Jezera Mecklenburgische Seenplatte Nemčija kaj videti in početi kajak kolesarjenje sprehodi kampiranje

MECKLENBURGISCHE SEENPLATTE, Nemčija | narodni park Müritz in aktiven oddih na območju tisočerih jezer

Katja NEMČIJA Leave a Comment

V najin tokratni road trip po severni Nemčiji sva vključila več tistih kotičkov Nemčije, katere si že dlje časa želim obiskat. In eden slednjih so bila tudi prekrasna jezera na območju Mecklenburgische Seenplatte v nemški zvezni državi Mecklenburg – Vorpommern. Vem, spet veliko težko-izgovorljivih nemških besed, ampak takšne pač so. Dejstvo je, da je ta del nekdanje Vzhodne Nemčije totalno podcenjen s turističnega vidika, še informacije v angleščini se težko dobi na internetu. Pravzaprav je bil to za naju dober znak, saj so ponavadi ravno takšni manj poznani in oblegani kraji najlepši. Pred tem sva se ustavila v Potsdamu, pot pa po treh nočitvah, kajakiranju, sprehajanju in offroadu po tamkajšnjih gozdovih ob jezeru Gobenowsee in okolici nadaljevala na otok Usedom ob Baltiku. Več o teh čudovitih krajih nekje med Berlinom, Hamburgom in Rostockom pa v nadaljevanju.

Read More

Potsdam Nemčija dnevni izlet iz Berlina vikend izlet Kaj videti in početi v Potsdamu

POTSDAM, Nemčija | vikend izlet ali dnevni izlet iz Berlina

Katja MESTA & PRESTOLNICE, NEMČIJA Leave a Comment

Za Berlin ste verjetno že vsi slišali, marsikdo izmed vas ga je prav gotovo tudi že obiskal. Kaj pa Potsdam? Še ne? Le dobrih 30km iz Berlina in z odličnimi železniškimi povezavami je prekrasno mesto Potsdam super enodnevni izlet iz Berlina, sicer pa je tu veliko za videti in zlahka ga obiščete v sklopu vikend izleta. Palače, vrtovi, ravno prav živahne soseske, vodni kanali, nešteta jezera, krasna arhitektura in lične trgovine so tisto, kar naredijo Potsdam neizmerno privlačen tako za tiste, ki imajo radi mesta, kot za tiste, ki so bolj za naravo. Sama sem ga tokrat obiskala že tretjič in na osnovi vseh treh obiskov, je zdaj že skrajni čas, da mestu namenim en čisto svoj prispevek. Česa torej v Potsdamu ne smete izpustiti?

Read More

Severna Nemcija camping road trip plan potovanja in stroski

SEVERNA NEMČIJA | camping road trip po baltski in severno-nemški obali

Katja NEMČIJA Leave a Comment

Kam sploh lahko gremo na počitnice? Po tednih, ah kaj tednih – mesecih, ugibanja kaj bo sploh z letošnjim poletjem, sva premlela že cel kup variant. Od danes dalje imava nekako 3 tedne časa, preden pobereva Lu-ja in se odpeljemo nazaj v Slovenijo za drugi del njegovih poletnih šolskih počitnic. 3 tedne niti niso tako malo časa, a kam sploh v Evropi zdaj lahko potujemo, ko pa imava 2 različna potna lista (slovenskega in francoskega) pa še različne države bivališč. Kar se mi ni zmešalo od vseh možnih seznamov, številk in novih prepovedi. Kličeš ambasado reče A, kličeš ministrstvo reče B, slišiš od tistih, ki so dejansko prečkali mejo in rečejo C. Zdaj pa pejt na dopust. Glede na to, da sva junija oba uspela končno na obisk v svoji domovini in sva trenutno v Nemčiji, kjer morava prav tako biti čez 3 tedne, je edina logična rešitev – greva na road trip po Nemčiji! Ne morem rečt, da skačem do stropa od veselja, ampak glede na vse možne scenarije karanten in restrikcij vstopa v države bo morda tako najboljše oziroma najmanj stresno. Poleg tega pa tudi ne bova več dolgo v Nemčiji in je tole mogoče ena zadnjih šans, da raziščeva še tiste kotičke severa, ki jih ne poznava. Greva torej vsepovsod, kamor si že dolgo želim. Pa bo kar bo. Pričakujeva ogromno gnečo, kar me res ne mika, ampka letos je pač čudna sezona. Torej, kakšen je plan poti in koliko bo tole približno stalo? Nekako takole.

PLAN POTOVANJA PO SEVERNI NEMČIJI | obali zveznih držav Mecklenburg Vorpommern in Schleswig Holstein

POTSDAM

Prvo postojanko narediva v krasnem Potsdamu, nedaleč od Berlina. Tu sem bila sicer že dvakat, pa vseeno – vsakič ostane še kaj za videti. Če ste kdaj v Berlinu in imate kakšen ekstra dan časa se le zapeljite semle, ne bo vam žal.

MECKLENBURGISCHE SEENPLATTE

Naslednje 3-4 dni uživava med preko 1000 jezerci na območju s temle čudnim imenom, nekje na pol poti med Potsdamom in baltsko obalo, v nemški zvezni republiki Mecklenburg Vorpommern. Kolesarjenje, vožnje s kanujem, kopanje, pa verjetno še kaj – predvsem pa tudi malo izležavanja v viseči mreži pod borovci. Semle si že dolgo želim, pa nekako nikoli ni uspelo, zato se še toliko bolj veselim. Glede na to da je na spletu bore malo informacij v angleščini sem tudi prepričana, da bo tole še en tak bolj skriti biser Nemčije.

OTOK USEDOM

Tudi na Usedom se spravljam že več sezon. Baltska obala mi je tako ali tako pri srcu, vreme bo baje še kar okej, tako da upam da se nadihava svežega zraka med kolesarjenjem, poskusiva kakšno zanimivo lokalno specialiteto, morda se celo končno vržem v to res mrzlo morje in morda se za en dan podava čez mejo na Poljsko. V poljskem kraju Swinemünde, ki pravtako leži na otoku Usedom, se baje dobi dobro in poceni kosilo.

NP VORPOMMERSCHE BODDENLANDSCHAFT

Tukaj sva z Lu-jem par let nazaj kampirala na peščenih sipinah v top kampu v kraju Prerow, a vseeno je na tem zanimivem območju ostalo še en kup neraziskanih sprehajalnih in kolesarskih poti, Ker je trenutno že vse več ali manj zasedeno tu naokoli, sva uspela dobiti le eno noč v kampu, pa vseeno boljše kot nič.

PLÖN, SCHLESWIG & FLENSBURG

V zahodni smeri prideva v zvezno republiko Schleswig Hohlstein in si ogledava mesto in jezera Plön, Schleswig in pa Flensburg tik ob danski meji. Verjetno kje prespiva spontano. V Wismarju, Lübecku, Kielu in večih obalnih resortih v tem delu države (npr Timmendorfer Strand, Scharbeutz itd), pa tudi v Rostocku, Stralsundu in na največjem nemškem otoku Rügen sem že bila, zato jih tokrat rade volje spustim in vidim kaj nepoznanega.

OTOK SYLT

Ker so prenočitvene kapacitete na celotnem otoku 99% zasedene, sva imela tule neznansko srečo, da sva po xy klicih dobila zadnjo parcelo v enem izmed par kampov na otoku. Sicer ne v tistem, ki sem si ga že tedne nazaj ogledovala, ampak boljše kot nič. V primerjavi s strašansko dragimi hotelskimi sobami (ja ja kar tako po 300-450+€ na noč), bo kamp odličen. Sylt je namreč verjetno najbolj mondeni košček celotne Nemčije.

HALLIGEN OTOKI

Južno od Sylta je cel kup manjših otočkov, ki se jih baje brez problema prekolesari v enem dnevu. Še posebno sem se zagledala v Amrum in Hooge. Nimam pojma, če se bo časovno izšlo, ampak recimo da je takšen plan. Tudi ne vem še, kje bova spala, ampak do tja je še dosti časa, bova že kaj našla.

ST. PETER-ORDNIG

Še zadnji zaresni postanek, največji nemški kajterski paradiž in neskončna peščena plaža – mimogrede tudi edina v Nemčiji, kjer se sme z avtom en mini košček voziti po pesku. Verjetno bo tudi tu gneča za znoret, ampak tako pač je letos. Na poti domov predvidevava le še postanek za pijačo s kolegi v Hanovru in pa eno obilno večerjo, saj moram naslednji dan na puljenje modrostnega zoba in bo spet par dni prisiljene shujševalne kure. No, mogoče bo pa še prav prišla po temle dopustu.

OSNOVNI STROŠKI POTOVANJA | prenočišča, prevozi in ostali stroški

Koliko bo vse skupaj stalo? Ne vem, tank je poln, dizel je tudi tukaj zdajle nenormalno poceni, malce čez 1€ na liter. Kilometrov bo nekako okrog 1800, glede na malce večjo porabo Defenderja khm khm bo šlo za gorivo predvidoma vseeno le okrog 200€. Kampi so med 20 in 25€ na noč, le na Syltu je malo dražji, 35€ na noč. Ker bova vmes predvidoma parkrat prespala na počivališču za avtodome, ki stane 5-10€ na noč, predvidevam, da bova vse skupaj za nočitve dala dobrih 300€. Potem je tu še avtovlak na otok Sylt ki stane cca 100€ v obe strani. V Nemčiji ni cestnin, ostali stroški bodo za hrano in oglede (sposojo koles, kanujev, vstopnine in podobno). Recimo da bo vse skupaj nekako 800€ plus hrana za 2 osebi. Spiva v Defenderju, kuhava večinoma sama, čeprav glede na to, da zadnja pol leta nisva dosti jedla zunaj, si bova gotovo tu in tam privoščila tudi kakšno boljšo restavracijo.

Tako, zdaj pa vsi pridno spremljat na INSTAGRAMU in FACEBOOKU, še posebno tisti, ki še vedno ne veste kam letos poleti, mogoče vas pa prpričam in tudi vas odnese na sever.

gap year potovanje

eno prav posebno leto | junij 2019 – junij 2020

Katja ENO LETO PO SVETU 2019/2020 Leave a Comment

Tale post se spravljam pisat že par tednov. Pred kratkim je namreč minilo že eno leto, kar sva se dokaj brezbrižno odpeljala proti Danski. Z naloženim avtom, okvirnim načrtom poti in dobrimi 5 tedni časa. Z mešanimi občutki neizmerne svobode, pa tudi s ščepcem krivde. Kar malo ponosna nase, da sem si upala pustit službo in si vzeti čas zase. Zase, za naju, za nas. Za daljši obisk Slovenije. Za šport. Za bolj zdravo življenje. Ja, in seveda tudi za kakšno potovanje več. In nenazadnje tudi za blog. Za stvari, za katere zadnja leta nisem imela časa oziroma možnosti. Čas, ki se mi je takrat zdel, in se mi še vedno zdi, nujno potreben po vsem kar se je zgodilo v zadnjih letih. Ker včasih enostavno ne gre več. Mogoče marsikdo tega še danes ne razume, ampak marsikdo nikoli ni živel v tujini, si nikoli ni delil skrbništva nad potomci, nikoli ni mesece spal le po 3-4 ure pa še kaj bi se našlo. Po kar obetavnem začetku in prvih mesecih je v začetku 2020 vse skupaj nekako ekpslodiralo. In če sem še do konca 2019 mislila, da sem v precej nezavidljivi situaciji in da je slabše že težko, se je že marca 2020 izkazalo, da je očitno lahko vedno še slabše. Zdaj se s tem tolažim, no, takrat mi ta misel vseeno ni dosti pomagala. S prihodom famoznega virusa se je namreč spet vse podrlo. Mislim, da se vsi tisti, ki živimo zdoma strinjamo, da je tole eno najhujših obdobij zadnjih let. Je pač res čuden občutek, ko enostavno ne moreš domov. In se počutiš ujet. In v mojem primeru ravno na to prekleto leto, ko sem končno zbrala pogum, da si vzamem malo več časa zase. Prav ironično sem skoraj polovico tega leta preživela prav tam od koder sem lansko leto junija “bežala”. Na severu Nemčije. V stanovanju, ki ni dom. Je le 55m² velika nepremičnina, kjer stojijo moje stvari. Ker dom je nekaj drugega.

Read More

12.mesec na poti | končno malo sem in tja in končno domov

Katja ENO LETO PO SVETU 2019/2020 Leave a Comment

A veste kje sem? V moji dragi Ljubljani. Po tem ko sem naredila kakšnih 50 selfijev z Landyjem in se naspala kot polh, zdaj sedim na vrtu, srkam kavo in poslušam pršenje vode, ki zaliva travo. Končno. Ne vem koliko dni je točno minilo od zadnjega obiska, okrog 5 mesecev vsekakor. Najdlje kar me ni bilo domov v Slovenijo je sicer 9 mesecev, a tehle 5 se je bolj vleklo kot kadarkoli prej. Na trenutke se mi zdaj celo zdi, kot da se ni nič zgodilo. Kot da je avgust 2019, ravno sva zaključila daljšo pot po Skandinaviji in z Lu-jem uživamo poletne počitnice pri babi in dediju. Kot da je bilo zadnje pol leta le ena nočna mora. Na žalost je vseeno že 2020, ampak gledamo naprej. Več o tem letu in kako in kaj zdaj naprej kmalu v novem prispevku, tukaj pa še malo o temle dvanajstem mesecu „na poti“.

Read More

Lüneburg Nemčija vikend izlet kaj videti in početi

LÜNEBURG, Nemčija | vikend izlet v čudovito hanseatsko mesto nedaleč od Hamburga

Katja NEMČIJA Leave a Comment

Hanseatsko mesto Lüneburg sem obiskala že dvakrat in obakrat me je navdušilo s svojo tipično severno-nemško arhitekturo in ravno izjemnim živahnim vzdušjem. Ker je od Hamburga oddaljeno le kakšnih 50km, je priljubljena vikend izletniška točka za prebivalce te severne metropole, pa tudi od našega doma v okolici Hanovra ni tako zelo daleč. Lüneburg se nahaja ob idilični reki Ilmenau in praktično na vrhu rudnika soli, ki je skozi stoletja prippomogel k znatnemu industrijskemu razvoju in prepoznavnosti ter pomembnosti mesta. Čeprav za nemške razmere ni prav veliko mesto, pa je tu cel kup zanimivosti in prav prijetno za vikend ali pa enodnevni izlet, obisk pa lahko združite tudi z raziskovanjem znamenitega zavarovanega območja Lüneburger Heide, ki se nahaja le kakšnih 40km proti zahodu.

Read More

Izlet v Hamburg kaj videti in početi v Hamburgu

HAMBURG, Nemčija | vikend izlet v drugo največje nemško mesto

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, MESTA & PRESTOLNICE, NEMČIJA Leave a Comment

Poleg Berlina je Hamburg definitivno moje najljubše nemško mesto. Morda na ta izbor vpliva tudi dejstvo, da sta prav ti dve mesti najbližji veliki mesti našemu domu v Nemčiji in jih posledično res pogosto obiščem. V Hamburgu sem bila tako v zadnjih 9 letih sigurno 15-20x in ga res dobro poznam. Je ena super mešanica kultnih alternativnih barov in ulic, hiper modernih (in dragih) sosesk, krasnih parkov, top restavracij in še in še. Je vsekakor mesto kjer se prepletajo najrazličnejše kulture in ljudje z najrazličnejšimi statusi. Poleg tega ima mesto tudi tisti značilen pristaniški karakter, to, da je blizu morja je pa še dodaten plus. Ja, seveda, vreme zna biti muhasto, vetrovno in deževno, ampak tudi to ima svoj čar. Ker je po tolikih obiskih že skrajni čas da nekaj napišem, sem v ta obsežen prispevek strnila največje atrakcije in zanimivosti mesta. Morda pa koga že kmalu zanese na sever.

Read More

11. mesec na poti | oziroma 3. mesec doma

Katja ENO LETO PO SVETU 2019/2020 Leave a Comment

Še malo pa bo junij, mi pa še vedno v Nemčiji. Sicer sva bila že vsaj 3x na tem, da jo na hitro popihava na obisk v Slovenijo, a sva si vsakič premislila – predvsem zaradi poplave nasprotujočih si informacij glede prestopa meje in karantene, tudi s strani uradnih predstavnikov. Poleg tega se vsak teden kaj spremeni in človek včasih res ne ve več komu verjet, na koncu je pa verjetno itak sve odvisno od trenutne volje tistega, ki te pregleda na meji. Kakorkoli že, medtem se je tudi pri nas tu gor vse skupaj malenkost sprostilo in ravno s koncem maja lahko obiščemo ostale Bundesrepublike kot turisti. Tako, da smo v nizkem štartu za kakšen kamping izlet na obalo.

Read More

Kako potovati poceni - 40 načinov in idej kako na potovanjih manj zapraviti

KAKO POTOVATI POCENI | 40 načinov in idej

Katja NASVETI Leave a Comment

Je že res, da zna biti marsikatero potovanje drago. Za marsikatero pot bo morebiti potrebnega tudi nekaj odrekanja in varčevanja že mesece pred odhodom. Drži pa tudi, da je lahko marsikatero potovanje z malo iznajdljivosti in prilagajanja prav poceni. Kako odnesti čim več doživetij za čim manj denarja pa v temle novem prispevku – vse od organizacije potovanja in priprav na odhod do prevozev, prenočišč, hrane in ogledov pa še česa.

Read More

Denar za potovanja - 25 nasvetov in idej kako prišparati denar za potovanja

KAKO PRIŠPARATI DENAR ZA POTOVANJA | 25 načinov in idej

Katja NASVETI 2 Comments

Za vikend v evropske prestolnice, pozimi na smučanje, poleti na road trip in na morje, vmes pa še vsaj dvakrat na daljše potovanje na druge kontinente. Slovenci radi potujemo. In smo vsepovsod. Od kje nam torej denar za potovanja, se marsikdo sprašuje. Potovanja so vseeno luksuzni privilegij in tudi sama jih nikakor ne jemljem kar tako za samoumevna. Niso nujna za preživetje, so pa vznemirljiv življenjski stil, ki te zlahka posrka vase. Takšen življenjski stil seveda ponavadi terja določena odrekanja, a kot sama rada rečem, raje malo odrekanja danes za več uživanja in nepozabnih spominov jutri. Kljub temu pa nisem zagovornik absolutnega životarjenja preko celega leta na račun potovanj. Rada imam neko zdravo ravnovesje, ker malo je pa vseeno treba živet in uživat tudi kadar smo doma. In ker sem se v svoji skoraj 20-letni samostojni „potovalni karieri“ (od študentke do samske mame in vse vmes) med drugim marsikaj naučila o prioritetah in varčevanju, tukaj predstavljam 25 načinov in idej o tem kako prišparati denar za potovanja.

Read More