potovanje-Balkan-road-trip

potopis | družinsko potovanje ALBANIJA: divje kampiranje z Defenderjem

Katja ALBANIJA, DRUŽINSKA POTOVANJA, POTOVANJA Z DEFENDERJEM, POTOVANJA Z OTROKI Leave a Comment

Ko se vrnemo s potovanj, nas velikokrat kdo vpraša, kaj oziroma kje nam je bilo najbolj všeč. In ponavadi res nimam odgovora na to vprašanje. A tokrat temu ni tako, saj lahko oba v en glas odgvoriva, Albanija. Slednja nam je res prirasla k srcu in počutili smo se kar nekako doma. V Albanijo sem si sicer želela že dolgo dolgo časa in na ta račun smo se letos maja odpravili na 3-tedenski road trip po Balkanu z našim Land Rover Defenderjem, preurejenim v kamper. Prav Albaniji smo torej na tokratnem potepu namenili največ dni. Pa še bi jih lahko dodali za kakšen teden ali dva in nam ne bi bilo dolgčas. Od hribov do morja, zaspanih vasic in modernih mest, odličnih cest in super off road možnosti, gorskih prelazev z vrtogavimi razgledi, misterioznih bunkerjev, plaž s karibskim pridihom, turkiznih rek in jezer, prijaznih domačinov, živali in še in še. V Albaniji je vsega po malo in za vsak okus se najde kakšen idealen kotiček. V tem potopisu predstavljam našo krožno pot, od severa do juga ob obali ter nazaj na sever skozi notranjost države in objavljam ekstra veliko fotografij za vse tiste, ki nimate časa, oziroma neradi berete. Morda pa se pri komu tudi na račun mojega zapisa podre kakšen stereotip o tej zanimivi in raznoliki deželi, ki nas je tako navdušila.

Read More

Road-trip-po-Balkanu-Hrvaška-Bosna-Albanija-Črna-gora-Makedonija-Kosovo

BALKAN ROAD TRIP | Hrvaška, Črna gora, Albanija, S. Makedonija, Kosovo, Bosna & Hercegovina v 3 tednih z Defenderjem

Katja ALBANIJA, BOSNA in HERCEGOVINA, ČRNA GORA, DRUŽINSKA POTOVANJA, HRVAŠKA, KAMPIRANJE, KOSOVO, OVERLAND, POTOVANJA Z DEFENDERJEM, POTOVANJA Z OTROKI, S. MAKEDONIJA 2 Comments

Končno nam je uspelo! Po Balkanu z Defenderjem, namreč. Road trip, ki sva ga planirala izpeljati v dvoje že jeseni 2019, pa sva ga takrat morala zaradi bolezni prestaviti na pomlad, ko sva ga spet prestavila na naslednjo jesen zaradi pandemije, potem pa ponovno odložila zaradi nosečnosti. Zdaj je torej, v četrtem poskusu končno uspelo. Tokrat v troje. Res smo se imeli luštno in takšno pot z dojenčkom glede na naše izkušnje toplo priporočam. Morda se sliši čudno, saj sem precejšen del svojega življenja preživela v Sloveniji, ki je geografsko zelo blizu našim tokratnim destinacijam, sem tokrat dejansko prvič obiskala kar 4 države. In čeprav smo se potepali relativno blizu doma, smo bili deležni ravno pravšnjega kulturnega šoka. Nagledali smo se izredno raznolikih pokrajin, se kopali v morju, hodili po snegu, se potili na pohodih in sproščali v vročih vrelcih, ponekod govorili bolj z rokami kot jezikom, poskusili celo vrsto novih jedi in ja, tu in tam pa smo se tudi malo zgražali nad kupi smeti. Možnosti za road trip po Balkanu je seveda ogromno, v tem prispevku predstavljam našo celotno pot in na koncu dodajam še logistične nasvete ter nekaj statistike glede cen, prevoženih kilometrov, prenočišč in ostalega, kasneje pa na blog prihajajo še potopisi iz posameznih držav.

Read More