Zagreb božični sejmi

ZAGREB, Hrvaška | izlet iz Ljubljane z vlakom na božične sejme

Katja HRVAŠKA, MESTNI ODDIH Leave a Comment

Že par let berem in poslušam same presežke o Zagrebškem božičnem sejmu in že ves ta čas govorim, da bi ga rada šla pogledat. Pa je bilo do sedaj vedno težje izvedljivo, saj smo iz Nemčije prišli na obisk vedno tik pred Božičem in imeli ponavadi cel kup drugih opravkov. Evo, letos pa je končno uspelo, in to že kar na prvi dan, ko so ga odprli. Sicer bolj po naključju, pa vseeno. Zaradi ugodnih vozovnic, smo šli za spremembo kar z vlakom. Več o tem kako smo preživeli ta praznično obarvan dan pa v temle prispevku. Še je čas, da se letos v Zagreb odpravite tudi vi!

Read More

Istanbul Turcija kaj videti in poceti

ISTANBUL, Turčija | TOP 25 znamenitosti in izkušenj

Katja MESTNI ODDIH, TURČIJA Leave a Comment

Istanbul. To misteriozno mesto polno zgodovine, ki leži tako v Evropi kot tudi v Aziji, kjer se že stoletja srečujejo različne kulture in trgovske poti in nenazadnje tudi mesto, ki marsikatero evropsko mesto prehiteva s svojo naprednostjo. Perfektna mešanica tradicionalnega in modernega. Kraj, ki ga enostavno moraš obiskat, če si kaj popotnika in mesto, v katerega se zlahka zaljubiš. Ja, končno sva jo obiskala, Turčijo namreč. V Istanbulu sva preživela 4 dni, več o tem kaj sva videla in kaj vse tam lahko počnete pa v temle prispevku oziroma mestnem vodiču.

Read More

BRAZILIJA potovanje potopis

potopis | potovanje BRAZILIJA – 3 tedni po severo-vzhodu

Katja BRAZILIJA 2 Comments

Severo-vzhodna Brazilija. 3 tedni. 2 sonca-željna popotnika. Nobenega plana. Resnično, do samega odhoda nisva točno vedela kam sploh greva, na pot sva šla brez predhodnih rezervacij (z izjemo prvih dveh noči), brez znanja portugalščine in brez vodiča v obliki knjige. Tudi kajtava ne. Sva pa zato prinesla dobro voljo, kakšno knjigo, kopalke in seveda kreditno kartico. Je bilo dovolj za eno super umirjeno dogodivščino.

Read More

4. mesec na poti | malo tu malo tam

Katja Uncategorized Leave a Comment

Tale mesec sva bila res malo malo tam. Malo v Sloveniji, malo v Nemčiji in tudi malo v Franciji. Tole skakanje sem in tja zahteva kar nekaj organizacije in res lahko rečem, da sem postala pravi ekspert v iskanju ugodnih povezav, letalskih kart, hotelov, prevozev in še česa. Bi lahko biznis odprla. Evo na hitro malo o tem kaj smo ta mesec počeli in kaj še bomo.

Read More

Francija Lyon v enem dnevu potopis

LYON, Francija | enodnevni obisk

Katja FRANCIJA, MESTNI ODDIH Leave a Comment

Obiskati katerokoli večje mesto v le enem dnevu je po svoje izziv in mnogi se vprašajo, se to sploh splača? A včasih pač nanese tako, da imamo le ta en dan (smo na službeni poti, imamo daljši layover med poleti ali pa naredimo le postanek na daljši poti z avtom) in ja, jaz vedno pravim boljše to kot nič. Pred kratkim smo se tako tudi mi znašli v francoskem Lyonu, kjer smo preživeli sobotno popoldne in nedeljsko jutro. Fajn je bilo! Mesto smo zapustili s pozitivnimi prvimi vtisi in zlahka bi se še kdaj vrnili. Več o tem kaj si v tako kratkem času tukaj lahko ogledate in doživite pa v spodnjih vrsticah.

Read More

Ile de Re Francija potopis

ILE DE RE, Francija | počitnice na Atlantiku

Katja FRANCIJA Leave a Comment

Ste že kdaj slišali za francoski otok Ile de Re? Ne? Tudi jaz dolgo nisem. Z izjemo mnogih obiskov Pariza, enega road tripa po Azurni obali in francoskih Alp, kamor sem vrsto let hodila smučat, Francije (še) ne poznam prav dobro. Pa tako velika in raznolika je. In zdaj, po zanimivem spletu okoliščin, tale čudovit otok lahko kličem moj drugi dom. No, ali pa tretji, kakor vzamemo. V zadnjih par letih sem ga že tolikokrat obiskala, da se že spodobi napisat par vrstic o njem.

Read More

jezero LAgo di Como Italija kaj videti

LAGO DI COMO, Italija | vikend izlet

Katja ITALIJA | SICILIJA Leave a Comment

Sončni pozno poletni vikend na enem izmed najlepših in najbolj znanih italijanskih jezer je bil kot nalašč za naše tokratno družinsko srečanje. Dobra hrana in pijača, krasni razgledi na jezero in hribe in še lepše vasi in kraji. Jezero je sicer ogromno in zelo dobro turistično obiskano, poleg tega pa slovi kot meka za bolj bogate evropejce in ameriške zvezdnike, a se kljub temu najdejo mirni kotički. Nam za obisk vsekakor ni bilo žal!

Read More

Bamberg Nemcija vikend izlet

BAMBERG, Nemčija | vikend izlet

Katja MESTNI ODDIH, NEMČIJA Leave a Comment

Bamberg, slikovito nemško mesto na sedmih gričih tam nekje med Nürnberg-om in Würzburg-om, je krasna destinacija za daljši vikend izlet ali pa za postanek med potovanjem po Nemčiji. Mesto je upravičeno na seznamu UNESCO-ve dediščine, obiščete ga lahko prav v vseh letnih časih – mi smo ga tokrat na krasen jesenski sončen vikend. Več o tem kaj tam početi in kaj si ogledati pa v spodnjih vrsticah.

Read More

3. mesec na poti | povsod je lepo, doma je pa najlepše!

Katja Uncategorized Leave a Comment

Tretji mesec od zadnjega dne v službi. Čeprav sva ga preživela malce drugače, kot sva si sprva zamislila, se je vse srečno končalo. Zdravstveno stanje se je med tem občutno izboljšalo (vreščiva od veselja), tako da nama je v zadnjih tednih uspelo kar nekaj krasnih izletov po Sloveniji in moram priznat, da je prav pasalo. Res se ne spomnim, kdaj sem bila nazadnje tako dolgo doma. Sploh v Ljubljani. In dlje kot sem tu, bolj mi je všeč in manj me vleče nazaj v Nemčijo.

Marsikdo tega sicer ne razume. In za marsikoga je Nemčija še vedno obljubljena dežela, kjer je vse boljše kot doma v Sloveniji. Po dobrih 8 letih tam gori pa še vedno pravim, da je vse odvisno od tega kaj pustiš za sabo. Povsod so minusi in plusi in tudi v Nemčiji se najde ogromno razlogov za pritoževanje nad marsikatero stvarjo. Čeprav nenamerno, ampak dan za dnem avtomatsko primerjam situacijo v Sloveniji s tisto v Nemčiji. In ja, v mojem primeru tehtnica prevaga v dobro domovine. Po tem mesecu doma tako še bolj močno stiskam pesti, da se enkrat zares preselim nazaj. V troje, z Lu-jem. Sanja svinja kukuruz, ampak en cilj je treba imet.

Prva polovica septembra je bila sicer bolj kulinarično obarvana. Mislim, da sva pojedla pol Ljubljane. Resnično, vse hlače me tiščijo čez pas. Od zajtrkov in brunchov, do burgerjev, pic, shushija, bureka, čevapov in bolj fensi poslastic, ni da ni. Če že nisva zmogla prevelike fizične aktivnosti, sva pa vsaj noro dobro jedla in poskusila večino najboljših restavracij v prestolnici. V družbi francoskega vsejedca, ki po vrhu tega še odlično kuha, je že prav tako. Ker je šlo z zdravjem vsak dan malce na bolje in sva bila zmožna izpeljat daljše vožnje, sva drugo polovico meseca preživela v objemu hribov, v Kranjski Gori. Slednjo dobro poznam in glede na to, da sva bila tam skupaj le dvakrat v zimskem času, je bil tokratni poletni obisk še bolj sladek.

Najlepše pri tem, da trenutno nimam redne službe?

Poleg tega, da ni treba vstati vsak dan ob 6 zjutraj haha? To, da si lahko privoščim teden dni dopusta v Kranjski Gori, Piranu pa še kje. Ko delaš in si omejen na tistih 20+ dni dopusta na leto seveda ne boš šel kolesarit po Gorenjskem za cel teden. To počneš pač ob vikendih. Če imaš srečo in živiš v Sloveniji, seveda. Če si vsaj malo popotnika boš ves dopust izkoristil za potovanja kam dlje. Ampak ni isto. Ko si na enem mestu dlje časa je veliko bolj fajn. Poznaš lokalce, najdeš mehanika, ki ti zrihta avto (true story, Landy je kot nov), veš kje imajo najboljši kruh in kje kavo, točno veš za katerim hribom in ob kateri uri zaide sonce, kam se splača na kosilo in h kateremu kmetu greš lahko po domači jogurt in maslo. In ob vsem tem se ti prav nikamor ne mudi. Tudi če kak dan dežuje se ne požreš, ker veš da bo do konca tedna sigurno še kak sončen dan.

Obredla sva vse bolj in manj znane točke v okolici, od Jasne, Zelencev do Planice, še na Vršič sva se zapeljala, šla z rolerji do Mojstrane in s sedežnico na Vitranc. Kakšni daljši pohodi bojo pa še počakali. Šla sva tudi do Belopeških jezer in Rabeljskega jezera, pa v dedkovo vas Valbruna na italijanski strani. Nazaj grede v Ljubljano sva se v družbi krav peljala čez Radovno in se spotoma ustavila še v Blejskem vintgarju, ki je mimogrede res noro lep, ampak na sončno nedeljo me tam več ne srečate. V zadnjih tednih nama je uspel tudi skok v Bohinj in na Bled. Slovenski hribi so pač res lepi. Tudi če jih samo gledaš.

Ob tej priložnosti še enkrat hura za vse, ki se nam je uspelo v živo videt. Z nekaterimi po zelo dolgem času, z nekaterimi celo čisto prvikrat, z nekaterimi pa kot v starih časih večkrat na teden. Fajn je blo. Čez par dni letiva v Nemčijo. Pobereva Lu-ja in skupaj letimo v Francijo, kjer ostanemo 10 dni. Komaj čakam, že od meseca maja me ni bilo na njihovi obali, kjer je mimogrede še vedno prav prijetno toplo. Za tem pa skočimo še na kratko v Slovenijo, pa nazaj v Nemčijo, potem pa v Brazilijo. Ja, komplicirano usklajevat 3 države pa še potovati vmes, ampak kjer je volja tam je pot. Decembra pa, če bo vse kot mora bit, z avtom na en tak čisto pravi smučarski road trip iz Slovenije do Nemčije. Se beremo.