Road-trip-po-Balkanu-Hrvaška-Bosna-Albanija-Črna-gora-Makedonija-Kosovo

BALKAN ROAD TRIP | Hrvaška, Črna gora, Albanija, S. Makedonija, Kosovo, Bosna & Hercegovina v 3 tednih z Defenderjem

Katja ALBANIJA, BOSNA in HERCEGOVINA, ČRNA GORA, DRUŽINSKA POTOVANJA, HRVAŠKA, KAMPIRANJE, KOSOVO, OVERLAND, POTOVANJA Z DEFENDERJEM, POTOVANJA Z OTROKI, S. MAKEDONIJA 2 Comments

Končno nam je uspelo! Po Balkanu z Defenderjem, namreč. Road trip, ki sva ga planirala izpeljati v dvoje že jeseni 2019, pa sva ga takrat morala zaradi bolezni prestaviti na pomlad, ko sva ga spet prestavila na naslednjo jesen zaradi pandemije, potem pa ponovno odložila zaradi nosečnosti. Zdaj je torej, v četrtem poskusu končno uspelo. Tokrat v troje. Res smo se imeli luštno in takšno pot z dojenčkom glede na naše izkušnje toplo priporočam. Morda se sliši čudno, saj sem precejšen del svojega življenja preživela v Sloveniji, ki je geografsko zelo blizu našim tokratnim destinacijam, sem tokrat dejansko prvič obiskala kar 4 države. In čeprav smo se potepali relativno blizu doma, smo bili deležni ravno pravšnjega kulturnega šoka. Nagledali smo se izredno raznolikih pokrajin, se kopali v morju, hodili po snegu, se potili na pohodih in sproščali v vročih vrelcih, ponekod govorili bolj z rokami kot jezikom, poskusili celo vrsto novih jedi in ja, tu in tam pa smo se tudi malo zgražali nad kupi smeti. Možnosti za road trip po Balkanu je seveda ogromno, v tem prispevku predstavljam našo celotno pot in na koncu dodajam še logistične nasvete ter nekaj statistike glede cen, prevoženih kilometrov, prenočišč in ostalega, kasneje pa na blog prihajajo še potopisi iz posameznih držav.

Read More

Val-Thorens-Francija-smučanje-potovanje

VAL THORENS, Francija | smučanje na najvišje ležečem resortu v Evropi, v 3 Vallees v francoskih Alpah

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, FRANCIJA, ZIMSKE AKTIVNOSTI Leave a Comment

Najboljša smuka v Evropi? Zame vsekakor v Franciji. Saj je tudi drugje lahko prav luštno in seveda se v Avstriji, Švici, Italiji in še kje najdejo krasna smučišča, a zame sta Val Thorens in Tignes čisto pri vrhu. Oba resorta v francoskih Alpah sem obiskala že večkrat in lahko rečem, da smučarske proge v okolici omenjenih res dobro poznam. Pa vseeno z vsakim obiskom odkrijem kaj novega. Marca 2022 sem po res dolgih letih spet dobila priložnost za en teden uživati na belih strminah okrog najvišje ležečega smučarskega resorta v Evropi, Val Thorens namreč leži na kar 2300m, in si po dveh letih premora od mojega najljubšega zimskega športa (beri: pandemija in nosečnost) privoščila kolikor se je pač dalo z osemmesečnim dojenčkom. Vsekakor mi tokrat ni uspelo presmučati vseh prog v največjem smučarksem sistemu na svetu, 3 Vallees, kamor poleg Val Thorensa spada še okolica krajev Meribel in Courchevel, pa vseeno je bilo naravnost odlično. V temle prispevku sem na osnovi vseh dosedanjih obiskov Val Thorens-a strnila misli, vtise in praktične informacije o smučarskih počitnicah v tem čudovitem resortu.

Read More

Wildkogel-arena-Avstrija-smučanje

WILDKOGEL ARENA, Avstrija | 1 teden smučanja na odličnem avstrijskem družinskem smučišču

Katja AVSTRIJA, ZIMSKE AKTIVNOSTI Leave a Comment

Končno, končno, končno so se poklopile zvezde in po kar dveh letih smučarskega premora na račun pandemije in nosečnosti smo si konec letošnjega januarja privoščili čisto prave smučarske počitnice. Za kar cel teden. Tudi to mi že več kot desetletje ni uspelo, saj tisti del Nemčije, kjer sva z Lu-jem živela ne slovi ravno po zasneženih strminah, za celotedensko smučanje pa je bilo tudi vedno premalo dopusta. Tokrat Lu sicer na žalost ni mogel z nami, saj so nemške šole prestroge za proste dneve izven uradnih počitnic, slednjih pa v „naši“ zvezni državi v zimskem času, z izjemo novoletnih praznikov, ni. Charlie, jaz in Mila torej. In naši prijatelji iz tujine. Še dve družini, tako da nas je bilo skupaj šest odraslih in pet otrok, starosti od 8 mesecev do 8 let. Dolgčas nam seveda ni bilo, poleg svežega snega pa nas je razveseljevala tudi prekrasna alpska vila. Več o našem chaletu in odličnem družinskem smučišču v avstrijski Wildkogel Areni pa v nadaljevanju prispevka.

Read More

Selitev-v-Slovenijo-tujina-Nemcija

SELITEV V SLOVENIJO | praktični nasveti ob selitvi nazaj domov iz tujine

Katja ŽIVLJENJE V TUJINI Leave a Comment

Končno je tukaj tudi prispevek o naši selitvi nazaj v Slovenijo nobembra 2021. Sicer malo manj oseben in malo bolj praktičen – tako bo gotovo prišel prav vsem, ki jih v prihodnosti čaka ta korak. Po mojih dobrih desetih letih življenja v Nemčiji je prišel naš čas in vrnitev v Slovenijo smo res dolgo in težko pričakovali. Pa čeprav je bilo tudi malo grenkega priokusa na račun bolj specifične družinske situacije, ampak pustimo zdaj to. Kljub temu, da smo se na selitev kar nekaj časa pripravljali, nas je v samem procesu vseeno kakšna stvar presenetila. V nadaljevanju lahko zatorej preberete več o tem kaj vse je potrebno urediti ob selitvi med državami v Evropski uniji (v našem primeru je šlo za selitev iz Nemčije v Slovenijo), katera dokumentacija je potrebna, kakšni so postopki in podobno. Prispevek temelji na naših osebnih izkušnjah iz leta 2021, zato naj služi kot dobra orientacija in pomoč, vseeno pa pred samo selitvijo še enkrat preverite situacijo in pridobite ažurne informacije pri pristojnih uradih.

Read More

južna-švedska-potopis-potovanje-roadtrip

JUŽNA ŠVEDSKA | jesenski road trip – divje kampiranje z Defenderjem

Katja POTOVANJA Z DEFENDERJEM, POTOVANJA Z OTROKI, ŠVEDSKA Leave a Comment

Tokratno oktobrsko potovanje nas je popeljalo na jug Švedske. Zakaj oktober? Ker ima Lu v nemški šoli takrat dva tedna jesenskih počitnic. In zakaj ravno Švedska? Ker smo iz nemškega Rostocka našli ugodno karto za trajekt in ker je tam dovoljeno divje kampiranje. Ravno prav za naš Defender, ki smo ga dobri dve leti nazaj preuredili v kamper. Pretiranega plana nismo imeli, na koncu pa smo si uspeli ogledati lep del južnega dela države, kampirati na par res odličnih točkah, se navdušili nad neštetimi jezeri, rdečimi lesenimi hiškami skritimi med dišečimi borovimi gozdovi, krasnimi arhipelagi in modernimi mesti. Vse to in še več popolnoma brez turistov, skoraj povsod smo bili sami. Resda je bilo torej malce bolj hladno in vetrovno, smo pa zato uživali čudovito naravo v popolnem miru in tišini. Spontano smo jo iz Trelleborga najprej mahnili navzgor po zahodni obali, do zadnjega večjega mesta pred norveško mejo, prečili mimo mesta Jönkoping na vzhodno obalo, v Kalmar in se počasi spustili nazaj v Trelleborg. Enkratna pot, kjer se najde nekaj za vsakega. Več o tem kaj si tam vse lahko ogledate in doživite, pa še malo o našem divjem kampiranju pa v tokratnem potopisu z ekstra veliko fotogarfijami.

Read More

Cik-cak po Evropi oziroma kaj je novega od junija

Katja Uncategorized Leave a Comment

Saj ni res, pa je. Danes sem slučajno pogledala na blog in ugotovila, da so minili že skoraj trije meseci od zadnje objave. Ups. Ja, včasih je pač tako, da paše malo premora, oziroma enostavno ni časa za vse. Sicer pa ste vmes res pridno brali, saj je bilo mesečnih ogledov toliko, kot še nikoli v vseh letih bloganja. Tudi to je pokazatelj, da ne pišem zaman, tako da hvala vsem, ki z veseljem berete in tule najdete kakšno idejo za izlet oziroma potovanje. Tisti, ki nas redno spremljate tudi na Instagramu in Facebooku ste bolj na tekočem, za vse ostale pa še tule na blogu en krajši updejt.

Read More

Dobordošla, Mila

Katja NASVETI & INSPIRACIJA Leave a Comment

Pa jo imamo, našo Milo! Še malo pa pihamo prvo mini svečko. Tisto za en mesec namreč. Pa naj se mi je prej zdelo malenkost osladno „praznovati“ mesečne obletnice tisto prvo dojenčkovo leto se mi zdaj zdi naravnost fantastično. Malo manj fantastično se mi zdi dejstvo da so dejansko minili že štirje tedni odkar sem prisopihala v porodnišnico. Skrajni čas da kaj napišem o letošnjem juniju.

Read More

Nemčija-vzhodni-frizijski-otoki-potopis-potovanje

VZHODNI FRIZIJSKI OTOKI, Nemčija | Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog, Wangerooge

Katja NEMČIJA Leave a Comment

Nemški vzhodno frizijski otoki so sestavljeni iz sedmih poseljenih in petih neposeljenih otokov in se raztezajo v severnem morju vse od meje z Nizozemsko proti vzhodu, v nemški pokrajini Ostrfriesland, v zvezni deželi Spodnja Saška. Otoki ležijo v Unescovem zavarovanem narodnem parku Vadensko morje, ki se razteza med kontinentalno oablo Nizozemske, Nemčije in Danske ter frizijskimi otoki omenjenih treh držav. V tem prispevku se posvetim le nemškim otokom Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog in Wangerooge, večino katerih sem imela v zadnjih 10 letih življenja v Nemčiji čast obiskati. So res nekaj posebnega, nekateri bolj razviti in poseljeni, spet drugi bolj divji in mirni. Na večino ni dovoljen prihod z motornimi vozili zato so idealni za vse ki imajo radi koelsarjenje in pohode. Vozila pustite v pristaniščih na celini, kjer so prav povsod urejene večje parkirne površine in postajališča za avtodome. Ker so relativno majhni lahko posamezne otoke obiščemo tudi v sklopu enodnevnega izleta, sicer pa je ponavadi res krasno mirno in spokojno prav ob večerih, ko dnevni gostje oddidejo. Severne obale otokov so zaznamovane z dolgimi belimi peščenimi plažami, med tem ko nas na južnih deih čaka omenjeno Vadensko morje, po katerem si lahko privoščimo organiziran voden pohod. Na otokih ne manjka tipičnih prizorov gričevnatih peščenih sipin poraslih z višjo travo ter seveda tradicionalnih barvitih pletenih košar, t.i. Strandkorb, ki krasijo plaže, vsi otoki pa so tudi raj za kajtsurferje in windsurferje, saj konstantnega vetra in ravno pravšnjih valov ne manjka. Čisto za konec prispevka na hitro omenim še narodni park katerega glavna turistična atrakcija je pohod po Vadenskem morju, v Nemčiji imenovan Wattwanderung. Vas zanima kako omenjeni otočki zgledajo? Preberite več spodaj.

Read More

vanlife-potovanja-partnerska-zveza-nasveti

10 NASVETOV ZA VANLIFE POTOVANJA V DVOJE | vanlife & partnerska zveza

Katja KAMPIRANJE, NASVETI, VANLIFE-SL Leave a Comment

Veliki boom t.i. vanlife življenjskega stila je torej dokončno dosegel tudi Slovenijo. V manjši meri že lansko poletje, med tem ko je letošnjo sezono vse skupaj še dodatno eksplodiralo. Lastnoročne DIY preureidtve manjših kombijev in karavanov, nakup večjih kombijev in avtodomov, pa tudi počitniških prikolic, terenskih ter overland vozil in tako dalje. Ja, tudi letos se nam vsem zdi, da bo tako najlažje potovati. Spontano, precej neodvisno in svobodno kot se le da v času pandemije, povrhu tega pa še ceneje kot z letalom. Številni že nestrpno čakajo, da se prvič srečajo s tovrstnim, za mnoge bolj avanturističnim stilom potovanj. Pa je res vse tako romantično, kot vsi pravijo? Se imajo res vsi tisti parčki in družine z youtube posnetkov tako odlično med tem ko tedne in mesece cele dneve skupaj preživljajo na tistih 5+ kvadratnih mestrih? Ste sigurni, da boste s partnerjem brez posledic preživeli tovrstne počitnice? No, saj ni tako dramatično, ampak kot ponavadi – ni vsaka stvar za vsakega. Zato tule naštevam 10 nastvetov kako preživeti vanlife potovanje s partnerjem in se vrniti domov s čim manj bojnimi ranami. Seveda bazirano na lastnih izkušnjah najinih dosedanjih potovanj in izletov z LR Defenderjem, ki sva ga leta 2019 preuredila v kamper vozilo.

Read More

NASVETI IN IDEJE za potovanja z otroki za samske starše Kam kdaj kako in kaj vzeti s sabo

NASVETI & IDEJE ZA POTOVANJA Z OTROKI ZA SAMSKE STARŠE

Katja NASVETI & INSPIRACIJA, POTOVANJA ZA SAMSKE STARŠE Leave a Comment

Medtem ko mi res že nestrpno čakamo novega člana družine, izkoristim odvečen čas za spomin na eno prav posebno obdobje zadnjega desetletja, namreč obdobje ko sva z Lujem ostala sama in sem se kar naenkrat morala znajti v novi vlogi samske mame. Čeprav sem zdaj v popolnoma drugačni situaciji, z veseljem pogledam nazaj in se mi zdi tudi prav, da bi se o življenju samskih staršev, tako mam kot očetov, na splošno malo več pisalo v medijih. Ker ni nujno vse tako hudo, kot se morda sliši na prvo žogo in ker vsem, ki se tudi sami nepričakovano znajdejo v takšni situciji, prav pride malo vzpodbude. V tem prispeku se bomo, v sklopu tematike bloga, seveda v prvi vrsti posvetili tematiki potovanj z otroki kot samski starš. So slednja sploh možna? Seveda so! Za začetek na hitro opišem svojo zgodbo in poti z Lujem, potem pa predstavim 10 nasvetov in idej za brezskrbna potovanja kot samski starš. Tudi o destinacijah in načinu potovanj bo govora, pa še o čem. K branju vabljeni vsi, ki ste tudi sami v podobni situaciji, tisti, ki morda poznate koga ki je, pa tudi vsi tisti ki ste enostavno radovedni.

Read More